Litteän maan teoria, osa 5

Tämä on osa juttusarjaa, jonka alkuun pääset tästä. Tavoitteena siis debunkata kaikki litteän maan teoriaan uskovien argumentit.

Tässä jutussa otan käsittelyyn listaamistani asioista kohdan nro 2: Kuukävelyt

Kuukävelyistä on esitetty niin paljon salaliittoteorioita, että aiheen käsittely yhdessä jutussa on ihan mahdotonta. Sen sijaan otetaan käsittelyyn vain yksi yksityiskohta: astronauttien käyttämät puvut.

apollo_11_space_suit

Avaruudessa ja kuussa ollaan tyhjiössä. Ei ilmakehää, ei ilmanpainetta, ei mitään. Myös maapallolla pystytään luomaan tyhjiö ja siinä tapahtuu erikoinen juttu. Vesi alkaa nimittäin kiehumaan jo huoneen lämmössä:

Avaruudessa tyhjiö on paljon voimakkaampi (tyhjempi), joten vedelle käy hassusti jo paljon viileämmässäkin. Lisäksi avaruudessa on äärimmäisen kylmää ja kuumaa. Kuussa ei ole ilmakehää, joka tasaisi lämpötilaa, joten auringon valo aiheuttaa kuun pinnalle aivan järkyttävän kovat lämpötilat. Ja kuun pimeällä puolella taas vallitsee niin jäätävät olosuhteet, ettei mitään tolkkua.

Jotta ihminen voisi selvityä avaruudessa, sen täytyy käyttää paineistettua suojapukua. Kuvitelkaa siis itsenne sellaisiin pumpattaviin pukuihin, joita näette festareilla tai muissa kesätapahtumissa. Astronauttien puvut täytyy olla paitsi paineistettuja, myös lämmitettyjä tai jäähdytettyjä riippuen missä olosuhteissa ollaan. Aika hurjaa teknologiaa väitettyjen kuukävelyiden aikaan?

Ja jos liikutaan elämän ja kuoleman välimaastossa, jossa yksikin repeämä pukuun tietäisi varmaa kuolemaa, miten on mahdollista, että astronautit nähdään kuussa kaatuilemassa, keräämässä näytteitä lapioilla ja tekemässä kaikkea muuta dorkaa? Noh, ehkä heillä on kova luottamus Nasan pukujen kestävyyteen?

Tässä alla nähdään mythbusters testaamassa tyhjiössä liikkumista (ja tämä on lievempää kuun olosuhteisiin verrattuna).

Oman kysymyksensä herättää myös kuussa kuvatut videot. Tässä yksi esimerkki, jossa astronautit potkivat kuukiveä alas rinnettä. Näyttää aika painvavalta? Ja samaan aikaan kaverit melkein leijuu ilmassa. Onko tähän joku selitys?

Tämä juttu ei siis ollut kovinkaan debunkkaava vaan kyseenalaistava. Tarkoituksella. Tämä on nimittäin yksi niistä salaliittoteorioista, joita olen itsekin aina pitänyt aika uskottavana. Hienoa, jos joku muu pystyy tämän debunkkaamaan. Itse en lähde sitä yrittämään 🙂

Lisäys: Katsokaa tätä alla näkyvää videota kohdasta 8:40. Huomaatteko mitä astronautti sanoo?

“Oh golly this time goes fast” Niinpä niin 🙂 Aiempi “kuufudis-video” oli nopeutettu. Tein sen itse, koska alkuperäisellä nopeudella näytti siltä kuin video olisi kuvattu vain suuremmalla fps-nopeudella eli hidastettu tarkoituksella…. Sori jos tuli jollekin yllätyksenä 😉

Lisäys 2: Tässä kaatuilua. Näyttää aika luonnolliselta? Noh, tätäkin piti siis vähän nopeuttaa.

Lue seuraava osa ››

2 thoughts on “Litteän maan teoria, osa 5

 1. Tästä osiosta riittäisi juttua. Yritän pysyttäytyä kohtuudessa. Aloitetaan tyhjiöstä. Kuten seuraava Youtube-pätkä osoittaa, ainakin kaasumuotoinen “tavara” pääsee tyhjiössä laajentumaan:

  Youtube: “Peeps in a vacuum chamber”

  Ihmisessä lienee jonkin verran kaasuja, eikä meillä luontaisesti ole kovin tukevaa ulkoista suojakuorta, vaan sangen elastinen ja huokoinen iho ja sisuskalut. Paineenvaihtelun ongelmat ovat tuttuja sukeltajille (kts. “sukeltajatauti” eli “paineilmatauti”), jossa pienenevä paine noustaessa veden syvyyksistä johtaa typen kuplimiseen veressä jopa kohtalokkain seurauksin.

  Miten mahtaa olla, kun avaruudessa vastapainetta ei yhtäkkiä ole lainkaan?

  Yllä olevassa pätkässä nähdään, kuinka käy ilmapallolle ulkoisen paineen vähetessä (samahan tapahtuu, kun ilmapallo karkaa ulkona yläilmoihin). Ajatellaan sitten astronautin pukua, joka näyttäisi olevan melko “säkkimäinen”. Jos se ilmapallon lailla olisi ilmatiivis, se turpoaisi avaruuden tyhjiössä pahemman kerran ja ehkä pallon lailla myös puhkeaisi. Tätähän se selvästikään ei tee.

  Mikäli se taasen päästäisi ulos painetta sisältään, se altistaisi astronautin tyhjiön vaikutukselle, ja onnettomalle kaverillemme kävisi kuten noille makeisille videolla konsanaan. Pienikin reikä tai sauma puvussa päästäisi kaikki ilmat eli paineen (ja varmasti osan astronautistakin) pihalle.

  Ja missä tapahtuu paineen tasaus, kun sitten laskeutujassa tai modulissa vihdoin voi ottaa hanskat ja kypärät pois? “Nollasta sataan” -paineenvaihtelu ei liene kovinkaan terveellistä, saati edes mahdollista moisessa kokoonteipatussa säilykepurkissa.

  Arvoisa NASA, tämä ei ole uskottavuutenne kannalta kovinkaan mairittelevaa.

  Reply

 2. Mielenkiintoista on myös väitetty kuun pienempi painovoima ja sen havainnoitava vaikutus. Kuu on kooltaan noin neljäsosa maapallosta (jolloin kuusta katsottuna maapallo olisi neljä kertaa maasta nähtyä kuuta isompi), mutta sen väitetty painovoima on vain 1/6 maapalloon verrattuna.

  Tämä tarkoittaa, että satakiloinen ukkeli (tai 75 kg plus varusteet) painaisi kuussa vaivaiset 16,6 kiloa (laskuri kts. moonconnection.com: “moon’s gravity”). Kokeilkaapa punttisalilla heivata jalkaprässillä tuommoinen pikkuinen paino matkaan, ja miettikää sitten, millaisia hyppyjä satakiloinen ukkeli kuussa voisi oikeasti tehdä (vielä huomioiden, ettei ole lainkaan ilmanvastusta).

  “Kuufudista” -videolla pallon virkaa toimittavalla kivellä voisi maapallolla olla painoa ehkä noin 70-90 kiloa (ottaen huomioon,että se todennäköisesti on magmaattista kivilajia, jotka ovat huokoisia ja esim. kotoista graniittiamme huomattavasti kevyempiä). Huomioiden kaltevuuden maastossa, tuollainen “potku” alamäkeen saattaisi sen kokoisella kivellä onnistua maapallollakin, ja näyttäisi melko lailla samanlaiselta suoritukselta kuin tällä videolla.

  Mutta muistaen, että kivi painaisi kuussa vain kuudesosan (eli noin 11-15 kg), sen voisi hyvinkin jopa saada tekemään pienen ilmalennon, ja ainakin siirtymään paljon havainnoitua pidemmälle.

  Veikkaukseni: nuo ukkelit häsläävät jossakin Kalifornian maaperällä varta vasten rakennetussa studiossa, vaijereista roikkuen ja jollei ihan luonnonkiveä potkien, niin ainakin huomattavasti 15 kiloa painavampaa mötikkää.

  Kaksinkertainen nopeus (mitä “kuukonspiraatikot” käyttävät) on mielestäni aavistuksen liian nopea, sillä jotkut käden- ym. liikkeet näyttävät silloin jo liioitellun nopeilta. Mutta selvää on, että NASA:n esittämät kuufilmit ovat selvästi hidastettuja. Mikä on logiikka siinä, että kuussa, jossa gravitaation vastus on vain 1/6-osa siitä, mikä se on maassa, ukkelit liikkuvat HITAAMMIN, kuin vedessä melkein?! Eikö päinvastainen olisi odotettavampaa? Osittaisessa painottomuudessa liikeradat kyllä helposti kasvavat ja liike kevenee, mutta jotenkin minun on vaikea ajatella, että kaikki muuttuisi noin kankeaksi ja hidastetuksi kuin mitä NASA meille esittää.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *