Vaiana ja symboliikka

Nykyään on mahdotonta katsoa elokuvia huomaamatta niihin kätkettyä symboliikkaa. Joku aika sitten kirjoitin Disneyn Zootropolis / Zootopia -elokuvasta (nimessäkin muuten Metropolis / Utopia -viittaus).

Tänään katsottiin perheen kanssa Disneyn Vaiana. Ja ei ollut mikään yllätys, että myös siitä löytyy jos jonkinlaista piilotarinaa. Olin huomaavani viittauksia myös Tarotin isoon arkanaan, mutta ne havainnot pitäisi tarkistaa uudella katselukerralla. Nämä jäi kuitenkin päällimmäisenä mieleen kummittelemaan:

1. Kukko

Koko elokuvan ajan mukana kulkee kukko “Heihei“. Tiedän kyllä mikä tällaisten hauskuuttaviven sivuhahmojen merkitys elokuvakäsikirjoituksissa on, mutta tiedän myös, että tällaisten harmittomienkin sivuhahmojen yksityiskohdat mietitään tarkkaan – monestakin syystä. Miksi sankariksi nouseva tyttö lähtee kohtaamaan jumalia nimenomaan kukon kanssa? Otetaanpa lainaus Eliittiblogista:

Vapaamuurarikontekstissa kukko on symboli, joka edustaa kreikkalaista jumalaa Hermes. Hermes on tietyssä mielessä vapaamuurariuden symboli tai henkilöitymä. Roomassa tämä jumala tunnettiin nimellä Merkurius. Egyptissä samaa arkkityyppiä edusti Thoth.

Tietysti sekin on mielenkiintoista, että toinen päähenkilö (Maui) on shapeshifteri, joka muuttuu aina tarpeen tullen kotkaksi. Ja se, että päähenkilö lähtee yksin merelle kohtaamaan haasteita. Tästä tuli mieleen Eliittiblogin kirjoitukset druideista ja heidän merelle lähtö -riitistään (en nyt ehtinyt etsiä suoraa linkkiä tähän hätään)..

2. Elementit

Vaianan tarina on yhdistelmä erilaisia legendoja ja mytologiaa. Ei siis ihme, että myös neljä peruselementtiä (maa, tuli, vesi, ilma) ovat vahvasti edustettuna. Näiden kautta päästäisiin taas astrologiaan ja Tarot-symboliikkaan, mutta nämä kommentoinnit pitää jättää toisen katselukerran jälkeiseen aikaan.

3. Käyrä sauva

Mauin jumalvoimat ovat lähtöisin hänen “koukustaan”.

Jostain kumman syystä tästä tuli heti mieleen käyräsauva. Lainataan taas Eliittiblogia:

Sauvasymboliikan alkuperä on mitä ilmeisimmin Muinaisten viisaiden druidistisessa sirppisymboliikassa.

4. Logo

Kun leffa oli ohi ja ruudulle pamahti Vaianan logo, en voinut olla huomaamatta spiraalilla korostettua A-kirjainta (A-kirjain on muuten joidenkin tulkintojen mukaan saanut muotonsa nimenomaan pyramidista ja sen irrallisesta capstonesta).

Tietysti spiraalista tulee mieleen myös Horuksen silmä ja sen alla oleva spiraalimainen kyynel. Egyptiläisessä mytologiassahan Horus menettää silmänsä. Vaianassa puolestaan spiraalin paikalle palautettiin taistelussa menetetty “sydän”.

Noh, spiraalilla on tietysti paljon muitakin symbolisia merkityksiä. Myös kyseisen tulihirviön muuttuminen “Gaia” tyyppiseksi hahmoksi oli myös mielenkiintoinen kohta, joka toi mieleen koko maapallon ja kaiken sen faunan ja floran pitkän historian. Tällaiset asiat puettiin muinoin tarinoiksi, joissa oli arkkityyppisiä hahmoja ja jumalia. Ajatuksia herättävä ja alitajuntaa puhutteleva elokuva siis.

Olkoon tämä juttu siis vain tällainen lyhyt huomioiden postaus ja mahdollinen kiinnostuksen herättäjä jollekin, jolla on enemmän aikaa syventyä tähän aiheeseen.

Lisäys: Sain vinkin perehtyä kreikkalaiseen mytologiaan ja etenkin Kronokseen ja Zeusiin. Niinpä niin.. Olenhan minä pelannut ne kaikki God of War -pelit läpi pleikkarilla, mutta muistot niistä on eri kohdassa aivoja kuin Kummajuttu-bloggauksen vastaavat 🙂 Kreikkalaisesta mytologiasta tosiaan löytyy käyräveistä ja linnuksi muuttuvaa jumalaa jne. 

En ole myöskään yhtään perehtynyt noihin Tyynen valtameren valtioiden mytologioihin, joista Vaiana-elokuvan taustat on kuulemma pengottu. Riippumatta siitä mihin milläkin viitataan, tämä leffa on joka tapauksessa miettimisen arvoinen.

One thought on “Vaiana ja symboliikka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *