Tarot ja Star Wars Rogue One, osa 1

EES-blogissa oli juttu Star Wars Force Awakens -leffasta. Itsekin muistan miettineeni elokuvan loppukohtauksessa tarotin korttia Erakko, mutta en koskaan lähtenyt tarkistamaan löytyisikö sieltä jotain muuta isompaa symboliikka-suoraa. EES-blogin “Antero V” teki tuon urakan ja löysi siitä yhdeksän ensimmäistä korttia – ja vieläpä kronologisessa numerojärjestyksessä.

Jutun lopussa Antero mietti löytyisikö Star Wars-leffasarjan seuraavasta osasta seuraavat kortit… En malttanut olla tarkastamatta. Ja yllätys yllätys, löytyihän ne!

Tässä seuraavat kortit:

Kortti nro 10: Kohtalonpyörä

Tätä korttia bongatessa kannattaa kiinnittää huomiota kaikkiin pyöreisiin tai pyöriviin muotoihin. Noh.. mikä olisi pyöreämpi ja pyörivämpi kuin planeetta? Star Wars Rogue One -elokuva alkaakin sopivasti tällä kuvalla:

Sen jälkeen kuvataan planeetan ympärillä olevia renkaita ja niiden ohi kiitävää lentävää alusta. Huomatkaa ympyrä-teema ja lentävä alus. Kortissa pyörii kohtalonpyörä ja sen ympärillä on siivekkäät hahmot (elokuvassa aluksen siivet ovat vielä ylöspäin kääntyvää mallia).

Renkaista tulee tietysti mieleen Saturnus, mutta kohtalonpyörän astrologinen vastine on kuitenkin Jupiter. Se on aurinkokuntamme isoin planeetta. Jupiter on myös siitä kiinnostava, että se pyörii oman napansa ympäri todella vinhaa vauhtia (kortin teemaan sopien, jos tiedätte mitä tarkoitan…)

Alus nähdään siis lentämässä planeetalle. Kuvituksena nähdään meri, maa, taivas (jossa renkaat) ja vulkaanista vuoristomaisemaa – kaikki neljä elementtiä edustettuina. (vesi, maa, ilma, tuli). Kohtalonpyörä-kortissa on myös elämän  ja neljän elementin vaatimien ainesosien kemialliset merkit.

Kolmionmuotoista alusta tarkkailee droidi, jolla on yksi pyöreä “silmä”. Ei niin yllättävä valinta tähän alkukohtaukseen, jossa on haettu teemaa ympyrän tiimoilta 😉

Tästä pääsisi helposti myös diipimpiin keloihin kuten kolmion ja yhden silmän symboliikkaan, mutta ei mennä siihen nyt.

Kortin laidoissa on eläinradan neljä symbolia lukemassa kirjaa. Elokuvassa planeetalle saapuvaa alusta tarkkaillaan neljästä monitorista. Kirja=Ruutu.

Alus on tulossa hakemaan miestä, joka asuu perheineen oudossa pyöreässä kupolimaisessa kodissa.

Perheeseen kuuluu kolme jäsentä: isä, äiti ja tytär. He juoksevat ympäri pyöreää taloa keräten tavaroitaan ja paetakseen saapujia.

Kohtalonpyörässä pyörii kolme eläinhahmoa: sfinksi, käärme ja Anubis-koira. Nämä edustavat tavallaan eri “kohtalonsa” vaiheissa olevia entiteettejä. Tässä elokuvassa nämä rinkelissä asuvat kolme henkilöä ovat elämässään hyvin merkittävien vaiheiden äärellä – kukin omalla erilaisella tavallaan. Yksi vaihtaa hiippakuntaa, yksi siirtyy pimeälle puolelle hommiin ja yksi on vasta aloittamassa pitkää taivaltaan. Hyvin symbolinen kohtaus ja avautuu hienosti, kun asiaa ajattelee Kohtalonpyörä-kortin näkökulmasta.

Kortissa on myös hyvän ja pahan -teema. En lähde sitä nyt tässä purkamaan osiin, mutta kiinnittäkää huomiota planeetalle saapuviin “pahiksiin” ja hyvää edustaviin planeetan asukkaisiin, jotka halutaan viedä pois planeetalta.

Aluksesta tulee ulos seitsemän henkilöä. Valkoinen keskellä ja kolme sotilasta molemmin puolin.

Tämä tuo mieleeni Menorah -kynttelikön ja sen heprealaisen symboliikan, joka käsittääkseni liittyy seitsemään paljaalla silmällä nähtävään taivaankappaleeseen: Kuu, Merkurius, Venus, Aurinko, Mars, Jupiter ja Saturnus. Mutta tämä oli vain sivuhuomio… Palataan Tarot-kortteihin.

Kohtauksessa perheen lapsi pakenee luolaan, jossa on piilopaikka pyöreän luukun alla. Eli ynnätään tässä vaiheessa: Ollaan pyöreällä planeetalla, jota ympäröi renkaat. Siellä sijaitsee ympyrän muotoinen koti, josta paetaan ympyrän muotoisen luukun alle piiloon. Jännä sattuma vai haettaisiinko ihan tarkoituksella symbolisia yhteyksiä kohtalonpyörä-korttiin?

Tässä alkukohtauksessa on myös jännä viittaus dualismiin ja hyvän & pahan teemaan, kun paha sotilas nostaa maasta hyvän tytön tiputtaman sotilas-nuken.

Jos tässä vaiheessa haluaisi palata vähän sivuraitelle eli heprealaiseen symboliikkaan niin Kabbalan elämänpuu tulisi ensimmäisenä mieleen. Nukella on tasan 10 erillistä osaa: pää, ruumis, käsien kahdet osat ja jalkojen kahdet osat. Mutta tämä oli taas tällainen sivuhuomio, joka ei liity tämän jutun tarot-teemaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tahot, jotka näitä leffoja tekee, näkee asiat ihan eri tavalla kuin me, jotka käymme niitä katsomassa pelkästään viihteenä…

Tässä kohtauksessa pahiksen takana palaa muuten tulipalo. Eli vesi (meri takana), maa, tuli ja ilma on kaikki otettu tähän alkukohtaukseen, jotta neljä elementtiä tulee varmasti alleviivatuksi.

Kohtauksen lopussa tyttö vielä kipuaa rappuset alas luolaan eli alleviivataan teemaa ympyrä sekä ylös/alas, joka on myös kohtalonpyörä-kortin teema. Mitenkäs ne Eput lauloikaan….

“Ylöspäin, ja alas, ja ympäri hei
Maailmanpyöräni vei”

Jep. Hienosti alkoi tämäkin leffa!

Lisäys: Kohtauksen lopussa zoomataan pyöreään luukkuun ja musta parrakas kaveri löytää tytön sen alta sanoen: “We have a long ride ahead of us”. Niinpä. Parrakkaan kaverin symbolisesta roolista myöhemmässä juttusarjan osassa lisää.

Jatkuu seuraavassa osassa.

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *