Tarot ja Star Wars Rogue One, osa 4

Tämä on jatkoa juttusarjan edelliselle osalle. Juttusarjan alkuun pääset tästä. Seuraava bongattava kortti on:

Kortti numero 14: Kohtuus

Tätä korttia bongatessa yritän aina löytää elokuvasta kohtauksen, jossa vettä kaadetaan maljasta toiseen. Mikä olisi todennäköisyys, että äskeisen kuolema-kohtauksen jälkeen tulisi heti kohtaus, josta tämä löytyy? Vähän kävi hymyilyttämään, kun tarkistin 😀 Seuraavassa kohtauksessa nimittäin vettä kaadetaan lasisesta maljasta juomalasiin. What are the odds!

Teemaa vielä alleviivataan lähikuvalla veteen katsovasta henkilöstä. Miksi lähikuva vesilasiin katsomisesta? Täh? Asia selviää kun miettii asiaa kortin näkökulmasta.

Kortissa sekoitetaan kylmää ja kuumaa vettä, jotka edustaa tietoista ja alitajuista mieltä. Kohtaus on outo, koska siinä naispäähenkilön Jynin isä ja äiti ovat nostelemassa maljoja imperiumin pahiksen kanssa. Ja äitihän kuoli jo aiemmin…

Kohtaus alkaa valkenemaan, kun selviää, että kyseessä on Jynin alitajuista kerrontaa. Hän uneksii isästään ja äidistään imperiumin palveluksessa. Kortissa on miehen ja naisen sekoitus, hermafrodiitti. Tässä unessa vedenkaataja on hänen äitinsä (kortin enkeli). Isän ja äidin roolit imperiumin palveluksessa ovat Jynin oppiman todellisuuden vastakohta. Heidän perhehän oli imperiumin vastustajia. Siitä myös Kohtuus-kortin maljoissa on kyse – vastakohtien sekoittumisesta.

Unessa Jyn muistaa miten oli paennut pyöreän luukun taakse maan alle. Maan alle / kellariin meneminen kuvastaa alitajuntaa. Vahvasti kortin teemoissa liikutaan. Hän muistaa myös kristalli-kaulakorun, jonka on saanut äidiltään “trust the force” -sanan saattelemana. Unessa hän vain muistaa “Trust.. Galen”.

Kortissa henkilö kastaa jalkaansa veteen pysyen kuitenkin itse rannalla. Ranta kuvaa materiaalista maailmaa ja vesi alitajuntaa.

Jyn näkee unta kellarissa piileskelystä ja herää siinä vaiheessa kun unessa luukku avautuu. Hän palaa alitajunnasta “maan pinnalle” eli herää unesta.

Unesta herättyään he siirtyvät planeetan päälle, jossa he toteavat, että heidän pitää pystyä sulautumaan muihin alueen asukkaisiin. Termiä “blend in” korostetaan vielä uudelleen, kun droidi väittää pystyvänsä siihen.. “I can blend in”.

Kortin teema on sekoittuminen – eikä sitä voisi tämän selvemmäksi enää tehdä.

Droidi kuvaa maskuliinista laskelmoivaa järkeä ja tietoista mieltä. Jyn on se puoliksi alitajunnassa elävä hahmo. Jyn haluaa jättää robotin alukselle. Hän sanoo, ettei tahdo robotille “reikää päähän”. Mielenkiintoinen sanavalinta taas kun katsoo korttia.

Tämän kohtauksen jälkeen näytetään sitä Bor Gullet-lonkeroeläintä imemässä salakuljettajan ajatuksia. Sekin on mielenkiintoista, koska otus pystyy kiinnittymään miehen alitajuntaan. Tässäkin leikitellään siis tietoisen mielen ja alitajunnan välillä. Ollaan siis koko ajan kortin teemoissa. Tietoinen mieli ei pysty suojaamaan alitajuntaa Bor Gulletin ajatuksia lukevilta lonkeroilta.

Leffa jatkuu vielä tämän jälkeenkin alitajunnan näkemiseen liittyen, kun Jyn tapaa miehen, joka on sokea, mutta näkee kuitenkin hänen ajatuksensa. Hän jopa tietää Jynin kaulakorusta, vaikka se on vaatteiden alla piilossa.

Koko kaupunki on outo sekoitus (taas blend) imperiumin joukkoja ja vastarintaan kuuluvia taistelijoita. Kaupunki on dialogin mukaan “räjähdyspisteessä” tästä sekoituksesta. Kaiuttimista kuuluu imperiumin tiedotteet: “Truth and justice are the tools of the Empire.”

Biddytarotia lainaten: Kohtuuskortin astrologinen vastine on jousimies. “The astrological sign is Sagittarius, the teacher of truth, enthusiasm, tolerance and beauty.”

Kohtaus ja tämän kortin vaihe päättyy tulitaisteluun, ja laserjuovista tulee mieleen jouset ja lentävät nuolet. Kohtaus päättyy kun alukselle jätetty robotti saapuu paikalle. Hän sanoo, että oli liikaa räjähdyksiä kahden ihmisen sekoittumiseen.

Ainiin ja robotilla ei ole sukupuolta. Voiko tätä sekoittumis-teemaa enää tämän enempää korostaa? No ainakin tuli selväksi mihin leffan tässä kohtauksessa halutaan viitata 🙂

Eikä varmaan ole vaikea arvata, että sama meno jatkuu myös tästä eteenpäin. Eli myös seuraava kortti löytyy kronologisesti oikeasta paikasta. Mutta siitä lisää seuraavassa jutussa.

Edit: pieni korjaus tehty uni-kohtaan.

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *