Tarot ja Star Wars Rogue One, osa 5

Tämä on jatkoa juttusarjan edelliselle osalle. Juttusarjan alkuun pääset tästä. Seuraava bongattava kortti on:

Kortti numero 15: Paholainen

Tätä korttia etsiessä pitää etsiä jotain paholaisen näköistä tyyppiä tuijottavilla silmillä sekä miestä ja naista kahlittuna. Löytyisikö tästä Star Wars -leffasta tällainen kohtaus tässä vaiheessa? No kyllä!

Ensin robotti yrittää huijata imperiumin joukkoja sanomalla, että mies (Cassian) ja nainen (Jyn) ovat vankeja ja hän on viemässä niitä vankilaan. Äsken toisteltin sanaa “blend” ja nyt toistellaan sanaa “prisoner” ja “prison”. Niinpä niin. Jännä sattuma 🙂 

Todellisuudessa he eivät ole vangittuja. Aivan kuten kortissa näkyvät mies ja nainen ovat kahlittuja omasta tahdostaan ja voisivat nostaa kahleet kaulasta milloin vain. Huijaus kuitenkin epäonistuu ja Jyn ja Cassian joutuvat oikeasti kahleisiin. Niinpä niin. Kahlittu mies ja nainen. He tosin vapautuvat pian kahleistaan.

Kortin paholaisella on oudot tuijottavat silmät ja lepakon siivet. Tausta on yön musta. Voisiko tästä kohtauksesta löytyä jotain näihin liittyvää? Ehkä. Ainakin elokuvassa seuraa kohtaus, jossa sokea (pimeydessä elävä) mies laittaa turpaan kaikkia. Hänellä on oudot harmaat silmät. Hän ei näe mitään vaan kuulee ja aistii ympärillään olevat viholliset. Kuin lepakko. Hän uskoo jedien käyttämään voimaan.

En kuitenkaan ole ihan vakuuttunut siitä, että tämä yksin olisi kortin “paholainen”. Kortin paholainen on puoliksi ihminen ja puoliksi vuohi. Silmät ja lepakkoa muistuttavat kyvyt kylläkin viittaavat tähän korttiin, ehkä itse paholaiseen on vielä toinenkin viittaus.

Ja niinhän se on.. Seuraavaksi Jyn ja Cassian kahlitaan uudestaan (taas mies ja nainen kahleissa) ja kuljetetaan “kiven sisään”.

Tässä vaiheessa sokea mieskin alkaa lausumaan viisauksia vankeudesta. Kuin tilaustyönä Devil-korttia ajatellen. Mitkä oikeasti ovat ihmisen isoimmat kahleet? Mitä kahleet paholaiskortissa kuvaavat?

Tässä kapinallisten luolassa on jo vähän enemmän paholaista muistuttavia tyyppejä…

Paikan pomo on Jynin tunteva Saw Gerrera, jolla on myös oudot tuijottavat silmät. Hän on myös parrakas ja elää “varjoissa”. Tunnelma on kuin suoraan Paholais-kortista.

Tässä kohtauksessa Jyn kertoo, ettei välitä taistelusta imperiumia vastaan. Hän ei halua sekaantua vastarinnan hommiin. Nämä mielipiteet saattavat muuttua seuraaavan kortin kohdalla, koska se edustaa äkillistä muutosta..

Kortti numero 16: Torni

Nyt elokuvassa siirrytään äkillisen muutoksen vaiheeseen. Jyn näkee isänsä lähettämän hologrammi-viestin, jossa hän kertoo miten imperiumin rakentama kuolemantähti voidaan tuhota.

Kyseessä on Jynin elämän mullistava hetki ja hän putoaa polvilleen. Tällaista muutosta Torni-kortti edustaa. Ja jotta asia tulisi kaikille selväksi, elokuvassa tapahtuu sama kuin kortissa. Salaman sijasta planeettaan osuu kuolemantähden säde. Kuolemantähti asettuu vielä auringon ja planeetan väliin muodostaen auringonpimennyksen. Torni-kortin tausta on yön musta.

Tämä “salamanisku” tuhoaa myös tornimaisen rakennuksen, jossa Jyn ja Cassian ovat vangittuna. Ihan suoraan torni-kortista kaikki tässä kohtauksessa. Kortissa tornista tipahtaa kaksi henkilöä, jotka voidaan katsoa olevan samat hahmot kuin Paholais-kortissa. Heidän sisäinen maailma on mullistunut. Tietoisuuden heräämishetki.

Torni alkaa hajoamaan Jynin alta hänen ollessaan polvillaan maassa. Takana nähdään Saw katsomassa tornin ikkunasta kohti lähestyvää tuhoa. Katsokaa kortin kuvitusta ja elokuvan tätä kohtaa! Huhhuh.

Tässä vaiheessa myös Cassian huomaa talon sortuvan pian ja soittaa radiolla droidille. Hän sanoo radioon “K2! K2!”, joka on kyseisen droidin malli. Mutta se on myös numerologiaa. Kirjain K vastaa numeroa 2. Eli hän sanoo symbolisesti “22”. Torni-kortissa näkyy 22 liekkiä, jotka vastaa Tarotin ison arkanan korttimäärää. Luvulla on myös muita syvempiä merkityksiä.

Ihmiset pakenevat sortuvasta tornista… ihan kuten 11.9.2001 tapahtui tosielämässä, mutta ei siitä tässä nyt sen enempää.

Kuolemantähden säteen aiheuttama räjähdyspilvi salamoi.

Lopussa näytetään vielä Saw seisomassa tornin ikkunassa ja sitten koko torni kaatuu. 

Niin.. katsokaa korttia.

Jatkuu seuraavassa osassa…

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *