Tarot ja Star Wars Rogue One, osa 6

Tämä on jatkoa juttusarjan edelliselle osalle. Juttusarjan alkuun pääset tästä. Seuraava bongattava kortti on:

Kortti numero 17: Tähti

Tähti-kortin yhtenä teemana on intuition ja sisäisen äänen kuunteleminen. Elokuvassa siirrytäänkin sopivasti kohtaan, jossa viestin salakuljettanut “loikkari” kertoo oman tarinansa. Hän on saanut mielensä tässä vaiheessa takaisin kasaan (tietoinen ja alitajuinen mieli virtaa kuten kortissakin).

Jynin isä Galen on lähettänyt hänet viemään viestiä ja sanonut, että hän voisi korjata asiat, jos vain uskoisi itseensä ja kuuntelisi sydäntään.

Kun aluksessa oleva joukko saapuu planeetalle, jossa Jynin isä Galen on, joutuu jokainen hahmo tekemään tärkeitä moraalisia valintoja. Seikkailulle lähtee viisi henkilöä: Jyn, Cassini, loikkari-Bodhi, sokea mies sekä hänen apurinsa. Viisi hahmoa. Kortissa nainen kaataa maalle vettä ja se muodostaa viisi puroa – jokainen vastaa yhtä aistia.

Kohtauksessa Galen ja hänen insinöörinsä muodostavat seitsemän henkisen tiimin. Tiimin vaatteissa tähti-merkki. Tiimiä syytetään petturuudesta. Galen myöntää olleensa petturi ja paljastaa lähettäneensä viestin. Hän on valmis kuolemaan, jotta muiden henki säilyisi. Kortissa näkyy seitsemän pientä tähteä, jotka vastaa seitsemää chakraa.

Isoin sisäinen kamppailu tapahtuu Cassianin sisällä, jonka on käsketty tappamaan Galen. Cassian kuitenkin päätyy kriittisellä hetkellä kuuntelemaan sisäistä ääntään eikä noudata hänelle annettuja käskyjä.

Kortti numero 18: Kuu

Kuu-kortissa nähdään feminiini kuu itkemässä (olikos se niin, että Isis itkee siinä Osirista). Elokuvassa Galen kuolee tyttärensä Jynin edessä. On vaikea saada selvää onko kyseessä sadepisarat vai kyyneleet, jotka valuvat Jynin kasvoilta. Sama teema kuin kortissa.

Jyn kertoo isälleen nähneensä hologrammi-viestin ja lupaa auttaa kuolemantähden tuhoamisessa. Ongelma on vain se, että Jynin pitää edustaa hänen isäänsä neuvoston edessä (feminiini kuu heijastaa maskuliinin auringon valoa, ei itse ole valaiseva). Neuvostolta ei heru lupaa hankkeelle, koska pelkää sen johtavan vastarinnan tuhoon. Pelko vs rohkeus. Ollaan elokuvan pimeimmässä kohdassa. Kuolemantähti on valmis, Galen on kuollut eikä kapinalliset usko Jyniä eivätkä uskalla lähteä vastarintaan.

Kortti numero 19: Aurinko

Elokuva on tähän asti edennyt hyvin synkissä ja kirjaimellisesti pimeissä tunnelmissa. Nyt kuitenkin siirrytään vihreälle ja aurinkoiselle planeetalle, jonne joukko rohkeita vapaaehtoisia lähtee taistelemaan ja etsimään kuolemantähden piirrustuksia.

He ovat optimistisia ja uskovat voivansa onnistua. He saapuvat harmaalla aluksella, jossa on punainen pohja. Huomatkaa kortin hevonen ja lippu sekä vihreys ja aurinko.

Aurinko-kortin selostus Biddy -tarot sivustolta:

The Sun is an image of optimism and fulfilment, the dawn that follows the darkest night.

Aurinko on myös tämän Tarot-kortin astrologinen vastine. Tämä on ehdottomasti koko elokuvan aurinkoisin kohtaus. Ennen laskeutumista Jyn pitelee kristallikaulakoruaan. Hänen äitinsä on lausunut sen antaessaan: “trust the force”. Jyn on myös kuullut sokealta mieheltä, että kristallia saadaan vain vahvimpien tähtien ytimestä.

Aurinko-korttiin voisi löytää lisääkin viittauksia, mutta tuo koko kohtaus rävähti niin valoisana silmille, että en jaksa penkoa enempää. Asia tuli selväksi.

Kortti numero 20: Tuomio

Tämä kortti tulee silmille oikein kunnolla. Ensinnäkin elokuvissa aiemmin pelänneet ja vastarinnasta kieltäytyneet joukot “heräävät haudoisataan” ja lähtevät mukaan taisteluun harmailla aluksillaan. Alusten luukut avautuvat. Se ei kuitenkaan vielä kuvaa parhaiten tätä korttia…

…Jyn ja Cassini nimittäin etsivät kuolemantähden piirrustuksia, mutta ne on lukittuna isoon holviin. Sen sisällä on vielä harmaa laatikko / kovalevy, josta pitää saada lähetettyä piirrustukset planeetan ulkopuolella olevalle alukselle.

Ongelma on vain siinä, että planeettaa suojaa suojakilpi, joka pitää saada poistettua. Huomatkaa: kuolemantähden piirrustukset lukittuna laatikossa ja suojakilven alla. Kapinallisjoukot iskemässä päälle tuomionpäivän voimalla yrittäen murtaa kilpeä saadakseen kuolemantähden piirrustukset itselleen. Katsokaa korttia. Ei vaadi järkyttävää mielikuvitusta yhdistää pisteitä.

Kapinalliset  hyökkäävät lujaa (mm. gold squadron, blue squadron ja red squadron… katsokaa kortin värejä)…

Sitten tulee hieno kohtaus, jossa sokea mies päättää uskoa voimaan henkensä uhalla ja kävelee rauhassa keskelle tulitusta . Hän toitottaa mantraansa ja pitää edessään sauvaa kaksin käsin. Vasen käsi edempänä ja oikea taaempana. Katsokaa korttia.

Kapinalliset laittavat kaiken, jopa omat henkensä peliin ja tekevät sen kuolleen Galenin puolesta.

Tämä toi mieleen biddytarotin tekstin, jossa sanottiin Tuomio-kortin siivekkään hahmon olevan arkkienkeli Gabriel. Wikipedian mukaan hän on enkeli, joka toimii Jumalan sanansaattajana. Pyhää Gabrielia kunnioitetaan telekommunikaatiotyöntekijöiden, radio-ohjelmatoiminnan harjoittajien, lähettien, postityöntekijöiden, pappien, diplomaattien, postimerkkikeräilijöiden, Portugalin, Cebun provinssin ja suurlähettilästen suojeluspyhimyksenä.

Ja mistä elokuvan tässä kohtauksessa  taistellaan? Siitä, että kuolemantähden piirrustukset saataisiin lähetettyä radioantennin välityksellä toiseen paikkaan.

Noh, kohtaus jatkuu niin, että Jyn joutuu taistelemaan ja kurkottamaan itsensä kuolemantähden piirrustukset mukanaan sulkeutuvien ja avautuvien luukkujen läpi ylös kohti…

..valtavaa radioantennia…

Jonka sisään hän työntää harmaan laatikon, joka sisältää siis hänen kuolleen isänsä kätkemät kuolemantähden piirrustukset. Lopulta suojakilpi hajoaa ja kuolemantähden piirrustukset siirtyvät antennin kautta ylös avaruusalukseen.

Tämän jälkeen viesti siirretään muisti-levykkeelle, jota kuljettaa useammat henkilöt (lähetit) henkensä kaupalla.

Kortti numero 21: Maailma

Viimeinen kortti on Maailma, jossa on Jumalatar Sofia seppeleen keskellä. Kortti on ison arkanan viimeinen kortti, joka päättää matkan ja josta palataan alkuun, 0-korttiin eli Narriin. Tämä on siis tarinan päätös.

Ja mitä tapahtuu elokuvassa? No se äsken mainittu levyke toimitetaan perille. Mitä luulette.. Jos kysyttäisiin keneltä tahansa kadun tallaajalta kuka Star Wars hahmo tulee mieleen sanasta “jumalatar”… Mitä he vastaisivat?

Niin.. Levyke saapuu prinsessa Leialle, joka tässä elokuvassa edustaa Sofiaa. Tuossa ruutukaappauksessa näkyy lähetin kysymys “Mitä he ovat lähettäneet?” johon Leia vastaa “Hope”. Niin… Ihka ensimmäinen Star Wars 70-luvulla tunnetaan nykyään nimellä “New Hope” ja se alkaa siitä mihin tämä elokuva päättyi. Tämä on siis syklin päätös, josta palataan koko saagan alkuun.

Ja miltä muistilevyke näyttää?

Jep.. pelikortilta, jossa on keskellä rinkula. Elokuva loppuu Leijan sanaan “Hope”  ja tähän näkymään:

I close my case. Jos tämä kaikki oli sattumaa niin taidan ruveta lottoamaan.

Edit: pieni korjaus tehty tuohon kristalli-kohtaan.

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *