Keidas 1 ja pyramidit

Kävelin tänään kauppakeskus Forumin läpi. Huomioni kiinnitti tämä erikoinen veistos:

Syy miksi kiinnitin tähän huomion on ilmeinen: Olen jo pitkään harrastanut esoteeriseen symboliikkaan liittyvää bongailua ja kolmio / pyramidi on siihen liittyvistä muodoista ylivoimaisesti yleisin. Tässä teoksessa yhdistyy kolmion muoto, jossa on vielä irtileikattu kärki. Samoin jos teosta katsoisi lintuperspektiivistä, näyttäisi siltä kuin lattian vesiallas-kolmiosta puuttuisi kärki (tai siis kärjessä on pelkkää vettä, ei kiveä). Lisäksi itse kivipaasi tuo mieleen valtavat kivimassat, joista pyramidit on kasattu.

Kun olin hetken katsellut tätä, huomasin, että teos jatkuu ikkunan toiselle puolelle, pihalle. Eli itse asiassa tämä kivipaasi onkin vain isomman kolmion kärkiosassa. Ikkunan takana näkyi myös vettä patsaaseen tuova mutkitteleva “uoma”.

Tuo vesikouru tulee pihalla näkyvien vähemmän viimeisteltyjen kivien luota.

Taidemuseon sivuilta löytyy kaikenlaista infoa tästäkin stemuteoksesta, mutta itselleni tämä toi välittömästi mieleen yhden asian: teorian siitä miten Niilin vesi on saattanut olla yksi merkittävä osa Pyramidien rakentamisessa. Katsokaa alla näkyvä video ja vilkaiskaa sen jälkeen tätä teosta uusin silmin…

Lisäinfoa tästä vesi-teoriasta: http://blog.world-mysteries.com/mystic-places/building-the-giza-pyramids-water-shaft-theory/

Taidemuseon sivua lainaten:

Keidas on graniittinen, Forumin kauppakeskuksen tiloihin ja sisäpihalle sijoittuva teos. Kivetyn sisäpihan läpi, mutkittelevaa kourua pitkin virtaava vesi pulppuaa altaaseen ja nousee rakennuksen sisällä graniittipaasiin, josta se valuu hiljalleen ympäröivään altaaseen. Kivipaasin kolmiomaisesti nousevaan ja karheasti hakattuun pintaan on koverrettu hiottu kouru veden kulkuväyläksi.

Ja mietitään vielä mihin teoksen nimi “Keidas 1” voisi viitata. Wikipedian mukaan keidas tarkoittaa seuraavaa:

Keidas on kostea ja viljelyskelpoinen paikka aavikolla, jossa on pysyvästi saatavilla tuoretta vettä. Ne voivat olla eri kokoisia: isoimmat voivat olla hehtaarin kokoisia, pienimmät pelkkiä lähteitä luonnollisesti kastuvilla alueilla. Maanalaiset vesivarastot saavat aikaan suurimman osan keitaista, joiden lähteet ja kaivot, joista osa on arteesisia, voivat hiekkakivialueilla saada vetensä jopa 800 kilometrin päästä. Saharassa 2/3 ihmisistä asuu keitailla.

Ja miksi juuri numero 1? Itselleni se tuo ensimmäisenä mieleen monoteismin ja yhden dollarin setelin, jonka takana on isolla “ONE” ja viittaus jumalaan… ja tietysti se Gizan pyramidi.

Ja monoteismista taas tulee mieleen tämä EES:n kirjoitus: Aton-kultti – osa 1: Hyksos-kuninkaat

No joo.. mut tää nyt oli vaan tällaista ajatuksenjuoksua. Ehkä se Keidas 1 on vain viittaus ihanaan shoppailuun Forumin kauppakeskuksessa 😀

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *