The Prisoner – Jakso 2, osa 1

Jatketaan The Prisoner -sarjan perkaamista osa osalta. Tällä kertaa käsittelyssä sarjan 2. osa, joka kantaa nimeä “The Chimes of Big Ben”. Tässäkin jutussa mukana sekä vanhoja että uusia huomioita.

1. Muodot

Alussa nähdään uusi numero 2 tarkkailemassa päähenkilön pakoyritystä. Hän katselee sitä suorakulmaiselta näytöltä, pallomaisessa tuolissa istuen. Videolla päähenkilöä ajaa takaa Rover-pallo. Nelikulmio ja ympyrä ovat symboliselta kannata hyvin merkittäviä muotoja. En ala tässä sitä perkaamaan sen enempää, tutkailkaa itse enemmän, jos aihe kiinnostaa. Tässä sarjassa muodoilla, samoin kuin numeroilla, väreillä… ja ylipäätään kaikella tuntuu olevan suuri merkitys.

Myös kylää tarkkaileva “all seeing eye” on pallo ja sekin näytetään samassa alkukohtauksessa (tähtikuvioiden ja maapallon kartan välissä).

2. Tiedotusvälineet

Sarjan ensimmäisessä osassa päähenkilö hajotti radion palasiksi yrittäessään paeta kylän aivopesua. Siitä ei kuitenkaan ollut apua, koska korjausmies hälytettiin heti apuun. Tässä sarjan toisessa osassa hän on jo kekseliäämpi ja tajuaa laittaa radion jääkaapiin, jotta ei joudu kuuntelemaan sitä. Hmm… ei mitään viittauksia tosielämään? Stay tuned!

3. Kolme puhelinta

Numero kakkosella on käytössään kolme eri väristä puhelinta. Yhdellä puhelimella voi soittaa control roomiin.

Miksi juuri kolme puhelinta? Minkä kolmion tämä yhteydenpitotapa muodostaa? Trinity-symboliikkaa? Olisiko tässä joku viittaus luvun kolme esoteerisiin merkityksiin? Aiheesta oli juttu EES-blogissa: Aton-kultti – osa 12: Kolmio ja luku kolme

4. Shakkipeli

Myös tässä jaksossa päähenkilö ottaa shakkimatsin. Vastustaja kutsuu päähenkilöä termillä “fool”, koska numero 6 ei suostu luopumaan kapinastaan kylää / vankilaa vastaan. Tämä tuo mieleen Tarotin kortin 0 (fool = narri). Ehkäpä Prisoner tosiaan on narri matkansa alussa…

Prisoner voittaa sekä shakki-ottelun että sanallisen väittelyn. Shakkimatsin hän voitaa seitsemällä nappulan liikuttamisella (mate in seven moves). Korostetaan sitä miten paljon “ylempänä” päähenkilö oikeasti on kyläläisiä (henkisesti tai älyllisesti ehkä?).

Pienen googlailun perusteella seitsemän siirron mattia kutsutaan myös nimellä “Queen Sacriface checkmate”.. eli kuningattaren uhraus. Tässä yksi video (erikoisesti siinäkin puhutaan fool-termistä). Mutta voitaisiinko kuningattaren uhrauksella viitata myös johonkin muuhun kuin pelinappulan vaarantamiseen?

5. Muistiinpanot ja numerologia

Numero 2 tekee muistiinpanoja numero kuutosesta ja muistaa aina mainita oudon tarkasti muistiinpanoihin liittyvät numerot. Tällaista tuskin laitetaan tällaiseen sarjaan sattumalta, joten oletan, että tässä on numerologisia viittauksia…

Itse mietin esim sitä, että numerologisesti 6+4+2+6+3 on 21 eli 3. Ja samaan aikaan Prisoner istuu kolmen puhelimen vieressä.. Myös se, että tiedoissa lukee, ettei päähenkilö käytä sokeria ja silti hän laittaa kuppiin kolme sokeripalaa on jännä yksityiskohta, jota voisi pysähtyä miettimään. Jos joku keksii hyvän selityksen kaikille numeroleikeille niin kertokaa.

6. Uusi naapuri

Sitten Prisoner saa uuden naapurin eli hänelle esitellään uusi numero 8. Hänen kotinsa on täydellinen replika oikeasta kodista, joten hän ei tiedä heräävänsä kylästä.

Tässä viitataan oman tulkintani mukaan samaan asiaan kuin Matrix-elokuvan kohtauksessa, jossa näkyi tämä kirja (tähän väliin ruutukaappaus siis Matrix-leffasta):

Aihe liittyy filosofiaan ja siten myös Prisoner-sarjan aihepiiriin. Itse en ole kovin paljoa aiheeseen perehtynyt, mutta lisäinfoa ensihätään löytyy Wikipediasta: https://en.wikipedia.org/wiki/Simulacrum

7. Mahdollinen Tarot-yhteteys

Tähän väliin pieni pohdiskelu Tarot-symboliikkasta.. En tiedä onko Patric McGoohan miettinyt sarjaansa Tarotin kannalta, mutta todennäköistä se varmasti on. Ison arkanan kortti nro 6 on “Rakastavaiset”, joka kuvaa nimestään huolimatta eroa. Ja mistä koko tämä sarja kertoo? Siitä kuinka nro 6 ottaa loparit ja eroaa.

Päähenkilön eroa toitotetaan joka ikisessä jaksossa ja yritetään selvittää miksi hän päätti erota. Tämä kyseinen jakso myös alkaa myös siten, että kovaäänisestä kuuluu mainos käsityökilpailusta kuuden viikon päästä.

Kortti nro 7 on “sotavaunut”, josta kerroin jo edellisessä jutussa (joka jaksossa nähtävä keltanokkainen avoauto).

Seiska ja kasi -kortit ovat muutenkin todella merkittävä pari. 7-kohdassa narri juoksee vielä muiden asioilla, mutta 8 tuo voiman ja rohkeuden. Ja tässä kyseisessä jaksossa Prisoner (nro 6) ja naapuri (nro 8) rohkaistuvat yhdessä yrittämään pakoa.

Ja sekin on jännä yksityiskohta, että numero kuusi voitti shakkiottelun seitsemällä liikkeellä ja heti sen jälkeen hän tutustuu uuteen naapuriinsa, joka on nro kahdeksan. Tarotin 8-kortin hahmosta voi halutessaan löytää paljon yhtäläisyyksiä myös tähän Prisonerin naapuri-naiseen.

Jatkuu seuraavassa osassa…

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *