The Prisoner – Jakso 2, osa 2

Jatketaan taas siitä mihin viimeksi jäätiin. Eli käsittelyssä edelleen Prisoner-sarjan toinen osa: “The Chimes of Big Ben”.

8. Medici lion

Aiemmassa jutussa mainitsin jo naisen, joka saapuu kylään ja saa numerokseen kahdeksan. Tarotin 8-kortissa (Voima) nähdään nainen ja leijona.

Ja mitä nähdään tässä jaksossa ennen kuin Prisoner tapaa ensimmäisen kerran kyseisen naisen? Kyllä vain.. hän kävelee Medici leijonan ohi ja vilkaisee sitä (juuri ennen 8-naisen tapaamista).

Näissä Medici-patsaissa leijona pitää tassunsa alla maa(?)palloa. Viittaako nimi Atonistiseen Medici-sukuun? Liittyykö vapaamuurareiden leijonantassu-käsimerkki myös tähän samaan asiaan? Palaan tähän asiaan myöhemmin… Leijona on joka tapauksessa tärkeä huomio jakson tässä kohdassa.

Eliittiblogia lainaten: Atonistinen eliittisuku Medici: Vaakunassa Fleur de lis

Sivuhuomiona: Eyes wide shutissa oli muuten yhdessä kohtauksessa huone, joka oli tapetoitu noilla samoilla Fleur de lis -symboleilla.. mutta ei mennä siihen nyt 🙂

Noh, tuo tassu-symboliikka ei tietenkään liity pelkästään länsimaihin vaan kaukaa idästäkin löytyy patsaita, joissa leijona pitää tassunsa alla maailman mysteereitä (esim. flower of life)… Prisonerissa kyseinen patsas oli nro 2:n oven vieressä (varsinainen gatekeeper se kakkonen..).

8. Tarotin Paholainen

Numero 2 suosittelee Prisonerille näyttelyyn osallistumista, jotta hän tulisi hyödylliseksi ja kiinteäksi osaksi yhteisöään (Village-kylää). Hän yrittää saada Prisonerin pysymään vapaaehtoisesti kylässä. Hän myös lukee muistiinpanoistaan, että päähenkilö on ollut jo 15-vuotiaana luokkansa paras puutöissä.

Ikä eli numero 15 ei ole sattumaa vaan sillä viitataan näkemykseni mukaan Tarotin korttiin nro 15: Paholainen. Siinä nähdään mies ja nainen kahleissa (omasta tahdostaan).

Tämä uusi numero 2 on edellisestä jaksosta poiketen parrakas ja puhuu Prisonerin iästä (15 eli kortin numero). Lisäksi hän kertoo naisesta (8), joka on juuri kaapattu kylään Prisonerin tavoin vangiksi. Koko tämä jakso tästä eteenpäin keskittyykin “kahlittujen” numero 8:n (nainen) ja numero 6:n (mies) suhteeseen sekä pakoyritykseen saarelta.

Jäin miettimään myös sitä, että kortissa paholaisella on toinen käsi ylhäällä ja toinen alhaalla, jonka voi tulkita “as above, so below” merkiksi. Ja tässä jaksossahan numero 2 on tehnyt naisen kodista sen simulacran eli kopion. Ja kodista löytyy myös se lappu, jossa lukee “Welcome to your home from home”.

Samalla kun numero 2 esittelee nro 8:n kopio-kotia valvontakameran kautta Prisonerille, hän kysyy: “Muistatko vielä itse ensimmäisen päiväsi täällä”.

Sarja on vasta alkanut ja päähenkilö on vasta saapunut kylään. Miksi siis tällainen typerä tilanteeseen sopimaton kysymys? Päähenkilö ei vastaa mitään vaan katsoo takaisin oudolla virneellä. Jos tätä yksityiskohtaa ajattelee paholais-kortin näkökulmasta, se alkaa saamaan jonkunlaista järkeä.

At the foot of the Devil stands a man and a woman, both naked and chained to the podium on which the Devil sits. They appear to be held here, against their will, but only closer observation, the chains around their necks are loose and could be easily removed. This symbolises that bondage to the Devil is ultimately a voluntary matter which consciousness can release. The man and woman wear tiny horns like those of the Satyr – they are becoming more and more like the devil the longer they stay here. Both have tails – a further symbol of their animalistic or ‘lower’ tendencies.

Jakson myöhemmässä kohtauksessa Prisoner kysyy numero kakkoselta tajuaako hän, että myös hän on yhtä paljon vanki kuin numero kuusi. Tähän kakkonen vastaa tietävänsä liikaakin ja että molemmat ovat täällä “elinkautisvankeina”. Näen tämän aika selvänä viittauksena paholais-korttiin.

Kannattaa myös huomioida se, että paholais-kortissa näkyy samat mies ja nainen kuin “Rakastavaiset” kortissa, josta puhuin aiemmin. Tässä vain nainen ja mies ovat kahleissa. Sekin on mielenkiintoista, että mies (nro 6) ja nainen (nro 8) ovat yhteenlaskettuna 14. Se puolestaan on Kohtuus-kortin numero ja siinä kortissa nähdään miehen ja naisen sekoitus veden äärellä. Vesi on myös yksi tämän jakson tärkeimmistä yksityiskohdista (palaan siihen myöhemmin).

  

9. Kohtaaminen

Sitten tulee kohtaus, jossa numero 6 ja 8 tapaavat ensimmäisen kerran. Hetki on äärimmäisen symbolinen. Ensinnäkin he tapaavat kaaren luona, jossa näkyy lakikivi. Tästä oli juttua EES-blogissa: Esirippu.

Toisekseen samaan aikaan kulkee ohi kaksi ihmistä, jotka näyttävät päähenkilölle 666/yksi silmä -käsimerkkiä (lue tämä).

Kolmanneksi nainen kysyy ohjeita kakkosen talolle (green dome) ja Prisoner vastaa kaksikin kertaa sanoen “across the square…”

Tämä ei välttämättä suomalaisille avaudu, mutta “square” tarkoittaa englanniksi muutakin kuin aukiota. Muistatteko kun elokuvassa Magnolia kaksi vapaamuuraria tervehti toisiaan sanomalla “We meet upon a level and we part upon a square”? Niin… Sillä siis viitattiin vapaamuurareiden työkaluihin (vatupassiin ja suorakulmaan):

Kohtauksen lopussa vielä näytetään kuinka Prisoner vie naisen portaita ylös ja niiden yläpäässä on obeliskimainen pylväs. Portaat on viittaus jaakobin tikkaisiin ja paikka, johon nainen on menossa, on “green dome”. Obeliskista ja domesta (kupoli) tulee mieleen vapaamuurareille tärkeä Sirius-tähti (moni varmaan muistaa Truman Show-elokuvan alkukohtauksen…).

10. Green dome

Tuo numero kakkosen toimisto / koti eli “green dome”, jonne Prisoner naisen johdattaa, vaatisi vähän enemmänkin miettimistä. Mihin sillä viitataan ja miksi paikan nimi on “vihreä kupoli”? Viitataanko sillä tähän Islamiin liittyvään paikkaan???

Hmm.. No onhan näissä ehkä jotain samaa näköä. Tässä Prisoner-sarjan “green dome”:

… Mutta voisiko vihreän värin mainitseminen liittyä sittenkin egyptiläiseen vihreänä kuvattuun jumalaan Ptah? Se kuitenkin sopisi jaksoon paremmin, sillä Ptah oli arkkitehtien ja käsityöläisten jumala. Ja tämä jakso nimenomaan liittyy käsityöhön ja rakentamiseen. Myös vapaamuurarius liittyy näihin käsityö/rakennus/arkkitehti -hommiin. Tiedättehän… Grand Architect of the Universe..

Taas sivuhuomio: Miksiköhän muuten se Jim Carrey palkattiin niin moneen leffaan esiintymään vihreänä miehenä? Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa 😀

Jottei juttu mene ihan sivuraiteille niin pannaan peli hetkeksi poikki. Jatkuu seuraavassa osassa..

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *