Black Mirror, Lost, YouTube – kummien juttujen metsästystä

Kotona kipeänä maatessa on aikaa katsella YouTubea ja telkkaria. Eilen tutustuin mm. YouTube-kanavaan nimeltä Quantum of Conscience. Sen ylläpitäjällä on ihan mielenkiintoinen tapa pohdiskella asioita ääneen kameran edessä. Varmasti monet saavat jotain irti kaverin puheista. Hieman liiankin outoja juttuja sieltä löytyy ja melko rajuja oletuksia, mutta ainakin kaveri muistaa muistuttaa, että kyse on vain hänen mielipiteistään. Se onkin hyvä pitää mielessä katsoi sitten kenen tahansa videoita.

Hauska yhtäläisyys monilla totuus-tubettajilla tuntuu olevan Westworld -sarjan todellisuuden kyseenalaistamiseen. Ja itse peukutan kaikkea kyseenalaistamista. Jos emme pysty kyseenalaistamaan kaikkea, se on jo todiste siitä, että olemme pelkkiä ohjelmoituja robotteja.

Äsken aloitin pitkästä aikaa katsomaan Black Mirror -sarjaa ja vuorossa oli nyt toisen tuotantokauden jakso 5: Men Against Fire. Sekin oli erittäin ajatuksia herättävä ja liittyi teemaltaan myös noihin YouTuben truthereihin / totuus-aktivisteihin. Eli miten saada tiettyihin ajattelutapoihin ohjelmoitujen ihmisten silmät avautumaan hieman erilaiselle maailmalle? Kuinka alunperinkään ihmiset saadaan vihaamaan ja tappamaan toisiaan ja näkemään toisensa ties minkälaisina ääripäinä ja vihollisina? Miksi kukaan suostuisi tällaiseen ohjelmointiin? Elämmekö unessa?

Eilen katsoin myös pari videota MH370 -lennosta, MH17 -lennosta ja noihin liittyvistä kummallisuuksista. Ja voi jestas millainen suo sekin on, jos sitä lähtisi perkaamaan. Se puolestaan palautti mieleen Lost tv-sarjan, joten päätin katsella sen ensimmäisen jakson ihan nostalgia-mielessä. Ajattelin myös vilkaista olisiko siinä jotain mitä en aiemmin ollut huomannut. Tässä jotain huomioita:

– Sarja alkaa siitä, kun mies (Jack) herää viidakosta, katsoo taivaalle ja koira tulee hänen luokseen. Tämä herätti kysymyksen, olisiko sarjasta löydettävissä Tarotin iso arkana, jonka ensimmäisessä kortissa nähdään nuori mies ja koira (kortti nro 0: Narri / Fool).

Myöhemmin tämä Lostin ensimmäinen jakso keskittyy vaellukseen, jolle tämä Jack lähtee sauva kädessään.

Pitää tutkia aihetta myöhemmin lisää. Tarotin ison arkanan voi löytää kronologisessa numerojärjestyksessä yllättävän monesta tuotannosta kätkettynä. Ehkä myös Lostista? Lähteekö EES-blogi jeesimään tässä urakassa? 😉

– Toinen asia, johon kiinnitin huomiota oli se, että sarjan alkuteksti näytetään ns. lentokoneesta katsottuna. Kamera ikäänkuin laskeutuu / tipahtaa LOST -otsikon keskelle O ja S kirjainten väliin. Kyseessä on lento-onnettomuudesta kertova sarja, joten ”crash” ja ”OS” herättää kysymyksen siitä puhutaanko sarjassa ihmismielen (OS = käyttöjärjestelmä) kaatumisesta? Tai siis tietoisuuden, matrixin tai miksi sitä nyt haluaakaan kutsua…

Ensimmäinen jakso (heti OS-zoomauksen jälkeen) alkaa muuten tällaisella symbolisella kuvalla:

Aiheesta lisää EES-blogissa: Aton-kultti – osa 26: Silmän ja käärmeen alkuperä

– Kolmas asia johon kiinnitin huomiota oli se mihin lentokone oikeasti tipahti. Aloin kuuntelemaan dialogia ja päätin bongata mistä paikoista puhutaan. Aika huvittavasti ensimmäinen paikan nimi oli… FINLAND. Kyllä! Sarjan ekassa osassa Charlie kertoo sormuksensa olevan heidän bändinsa toiselta Suomen kiertueelta. Hassu sattuma! Seuraavaksi mainitaan se mihin kone oli yrittänyt laskeutua (Fizi) mutta samalla todettiin heidän olleen tuhansia kilometrejä pois oletetulta reitiltä. Eli ainakaan ekassa osassa ei paikkaan tullut selvyyttä.

Jännä sattuma kuitenkin tuo Suomi. Ihan kuten sekin, että Illuminati-pelikorteista löytyy Suomi-kortti:

Ainiin ja tuon Fizin mainitseminen Lost-sarjassa toi mieleen myös Truman Show -elokuvan, jossa on paljon mystistä ja esoteerista kätkettynä. Siinähän päähenkilö haaveilee Fizille lähtemisestä ja kertoo sen sijaitsevan tismalleen toisella puolella maapalloa. Sitä pidemmälle ei Trumanin mukaan pääse lähtemättä takaisin sinne mistä on tulossa. Tuo on monesti häirinnyt minua sillä Fizi ei tosiaankaan sijaitse toisella puolella palloa. Sen sijaan Fizi sijaitsee “2D-kartan” oikeassa laidassa eli jos maailmaa ajattelisi PacManin kaltaisena tietokone-ohjelmana niin sitten asiaa voisi ajatella niin, että oikeasta laidasta ohi mentyään, tulee esiin vasemmasta laidasta. Mutta emmehän me elä missään tietokoneohjelmassa…?

Ainiin ja vielä henkilökohtainen kumma yhtymäkohta MH17 ja MH370 lentoihin: Itse lensin MH17 lennolla helmikuussa 2014. Matkustin tuolloin Amsterdamin ja Kuala Lumpurin kautta Pohjois-Thaimaaseen ja olin siis siellä myös silloin, kun MH370 katosi (ihan siinä lähellä 8.3.2014). Katselin katoamisaikoihin (yöllä) jopa taivalle ja fiilistelin kummia elämänvaiheita. Olisi mielenkiintoista tietää millaisen lentoreitin se MH370 teki ja mihin se oikeasti katosi… Noh, joka tapauksessa – takaisin Suomeen lentäessä mietin, että ei kai nämä koneet lennä missään Ukrainan ilmatilassa. Ja sitten Suomessa ollessa tuli se MH17 tapaus. Kumma juttu.

 

2 thoughts on “Black Mirror, Lost, YouTube – kummien juttujen metsästystä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *