Hidden Figures: varjoon jääneet

Nykyaikana on ehkä vaikea ymmärtää miten iso psykologinen vaikutus kuulennoilla eli Apollo avaruusohjelmalla oli 60-70-lukujen vaihteessa. Itse olen monesti miettinyt oliko kyseessä tieteen ja avaruusmatkailun suuri läpimurto vai sittenkin ns. psykologisen mielenhallinnan läpimurto. Mitä väliä oikeasti on sillä käytiinkö siellä kuussa vai ei, jos vaikutukset ihmisiin oli niin valtavat?

Eilen tulin katsoneeksi elokuvan “Hidden Figures: varjoon jääneet” ja voi jestas kuinka se taas palautti aiheen mieleen. Tarinan näkökulmaksi oli otettu nykyaikaan sopiva feminismi ja rotujen/värien tasa-arvo. Yksinkertaistettuna elokuva kertoi siitä kuinka päättäväiset mustat tasa-arvon puolesta taistelevat naiset mahdollistivat sen pohjatyön, jonka päälle Apollo-ohjelma rakennettiin. Ilman heitä ei toimistohuoneen kokoiset IBM-tietokoneetkaan olisi toimineet.

Elokuvan kohderyhmään kuuluvat henkilöt eivät välttämättä tajua sitä, että noiden laitteiden avulla NASA väitetysti lensi useita kertoja kuuhun ja takaisin 60-70 lukujen taitteessa. Siis omaa syntymääni edeltäneellä vuosikymmenellä! Nykyisin lähes jokaisella elokuvan katsojalla (joka kännykän omistaa) on taskussaan rutkasti enemmän laskentatehoa kuin elokuvan IBM-tietokoneella, joka syrjäytti laskijanerot. Siis ihan oikeasti. Välillä meinaa pää räjähtää kaikkeen typeryyteen.

Oliko elokuvan psykologinen tavoite vahvistaa kansallista ylpeyden tunnetta ja virallisen Apollo-tarinan uskottavuutta tasa-arvon avulla? Kuinka moni haluaa tai kykenee elokuvan jälkeen kyseenalaistamaan Apollo-ohjelman virallisen tarinan? Vetäisikö tällainen kyseenalaistaminen myös näiden rohkeiden mustien naisten saavutukset maton alle? Ymmärrättekö? Mikä tämän elokuvan todellinen tarkoitus oli?

Niin… Onhan se harmi, ettei sitä 60-luvun teknologiaa ei enää ole. Hitsi, kun se mentiin tuhoamaan…

“we dont have the technology to do that anymore, we used to, but we destroyed it”

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *