Titanic, Futility ja William Thomas Stead

Joskus vuosia sitten perehdyin Titanicin uppoamiseen hieman tarkemmin. Titanic Wikipediassa: FIN / ENG. Mieleen on jäänyt ainakin se, että onnettomuuteen liittyi monia mystiseltä kuulostavia seikkoja. Olen jo autuaasti unohtanut kaikki tuolloin opiskelemani asiat, mutta jotain sentään palautui mieleen pienen surffailun jälkeen: 

1. Futility -kirja

Titanic upposi samasta syystä, samassa paikassa ja samana kuukautena kuin 14 vuotta ennen onnettomuutta kirjoitetun Futility -kirjan laiva nimeltä ”Titan”. Kirjassa esitetty laiva oli hyvin paljon Titanicia muistuttava. Näiden onnettomuuksien yhtäläisyyksistä ja eroista voi lukea vaikkapa Wikipediasta.

2. William Thomas Stead

Titanicin mukana hukkui mies nimeltä William Thomas Stead. Hän oli ”spiritisti”, joka väitti olevansa yhteydessä henkimaailman kanssa. Hän kirjoitti Titaniciin viittaavia juttuja vuosia ennen onnettomuutta (mm. artikkeli ”How the Mail Steamer Went Down in Mid-Atlantic, by a Survivor”). Tuossa kirjoituksessa hän kuvasi kuinka Atlantilla hukkuu ihmisiä liian vähäisten pelastusveneiden vuoksi. Stead kirjoitti myös tarinan nimeltä ”From the Old World to the New”, jossa White Star Line -varustamon laiva pelastaa ihmisiä toisen laivan törmättyä jäävuoreen. Myös Titanic oli White Star Linen rakentama. Lisätietoja W.T. Steadista sekä hänen kirjoituksiaan löytyy esim. täältä.

 

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *