Ajatuksia meemeistä: Inception

Tuli käytyä pitkästä aikaa elokuvissa ja vieläpä hyvässä sellaisessa: Inception. Elokuva teki vaikutuksen teknisellä toteutuksellaan; tietokoneilla tehdyn tehostetykityksen tilalla oli aidosti hienon näköistä toimintaa. En ollut täysin tyytyväinen näyttelijävalintoihin enkä joihinkin tarinankerronnan yksityiskohtiin, mutta kokonaisuutena elokuva oli todella hieno elämys. Varsinkin kun se kaikkein tärkein eli tarina oli täyttä rautaa.

Leffan aikana pyöri monesti mielessä meemiteoria ja varsinkin Dan Dennetin viisaat sanat “It’s ideas, not worms, that hijach our brains”.

Myös lukuisat muut leffat käväisivät elokuvan aikana mielessä (mm. Butterfly Effect, Memento ja Nightmare on Elm Street). Mutta ihan erityisesti löysin viitteitä ensimmäiseeen Matrix-elokuvaan. Varsinkin nämä Matrixin dialogin osat kaikui mielessä moneen kertaan:

“What is real? How do you define real? If you’re talking about what you can hear, what you can smell, taste and feel, then real is simply electrical signals interpreted by your brain.”

“What if when you woke up, you didn’t know the difference between the dream world, and the real world?”

Ja olihan koko Inceptionin pointti aika lailla samanlainen kuin Matrixissa: “You’ve been living in a dream world, Neo.” Myös elokuvan peili-kohtaus herätti mielenkiintoa.. mikä oli sen kohtauksen pointti? Samako, joka oli Matrixin peili-kohtauksessa? Lost -sarja tuli myös monesti mieleen niistä tietoisuuden eri tasoista. Ja se painovoiman kanssa leikittely herätti myös kysymyksiä… Egyptin pyramidit, Baalbekin kivi ja Coral Castle kävivätkin myös leffan aikana mielessä 🙂 Kertakaikkiaan ajatuksia herättävä reissu siis! Kerrankin hintansa arvoinen elokuvalippu.

Itse olen ollut aina kiinnostunut unista ja unihäiriöistä (varsinkin yöllisistä kauhukohtauksista, joita koin teini-ikään asti). Lisäksi koen vielä nykyäänkin aina silloin tällöin heräämisvaiheessa outoja “itsensä/egon unohtamis -kohtauksia”, joista jää aina erittäin epätodellinen olo pitkäksi pitkäksi aikaa. Unet herättääkin monia kysymyksiä tietoisuuden syvimmästä olemuksesta. Myös ihmisen rajallinen aikakäsitys on mielenkiintoinen aihe. Itse kirjoittelin siihen liittyen joskus näytelmänkin (ihan Nolanin tasolle se ei ehkä kuitenkaan yltänyt 😉 )

Mutta joo… Inception ei ole ihan täydellinen, mutta kuitenkin erittäin hyvä elokuva, jota suosittelen lämpimästi kaikille tietoisuudesta kiinnostuneille. “We are the meme machines!”

Leave a comment

0 thoughts on “Ajatuksia meemeistä: Inception

  1. Ainiin.. juttu tuli kirjoitettua leffan ja parin siiderin jälkeen.. toivottavati ei ole niin hirveetä sontaa, että hävettää huomenna 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *