Parnassus ja Georges Méliès

Kirjoittelin aiemmin monta juttua Imaginarium of Doctor Parnassus -leffasta sekä sen sisältämästä runsaasta okkultisesta (kätketty tieto) symboliikasta. Tässä jutussa tulee vielä muutamia aika oleellisia pointteja aiheesta.

Selvitellessäni kaikkea aurinkoon liittyvää symboliikkaa, tajusin, että myös Parnassos -vuori (Mount Parnassus) liittyy läheisesti aurinko-symboliikkaan. Sehän on siis Apollonille (englanniksi Apollo) pyhitetty vuori (Apollon = Valon ja auringon jumala). Ja tähän liittyi myös Helios ja roomalaiset numerot ja IOS ja vaikka mitä… Tuo Parnassos -vuori on muuten kalkkikiveä (limestone), josta on rakennettu myös Gizan pyramidit sekä Coral Castle. Mutta mennäänpä eteenpäin itse asiaan…

Elokuvan ohjaaja Terry Gilliam kertoi leffan kommenttiraidalla, että elokuvan loppukohtaus, jossa ”tohtori” myy leluja kaupungin kadulla, on kunnianosoitus elokuvantekijälle nimeltä Georges Méliès, joka on yksi merkittävimpiä henkilöitä elokuvien erikoistehosteiden historiassa. Hänen käsialaansa on mm. A Trip to the Moon (The First men on the moon -kirja… etsikää tän blogin jutut liittyen kuulentoihin, Neil Armstrongiin ja varsinkin Apollo 11 -lentoon). Méliès joutui uransa loppuvaiheessa myymään samanlaisia leluja kadulla… metroasemalla, jonka nimi oli… Montparnasse. Terry Gilliam väitti, ettei tiennyt asiasta ennen elokuvan tekoa. Pikkasen epäilyttävää!

Itse olen jäänyt miettimään myös sitä mitä ihan viimeinen kohtaus tarkoitti.. Siinähän paholainen vinkkaa tohtorille ihan kuin kutsuisi häntä takana näkyvien pilvenpiirtäjien luo..

Aika jännä muuten, että niillä kärpäsilläkin (ainakin kahdessa kohtauksessa) oli tossa leffassa symbolinen merkitys = viittaus kärpästen herraan eli Beelzebubiin. Tom Waits metsästää niitä ainakin tullessaan tapaamaan ”tohtoria” ja myös Tony huitoo niitä lähettäessään ”uhrinsa” pitkin Niiliä Prinsessa Dianan, James Deanin ja Rudolph Valentinon perään.

Ja vielä yksi Parnassus-juttu, joka on unohtunut mainita: Se Heath Ledgerin hirttäminen sillan alle oli ilmeisesti viittaus henkilöön nimeltä Roberto Calvi, joka on oikeasti hirtetty samaan paikkaan vuonna 1982. Mielenkiintoisia kytköksiä taas kerran vapaamuurareihin…

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *