Vesipeili ja apaja

Törmäsin Vantaan Tikkurilassa uuteen taideteokseen. Kaupungintalon eteen oli ilmestynyt ”Vesipeili” niminen vesiallas ja sen yhteyteen ”Apaja” -veistos. Heti kun näin kyseisen altaan ja patsaan, tuli esoteeriset vibat. 

img_2532

Ensinnäkin tuo allas näyttää siltä, että sen muodot on vedetty tarkoituksella kahdella työkalulla: harpilla ja suorakulmalla. Kaupungintaloa vastapäätä, tämän veistoksen toisella puolella sijaitsee Tikkurilan kirkko ja sen kellotorni. Maallista ja henkistä valtaa vieretysten?

vesipeili

freemason_symbol

Allas myös heijastaa takana olevaa rakennusta (kaupungintaloa) vähän samaan tapaan kuin jenkkilässä se kongressitalon vesiallas, jonka voi tulkita esoteeriseksi ”As above, so below” -symboliksi.

tytto

Lisäksi tämän Vantaan kalastaja-tytön ”onki” ei kyllä muistuta yhtään millään tavalla onkea, vaan pikemminkin sauvaa. Vantaan Sanomat valistaa kaupunkilaisia seuraavasti:

Altaan pohja pinnoitetaan mustalla graniitilla. Altaan yhteyteen tulee Merja Rankin ja Outi Turpeisen suunnittelema Apaja-teos, johon kuuluu pronssinen kalastajatyttö ja valokalat, joita tyttö yrittää kalastaa, Tulonen selvittää. Apaja-teoksessa on lisäksi pronssinen takki, hattu ja salkku, jotka löytyvät allasta rajaavasta penkistä.

Hmm.. takki, hattu ja laukku..? Nuo altaan reunalle jätetyt tavarat herätti myös oman huomioni. Miten ne liittyvät teokseen? Onko tämä ”tyttö” heittänyt vaatteensa ja laukkunsa rannalle ja lähtenyt sitten kahlailemaan? Mitä hänellä siis oli mukanaan? Sauva, laukku, päähine ja takki… Olisko hän puettuna ollut kenties tämän näköinen:

RWS_Tarot_00_Fooltytto

Tarotin kortti nro 0 eli Narri…? Sauvojen asento ainakin on hyvin samankaltainen. Vain koira (Anubis) puuttuu 😀

Tästä teoksesta tuli mieleeni myös toinen veistos nimeltään ”Vedenkantaja”. Eliittiblogi kirjoitti siitä seuraavaa:

Patsas kuvaa astrologisen eläinradan merkkiä Vesimies. Kyseinen merkki on hyvä esimerkki ”Eliitin” harjoittamasta Muinaisten viisaiden feminiinisymboliikan maskuliinistamisesta. Alkuperäinen Vesimiehen merkki ei ollut mies, vaan nainen. Patsaan symboliikka noudattelee merkin alkuperäistä kuvaustapaa.

Toisaalta ne tämän ”Apaja” teoksen kalat (altaan pohjassa) voisi viitata suoraan eläinradan merkkiin ”Kalat” ja sitä kautta päästäisiin korttiin nro 18: Kuu.

RWS_Tarot_18_Moon

Mutta palataanpa vielä siihen mikä teoksessa ensimmäisenä kiinnittää huomion… Vesi ja tytön käsissään pitämä sauva. Tarotissahan ”sauvat” edustaa elementtiä tuli. Tuli ja vesi… ja vielä ne kalatkin. Kyllähän tässä varmaan jotain esoteerista on haettu…

Mieleen tulee myös se, että tämä teos julkaistiin melkein samaan aikaan, kun viereinen Tikkurilan asemakeskus avattiin. Sitähän arkkitehti kutsui ”Vantaan sfinksiksi”.  Ihan vaan sattumalta viittaus muinaiseen Egyptiin? Ja logossakin on kuu/saturnus/sirppi -symboliikkaa. Tämä ”Vantaan sfinksi” sijaitsee tasan 200 metriä apaja-patsaalta itään.

dixi

Eikä tältä teokselta ole kuin kivenheitto toiselle mielenkiintoiselle paikalle, jossa on ”iso ja pieni karhu” sekä ”Tie ylös ja alas on yksi ja sama” -teos. Nekin voisi joku itseni kaltainen foliopää tulkita esoteerisiksi viittauksiksi. Karhut ja nämä pylväät sijaitsee tasan 200 metriä apaja-patsaalta länteen (lue aiempi juttu aiheesta).

Toki voi hyvin olla, että tämä uusi kaupungintalon teos ei kuvaa yhtään mitään Tarot-aiheista eikä muutakaan esoteerista. Eikä Tikkurilassa ole kukaan koskaan kuullutkaan vapaamuurareista. Ehkä vaan sattuneesta syystä katselen maailmaa vähän värittyneiden lasien läpi tällä hetkellä… Oli miten oli, hauskaahan näitä tulkintoja on tehdä – samalla saattaa vaikka vahingossa oppia jotain.

Onko muita mielipiteitä tai näkemyksiä?

P.S. Tällaisen videon löysin tohon uuteen vesilätäkköön liittyen: http://vantaakanava.fi/taidetta-tikkurilan-ytimessa/

 

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *