E.T. – Narrin matka, osa 3

Tämä on jatkoa juttusarjan edelliselle osalle. Ekaan osaan pääset tästä. Koska kortteja on paljon selitettäväksi ja itselläni aikaa kovin niukasti, teen jatkossa vain yhden kortin kerrallaan. Näin päästään ainakin juttusarjassa eteenpäin pienin askelin. 

Kortti 14: Kohtuus

RWS_Tarot_14_Temperance

Kohtuus-kortissa on sukupuoleton (neutraali hermafrodiitti) hahmo sekoittamassa kahdessa astiassa olevaa vettä. Toisessa astiassa on kuumaa ja toisessa kylmää vettä. Eli puhutaan taas vastakohdista ja niiden tasapainottumisesta (esim feminiini vs maskuliini).

Elokuvan seuraavassa kohtauksessa näytetään kuinka Elliotin sisko on pukenut E.T.:n naiseksi. Nyt käy selväksi sekin miksi aiemmassa kohtauksessa haluttiin korostaa, että E.T. on poika. Se tehtiin vain tätä korttia/kohtausta varten. Mies ja nainen sekoitettuna:

et-1

Sitten näytetään Buck Rogers -sarjakuvaa, jossa avaruusalus on törmännyt ilmeisesti Jupiteriin. Päättelen näin, koska Saturnus näkyy viereisenä planeettana ja lyhyen googlailun perusteella Buck Rogers sarjikset liittyivät Jupiteriin. Kohtuus -kortin planetaarinen vastine on yllätys yllätys (rumpujen pärinää tähän)… JUPITER!

et-2

Sitten E.T. näyttää Elliotille myös sitä toista lehteä, jota näytettiin aiemmassakin kohtauksessa. Tällä kertaa katsojan tuleekin katsoa sitä ylempää sarjakuvaa. Sekin on Buck Rogers. Eli Jupiterissa ilmeisesti mennään taas.

et-3

Taustalla näkyy HULK-juliste. Marveliin perehtyneet ilmeisesti tuntee käsitteet ”Jupiter Suit” ja ”Jupiter Leader”. Itse en tunne tätä sarjakuvasarjaa tarpeeksi hyvin, mutta ilmeisesti tällä voidaan viitata taas Jupiteriin..

et-4

Tarot-korteissa värityksellä on myös suuri symbolinen merkitys. Kohtuus-kortin enkelimäinen sukupuoleton hahmo on pukeutunut valkoiseen ja sillä on punaiset siivet. Elokuvan tässä kohtauksessa sekä Elliot, E.T. että sisko ovat kaikki pukeutuneet punavalkoisiin vaatteisiin. Aikamoinen sattuma sanoisin!

Kortissa näkyvä hahmo sekoittaa kahdessa astiassa olevaa vettä, mutta tärkeä yksityiskohta on se, että vesi virtaa siinä alemmasta ylempään eli ns. väärinpäin. E.T. näyttää elokuvan tässä kohdassa sormella kohti taivasta ja sanoo ”vahingossa” väärinpäin ”HOME PHONE” eikä ”PHONE HOME”. Lapset joutuvat korjaamaan sanat oikeaan järjestykseen. Pieni yksityiskohta, jolla viitataan suoraan korttiin ja siihen, että vesi virtaa ns. väärinpäin.

et-5

Veli tulee huoneeseen 1982 vuoden ydinaseiden vastaisen konsertin ”No Nukes” paita päällä. Yksi tunnetuimpia ydinaseita oli PGM-19 Jupiter (ensimmäinen ballistinen keskimatkan ohjus – liittyy kylmään sotaan). Jupiter.

et-6

Elokuva jatkuu niin, että Elliot ja veli menevät autotalliin (ikäänkuin pimeään kellariin). ”Kellari” kuvaa psykologiassa alitajuntaa. Kortissa näkyy vettä, johon hahmo kastaa toisen jalan. Se kuvaa Tarotissa alitajuntaa. Toinen jalka on kuitenkin maalla, materiaalisessa maailmassa. Elokuvan kohtauksessa näytetään kuinka Elliotin ja veljen puheita kuunnellaan maan päällä autossa. Tämä on symbolinen vertauskuva samasta asiasta (alitajunta / materiaalinen).

et-13

Molemmilla veljeksillä on lamput. Elliot tutkii alempana olevia tavaroita (lamppu oikeassa kädessä) ja isoveli ylähyllyjä (lamppu vasemmassa kädessä). Lamput kuvaavat myös samaa kuin kortin maljat.

Elliot rupeaa puhumaan E.T.:stä ”me” muodossa ja veli ihmettelee tätä. ”Mikä ihmeen me?”, veli kyselee. Niin… E.T. ja Elliot ovat ikäänkuin sekoittuneet ja ovat yksi ja sama henkilö. Kahden veden sekoitus. Alitajunta ja tietoinen – henkinen ja fyysinen.. vedet alkavat sekoittua. Suoraan kortista.

et-7

Autotallissa Elliotin veli alkaa katselemaan kitaran efektipedaalia / särkijää (Fuzz master). Mitä tämä laite tekee? No särkijä sekoittaa tietysti ääniaaltoja. Kortissa nähdään aaltoileva vesi, joka sekoittuu. Joka ikinen yksityiskohta on mietitty kortin lähtökohdista!

Elliot ja veli löytävät vanhan paidan ja päätyvät muistelemaan isäänsä (viittaus äidin vastakkaisparin eli isän kaipuuseen). Molemmat pojat haistavat isän vanhaa paitaa. Elliotin veli on sitä mieltä, että se tuoksuu ”Old Spice” partavedelle, mutta Elliot on sitä mieltä, että ”Sea Breezelle”. Kaksi partavettä toisiinsa sekoittuneena..Mausteet vs. merituoksut. Tämäkin on taas viittaus kortin hahmon jalkoihin (toinen maalla ja toinen vedessä).

et-9

Sitten näytetään kuinka perheen äiti on lukemassa iltasatua. Yölamppujen symboliikkaa tuskin tarvitsee selittää (punertava aurinko, kuu ja iltasatu). Myös kortissa nähdään horisonttiin laskeva aurinko. Tässä kortissa näkyvä laskevan auringon teema liittyy myös seuraavaan korttiin, jossa on yö, mutta en mene siihen vielä tässä jutussa.

et-10

Ja kaiken huipuksi… Mitä satua ja mitä kohtausta äiti lukee? No arvatkaapa! Peter Pania siitä kohdasta, jossa Helinä keiju on juonut myrkytetyn juoman. Kapteeni koukku oli kaatanut juomaan myrkkyä. Ja miltä Helinä keiju siipineen näyttää kortin enkelimäiseen hahmoon verrattuna? Ja miltä myrkyn sekoittaminen juomaan voisi näyttää? No miltäköhän? Katsokaa korttia.

Lopuksi tulee vielä ikoninen kohtaus, jossa E.T. parantaa Elliotin sormen. Tämä kohtaus symboloi koko elokuvan esoteerista juonta: tietoisuuden tasojen tai ”vastakohtien” kohtaamista. E.T.:n sormen voisi luulla olevan tulikuuma. Mutta palaako sormi? Ei. Se paranee. Vastakohtien yhdistyminen parantaa.

et-11

Tätä samaa  käytettiin myös leffajulisteessa.

poster-334

Miltäköhän se voisi toisella tavalla näyttää… henkisen ja maallisen kohtaaminen? Vaikka jonkun muun taiteilijan näkökulmasta? Niin no joo…

creacion_de_adan_miguel_angel

Kohtaus loppuu siihen kun kaksi miespuolista tyyppiä kuuntelee komerossa kahden naispuolisen tyypin iltasatua. Näiden välissä on vain kevyt ovi ja sälekaihtimet. Voisiko kortin teemaa enää hienommin kiteyttää elokuvallisesti?

et-12

P.S. Se kohtauksen alku, jossa E.T. on naiseksi puettuna… Siihen liittyen vielä yksi tulkinta, josta en itsekään ole varma… Hattu, jota E.T. pitää päässään on yläpuolelta kuperaa mallia, jota kutsutaan englanniksi termillä ”Open Crown Hat”. Kabbalan elämänpuu voidaan tiivistää yhdeksi pylvääksi, jolloin saadaan ihmisen chackra-pisteet. Ylin niistä on ”Crown chackra”. Kortissa hahmon pään ympärillä on loistekehä ja kolmannen silmmän kohdalla myös merkki. Feminiinisyyden ja maskuliinisuuden tasapainosta syntyy chackrojen avautuminen? Tämä oli enemmän kysymys teille lukijoille… Onko perää? Ainakin Michael Tsarion sivuaa chackra-asiaa videossa, joka käsittelee tätä Kohtuus-korttia.

Lue seuraava osa ››

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *