E.T. – Narrin matka, osa 1

Steven Spielberg on melkoinen kettu! Hän on piilottanut myös E.T. -elokuvaan kaikki Tarotin ison arkanan kortit kronologisessa numerojärjestyksessä. Käyn ne läpi tässä jutussa. Kommentit ja korjausehdotukset ovat tervetulleita. 

Ja niille, jotka tuon äskeisen kappaleen luettuaan hymähtivät itsekseen puolihuvittuneesti, suosittelen asiaan perhetymistä ja omien ennakkoasenteiden hyllyttämistä hetkeksi. Tarot, astrologia, numerologia ja kabbala eivät ole naistenlehtien ja ennustajaeukkojen hömppää… Tai itseasiassa ovat – siinä muodossa kun ne meille yleensä esitellään. Todellisuudessa näiden esoteeristen oppien taustalla on ikivanhoja totuuksia ja filosofiaa – tismalleen samoja asioita, joiden pohjalta mm. raamattu on kirjoitettu. Tällaisille höpinöille voi toki naureskella jos haluaa. Niin minäkin teen aina kun siltä tuntuu. Mutta en siltikään sulje korviani ja silmiäni siltä mistä niissä on kyse.

Ignorance, the root and stem of all evil.
– Plato

yhteiskunta

Mutta mennään asiaan. Aloitan E.T. -elokuvan tulkitsemisen tarotin näkökulmasta. Etenen elokuvan alusta loppuun kohtaus kohtaukselta. Tarot-kortit, joista puhun ovat ns. ison arkanan kortit, joita on 22 kpl (numerot 1-21 + narrikortti 0). Näistä on ollut ties miten paljon juttua mm. eliittiblogissa, jonka lukemista suosittelen lämpimästi kaikille, jotka haluavat oppia muutakin kuin ostamaan uudet lenkkarit tv-mainoksen nähtyään.

Kortti 1: Taikuri

RWS_Tarot_01_Magician

Tämä kortti löytyy elokuvan ensimmäisestä kohtauksesta, jossa E.T. lajitovereineen nähdään poimimassa luonnon antimia. Muinoin maapallolla vaikutti erilaisia kultteja ja vanhin niistä oli tähdistökultti, jota Tarotissa edustaa tämä taikuri-kortti. Tätä on turha etsiä historian kirjoista eli omaa päätä joutuu käyttämään. Eliittiblogissa oli yksi näkemys asiaan. Joka tapauksessa elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa nähdään “tähdistä tulleet” kaverit metsässä. Kyseessä on elokuvan ensimmäinen kohtaus ja kortti numero 1.

Tarotin “taikuri” tuntee luonnon ja elementtien salaisuudet. Taikuri-kortissa nähdään kasvillisuutta ja kukkia sekä ylä- että alalaidassa. Pöydällä näkyy neljä työkalua, jotka vastaavat tarotin neljää maata: sauvat, miekat, maljat ja lantit. Ja nuo neljä maata ovat vertauskuva neljälle elementille: tuli, ilma, vesi, maa. E.T. lajitovereineen ovat varsinaisia hortonomeja ja yhdessä he ovat vertauskuvia ikiaikaiselle tiedolle.

Elokuvassa näytetään myös kuinka yksi olioista kohottaa puun oksaa. Sekin oli viittaus korttiin, jossa taikuri kohottaa toisella kädellä sauvaa.

et-100

Kun E.T. näytetään ensimmäisen kerran kunnolla, se kävelee kahden suuren puun välistä.

et-103

Asiaa korostetaan vielä siirtämällä kuvakulma puihin..

et-102

Nämä kaksi puuta kuvaavat Boaz ja Jachin -pylväitä ja Salomon temppeliä. Salomon temppeli on monien mielestä viittaus ihmisen korkeampaan tietoisuuteen. Se ei siis ollut mikään fyysinen rakennus vaan dualismin / vastakohtien muodostama vertaus ihmisen tietoisuudesta. Vasen ja oikea aivolohko, alitajunta ja tietoinen mieli, feminiini ja maskuliini, valo ja pimeys, Jin ja Jang. Koko E.T. elokuva on oman tulkintani mukaan kertomus kahden tietoisuuden tason yhdistymisestä / kohtaamisesta (ET meets Elliot).

Tässä elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa näytetään myös kuinka kahdeksan miestä yrittää löytää näitä avaruudesta tulleita olioita metsästä. Miksi Spielberg on halunnut etsijöiden määräksi juuri kahdeksan? Siksi, että se viittaa ikuisuusmerkkiin (8) taikurin pään päällä (lemniscate).

et-105

Toinen syy numeron 8 käyttöön voi olla se, että haluttiin näyttää 8 miestä + 8 taskulamppua eli lukua 88. Taikuri-kortin planetaarinen vastine on Merkurius, joka kiertää auringon 88 päivässä. Se on myös nopeimmin aurinkoa kiertävä planeetta. E.T. viilettää tässä kohtauksessa pakoon niin, etteivät nämä miehet saa sitä kiinni.

Myös E.T.:tä etsivän miehen avainnipussa näyttäisi olevan 8 avainta…

et-104

Ja tietysti myös tähtikuvioita on taivaalla 88. Nämä ovat luonnollisesti tuttuja taikurille ja muinaisen tähdistökultin edustajille. https://www.netikka.net/mpeltonen/siirretyt/tekstit/tkuviot.htm

Nopeuteen viitattiin myös siten, että olioiden touhua seurailee kaniini. Kani on tunnetusti kuin Merkurius – vikkelä otus. Ja mikä on länsimaisten taikureiden perinteinen temppu? Niin.. nostaa kani hatusta! Taikuri-korttiin viitataan monella tavalla.

et-101

Sivuhuomio: Tuota 8 & 88-symboliikkaa käytettiin myös Back to the Future -elokuvassa. Siinä elokuvassa taikuri-korttia edusti “Doc”, joka keksi aikakoneen ja jonka kaikki kellot näyttivät tasan 8. Aikakone piti kiihdyttää 88mph nopeuteen, jotta pystyttiin siirtymään ajassa. Tarotin teemat on kätkettynä lukuisiin Spielbergin leffoihin.

Kortti 2: Ylipapitar

RWS_Tarot_02_High_Priestess

Sitten alkaa elokuvan toinen kohtaus ja samalla avautuu kortti nro 2. Kohtauksessa esitellään perheen äiti.

et-9

Kortissa näkyy nainen (äitihahmo), joka kuvaa myös tarotin elämänpuuta (naisen ruumis = elämän puu). Kabbalan elämän puu näkyy myös kortissa naisen takana. Kohtauksessa lapset puhuvat rahasta, jonka englanninkielinen vastine (Money) tulee etymologisesti sanasta Kuu (Mon). Kortissa ylipapittaren jaloissa näkyy feminiini-symboli kuu. Kuu on myös kortin planetaarinen vastine. Kannattaa huomioida myös keittiön lampun kukat ja kyyhkynen. Äidillä on yllään iltavaate – viitta. Samoin kortin naisella.

Koko kohtauksen ajan kuvassa näkyy pylväitä. Sekä talon sisällä että ulkona. Tässä sisäkuvassa näkyy keskellä pylväs. Nämä ovat viittauksia elämän puun kolmeen pylvääseen, jotka näkyvät kortissakin naisen takana. Huoneessa oleva “pilari” vastaa kabbalan elämän puun keskipilaria. Huomatkaa myös pöydällä kaksi spray-pulloa: punainen ja sininen. Ne ovat elämänpuun sivupilarit. Kortissa nämä tuodaan vielä korostetusti esiin Jachin ja Boaz -pylväinä (musta ja valkoinen pylväs).

et-10

Kortin ja kohtauksen yhteys tulee selväksi viimeistään silloin, kun äiti ja lapset siirtyvät keittiöstä pihalle:

et-11

Kuun sirppi ja ylipapitar. Eipä voisi selvempää olla! Pojat puhuvat siitä, että portti (gate) on auki.

et-12

Ylipapitar -kortissa näkyvät Jachin ja Boaz -pylväät kuvaavat Salomon temppelin porttia. Kortissa ylipapitar on siis Salomon temppelin portilla. Perheen äiti on tässä kohtauksessa “portilla” taskulamppu oikeassa kädessään (taskulamppu on englanniksi Torch). Kortissa ylipapittarella on oikeassa kädessään “Tora-käärö”, joka viittaa myös Tarotiin ja etymologisesti sanaan “Truth” ja jumalattareen nimeltä “Taurt“. Elokuvassa taskulamppu (torch) kuvaa tätä totuutta ja valoa.

Elokuvan kohtaus jatkuu niin, että pojat huomaavat E.T.n jalanjäljet. Ne muistuttavat kolmioksaista puuta (kolme varvasta). Tämä on jälleen viittaus kabbalan elämän puun kolmeen pylvääseen sekä druidien pyhään lukuun kolme.

et-13

Kohtauksessa on myös viittaus astrologiaan ja eläinrataan. Elliot on pudottanut pizzan maahan (vertauskuva eläinradasta). Yksi poika ottaa siitä palan ja äiti osoittaa taskulampulla tätä “eläinrataa”. Pizza on myös sattumalta tipahtanut juuri samaan kohtaan kuvaa, jossa näkyy valkoinen jalkapallo (kuusymboli). Jokaisella Tarotin kortilla on siis planetaarinen ja astrologinen vastine. Näiden opiskeluun menee oma aikansa enkä nyt selitä sitä tarkemmin.et-50

zodiac-signs

Ainiin ja palloista puheenollen… tämä kohtaushan alkoi siitä, kun Elliot heittää vajaan valkoisen pesispallon ja E.T. heittää sen sieltä takaisin. Tämäkin oli viittaus kuun kiertoon. Ylipapitar ja kuu. Lukuisilla tavoilla korostettuna.

Ja jotta kenellekään ei jäisi epäselväksi mitä korttia tämä kohtaus kuvasi, näytetään elokuvassa seuraavaksi kelloa, joka on kaksi. Kortti nro 2 – Ylipapitar.

et-15

Tässä kuvassa näytetään muuten ensimmäisen kerran myös perheen koira (Tarotissa narrin opas Anubis). Narri-kortti on numero 0. Se on sama kuin meidän kaikkien tunteman tavallisen korttipakan “ässä”. Eli kyseessä voi olla pakan ensimmäinen tai viimeinen kortti riippuen tulkinnasta. Tässä elokuvassa Narri eli nolla-kortti on jätetty viimeiseksi. Kaikki kortit löytyy tästä elokuvasta täysin kronologisessa järjestyksessä!

Kortti nro 3: Hallitsijatar

RWS_Tarot_03_Empress

Hallitsijatar-kortissa näemme naispuolisen hahmon, joka istuu metsän ja pellon välissä. Kyseessä on ns. “äiti maan” kortti. Hänellä on yhteys sekä luontoon että tähtiin (tähdet kruunussa). Ja mitä tapahtuu elokuvassa seuraavassa kohtauksessa? Elliot lähtee etsimään E.T.:tä ja huomaa, että se on kiivennyt puun luota maissipeltoon. Lopulta Elliot löytää ET:n pellosta. Avaruusolio säikähtää ja pakenee metsään.

No joo, ei tarvitse kuin katsoa korttia ja elokuvan tätä kohtausta nähdäkseen yhteneväisyydet. Luontoa rakastava “tähdistä tullut” kaveri seikkailee metsässä ja pellossa…

et-16

et-22

Lopussa vielä näytetään kuinka E.T. kaataa roskalaatikot, joiden luona palaa punainen valo. Kuinka monella on pihallaan punainen valo ja miksi? Spielberg vaan sattumalta halusi tähän dramaattista tunnelmaa? Vai siksi, että Hallitsijatar-kortin planetaarinen vastine on Venus, jonka kaasukehä muuntaa valon punaiseksi (myös kortissa näkyvän istuimen väri)? Kukin päättäköön itse.

et-23

Hallitsijatar on myös maallisen vaurauden kortti. Mikä kuvaisi sitä paremin kuin omakotitalossa elävän monilapsisen perheen roskakorit, jotka on täpötäynnä tyhjiä ruoka- ja juomatölkkejä? Elliot näytetään vielä kohtauksen lopussa katsomassa kohti roskiksia ja punaista valoa ikäänkuin hän katsoisi taivaalle. Selvä viittaus siihen, että nyt puhuttiin astrologisesta symboliikasta.

et-24

Kortti nro 4: Hallitsija

RWS_Tarot_04_Emperor

Kortti nro 2 ja 3 ovat vahvasti feminiinisiä kortteja ja monella tavalla ne kytkeytyvät toisiinsa teemoiltaan. Seuraavat kaksi korttia ovat hyvin maskuliinisia. Hallitsija-kortissa (nro 4) nähdään ns. isä-hahmo.

Elokuvassa alkaa uusi kohtaus, jossa soi hyvin maskuliininen musiikki. Elliot ottaa pyöränsä ja lähtee kohti metsää etsimään E.T:tä. Symbolisesti Elliotin voi nähdä tässä “sotilaana” ja polkupyörän “ratsuna” jos haluaa.

et-20

Elliot elää yksinhuoltajaperheessä ilman isää. Tässä kohtauksessa hän törmää metsässä ensimmäisen kerran elokuvan ainoaan “isähahmoon”.

et-26

Elliot saapuu kolmen puun luokse (taas viittaus lukuun kolme). Puut muistuttavat “murtuneita pilareita“, joka on myös esoteerinen viittaus. Murtunut pilari on symboli Akhenatonin menetetylle valtakunnalle. Suora viittaus siihen “hallitsijoista suurimpaan”. Ja tämä siis kohtauksessa, joka on suunniteltu viittaamaan korttin “Hallitsija”.

et-21et-27

E.T. muuten piileskelee tässä kohtauksessa kolmihaaraisen puun takana. Ties kuinka mones viittaus pyhään lukuun kolme ja pyhiin puihin.

Kortti nro 5: Hierofantti

RWS_Tarot_05_Hierophant

Kortti 5 on toinen maskuliininen kortti kahden feminiinisen kortin jälkeen.  Hierofantti -kortissa mies istuu tuolilla ja hänen edessään on kaksi muuta henkilöä. Kannattaa huomioida, että roomalainen numero V (ylä- ja alaviivoilla) muistuttaa kolmion muotoa.

Elokuvassa puolestaan alkaa viides kohtaus, jossa puhutaan Mexikoon toisen naisen kanssa lähteneestä perheen isästä. Kohtaus on teemaltaan maskuliininen. Tilanne kulminoituu siihen, että äiti alkaa itkemään. Kolmion muotoisen pöydän toiseen päähän jää Elliot ja hänen siskonsa (kortissa henkilöt selkä meihin päin) ja pöydän leveään päähän jää Elliotin veli (kortin hierofantti). Veli “ripittää” Elliotia äitinsä mielen pahoittamisesta. Elliotin sisko toistelee veljen sanoja, joka viittaa myös siihen, että veli on tässä ns. pappi / paavi-hahmo.

Jos kamera käännettäisiin Elliotin ja hänen siskonsa taakse niin mitä nähtäisiin? Kaksi henkilöä selät kameraa kohti, muoto V ja ylimpänä veli saarnaamassa…

et-30

Koko kohtauksen ajan veli pitää kädessään haarukkaa. Se ei välttämättä ole sattumaa. Se voi olla symbolinen viittaus ristiin. Esimerkkejä “haarukka-risteistä”: https://en.wikipedia.org/wiki/Forked_cross. Risti (myös se mihin jeesus ristiinnaulittiin) symboloi elämän puuta. Hierofantti-kortissa risti on myös isossa osassa. Mies pitää kädessään “kolmihaaraista ristiä” ja hänen kaavussaan on myös kolme ristiä. Kortissa on myös kolme henkilöä. Numero kolme on siis kortin yksi tärkeimmistä teemoista. Elokuvassa nämä kolme henkilöä istuvat KOLMIon muotoisessa pöydässä. Ihan vaan sattumalta?

Kortti nro 6: Rakastavaiset

RWS_Tarot_06_Lovers

Elokuvan seuraavassa kohtauksessa ET ja Elliot viimein kohtaavat. Elliotilla on päällään viltti, jossa on Rakastavaiset-kortin värit.

et-32

E.T.:n takaa hohtaa valo samoin kuin tässä Tarot-kortissakin enkelin takana. Visuaalisesti huomiota herättää myös E.T.:n kädet, jotka näyttävät ruumiseen verrattuna valtavilta. Myös kortin yksi tärkein yksityiskohta on enkelin ja kahden ihmishahmon sivuille levittäytyneet kädet.

E.T. tuo Elliotille 12 karkkia (jotka Elliot jätti metsään aiemmassa kohtauksessa). Kortissa mieshahmon takana näkyy puu, jossa on 12 liekkiä. Tämä on astrologinen viittaus eläinradan 12 merkkiin.

et-33

Lisäys: Voi olla, että karkkeja on myös 11. En ole ihan varma eikä sillä ole symboliikan kannalta mitään väliä. Jos niitä on 11, se on viittaus myös Rakastavaiset korttiin, jonka astrologinen merkki (kaksoset) on “II”.

Kohtaus jatkuu niin, että E.T.:stä ei näytetä pitkään aikaan mitään muuta kuin kädet. Eli taas korostetaan kortin “kädet-teemaa”. Tässä kädet rappukäytävässä:

et-35

Tässä kädet pahvilaatikon takana:

et-34

Vaikka kortin nimi on “Rakastavaiset”, sen symbolinen taso on paljon monitahoisempi. Puhutaan jopa enemmän erillisyydestä. Takana oleva vuori erottaa hahmoja ja myös enkeli näyttää käsillään jakautumis eikä  yhdistymismerkkiä. Kortissa näkyy vastakohdat: mies ja nainen (Aatami ja Eeva, jos niin haluaa tulkita). ET -elokuvassa Elliot (jonka alku ja loppukirjaimet ovat muuten E ja T) kuvaa tietoista mieltä ja E.T. alitajuntaa. Tai toisella tavalla sanoen, Elliot on materiaalinen ja ET henkinen. Monella tavalla puhutaan dualismista, vastakohdista ja niiden yhdistymisestä.

E.T. ja Elliot kohtaavat takapihalla koleassa illassa. Rakastavaiset-kortin vastine eläinradalla on Kaksoset, jonka elementti on ilma. Ja se “kaksoset”… Niin… Sellaisethan E.T.:stä ja Elliotissa tässä tulee…

Elliot johdattaa E.T.:n omaan huoneeseen, jossa on myös aurinkoa muistuttava lamppu (kortin aurinko).

et-36

Elliot huomaa, että E.T. tekee kaiken mitä hänkin tekee eli ET osaa matkia (memeettinen viittaus / peili-symboli). Elliot tekee Hierofantin käsimerkin eli etu- ja keskisormet ylös. Näistä käsimerkeistä ja muista oli juttua myös eliittiblogissa.

et-37

E.T.:llä sormia on vähemmän, joten hän nostaa vain yhden sormen. Yhteensä 3 sormea. Tämä on taas viittaus pyhään lukuun kolme sekä mahdollisesti myös quintessence-viittaus (pentagrammi oikein päin). Eli viides elementti, korkeampi tietoisuus. Juuri se mistä E.T.:n ja Elliotin yhdistymistarina kertoo.

Sormileikit jatkuu tämän jälkeenkin. Yksi asia, johon kiinnitin huomion oli se, että karttapallo kääntyy E.T.:n kompuroinnin seurauksena niin, että lamppu (aurinko) on Egyptin kohdalla. Karttapallon ja ns auringon välissä on iso “leikkipähkinä”. Sen symboliikasta lisää vähän myöhemmin…

et-39

Kohtaus päättyy siihen, kun E.T. ja Elliot saavat “telepaattisen” yhteyden toisiinsa. Elliot ja E.T. alkavat tuntea samoja asioita. Voidaan ajatella myös, että E.T. on nyt Elliotin alitajunta ja Elliot on näiden kaksosten “tietoinen mieli”. Lopulta Elliot nukahtaa ja E.T. jää hereille hänen viereen. Niin… kuinkas nyt alitajunta nukkumaan menisi?

Mutta säästin tähän loppuun sen kaikkein maukkaimman yksityiskohdan… En ollut ikinä ennen itsekään sitä huomannut, vaikka olen nähnyt tämän leffoja kymmeniä kertoja. Huomasiko kukaan muu mitä tapahtuu, kun Elliot houkuttelee E.T.:tä omaan huoneeseen karkeilla? Häneltä loppuu karkit kesken, joten hän hakee laatikosta omenan. Hän ei kuitenkaan missään vaiheessa pääse antamaan sitä E.T.:lle, jonka takia koko yksityiskohta jää elokuvassa ns. subliminaliksi, alitajuiseksi viittaukseksi. Sillä ei ole mitään käytännön merkitystä elokuvalle. Sen ainoa tarkoitus on korostaa symbolisesti sitä, että tämä kohtaus kertoo samasta asiasta kuin Tarotin Rakastavaiset-kortti. Aatami ja Eeva… kortissa naisen takana on omenapuu ja käärme. Kyse on vastakohdista ja niiden eriytymisestä vs. yhdistymisestä. Ja taas viittaus pyhiin puihin ja varsinkin omenapuuhun.

et-40
Elliot antamassa omenaa E.T.:lle.

Ennen seuraavaan kohtaukseen siirtymistä näytetään nopeasti kuinka E.T.:tä etsitään entistä aktiivisemmin metsässä suurten valonheitinten avulla. Näiden miesten pyrkimyksenä on erottaa E.T. ja Elliot toisistaan. Tämäkin selkeä viittaus tähän korttiin ja sen “eriyttämis-merkkiä” näyttävään enkeli-hahmoon.

et-51

Lisäys: Lopullinen niitti ja viittaus “rakastavaiset” korttiin tulee kohtauksen vaihteessa. Siinä näytetään kuinka Elliot pitää kuumemittaria lampussa, jotta voisi jäädä kotiin koulupäivänä ja tuoda E.T.:n sisään taloon. Elliot pyrkii yhdistymään E.T.:n kanssa. Ja miten kuumemitteri liittyy siihen? No siten, että sen sisällä on elohopeaa (Mercury). Sana on englanninkielellä sama kuin Merkurius-planeetta, joka on kaksosten ja tämän kortin planetaarinen vastine. Nerokasta symboliikalla kikkailua!

et-99

Kortti nro 7: Sotavaunut

RWS_Tarot_07_Chariot

Myös tämä kortti löytyy (ei enää niin yllättäen) elokuvan seuraavasta kohtauksesta. Siinä Elliotin veli peruuttaa autoa tallista. Hän joutuu venkslaamaan autoa moneen kertaan. Peruuttelemaan ja ajamaan takaisin eteenpäin. Tuntuu siltä, että kohtaus on juonelliseen merkitykseen nähden vähän ylikorostettu ja liian pitkä. Miksi auton peruuttamisesta on pitänyt tehdä niin iso asia elokuvassa?

et-41

et-42

Selitys löytyy Tarotista. Nykyajan vastine sotavaunuille on auto. Tämä on käyty läpi jo monen muunkin tarot-leffan kohdalla. Tässä elouvassa on vielä valittu autoksi Audi. Audin logon neljä rinkulaa symboloivat neljää elementtiä, jotka yhdistyessään muodostavat viidennen elementin, ETherin. E.T. on elokuva, joka kertoo nimenomaan tästä. Ja Eliittiblogista vielä lisäinfoa tohon Audi-logoon:

Logossa on myös kolminaisuussymboliikkaa. Renkaat muodostavat kolme vesica piscis -symbolia. Vanhoissa tarot-korteissa quintessence-tietoisuutta edustava kortti Maailma kuvaa viisauden jumalattaren Sofian vesica piscis -symbolin sisällä.

Kolme vesica piscis-symbolia.. Onko Spielberg halunnut piilottaa elokuvan jokaiseen kohtaukseen symbolin pyhästä luvusta kolme?

Kortissa näkyy sotavaunujen taustalla kaupunki. Myös elokuvassa taustalla siintää kaupungin silhuetti – jopa tornikin. Veli joutuu peruuttaessaan vaihtamaan vaihteita moneen kertaan. Vaihdekepin voi tulkita viittaukseksi sauvaan, jota kortin mies pitelee.

Äiti kysyy Elliotilta odottaako hän E.T.:n tulevan takaisin. Aurinko paistaa sateenkaaren värisen kaihtimen läpi. Tämä on esoteerinen Rainbow bridge -viittaus (tuttu mm. Wizard of Oz leffasta.. “Somewhere over the rainbow…”.) Elliot etsii sitä yhteyttä “korkeampaan minään”.

et-52

Huoneessa on kaksi ikkunaa. Elliot sulkee toisesta ikkunasta kaihtimet. Huoneessa on siis kaksi “raidoitettua” ikkunaa. Toinen valoisa ja toinen pimeä. Katsokaa kortin raidallisia sfinksejä…

et-53

Kortti nro 8: Voima

RWS_Tarot_08_Strength

Tämä kortti ja elokuvan vaihe paukuttaa kaikki ennätykset rikki. Elokuvan seuraavassa kohtauksessa viitataan Voima-korttiin niin monella tavalla, että en edes tiedä kerkesinkö bongaamaan niitä kaikkia. Tässä listaa:

Ensinnäkin Voima-kortin planetaarinen vastine on aurinko. Ja kohtaukseen tultiin juuri siitä, kun Elliot sulki kaitimet, jotta huoneeseen ei pääsisi auringon valoa. Sitten Elliot esittelee E.T.:lle kaikki Star Wars -leluhahmonsa. Kortin teema on “Voima” eli “Stength”. Monissa tarot-pakoissa kortin nimi on kuitenkin muodossa “Force”. Niin… Star Wars hahmot ja jedien voime eli “force”..

et-54

Moniko muuten tietää, että muinoin maapallolla vaikutti äärimmäistä viisautta hallussaan pitävä tähdistökultti, jonka “käärmepapit” tunnetaan nimellä “Djedhi”. Ainakin Spielberg näyttää tietävän 🙂

Seuraavaksi Elliot alkaa opettaa E.T.:lle ravintoketjun ja evoluution toimintaperiaatetta. “Kalat syö kalanruokaa ja hai syö kaloja. Mutta kukaan ei syö haita”. Taas viittaus kortiin “voima”.

et-55

Akvaariossa on koriste, joka on H-kirjaimen muotoinen. Numerologinen vastine H-kirjaimelle on 8 eli Voima-kortin numero. Numero 8-näkyy kortissa myös samalla tavalla kuin taikuri-kortissa eli naishahmon yläpuolella olevassa ikuisuus / leminscate -merkissä.

Seuraavaksi Elliot näyttää miten Pez-karkkilaite toimii. Hän sanoo “nostat vain päätä niin se avautuu ja voit syödä karkin”.

et-56

PEZ-karkkilaite toimii niin, että päätä käännetään ylöspäin, jolloin karkin saa ikäänkuin "suusta ulos"
PEZ-karkkilaite toimii niin, että päätä käännetään ylöspäin, jolloin karkin saa ikäänkuin “suusta ulos”

No joo… katsokaa korttia! Mitä siinä tapahtuu? Ei varmaan tarvitse selittää…

Seuraavaksi Elliot kertoo mitä pähkinät ovat (hän esittelee siis sitä isoa pähkinää, joka oli aiemmassa kohtauksessa siinä lampun ja maapallon välissä). Miksi Spielberg on valinnut pähkinä-aiheen? Lainaus eliittiblogista:

Raamatun Hyvän ja pahan tiedon puu kuvataan yleensä omenapuuna. Tämäkin tarina on kopio irlantilaisesta mytologiasta, jossa kyseinen puu ei ollut omenapuu, vaan pähkinäpensas. Myytissä oli pyhä kaivo, jonka ympärillä kasvoi maagisia pähkinäpensaita. Joka söi näitä pähkinöitä, sai haltuunsa kaiken tiedon. Kaivossa asui pyhiä lohia, jotka söivät kaivoon tippuvia pähkinöitä. Ainoastaan näillä “kaiken tietävillä” lohilla oli lupa syödä kyseisiä “tiedon hedelmiä”.

Hmm. Mistäköhän se super-hessukin on ne pähkinänsä saanut? Pitäisi varmaan kysyä Spielbergiltä!

Noh, Elliot jatkaa jorinoita ja kertoo mitä on raha ja kuinka se laitetaan pankkiin. Tämä on taas etymologinen viittaus kuuhun (MONey) ja kortin naishahmoon. Elliot esittelee myös pikkuauton, jonka E.T. yrittää syödä. Elliot joutuu ottamaan sen pois sen suusta. Viittaus kortissa näkyvään leijonan suuhun.

et-57

Elliotilla on kohtauksessa kokovalkoinen yöpuku kaulasta alaspäin. Tämä “viattomuuden viitta” on päällä myös Voima-kortissa näkyvällä naisella.

Sitten Elliot melkein päästää perheen koiran huoneeseen ja joutuu ottamaan sitä kaulasta kiinni. Täysin sama asento kuin kortissa. Meneekö jo vähän överiksi nämä viittaukset? Eikä ne tähän lopu..

et-58

Elliot juoksee jääkaapille ja sen ovessa näkyy subliminal: pentagrammi. Taas quintessence -viittaus! Kortissa näkyvä asento (toinen käsi pään päällä ja toinen kaulalla) viittaa joidenkin tulkintojen mukaan kahteen erilaiseen voimaan: henkiseen ja fyysiseen. Naisellahan on selvä yliote kortin leijonasta, joka on kuvassa alistuneena. Elokuvassa Elliot opettaa E.T.:tä ja sen jälkeen alkaa etsimään sille ruokaa. Henkinen ja fyysinen. Vastakohtien teemat jälleen hienosti mukana.

et-59

Seuraavaksi näytetään kuinka E.T. onnistuu vahingossa avaamaan sateenvarjon. Se on avautuessaan kahdeksankulmio. Kahdeksankulmio on auringon symboli. Esimerkiksi Espanja on tulvillaan temppeliritarien rakentamia kahdeksankulmaisia kirkkoja (aurinkokultin peruja ja kristinuskon Jeesuskin on vain vertauskuva auringolle). Myös kortin numero on kahdeksan ja sen planetaarinen vastine oli siis se Aurinko. E.T. pelästyy sateenvarjoa. Takana näkyy vapaamuurarisymboliikasta tutut “jaakobin tikkaat”. Jälleen alitajuinen viittaus korkeampaan tietoisuuteen,

et-60

Jostain kumman syystä Spielberg on päättänyt, että tämäkään ei vielä riitä vaan symboliikkatykitys jatkuu. Et on mennyt piiloon komeroon, jossa valo heijastuu pehmoleijonaan. Vielä suorempi-viittaus voima-kortin leijonaan ja sen astrologiseen vastineeseen, eläinradan merkkiin Leijona.

et-61

E.T. löytyy piileksimästä leijonan takaa ja Elliot tulee hoivaamaan ja ruokkimaan sitä. Kortissa nainen käsittelee leijonaa lempeästi.

et-62

Ja sitten ammutaan taas kovilla. Elliot näytetään seisomassa ikkunan edessä, josta valo komeroon tulee. Ja mikä se ikkuna on? Kahdeksankulmainen aurinko-symboli! Numero kahdeksan ja aurinko taas kerran!

et-63

Mutta tämäkään ei ole ohjaajalle riittänyt. Tykitys jatkuu. Elliotin veli saapuu kotiin pelipaita päällä, jossa on numero 17. Numerologiassa kaikki numerot lasketaan yhteen niin kauan, että päästään yksinumeroiseen lukuun. Eli 1+7 = 8. Jälleen kortin numero. Talon takana näkyy vuoristoa. Tismalleen sama kuin Voima-kortissa. Veli heittelee punaista pyöreää kypärää ilmaan. Aurinko-symboli eli kortin taivaallinen vastine.

et-65

Elliot vaatii veljeä vannomaan valan. Se kuuluu “I have absolute power”. Veli sanoo sen Yodan ääntä matkien. Yoda oli Jedi, jolla oli “voima”. Jedi vannomassa Ellitotille voima-valaa? Niin. Kortti nro 8: Voima.

et-67

Myös Elliotin sisko saapuu huoneeseen, jolloin molemmat säikähtävät. E.T.:n pää venyy korkealle ylös ja sisko huutaa kieli ulkona. Kortissa leijonan kaula on ylös kurottuneena ja sen kieli on ulkona.

et-68

Elliot huutaa tässä kohtauksessa “STOP, STOP, STOP, STOP!”. No jokainen varmaan tietää mihin liikennemerkkiin sana STOP alitajuisesti yhdistyy. Ja minkä muotoinen kyseinen liikennemerkki on? Niinpä niin. Aika överiksi vedetty tämä Tarot -symboliikka tässä kohtauksessa.

Elliot tarttuu siskoaan leuan kohdalta kiinni, jotta saisi huudon loppumaan. Taas viittaus kortin asentoon.

et-69

Äiti saapuu huoneeseen, jolloin Elliot nappaa hai-lelun ja laittaa sen puremaan omaa leukaansa tai kieltään. Taas viittaus kortin leijonaan ja sen kieleen. Elliot pitää lelua tässä asennossa ihan tarkoituksellisen pitkään.

et-71

Sitten näytetään taas kuinka E.T. on mennyt leijonan taakse piiloon. Tämän Voima / Leijona -kortin teema on myös rohkeus. Ihan kuten Tarot-elokuvassa “Wizard of Oz” leijona edusti rohkeutta. Tämä koko kohtaus pyörii pelon ja rohkeuden ympärillä.

Sitten näytetään kuinka Elliotin veli on ruvennut pitämään siskon suuta kiinni tutulla otteella.

et-73

Leffan tässä kohtauksessa on myös dialogissa piiloviittauksia aurinkoon. “Keep an eye on Gertie…” ja “You are feeling better I see..” yms, jotka kaikki viittaavat silmään. Silmä oli muinaisessa egyptissä Wadjetin tunnus, joka oli auringon äiti.

Sisko kysyy, että onko E.T. tyttö vai poika. Elliot vastaa, että se on poika. Tämä on viittaus auringon ja voima -kortin maskuliinisuuteen, ei sukupuoleen.

Kohtauksen lopussa Elliot ja hänen veli uhkaavat tehdä pahaa tytön nukelle, jos hän kertoo E.T.:stä äidille. Tyttö anelee armoa nuken puolesta. Voima-kortissa näkyy voiman lisäksi armo ja lempeys. Ja aivan kuten nainen pitää kättä suun alla ja pään päällä (maallinen ja henkinen), myös veljet hallitsevat siskoaan fyysesti (käsi suun edessä) että psyykkisesti (uhkailu). Kaikki tämä tapahtuu sen aurinko-symboli-ikkunan edessä.

et-75

Vielä pari loppuhuomiota: E.T.:n vieressä näkyy pelle-nukke. Se on viittaus Tarotin korttiin “Narri”. Koko iso arkana kaikkine kortteineen on ns. tarina narrin eli sielun matkasta, meistä kaikista siis.

et-77E.T. on piiloutunut paitsi leijona-lelun, myös kahden pehmo-karhun taakse. Tämä on viittaus ison ja pienen karhun tähdistöön. Jokaisen vapaamuuraritemppelin katossa on Ison karhun ja Pienen karhun tähdistöt. Sana Tarot tulee muinaisestä egyptiläisestä jumalattaresta “Taurt“, joka vastaa tähtitaivaan “Isoa karhua”. Tästä oli juttua eliittiblogissa: Muinaiset viisaat – osa 2: Karhu ja hakaristi

Koska Egyptissä ei ollut karhuja, universaalin äidin symboliksi Egyptissä valikoitui paikallinen eläin virtahepo. Ison karhun tähdistöä kuvaava virtahepomainen jumalatar Taurt näkyy omalla paikallaan lähellä napatähteä (keskipistettä) kuuluisassa Denderan eläinradassa.

Taurt (karhu / virtahepo) eläinradan keskellä:

dendera-zodiac1

Pieni karhu Helsingissä, vapaamuuraritemppelin katossa:

dsc_0244

Nyt juttu uhkaa venyä niin pitkäksi, että on pakko viheltää peli poikki. Teen korjauksia ja lisäyksiä tähän juttuun myöhemmin. Monien kiireiden keskellä joudun tätäkin kirjoittamaan. Teen lähipäivinä myös jatko-osan, jossa käsittelen loput kortit. Koko pakka on leffassa tai oikeammin, leffa on yhtä kuin pakka eli Tarotin iso arkana.

Stay tuned jos kiinnostaa. Jos ei niin Jumbossa vois olla tennarit tarjouksessa..

Lue seuraava osa ››

Leave a comment

0 thoughts on “E.T. – Narrin matka, osa 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *