Zootropolis – Narrin matka, osa 2

Tämä on jatkoa edelliselle jutulle.

Kortti nro 11: Oikeudenmukaisuus

RWS_Tarot_11_Justice

Tämä kortti on totuuden ja oikeudenmukaisuuden kortti. Vaaka on tuttu nykyajan oikeuslaitoksestakin. Tämä symboliikka juontaa juurensa muinaiseen Egyptiin ja mytologiaan, jossa ihmisen sydän punnittiin kuoleman jälkeen vaa’assa. Toiseen kuppiin laitettiin Maatin sulka. Kortin astrologinen vastine on tietysti vaaka. 

Elokuvassa alkaakin sopivasti vaihe, joka liittyy oikeudenmukaisuuteen. Judyn pomo aikoo irtisanoa hänet, mutta oikeus voittaa ja Judy saa pitää työnsä.

zoo-54

Judy saa ystävän kaupungintalolta (apulaispormestari). Sitten Judy alkaa ns. etsiväksi ja alkaa selvittää kadonneen Emmittin kohtaloa.

zoo-72

Hän saa apurikseen ketun uhkaamalla häntä vankeudella ja 1 460 000 dollarin sakolla. Se on numerologisesti 11 eli kortin numero. zoo-56

zoo-58

Ketusta tulee näin lainvalvojan apulainen. He menevät yhdessä naturisti-jooga-paikkaan, jossa haetaan mielen tasapainoa itämaisilla opeilla. Ommm ommmm… Viittaus vaakaan.

zoo-73

Laitoksessa on norsu, joka tekee jooga-harjoituksia, mm. tasapainoillen (taas viittaus vaakaan).

zoo-80zoo-75 zoo-74

Häneltä kysytään lukuisia kysymyksiä, mutta hän vastaa jokaiseen kysymykseen vain ”NO” eli ei. ”No” on numerologisesti 11 eli kortin numero.

Sitten tulee kohtaus, jossa esiintyy laiskiaiset. Juoni etenee tässä vaiheessa TO-DEL-LA HI-TAAS-TI. Myös seuraavaan korttiin kestää kauan, koska ollaan ison arkanan puolivälissä. Narrin matkan puolivälissä ja vaa’an merkin keskivaiheessa.

zoo-77

Lopulta etsivät päätyy paikallisen mafiapomon kotiin, jossa he melkein menettävät henkensä. Oikeus kuitenkin voittaa jälleen, kun kummisedän tytär pyytää säästämään heidän hengen. Taas käytetään muuten sanaa ”no” aika useaan otteeseen.

zoo-79

zoo-82

Häitä tanssitaan pyörässä salissa, jonka ympärillä on jääkarhuja (polar bear). Tämä on viittaus eläinrataan ja polarikseen, napatähteen, johon nähden maan akseli pyörii. Tämä elokuvahan on suorastaan okkultisen tiedon aarreaitta!

zoo-83

Judy ja kettu jatkavat seikkailujaan ja joutuvat pinteeseen. Judy soittaa poliisiasemalle ja sanoo tilannekoodin 10-91. Sekin on 11. Kortin numero.

Kortti nro 12: Hirtetty

Tämän kortin teemaan liittyy uhrautuminen jonkun suuremman hyvän puolesta ja uuden näkökulman ottaminen asioihin. Irti päästäminen. Tämä kortti on yleensä aika helppo löytää elokuvista, koska yleensä tähän korttiin viitataan niin, että joku roikkuu pää alaspäin tai on ”hirressä”.

RWS_Tarot_12_Hanged_Man

Noh.. Elokuvassa Judy ja kettu roikkuvat narun päässä ja Judy päättää päästää irti. He päätyvät roikkumaan pää alaspäin.

zoo-86

zoo-87

zoo-88

Kettu muistuttaa poliisipäällikköä siitä, että aikaa rikoksen selvittämiseen on 48 tuntia. 48 on numerologisesti yhteenlaskettuna 12 eli kortin numero. Kettu sanoo, että on vielä 10 tuntia jäljellä. Tässä vaiheessa Tarotin kortteja on läpi käymättä 10. Ihan hauskaa numeroilla leikittelyä.

zoo-89

Kortti 13: Kuolema

RWS_Tarot_13_Death

Sitten alkaa kohtaus, jossa Judy ja kettu matkaavat riippuhissillä. Tuon matkan aikana kettu kertoo rankasta lapsuuden kokemuksestaan, ikäänkuin sisäisestä kuolemastaan. Hän olisi kovasti halunnut olla hyvä ja liittyä partioon.

zoo-90

Partion ”initiation” eli ns. vihkiytymisriitti oli tarkoitus suorittaa ruutulattian päällä (ihan kuin vapaamuurareissa).

zoo-91

Partioon vihkiytyminen tehdään pilkkopimeässä:zoo-92

Vapaamuraari-vihkiytyminen tehdään silmät sidottuna, ruutulattian päällä hirttosilmukka kaulassa. Vapaamuurareihin liittyvät lupautuvat olemaan vaiti veljeskunnan sisällä oppimistaan asioista oman kuolemansa kautta. ”First rule of fight club is, you do not talk about fight club!”

mason_noose2

In each Lodge, every initiate bows his knee to another Mason whom he addresses as ”Worshipful Master” as he swears his death oath of secrecy.

Kettu sai partiossa vain kuonokopan päähänsä. Tämä tarina oli päivänselvä viittaus vapaamuurareiden riitteihin ja kuolema-korttiin.

zoo-93

Kortti 14: Kohtuus

Kohtuus -korttiin liittyy vastakohtien sekoittuminen. Enkelimäisellä hahmolla on toisessa kupissa kylmää ja toisessa kuumaa vettä. Ne sekoittuvat.

RWS_Tarot_14_Temperance

Elokuvassa ollaan kellarissa etsimässä tietoa apulaiskaupunginjohtajan kanssa. Kellari kuvaa psykologiassa alitajuntaa (tarotin vesi). Tietoa haetaan kellarista (alhaalta) maan pinnalle, tietoiseen mieleen (ylös).

zoo-95

Kohtauksessa apulaiskaupunginjohtaja (lammas) sanoo, että oikea kaupunginjohtaja (leijona) valitsi hänet tehtäväänsä, koska halusi lampaiden äänet vaaleissa. Leikitään vastakohtien sekoittumisella. Lammas vai susi?

zoo-97

Lammas vielä sanoo, että sai mukin lahjaksi kaupunginjohtajalta. Viittaus kortin maljoihin. Kellarissa Judy saa ”alitajunnan virtaamaan” ja keksii mistä voisi löytää etsimänsä henkilön.

zoo-98

Lopulta he löytävät kaikki kadonneet 14 eläintä lukittuna tornitaloon. Kortin numero. Talo on lisäksi vesiputouksen vieressä. Myös talosta virtaa vettä. Paikan nimi on Cliffside. Kaikki viittauksia korttiin. Kortissa enkelimäinen hahmo sekoittaa vesiä rantakivikossa.zoo-132zoo-134

Kortti nro 15: Paholainen

Paholais-kortissa on paljon samaa kuin aiemmassa Rakastavaiset-kortissa. Laitan ne tähän rinnakkain.

RWS_Tarot_15_DevilRWS_Tarot_06_Lovers

Samat hahmot: mies ja nainen. Eräällä tavalla negatiivisesti käänteisenä. Rakastavaiset-kortin kohdalla kirjoitin, että Judyn äiti ja isä kuvasivat näitä hahmoja ja musiikki-idoli Gazelle oli viittaus siihen enkeliin. Entäs elokuvan tässä vaiheessa, kun pitäisi löytää Paholais-symbolit…?

No päähenkilöt ovat siellä tornitalossa piilossa lukittuna yhteen koppiin. Kortissa hahmot ovat kahlittuja kivipaasiin. Ja juuri silloin Judy saa puhelun äidiltä ja isältä. Puhelinkin on kuin paholais-kortin musta paasi, jossa äiti ja isä näkyvät. Samat hahmot siis kuin enkeli-kortin kohdalla.

zoo-107

Enää pitäisi etsiä se ”musta enkeli” eli paholainen…. Niin ja mitä näkyy elokuvan seuraavassa kohtauksessa… Poliisipäällikkö on käyttänyt puhelimensa appia, joka laittaa hänen näköisen kaverin tanssimaan Gazellen kanssa. Ja Gazellea kutsuttiin tässä elokuvassa siis ”sarvekkaaksi enkeliksi”. Katsokaa poliisimestarin käsien asentoa ja verratkaa kortin paholaisen asentoon. Sarvipäät.

zoo-108

Kohtaus jatkuu vielä niin, että Judy pitää lehdistötilaisuuden, jossa hän vahingossa demonisoi kaikki saalistaja-eläimet. Myös ketut, josta kettu tietysti suuttuu. Kettu on englanniksi FOX. Numerologisesti se on 666. Viittaus paholais-korttiin.zoo-111

Sivuhuomio: Esimerkiksi elokuvassa Clockwork Orange tähän Paholais-korttiin viitattiin niin, että päähenkilöä raahasi kaksi poliisia. Toisen poliisin laatassa oli numero 665 ja toisella 667. Päähenkilö oli heidän välissä ja oli näin olleen ”kuvitteellinen 666”.

Kortti nro 16: Torni

Tämä kortti kuvaa äkillistä muutosta, joka pakottaa muutokseen.

RWS_Tarot_16_Tower

Elokuvan edellisessä kohtauksessa nähtiin jo molemmat päähenkilöt hyppäämässä alas tornitalosta. Myös pormestari pidätettiin tornitalosta.

zoo-110

Nuo saattoi olla viittauksia torni-korttiin, mutta elokuvan tekijät ovat voineet ”katastrofilla tornitalossa” viitata myös seuraavaan kohtaukseen: zoo-135

Tässä ollaan korkealla tornitalossa ja Judy päättää irtisanoutua poliisin tehtävistä. Hän tajuaa lähteneensä väärälle polulle.

zoo-136

Virkamerkki kuvaa torni-kortin kruunua, josta Judy luopuu poistuessaan alas tornista. Kyseessä on Judyn ”vanhan maailmankuvan romahdus”.

Kortti 17: Tähti

Tähti-kortti kuvaa tietoisen ja alitajuisen mielen virtaamista. Tästä oli juttua eliittiblogissa: Taru ja Totuus – Topeliuksen muistopatsas.

RWS_Tarot_17_Star

Elokuvassa alkaa kohtaus, jossa Judy on palannut kotiseudulleen, maalle ja tajuaa ”jakaneensa kaupungin kahtia”. Lehdessäkin lukee ”Growing unrest divides city”. Jopa rauhanmarssi on yltynyt kaaokseksi lehden mukaan. Tilanne on tietysti hieno allegoria meidän nykymaailman ongelmille. Ihmiset näkevät kaiken mustavalkoisena ja vain omasta rajoittuneesta näkökulmastaan. Maailma (ja ihmisten mieli) on jakautunut.

zoo-137zoo-115

Kortti 18: Kuu

Kuu-kortti on illuusion kortti. Narrin pitää oppia erottamaan illuusiot todellisuudesta.

RWS_Tarot_18_Moon

zoo-139

Elokuvassa Judy tajuaa, että ”Nighthowlers” eli yöulvojat eivät olekaan susia vaan kukkasia. Kortissa näkyy susi ja koira ulvomassa. Hän muistaa kuinka oli aiemmin luullut ulvovia susia syylliseksi kaupungissa leviävään tautiin.

zoo-104

Elokuvan aiemmassa kohtauksessa sudet tosiaan ulvoivat veden ja tornin äärellä. Kortissa tismalleen sama teema.zoo-102

Kortti 19: Aurinko

Aurinko-kortissa nähdään alaston poika (vapautunut narri) ratsastamalla valkealla hevosella. Kortissa näkyy myös neljä auringonkukkaa, jotka symboloi neljää elementtiä: tuli, ilma, vesi, maa.

RWS_Tarot_19_Sun

Elokuvassa nähdään Judy ajamassa autolla, jossa on katolla neljä valonheitintä katolla. Hän ajaa kohti valossa kylpevää kaupunkia, jonka silhuetti on kuin sattumalta pyramidin muotoinen. Pyramid of sun?

zoo-142

zoo-143

Judy etsii ketun ja löytää hänet ottamasta aurinkoa.

zoo-147

Judy ja kettu kävelevät pimeän tunnelin läpi takaisin valoon. Tunnelissa Judy vertauskuvallisesti ”riisuu itsensä” ja myöntää olleensa väärässä ja olevansa vain tyhmä pupu.

zoo-148

Valon ja varjon raja on aika selkeästi alleviivattu. Thought, emotion, action… Kaikki hanskassa.zoo-140

Tämän kohtauksen jälkeen kettu ja Judy jatkavat matkaa autolla ja ajavat äsken alitetun sillan yli. Vieressä on akhet-merkki (aurinko horisontissa).

zoo-141

Sivuhuomio: Ennenkuin Judy löytää ketun, hän käy kysymässä neuvoa hänen vanhalta rikoskumppanilta. Kaiffari löytyy pakettiautosta, jonka kyljessä on Anubista muistuttava hahmo. Rikoskumppani on pukeutunut punamustaan paitaan. Tällä viitataan käsittääkseni myös okkultiseen tietoon, mutta en mene tähän nyt syvemmin. Mieleen tuli Michael Jacksonin levyn kansi Blood on the dance floor. Pitää jossain vaiheessa perehtyä tähän väri-symboliikkaan.

Kortti 20: Tuomio

RWS_Tarot_20_Judgement

Elokuvan seuraava kohtaus tapahtuu maan alla, metrotunnelissa. Sieltä Judy ja kettu löytävät metrovaunun, jossa kasveja kasvatetaan ja salkun, jossa on ”tuomion päivän virusta”. Kyseessä on vähän samanalainen loppukohtaus kuin Fight Club -elokuvassa Tuomio-kortin kohdassa. Siinähän pilvenpiirtäjien kellarista löytyi pommit pakettiautoihin kätkettynä. Tämä on same same but different.

zoo-149

zoo-150

Aika mielenkiintoista, että E.T. elokuvassa tässä kortissa oli ”kuutio kuution sisällä” ja samoin Fight Clubissa. Ja nyt myös tässä Zootropolis-leffassa. Salkku metrojunan sisällä. Veikkaan, että tämä symboliikka on sen verran diippiä, etten pysty tätä purkamaan täysin. Puhutaan siis hypercube-symboliikasta.

Selkein viittaus korttiin tulee kuitenkin siinä kohdassa, kun Judy ja kettu varastavat metrojunan ja kettu soittaa ”voiton torvea”. Tämä on suoraan kortista. Katsokoaa korttia ja elokuvaa. Vaikka hidastuksella tai kuva kuvalta, jos kaikki ei avaudu normaalilla nopeudella.

zoo-151

zoo-152

Tässä kohtauksessa metrojuna ajaa melkein yhden pahiksen (pässin) yli – vieden sen paidasta vain palan mahan päältä. Ja mikä paita olikaan päällä… Niin, sama sarvipää taas kerran…

zoo-153

zoo-154

Kortti 21: Maailma

Viimeisessä ison arkanan kortissa nähdään jumalatar Sofia tanssimassa neljän eläinradan merkin keskellä. Narrin matkan päätös ja uuden alku.

RWS_Tarot_21_World

Kun katsoin Zootropolis-leffaa ekan kerran ja olin tajunnut, että leffa sisältää Tarot-symboliikkaa, mietin mielessäni miten tarina loppuisi? Ei kai lopussa vain näytettäisi naishahmoa tanssimassa neljän eläinradan hahmon keskellä? Tai eikai siinä olisi viittauksia narrin matkan päättymiseen ja uuden alkamiseen?

Niin… Mihin elokuva loppuu?

zoo-127

Gazelle tanssimassa neljän eläimen keskellä ja laulamassa:

”Till I reach the end And then I’ll start again”.

Sivuhuomio: Lopussa näytettiin myös tämä rekisterikilpi:

zoo-126

FSTNML = eksoteerisesti ”nopea eläin” ja esoteerisesti ”21” eli narrin matkan päätös. Numerologiaa.

numerologia_1

 

2 kommenttia artikkeliin ”Zootropolis – Narrin matka, osa 2

  1. Aihetta hieman sivuten, kun niin monesta elokuvasta kerran löytyy tämä ison arkanan teema ”matkan päättymistä seuraa uuden alku”, niin onko tämä kaikki todellakin ihan vain ylistystä auringolle, vai voisiko ”eliitti” uskoa uudelleensyntymiseen?

    Vastaa

  2. Kiinnostaisi myös tietää miten paljon eliitin huipulla on ”uskoa” ja miten paljon ”tietoa”…

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *