Westworld (HBO) – Narrin matka

Tämä juttu on julkaistu täällä Kummajuttu-blogissa alunperin 3.11.2016. Julkaisen sen nyt uudelleen, koska katson juuri Westworld -sarjan ensimmäistä tuotantokautta uudelleen. Tällä uudelleenkatselukerralla huomasin jotain uuttakin, mutta yllättävän hyvin olen onnistunut bongaamaan asiat jo tuolla ekalla katselukerralla eli en lähde tekstiä nyt enää muokkaamaan. Ja tosiaan ne kortit ennen numeroa 10 tuli aiemmissa jaksoissa kronologisesti.

—– Alkuperäinen teksti alkaa —–

Westworld tv-sarjan neljä ensimmäistä osaa sukelsi upealla tavalla Tarot-symboliikan maailmaan. Noista alkupään korteista kirjoitan ehkä myöhemmin lisää, jos jaksan / ehdin. Episodissa 5 (Contrapasso) vedettiin kuitenkin symboliikkanupit niin kaakkoon, etten voi olla avautumatta aiheesta. Oman tulkintani mukaan tähän yhteen jaksoon oli ympätty Tarotin ison arkanan kortit 10-21 kronologisessa numerojärjestyksessä. Tässä oma analyysini. 

Kortti nro 10: Kohtalonpyörä
RWS_Tarot_10_Wheel_of_Fortune

Jakso alkaa siitä, kun Ford kertoo tarinaa Old Bill -nimiselle ”hostille”. Ensin Ford kertoo, että vinttikoira juoksee ympyrää. Sitten hän kertoo vinttikoirasta, joka päästettiin irti puistossa. Se lähti kissan perään ja tappoi sen. Koira oli koko elämänsä jahdannut ”riepua” ja nyt kun se oli saanut sen kiinni, se ei tiennyt mitä tekisi. Surullinen tarina, joka kertoo omalla tavallaan meidän kaikkien ”kohtalonpyörästä”.

ww-17

Kortissa pyörii ”eläimet kehässä”. Yksi eläimistä on Anubis – muinaisessa Egyptissä tunnettu koira-jumala. Kortissa Anubis nousee kohtalonpyörässä ylöspäin kohti Sfinksiä (joka on leijona eli kissaeläin). Ei varmaan tarvitse selittää enempää.

Kortti nro 11: Oikeudenmukaisuus

RWS_Tarot_11_Justice

Bill kuuntelee tarinan loppuun ja kysyy: ”Juodaanko malja valkokenkäiselle naiselle?”

ww-20

Katsokaa korttia. Lainaus Biddytarotin sivulta, joka analysoi Oikeudenmukaisuus-korttia:

A little white shoe pops out from beneath her cloak, reminding us of the spiritual consequences of our actions.

Kortti nro 12: Hirtetty

RWS_Tarot_12_Hanged_Man

No tämän kortin varmaan huomasi jokainen. En ala selittämään enempää.

ww-2

(Lisähuomio: tämän hirtetyn edessä näkyvän pienen pojan rooli kiinnostaa itseäni, koska hän on ”poika keppi kädessä” – narri?)

Kortti nro 13: Kuolema

RWS_Tarot_13_Death

Seuraavaksi siirrytään (ratsastetaan) kaupunkiin, jossa on meneillään ”kuoleman paraati”. Ihmiset ovat pukeutuneita luurangoiksi ja kantavat mm. pääkalloja. Myös suihkulähde on muutettu veriseksi. Katsokaa korttia. En ala selittämään.

ww-3

Kortti nro 14: Kohtuus

RWS_Tarot_14_Temperance

Jonkun ajan päästä näytetään kuinka tiedenainen (en nyt muista nimeä) yrittää opettaa hostia kaatamaan vettä lasiin. Kortissa sekoitetaan kylmää ja kuumaa vettä eri maljoista.

ww-6ww-8

Tässä vaiheessa puhutaan nekrofiliasta eli elävän sekaantumisesta kuolleeseen. Puhutaan myös ”sektorista 14”. Kortin numero ja vastakohtien sekoittuminen.

Kortti nro 15: Paholainen

RWS_Tarot_15_Devil

Sitten siirrytään bakkanaaleihin / orgioihin, jossa nähdään alastomia ihmisiä, viinirypäläitä, kynttilöitä ja sohvalla istuva parrakas mies, jolla on kauluksessa pentagrammeja. Hänen edessään on nainen ja mies, jotka eivät oikeasti edes haluaisi osallistua juhliin. Silti he ovat päättäneet olla siellä. Niin.. katsokaa korttia. Kahleet, jotka ovat niin löysällä, että ne voisi ottaa irti kaulasta, jos haluaisi.

ww-10

ww-12

ww-11

Kortti 16: Torni

RWS_Tarot_16_Tower

Sitten Williamille (valkohattu) ja Loganille (mustahattu) tulee riita, jonka aikana Logan paljastaa Williamille hänen ”maailmankuvansa virheellisyyden”. He puhuvat työpaikan hierarkiasta. Logan sanoo, ettei William olekaan päässyt asemaansa omien ponnistelujensa ansiosta vaan on valittu tehtävään, koska on pelkkä ”tiskirätti”, joka ei ole kenellekään uhka (yleneminen yrityksen arvoportaikossa ja vertauskuva tornille, josta pudotaan). Kaverusten ystävyys särkyy ja tapahtuu iso muutos, joka muuttaa Williamin käytöksen ehkä peruuttamattomasti. Torni-kortti edustaa äkillistä muutosta.. Logan myös korostaa Williamille hänen alempiarvoita titteliään, joka on ”EVP” eli Executive Vice President. Niin… EVP on numerologisesti 16 eli kortin numero.

ww-24

Kortti 17: Tähti

RWS_Tarot_17_Star

Seuraavaksi Dolores harhailee bordellin käytävissä ja päätyy ”ennustajaeukon” luo. Eukko kääntää esiin Tarot-kortin. Kortti ei ole mistään oikeasta tarot-pakasta vaan se on sarjaa varten suunniteltu. Siitä puuttuu myös numero. Se on kuitenkin tehty niin, että jokainen Tarotia tunteva tunnistaa sen. Kyseessä on kortti nro 17: Tähti. Sen tunnistaa siitä, että kortin ylälaidassa on yksi iso tähti ja seitsemän pientä tähteä.

ww-25

Tässä kuvitteellisessa kortissa näkyy hermeettinen ”As above, so below” teema eli ylälaidan tähdet heijastuu alalaitaan. Yksi tähdistä on tosin muuttunut labyrintin sisäänkäynniksi.

Kohtaus jatkuu niin, että Dolores näkee näyn: ennustajaeukko muuttuu hänen omaksi peilikuvakseen. Tähti-kortissa vesi, johon nainen katsoo, kuvaa alitajuntaa. Asiaa voi katsoa myös niin, että katsoessaan taivaalle, näkee itsensä (inner zodiac).

Kortti 18: Kuu

RWS_Tarot_18_Moon

Seuraavaksi tulee kohtaus, joka tapahtuu ulkona kuutamon valossa. Tässä kohtauksessa selviää, että pulloissa ei olekaan sitä ainetta mitä on väitetty. Myös William sanoo ”No more pretending” eli enää ei esitetä mitään. Kuu-kortti on illuusion kortti. Dolores esiteltiin sarjan kolmannessa episodissa Kuun jumalattarena (Kortti nro 2). Tässä kuu-kortissa nähdään Isis (kuun jumalatar) itkemässä taivaalla. Tässä kohtauksessa Dolores itkee Williamin edessä.

ww-27

Kohtauksessa on myös paljon portti / pilari -symboliikkaa. Kuu-kortissa näkyy kaksi tornia.

ww-29

Sitten Dolores tarttuu aseeseen ja muuttuu osin maskuliiniseksi (tappaa miehet). Kuu-kortissa näkyy sekä kuu että aurinko ”sekoittuneena”. Doloresin ilme on kuin suoraan kortista.

ww-26

Kun William kysyy ”miten pystyit siihen?”, Dolores sanoo kuvitelleensa tarinan, jossa hän ei olekaan ”neito pulassa”. Niin.. Kuun kortti on illuusion kortti. Lopussa Dolores ja William juoksevat junaraiteilla junan perässä. Kortissa näkyy pieni polku kohti horisonttia.

Kortti 19: Aurinko

RWS_Tarot_19_Sun

Seuraavaksi Dolores ja William matkustavat yöjunassa kohti seuraavaa päivää ja uusia seikkailuja (vrt kortin hevonen). Junan vaunussa on arkku, jonka kannessa on labyrintti. Lue aiheesta lisää eliittiblogista: Aurinkolabyrintti

ww-28

Kommenteista poimittu Antero V:n lisähuomio: 

Eikös se El Lazo sano siellä junassa jotenkin että ”jos ammut, räjähdämme kaikki tulipalloksi” –> Aurinko.

Labyrinttikuvio ei sinänsä ole aurinkosymboli, vaikka tuon Aurinkolabyrintti-kirjoituksen teoksessa aurinko ja labyrintti onkin laitettu yhteen. Labyrintti on vanha druidistinen symboli, joka kuvaa Suuren Äitijumalattaren kohtua. Mutta siinä mielessä tuo labyrinttikuvio arkussa liittyy Aurinko-korttiin, että kortissa näkyy äitijumalatarta (kuun jumalatar) edustava valkoinen hevonen, eli auringon äiti.

Ja vielä Antro V:n lisähuomio kommenteista poimittuna:

Tuli tuosta arkusta mieleen Erich Neumannin näkemys, että arkku on “symbolisynonyymi” palmulle. Molemmat edustavat uudestisyntymisen aurinkosymboliikkaa, kuten myös Aurinko-kortti. Palmu on feenikslinnun pesä – arkku puolestaa Osirisin arkku, johon Seth sulki Osirisin ja heitti Niiliin.

Arkku: https://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2015/10/lakeuden-risti.html

Palmu: http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2016/04/astro-teologia-osa-33-palmunoksa.html

Kortti 20: Tuomio

RWS_Tarot_20_Judgement

Seuraavaksi näytetään kuinka punavalkoisiin pukeutunut ”kuolleiden käsittelijä” herättää linnun eloon kuolleista. Lintu makaa neliön muotoisessa astiassa. Tyypillä on vielä röyhelöiset hihat korostaen enkeli-teemaa (ei tosin näy tässä kuvassa).

ww-31

Kortissa nähdään enkeli puhaltamassa tuomionpäivän torveen ja herättämässä kuolleet neliskulmaisista arkuistaan. Punavalkoinen lippu.

Kortti 21: Maailma

RWS_Tarot_21_World

Sarjan osa loppuu siihen, että alaston nainen nousee kuolleista ja pitää jalkojaan ristissä (vasen jalka oikean jalan takana). Kädessään hän pitää eloon herännyttä lintua. Kortissa nähdään alastomana jumalatar Sofia, jolla on jalat samassa asennossa ja käsissään molemmista päistä palavat kynttilät (tulkinta ei tosin 100% varma). Kortti on ison arkanan viimeinen kortti. Sarjan osa loppuu tähän.

ww-30

Kysymys: Oliko nämä huomioni pelkkää mielikuvituksen luomaa kuvitelmaa?

7 kommenttia artikkeliin ”Westworld (HBO) – Narrin matka

 1. Eikös se El Lazo sano siellä junassa jotenkin että ”jos ammut, räjähdämme kaikki tulipalloksi” –> Aurinko.

  Labyrinttikuvio ei sinänsä ole aurinkosymboli, vaikka tuon Aurinkolabyrintti-kirjoituksen teoksessa aurinko ja labyrintti onkin laitettu yhteen. Labyrintti on vanha druidistinen symboli, joka kuvaa Suuren Äitijumalattaren kohtua. Mutta siinä mielessä tuo labyrinttikuvio arkussa liittyy Aurinko-korttiin, että kortissa näkyy äitijumalatarta (kuun jumalatar) edustava valkoinen hevonen, eli auringon äiti.

  Vastaa

 2. Lisäsin myös Paholais-kortiin yhden huomion: Mies ja nainen ovat juhlissa vasten tahtoaan

  Vastaa

 3. Lisäsin myös hirtetty-kohtaan huomion siitä pienestä pojasta jonka keppiä ihmettelin jo aiemmin.

  Vastaa

 4. Tuli tuosta arkusta mieleen Erich Neumannin näkemys, että arkku on ”symbolisynonyymi” palmulle. Molemmat edustavat uudestisyntymisen aurinkosymboliikkaa, kuten myös Aurinko-kortti. Palmu on feenikslinnun pesä – arkku puolestaa Osirisin arkku, johon Seth sulki Osirisin ja heitti Niiliin.

  Arkku: https://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2015/10/lakeuden-risti.html

  Palmu: http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2016/04/astro-teologia-osa-33-palmunoksa.html

  Vastaa

 5. Joo toi aurinko-kortti oli noista ainoa, joka jäi jollain tavalla epäselväksi. Kiitos taas kommenteista. Lisäsin ne juttuun. Paholais-kortin kohdassa muuten näkyy myös oikeasti kahlittuja ihmisiä, tosin vain todella nopeasti. Mutta se oli muutenkin aika selvä kohta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *