Kuulennot, Stanley Kubrick ja The Shining / Hohto, osa 5

Tämä on jatkoa juttusarjan edelliselle osalle. Juttusarjan alkuun pääset tästä linkistä.

Tarkoitukseni oli jatkaa tätä juttusarjaa jo pari päivää sitten, mutta olin matkalla eikä aika riittänyt tähän hommaan. Ei sillä etteikö universumi olisi siihen synkronistisesti houkutellut… Hotellihuoneessa johon majoituin odotti nimittäin tällainen juliste:

No nää on näitä, jotka panee aina hymyilemään 🙂 Jatketaan Shining / Hohto-elokuvan käsittelyä…

Tunnelma tiivistyy

Tiistai-väliotsikon jälkeen kuvataan kuinka Jack alkaa jo menettää hermojaan projektiin, johon hän on lupautunut. Vaimo saa osansa turhautumisesta. Tässä vaiheessa tätä väkisinkin analysoi hieman kuvitteellisista lähtökohdista. Millainen sitä itse olisi, jos olisi lupautunut huijaamaan koko maailmaa eikä edes vaimolle voisi kertoa totuutta…? Voisiko Wendyn hahmo oikeasti kertoa vertauskuvallisesti Stanleyn vaimosta, Christiane Kubrickista?

Mustavalkoiset kuvat Jackin takana tuo jälleen mieleen Apollo 11 projektin mustavalkoiset kuva-aineistot. Raketti-toteemien alle on syttynyt tässä vaiheessa tuli.

Toimistossa

Lauantai-väliotsikon jälkeen Wendy yrittää saada toimistossa puhelinlinjoja toimimaan, mutta kaikki linjat ovat mykkinä.

Tämä ”linjojen katkeaminen” tuo mieleen sen, kun Apollo-lennon yhteydet maahan katkesi siksi ajaksi, kun se lensi kuun takapuolella.

Tässä kohtauksessa kiinnitin huomiota myös lappuun, joka näkyy Police ja Fire -lappujen alla. Siinä lukee EYE SCREAM. Tästä tuli mieleen Dannyn ja Hallorannin kohtaaminen, jossa Hallorann toisteli sanaa ICE CREAM todella moneen kertaan. Vai viittaako Kubrick tässä lauseeseen ”I SCREAM”? Yrittääkö hän tässä elokuvassa huutaa maailmalle jotain?

Lisäksi kiinnitin huomiota seinällä roikkuvaan hevosenkenkään (horseshoe), jossa on nauloja pystyssä. Tämä toi mieleen Stonehengen ”hevosenkengän” (Bluestone Horseshoe). Sen avulla monumentin rakentajat mittasivat kuun liikkeitä ja pystyivät ennustamaan mm. kuun pimennykset. Myös ilmoitustaulun kuviot tuovat mieleen Stonehengen. Ehkä sattumaa. Ehkä ei.

Stonehenge builders could have kept track of lunar eclipses by moving rocks around the monuments inner curve of 19 columns called the Bluestone Horseshoe. Placing a rock on top of one of the horseshoe’s outermost columns during an eclipse and moving it over one column every full moon, the marker would stand atop the center column during a full moon 47 months later, a moon that would be eclipsed. –lähde

Sekin kannattaa muistaa, että monien planeettojen kuut kiertävät ns. horseshoe orbitilla ja että horseshoe crabit (ravut) liikkuu kuun kierron mukaan. Mikä mahtoikaan olla syy siihen, että Kubrick halusi seinälle hevosenkengän…?

Radiohuone

Tämän jälkeen Wendy kävelee hotellin johtajan huoneeseen ja ottaa yhteyden poliisiasemalle radiopuhelimen avulla. Wendy esittelee hotellin koodilla ”KDK 12”. Numerologiassa jokaisella kirjaimella on numero. K=2 ja D=4. KDK 12 on siis numerologisesti yhteenlaskettuna 11 (Apollo 11). Taas jännä sattuma.

Ja arvatkaapa montako kertaa Wendyn ja poliisiaseman välisessä keskustelussa kuullaan sana OVER (johon oma puheenvuoro radiopuhelimessa aina päätetään)? Tarvitseeko arvata? Tasan 11 kertaa. Jännä sattuma.

Ikkunanlaudalla nähdään taas se siipiään levittävä kotka.

Poliisiasemalla näkyy kaksi 7UP -pulloa (11-tyyppisesti vierekkäin) ja USA-lipun päällä näkyy siipiään levittävä kotka.

Seuraavaksi nähdään Danny ajamassa kolmipyöräisellään ja hän näkee jälleen näyn kaksostytöistä, jotka houkuttelevat häntä leikkimään… ”come and play with us”. Onko tämä viittaus siihen miten Kubrick houkuteltiin mukaan? Tytöt seisovat vierekkäin kuin kaksi ykköstä (11) ja heidän vierellään näkyy iso EXIT -kyltti. Joni kommenttiosiossa huomauttikin jo, että  X ja I on roomalaisia numeroita ja muodostavat yhdessä numeron 11.

Danny peittää kasvonsa käsillään.

Tämä pieni yksityiskohta on mielestäni merkittävä sillä myöhemmin nähdään Jack tekemässä tismalleen sama asento. Viitataanko tässäkin siihen, että Jack ja Danny ovat vertauskuvallisesti sama henkilö (=Stanley Kubrick), joka haluaa sulkea silmänsä siltä mihin hän on sekaantunut?

Dannyn sormi (Tony) kertoo, että tämä ei ole totta vaan ihan kuin kuvia kirjassa. Indeed.

Kohtaus päättyy Monday-otsikkoon – maanantai on saanut nimensä kuun mukaan (Moon = Mon).

Heti sen jälkeen nähdään Danny päällään vanhanaikainen (30-luvun) Mikki Hiiri -paita, jossa on jenkkifutis-aihe.

Oli ihan pakko tarkistaa onko vanhanaikaisesta Mikki Hiirestä joku amerikkalaiseen jalkapalloon liittyvä animaatio. No oli. Ja voisiko siellä olla joku piiloviittaus esim. Apolloon tai numeroon 11? No arvatkaapa löytyikö?

Touchdown Mickey vuodelta 1933 kertoo siitä kuinka Mikin joukkue voittaa pelin ihan viime sekunnilla ainoastaan sen takia, että tuomarin kello jumittuu kohtaan 11. Mikä sattuma! Kannattaa muistaa myös se, että Yhdysvallat oli päättänyt laskeutua kuuhun ennen 60-luvun loppua ja se onnistui (väitetysti) vain nipin napin.

Seuraava osa tulossa pian…

Yksi kommentti artikkeliin ”Kuulennot, Stanley Kubrick ja The Shining / Hohto, osa 5

  1. Aivan mieletön sarja – kiitos tuhannesti! ps. Erityiskiitos tällä kertaa universumin johdattamalle hotellihuoneelle, kun tätä ehti jo pari kertaa hakea 😀 Kannatti kuitenkin odottaa ja kärsivällisyysharjoittelu rules, joten ain’t no complaints. 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.