Salaliitot ja Likainen raha

Katselin vähän aikaa sitten Netflixistä dokumenttisarjaa nimeltä Dirty Money (Likainen Raha). Monet sen jaksoista käsittelee rikoksia, joiden takana on ollut jonkunasteinen salaliitto. Sarja on jo vuoden vanha, mutta jos joku ei sitä vielä ole nähnyt niin suosittelen ainakin sarjan neljää ensimmäistä jaksoa.

Dirty Moneyn ensimmäisessä jaksossa kerrotiin saksalaisten autonvalmistajien salaliitosta, jonka avulla huijattiin päästömittauksia ja saatiin myytyä maailmalle tolkuton määrä jopa satakertaisesti ilmoitetut päästöt ylittäviä autoja. Suomessa tämä salaliitto tunnetaan nimellä ”Volkswagenin päästöhuijaus”. Hmm.. No onhan tuo ”huijaus” sellainen vähän mukavampi nimitys eikä tarvitse sitten leimautua salaliittoihin uskovaksi, jos aiheesta sattuu vaikka puhumaan työkavereilleen.

Muutkin Dirty Moneyn alkupään jaksot oli ajatuksia herättäviä ja ne maalasivat kuvaa tavallisista ihmisistä, jotka eivät toimi millään tasolla moraalin tai etiikan ohjaamana vaan laskelmoivan kylminä pelaajina, joille ainoa päämäärä elämässä on rahan tekeminen.

Mutta onko edes väärin myydä piilokuluja sisältäviä pikavippejä rahaongelmaisille ja tulla sitä kautta miljardööriksi, jos laki ja sen porsaanreiät kyseisen toiminnan mahdollistavat? Onko mitään pahaa ostaa lääkeyhtiötä ja nostaa niiden valmistamien lääkkeiden hintaa monisatakertaiseksi voittojen maksimoimiseksi potilaista välittämättä?

Yksi Dirty Moneyn jaksoista käsitteli HSBC-pankkia ja sitä miten se pesi Meksikon huumekartellien ja terroristien rahaa täysin tietoisesti lakia rikkoen. Mutta ei kai ketään nyt sentään tuomita pidä siitä, jos jotain huumesotaa ylläpidetään jossain jumalan selän takana..? Varsinkaan jos pankilla on varaa maksaa vähän isommat rapsut omasta laittomasta toiminnastaan..

Viime päivinä Suomessa on kohistu vanhustenhoidosta ja sen laadusta. Siitäkin tuli taas mieleen tämä aihe. Kapitalistisen yhteiskuntajärjestelmän alla toimivien yritysten perusperiaate on tuottaa voittoa omistajilleen. Kaikista sivuvaikutuksista voi sitten itkeä lopun ikäänsä, nostattaa mediaseksikkäitä kohuja vaalien alla tai tehdä vaikka tällaisia Dirty Money -tyyppisiä dokumentteja. Mutta muuttuuko sen seurauksena mikään?

Elämmekö oikeasti tällä hetkellä parhaassa mahdollisessa talousjärjestelmässä?

3 kommenttia artikkeliin ”Salaliitot ja Likainen raha

 1. Mielenkiintoisen oloinen sarja, joka olisi luultavasti mennyt itseltäni täysin ohi ilman postaustasi – kiitos siitä! Mikäli talousmaailman likaiset temput kiinnostavat, voin puolestani suositella lämpimästi kirjaa ”Confessions of an Economic Hit Man”, jota ei syystä tai toisesta johtuen ole käännetty suomeksi. Tismalleen sama kirjassa esitelty velkaorjuutuksen kaava toistuu myös Yle Areenasta löytyvässä Ulkolinja: Kuka on Xi Jinping?-dokumentissa kohdasta 22:45 alkaen.

  Yle Areenaan näkyy myös eilen ilmestyneen kahdeksan-osainen sarja ”Merkkien salat – Graalin maljasta emojeihin”. Sarjan aiheina näkyvät olevan mm. Paholainen (jakso 1), numerot (jakso 2) sekä kolmio (jakso 3). Tosin en itse ole vielä ehtinyt katsoa yhtäkään jaksoa, joten en osaa sanoa, kuinka todenperäisiltä ohjelman paljastukset vaikuttavat – joskin minulla on omat epäilyni… Niin tai näin, ajattelin vinkata ohjelmasta täällä blogisi kommenttiosiossa, sillä uskon sinua sekä muitakin lukijoitasi mahdollisesti kiinnostavan kyseisen ohjelman kummastelu.

  Vastaa

 2. Tuosta ”Economic hitmanista” muistan lukeneeni jo vuosia sitten. Eikös se käsitellyt sitä miten köyhät tai muuten pulassa olevat valtiot ”otetaan haltuun” ns. tuen (lue: velan) avulla? Nuo muut pitää tsekata, kiitos vinkeistä. Mutta mites tää järjestelmän muuttaminen? Onko mitään ideaa?

  Vastaa

  1. Kyllä, juurikin köyhien valtioiden haltuunotosta velan avulla on kyse tuossa kirjassa. Ja mitä tuohon nykytilanteen muuttamiseen tulee, näkisin monien globaalien ongelmien juurisyyn olevan siinä, että erityisesti länsimaissa on jo pitkään unelmoitu turhista kulutustavaroista, kuten luksusautoista ja plasmatelevisioista. Kehitysmaissa tapahtuva epäeettinen ja saastuttava teollisuustuotanto, öljykenttien valtaaminen asein tai velkaorjuuden avulla, ym. ovat vain yrityksiä vastata kuluttajien toiveisiin. Jos globaaleihin ongelmiin siis halutaan puuttua, tulisi mielestäni iskeä niiden juurisyihin, ja muuttaa ihmisten unelmat ja käsitykset hyvästä elämästä nykyistä kestävämmälle pohjalle.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.