Hullu maailma, osa 2: Kaninkolo

Siirrytään edellisen jutun ysäriteemoista vähän lähemmäs nykymaailman tapahtumia.

Maailma on muuttunut 90-luvulta valtavasti. Suurin globaalien muutosten kiihdyttäjä oman elinikäni aikana on ollut juuri vuosituhanen vaihteessa tapahtunut 9/11 ja sen jälkeiset tapahtumat. Pelkästään tuon yhden päivän tapahtumat oli niin uskomattomia, että niitä voisi vatvoa elämänsä loppuun asti pääsemättä silti mihinkään varmaan lopputulokseen. Nähdäkseni ainoa varma asia on se, että virallinen selitys tapahtumien kulusta on melkoista soopaa.

Internet oli vielä vuonna 2001 lapsenkengissä ja tuolloin lähes kaikki tieto saatiin vielä ns. yhden tuutin kautta. On siis täysin ymmärrettävää, ettei kovinkaan moni vielä silloin osannut kyseenalaistaa näkemäänsä, lukemaansa tai kuulemaansa sen kummemmin. Mutta miten ihmeessä sama vedätys voi toimia vielä tänäkin päivänä?

Nykyään käytössämme on (vielä osin) vapaa Internet ja virallisen tiedon lisäksi tarjolla on valtavasti myös sellaista taustatietoa, joista virallinen vanha media ei koskaan mainitse sanallakaan. Mutta miksi silti nykyäänkin niin monet ihmiset uskovat kyseenalaistamatta lähes kaiken mitä heille kerrotaan? Onko syy jo lapsesta alkaneessa aivopesussa ja siitä kumpuavassa auktoriteettiuskovaisuudessa, johon viime postauksessa viittasin?

Itse pyrin noudattamaan suunnilleen tällaista toimintatapaa aina kun joku iso uutinen tulee vastaan:

1. Lue/katso/kuuntele uutinen.

2. Hiljennä oma mielesi, omat asenteesi, mielipiteesi ja maailmankatsomuksesi. Mieti itse mitä sinulle juuri kerrottiin ja mitä tiedät kaikesta aiemmalla elämänkokemuksellasi.

3. Hae taustatietoa ja etenkin vaihtoehtoista tietoa uutisesta.

4. Lue/katso uutinen tarvittaessa uudelleen.

5. Mieti uudelleen. Muista kyseenalaistaa myös faktoina kerrotut asiat.

6. Mieti voidaanko tämän uutisen avulla vaikuttaa sinuun jollain tavalla (myös sillä tavalla, joka on sinun näkökulmasta positiivista). Sekä virallinen että vaihtoehtoinen tieto voi olla harhaanjohtavaa. Kiinnitä erityistä huomiota siihen hajottaako kyseinen uutinen ihmisiä eri leireihin/ryhmiin ja voiko sillä olla poliittisia tai muuten tarkoitushakuisia taustavaikutuksia.

7. Mieti uutista uudelleen laajemmassa kontekstissa ja tee vasta sitten mahdollisia johtopäätöksiä.

Kyseenalaistaminen on äärimmäisen tärkeää, mutta samalla se on myös tuskastuttavan haastava laji. Erityisen vaikeaksi sen tekee sama asia mikä on tehnyt sen helpommaksi eli järjetön määrä täysin sekalaisista lähteistä saatavaa tietoa. Kaikki päälle kaatuva tieto sisältää poikkeusetta myös misinformaatiota, disinformaatiota, politiikkaa, uskonnollisuutta ja ties mitä muutakin sontaa.

Kuitenkin onnistuneen kyseenalaistamisen seurauksena ajoittain tapahtuva ”WHAT THE FUCK!” -ilmiö on aina kaiken sen vaivan arvoista. Itse olen kokenut vuosien varrella monenlaisia tilanteita, joita voi verrata The Matrix -elokuvassa tapahtuvan päähenkilö Neon heräämiseen. 

Seuraavassa postauksessa voisin vaikka ottaa konkreettisia esimerkkejä tällaisista aiheista. 


Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *