Epsteinin temppeli

Jäin miettimään Epsteinin ”orkku-saarelle” rakennettua temppeliä:

Mietin mistä tuo muoto on tuttu, kunnes muistin tämän EES-blogin jutun: Porin portti. Niin.. eikös tuossa ole vähän samaa kuin zarathustralaisissa temppeleissä? Tuohon uskontoon kuuluu vahvasti oppi dualismista, jonka nuo Epsteinin temppelin seiniä kiertävät ”auringon ja pimeyden” säteet tuo vahvasti ainakin omaan mieleeni. (Lisäys: lue myös kommentit aiheesta)

Tästä päästäisiin aasinsillalla helposti Bohemian Rhapsody -elokuvaan, jonka satuin juuri vähän aikaa sitten katsomaan. Freddie Mercuryhän tuli zarathustralaisesta perheestä. Tästäkin EES-blogi on ansiokkaasti raportoinut.

Yhden silmän markkinointi elokuvajulisteissa on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Tuokin elokuva (kuten niin monet muutkin) alkaa muuten suoralla viittauksella vapaamuurareihin. Itse huomasin kätketyn silmäniskun ekalla katselukerralla, mutta veikkaan, että suurin osa katsojista on täysin sokeita tällaisille piiloviesteille. Ruutukaappaus elokuvan alusta:

Mahtoikohan Epstein muuten ajella Mazdalla tai Bentleyllä?

3 kommenttia artikkeliin ”Epsteinin temppeli

 1. Mukavaa päästä taas lukemaan uusista havainnoistasi, ne ovat perin mielenkiintoisia!

  Epsteinin temppeli on selvästikin tehty yhdistelemällä zarathustralaista temppeliä sekä mamelukkien perinteistä arkkitehtuuria. Tuo raidallinen kuviointi on nimeltään ablaq, ja esimerkiksi Hammam Yalbugha-niminen mamelukki-kylpylä omaa huomattavaa yhdennäköisyyttä Epsteinin temppelin kanssa.

  Mamelukkiarkkitehtuurin käyttäminen on Epsteinilta varsin mielenkiintoinen valinta, sillä viittaus mamelukkeihin on käytännössä viittaus orjuuteen – mamelukit kun olivat muslimikalifien, seldzukkien ja aijubidien keskiajalla käyttämiä sotilasorjia. Nimi mamelukki tuleekin arabian kielen sanasta joka tarkoittaa ”omistettuja”.

  Myös monet muut tahot tuntuvat omaavan samankaltaisen arkkitehtonisen maun kuin Epstein: esimerkiksi yhdessä Vantaan Kivistöön paraikaa rakennettavassa kerrostalossa käytetään ablaq-kuviointia, ja Alma Median nykyinen logo puolestaan omaa huomattavaa yhdennäköisyyttä Epsteinin temppelin edustalla olevan laatoituksen kanssa.

  Vastaa

 2. No niin. Ajattelinkin, että joku osaa varmasti valaista asiaa tarkemmin, kunhan otan asian puheeksi 😀 Kiitos!

  Vastaa

  1. Kiitos kun otit asian puheeksi, sillä Epsteinin temppelin yhdennäköisyys zarathustralaisten temppelien kanssa oli itselleni uutta tietoa 😀 Vielä kun selviäisi mistä tuo temppelin edustalla olevan laatoituksen kuviointi on apinoitu – vähän vaikea uskoa että se olisi ihan vain hatusta vedetty.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *