VICE

Katselin eilen VICE-elokuvan, joka kertoo kertoo Yhdysvaltain entisestä varapresidentistä Dick Cheneystä. Hänen tarinaan liittyy läheisesti myös 9/11, jonka vuosipäivä menikin juuri tuossa muutama päivä sitten. (Gorbett Report on muuten ihan äskettäin tehnyt monta uutta videota aiheesta.)

Elokuva oli ajatuksia herättävä. Siinä näytetään mitä verhojen takana tapahtui George W. Bushin valtakaudella ja miten Yhdysvallat päätyi loputtomien sotien kierteeseen 11.9.2001 päivän tapahtumien jälkeen. Elokuvassa sivutaan myös sitä kuinka Yhdysvallat itse onnistui luomaan ISISin ja aikaansaamaan pakolaisvirrat Eurooppaan.

Tietenkin diipimmät salaliitto- ja salaseura-viittaukset loistaa poissaolollaan, mutta tällaisenaankin elokuva on herättävä. Se osoittaa miten ns. demokraattisessa yhteiskunnassakin muutama ihminen pystyy aloittamaan miljoonia uhreja vaativia sotia manipuloimalla yleistä mielipidettä ja käyttämällä häikäilemättömästi valtaansa ja lakiin jätettyjä porsaanreikiä. (Todellisuudessa takana oli varmasti paljon enemmänkin ihmisiä, mutta ehkä ihan hyvä, ettei elokuva ala spekuloimaan sillä.)

Elokuvassa näytetään mm. kuinka Bushin hallinto järjesti ryhmähaastatteluja saadakseen selville millä sanoilla tulevasta sodasta kannattaisi puhua, jotta ihmiset saataisiin sen taakse. Monet varmasti muistavatkin kuinka tuohon aikaan media pursui talismaanisia sanoja. Ne oli tarkkaan mietittyjä ja ne levitettiin koko maailmaan median välityksellä. Ja valitettavasti nuo viestit upposivat suureen nukkuvaan yleisöön kuin kuuma veitsi voihin. EES-blogista löytyy hyvä kirjoitus tästä aiheesta: Talismaaniset sanat

Kokonaisuutena elokuva onnistuu saamaan aikaan inhon ja myötähäpeän tunnetta aika montaa asiaa ja henkilöä kohtaan. Myös länsimaisen demokratian ja oikeusjärjestelmän toimivuus jää elokuvan jälkeen mietityttämään. On täysin käsittämätöntä, että tällaiset sotarikolliset elävät tänäkin päivänä upporikkaina eikä 9/11 päivän tapahtumia ole vielä 18 vuoden jälkeenkään selvitetty.

Tässä vielä pari YouTubesta napattua 9/11 klippiä ihan vaan vuosipäivän kunniaksi ja muistin virkistämiseksi…

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *