Mitä tästä pitäisi ajatella…?

Seurasin eilen tv:stä ehkä vaivaannuttavinta ohjelmaa mitä olen eläessäni nähnyt (Docventuresin uusin jakso). Kyseisessä ohjelmassa katsottiin ensin dokumentti nimeltä Our New President ja sen jälkeen studiossa yritettiin keskustella informaatiovaikuttamisen vaaroista ja vaikutuksista. Jutun punaisen langan ainakin käsittääkseni piti olla Venäjän toimet tämän toiminnan saralla.

Dokumentti oli jokseenkin katsomisen arvoinen. Olisikin kiinnostavaa nähdä lisää venäläisten tubettajien videoita eri aiheista. Haitaria soittava ja USA:n presidentille laulava äijä oli ainakin erikoinen ilmestys 🙂

Tietoisen hallinnon tasolta tehtävän informaatiovaikuttamisen näkökulmasta dokumentin sisällöllinen anti oli kuitenkin niukkaa. Ja Docventuresin studiossa käyty keskustelu dokumentin jälkeen oli jotain aivan karmeaa.

Koko aiheen käsittely tapahtui täysin pinnallisella tasolla. Yksi pieni toivon ja valon pilkahdus koko keskustelussa oli se hetki, kun Riku Rantala yritti peilata pelkästään Venäjän synneiksi leimattuja propaganda-toimia USA:n toimintaan Persianlahden sotaa edeltävänä aikana. Silloinhan USA:n hallinto haki kansalaisiltaan hyväksyntää sodalle esittämällä televisiossa viestintätoimistolta ostettuja valeuutisia (keskoskaappi-tapaus)..

Mutta eilisessä ohjelmassa tämäkin keskustelu kuihtui kasaan. Edes idän ja lännen vertailu ei sytyttänyt ketään puhumaan asiasta kiinnostavalla tavalla. Yhdysvalloissahan tällaiset rankat propaganda-keinot otettiin vielä paljon laajempaan käyttöön 9/11 jälkeen (esim. Saddam Husseinin väitetyt joukkotuhoaseet). Tästä kaikesta olisi helposti saanut aikaan hyvää keskustelua, mutta sellaista ei syntynyt.

Kun yksi keskustelija totesi Yhdysvalloilla (sekä republikaaneilla että demokraateilla) olevan täysin ylivertaiset resurssit nettivaikuttamiseen Venäjään verrattuna ja ettei ymmärrä miten Venäjä olisi voinut konkreettisesti tehdä mitään suurta vaikuttamista, studion tunnelmaan tuli kiusallisia piirteitä.

Ohjelman lopussa juontajat kysyivät katsojilta mikä olisi tehokkain suoja propagandaa vastaan. Vaihtoehdoiksi oli valittu seuraavat vaihtoehdot:

En ole tutkimustieteen asiantuntija, mutta näin maallikkona sanoisin, että tähän kysymyksen asetteluun ja vastausvalintoihin sisältyy hyvin suuria kysymysmerkkejä. Vaihtoehtomedioiden välttely? Somesta luopuminen? Poliittisiin ryhmiin tutustuminen? Yhdeksi vaihtoehdoksi olisi hyvin voinut laittaa vaikka tämän tyyppisen valinnan:

En todellakaan ymmärrä miten yksikään noista kolmesta ensimmäisestä valinnasta auttaisi suojautumaan propagandaa vastaan. Propagandaa ja paskapuhetta on aivan kaikkialla – etenkin niissä poliittisissa ryhmissä.

Ja lapsenusko siihen, että valtamedia olisi vaikuttamispyrkimyksistä vapaata aluetta on lähinnä säälittävää puppua enkä mitenkään voi uskoa, että Madventuresin ja Docventuresin luoneet kaverit eläisivät tämän suhteen jossain pimennossa. Sanonta ”kenen leipää syötsen lauluja laulat” pätee ihan kaikkialla. Tosin oletan kyllä, että Suomessa hyvin harvoin median edustajat tahallaan johtavat ihmisiä harhaan. Se harhaanjohtaminen alkaa jo kauan ennen kuin asiat tulee toimittajien pöydälle käsiteltäväksi.

Vinkkinä Rikulle ja Tunnalle: Seuraavalla kerralla kun/jos yritätte käsitellä propagandaa ilmiönä, kysykää yhdeksi etä-vieraaksi vaihtoehtomediaa edustavaa ”tubettaja-kollegaanne” James Gorbettia (gorbettreport.com). Ja vastaavasti kysykää kuka valtamedian edustaja haluaisi tulla edustamaan ja kommentoimaan asioita omasta näkökulmastaan. Tuosta voisi syntyä aidosti kiinnostavaa journalismia.

Vielä loppuun pieni huomio: Keskustelussa sivuttiin jossain vaiheessa myös Clintonin / Podestan email-skandaalia ja sitä miten Wikileaks vaikutti vaaleihin. Olisi ollut kiinnostavaa kuulla Docventuresin näkemys siitä mitä siellä Wikileaksin vuotamissa sähköpostiviesteissa sitten oli ja millä tavalla se vaikutti USA:n vaaleihin. Itse muistan ainakin tämän lainauksen noista vuodetuista emaileista:

We plan to heat the pool, so a swim is a possibility. Bonnie will be Uber Service to transport Ruby, Emerson, and Maeve Luzzatto (11, 9, and almost 7) so you’ll have some further entertainment, and they will be in that pool for sure.

Tuo viesti tuli esiin silloin, kun alettiin penkomaan Yhdysvaltojen poliittisen eliitin mahdollisia kytköksiä pedofiliaan ja mm. Jeffery Epsteiniin. En kuitenkaan mene nyt asiaan tämän syvemmin, kun en ole itsekään penkonut aihetta enää pitkään aikaan. Sitä suuremmalla syyllä olisin ollut kiinnostunut kuulemaan mitä ne vaikuttamisen keinot oikeasti oli ja mitä ne kaikki oudot sähköpostiviestit tarkoitti…

Lisäys: Funtsittavaa-blogi käsitteli ”objektiivisen median” aihetta vähän aikaa sitten otsikolla Lehdistön vapaus ja objektiivinen media

Yksi kommentti artikkeliin ”Mitä tästä pitäisi ajatella…?

  1. Lisäsin jutun loppuun linkin funtsittavaa-blogin uusimpaan juttuun.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *