Artemis ja Isis

Seurailen aina välillä Nasan uutisia ja videoita. Viime aikoina on rummutettu kovasti Artemis -avaruusohjelmaa (https://www.nasa.gov/specials/artemis/), joka on 2020-luvun vastine 1960-luvun Apollo-ohjelmalle. Sen nimissä ollaan nyt lähettämässä ihmistä viimein kuuhun ja kuuhun rakennettavan väliaseman kautta Marsiin. Artemis on siis ”Apollo 2.0” – This time for real?

Nasan avaruusohjelmien nimet tulee perinteisesti mytologiasta. Artemis on kreikkalaisessa mytologiassa Apollon kaksoissisar. Roomalainen versio tästä hahmosta on nimeltään Diana. EES-blogissa käsiteltiin tätä aihetta otsikolla Tellervo, Tapion tytär ja siinä tuodaan esiin hienosti se, että kyseessä on itse asiassa suora viittaus Egyptiin ja Isisiin. Artemis = Diana = Isis = Kuun jumalatar.

Diana kuvataan lähes aina kuun kanssa. Kuu on usein hänen otsallaan, koska Dianan alkuperä on egyptiläisessä kuun jumalattaressa Isis. Isis kuvattiin Egyptissä usein sarvien kanssa. Sarvet ovat tässä yhteydessä kuun sirpin symboli. -EES

Sivuhuomio: Tästä tuli mieleen taas elokuva nimeltä Shining eli Hohto, jonka yhteydet kuuhun ja Apollo 11 -ohjelmaan ovat mielestäni täysin selkeät. Aiemmassa Hohto-analyysissä en maininnut sellaista havaintoa, että elokuvan keskikohta (siis sekunnin tarkkuudella) on se hetki, kun Jack astuu kiellettyyn huoneeseen nro 237 ja kokee tämän:

Kohtaus alkaa kun nuori nainen nousee ammeesta (vedestä). Tuo huone on vertauskuva kuulle (lue analyysi, jos et tiedä miksi) ja vedestä nouseva nainen on vertauskuvallisesti sen jumalatar, Isis. Kohtauksessa Jack halaa naista ja juuri sillä hetkellä hän tajuaa karmean totuuden: Kyseessä ei olekaan kuun jumalatar vaan rupinen vanha eukko. Vertauskuvallisesti siinä nähdään Kubrick tajuamassa mihin liemeen oli itsensä laittanut lähtiessään mukaan Apollo 11-projektiin. Ja tämä halaus on siis elokuvan keskikohta sekunnin tarkkuudella! Uskomaton sattuma vai jälleen yksi piiloviesti koko elokuvan sanomasta Kubrickin silmäniskulla varustettuna?

Tarotissa on kaksi ns. ”kuu-korttia”. Kortti nro 18 on nimensä mukaisesti ”Kuu”, mutta se ei kuitenkaan edusta taivaankappaletta nimeltä ”kuu” vaan astrologista merkkiä ”kalat”. Kuuta astronomisena taivaankappaleena edustaa sen sijaan tarotin kortti nro 2: Ylipapitar, jossa nähdään sama Isis-hamo, kuun jumalatar siis, kabbalan elämän puun muotoon kuvitetun taustan edessä ja vastakohtia edustavien pylväiden välissä.

Tähän jutun loppuun vielä pieni tarina – tästä loppupohdinnasta tuli tosin pidempi kuin itse jutusta… hups 🙂

Olen silloin tällöin tässä blogissa kertonut oudoista synkronisiteeteista. Ne on aina henkilökohtaisia eivätkä siksi avaudu välttämättä ulkopuoliselle. Kerron nyt kuitenkin taas yhden esimerkin:

Olin äsken kirjoittanut tämän jutun Artemiksesta ja Hohto-elokuvasta. Sen jälkeen tallensin jutun luonnoksena ja lähdin asioille. Juuri silloin huomasin taivaalla upean kuun sirpin, aivan horisontin yläpuolella. Voin sanoa, etten ole koskaan nähnyt niin upeaa ja isoa kuun sirppiä. Se sai minut hymähtämään, koska olin juuri kirjoittanut tämän jutun kuusta ja noista tarotin kuu-korteista ja miettinyt sitä Ylipapitar-kortissa näkyvää sirppiä.

Tilanne sai kuitenkin vielä jatkoa. Aloin seuraavaksi miettimään aiemmin päivällä katselemaani videota, jossa Max Spiers kertoi outoa tarinaa teleportaatioista ja siitä kuinka muistaa kokeneensa astraalitasolla tilanteen, jossa kuuli alaspäin laskevan äänen ”30 Seconds to Mars”. Sen jälkeen hän oli hämmästynyt, kun tuon niminen bändi oli ilmestynyt jostain. Tuota miettiessäni päätin katsoa kännykästä yhden videon kyseiseltä bändiltä. Näpäytin auki YouTubesta ensimmäisen videon tuolla hakusanalla. Video joka ensimmäisenä avautui oli tämä:

Jos upotus ei toimi niin tässä vielä suora linkki: https://youtu.be/8yvGCAvOAfM

Biisin olin varmasti joskus kuullut, mutta vasta nyt näin videon ensimmäisen kerran. Ja yllätys yllätys – kyseisen videon koko kuvitus ja tarina on tehty Hohto / Shining elokuvan juonta mukaillen!! Jotkut ehkä tietää sen hetken, kun kylmät väreet menee selkäpiitä pitkin uskomattomien sattumien seurauksena?

Videota katsellessani aloin miettimään mikä olisi todennäköisyys sille, että tässä musavideossakin olisi sama hassu ”yhteensattuma”, että kuu-kohtaus tulisi juuri videon puolivälissä… Ja pakkohan se oli tarkistaa. Arvaattekin jo varmaan mihin tämän tarkistus eteni…. Jep. Videossa astutaan kiellettyyn huoneeseen ”6277” sekunnilleen videon puolivälissä!

Videossa oli pari muutakin asiaa, jotka kiinnitti huomion. Ensinnäkin Jared Leto laulaa videolla valkoiset hansikkaat kädessään. Vapaamuurari-tyyliin siis. Aiheesta on juttua EES-blogissa: Käsi lumivalkoinen

Toinen yksityiskohta, jonka huomasin oli se, että videossa on monta kohtaa, jossa kahdet kasvot nähdään vastakkain, ikäänkuin toistensa peilikuvana. Tähän liittyy myös yksi EES-blogin kirjoitus ja varsinkin sen kommenttiosio: Aton-kultti – osa 33: RIIA & The Round Table. Tätäkin olin tänään juuri miettinyt. Outoa

Sekin tietysti alkoi mietityttämään, että miten tällä ”30 seconds to Mars” bändillä voikin olla niin esoteerinen logo:

Kaiken tämän lisäksi pohdin onko pelkkää sattumaa, että tämän bändin laulaja nähdään myös äärimmäisen symbolisessa ja vapaamuurari-symobliikkaa sisältävässä elokuvassa Fight Club? Jared Leto nähdään kyseisessä elokuvassa ”salaseuran blondina miehenä”. Tyler Durden pitää kellarissa puhetta, jossa hän sanoo, että nykyajan miehet luulevat, että heistä kaikista tulee rock-tähtiä. Ja juuri tuolla hetkellä Tyler katsoo Jared Leton roolihahmoa… Erikoista.

Mutta tällaista tällä kertaa. Tarkoitus oli tosiaan kirjoittaa vain pieni huomio tuosta Artemiksesta, mutta asia johti toiseen. Tällaista ajatuksenvirtaa täällä blogissa on perinteisesti aina välillä ollut ja tulee varmaan olemaankin.

Be seeing you!

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *