Narrin matka: Tomorrowland – A World Beyond, osa 1

KummaJuttu-blogissa piti olla pieni tauko, mutta se tauko on pakko keskeyttää nyt heti alkuunsa 🙂 Satuin nimittäin eilen katsomaan äskettäin kuolleen Tracy Twymanin innoittamana elokuvan nimeltä Tomorrowland – A World Beyond.

Tässä juttusarjassa selitän millä tavalla elokuvaan on kätketty Tarot-symboliikkaa. Kuten lukuisiiin muihinkin Hollywood-elokuviin, myös tähän on kätkeketty Tarotin ison arkanan 22 korttia kronologisessa numerojärjestyksessä. Tällainen kätketty tarot-symboliikka sopii tietysti hyvin elokuvaan, joka liittyy kätkettyihin totuuksiin.

Jos Tarot ei aiheena ole vielä ollenkaan tuttu, suosittelen katsomaan YouTubesta aiemmin EES-blogin kanssa tekemäni videon: Tarot.

Pakollinen spoileri-varoitus: Katsokaa leffa ensin ja lukekaa tämä juttu vasta sitten.

Syklisyys

Ensimmäinen merkki siitä, että tässä elokuvassa on käytetty Tarotia tehokeinona, löytyy siitä, että leffa alkaa samasta kohdasta mihin elokuva myöhemmin päättyy. Tämä on Hollywood-leffoille tuttu kaava ja sillä viitataan Tarotin ison arkanan luonteeseen. Kortti nro 0 on samaan aikaan sekä ison arkanan ensimmäinen että viimeinen kortti. Kun kortti nro 21 (Maailma) on kääntynyt, se tarkoittaa vanhan syklin päättymistä ja uuden alkamista – palataan uudelleen korttiin nro 0 (Narri).

Näin tapahtuu myös Tomorrowlandissa. Eli elokuva alkaa siitä mihin se päättyy. Ensimmäiset kuvat elokuvan alussa on todellisuudessa elokuvan lopusta. Elokuvan alussa nähdään siis tarinan ”narri” (pieni poika) aikuiseksi mieheksi kasvaneena (George Clooney). Myös Tarotin ison arkanan viimeisen kortin pyöreää seppelettä muistuttava muoto näkyy hahmon taustalla.

”This story is about future” Niinpä!
Kortti nro 21: Maailma / World. Narrin matkan päätös. Keskellä jumalatar Sofia ja taustalla ikuisuutta ja syklisyyttä kuvaava seppele.

Myös se kannattaa huomata, että jo elokuvan nimessä (Tomorrowland – A World Beyond) viitataan Tarotin viimeiseen korttiin (Maailma / The World).

Mutta aloitetaanpa korttien bongaus leffasta numerojärjestyksessä…

Kortti nro 0: Narri

Tarotin Narri-kortissa nähdään nuori mies lähdössä huolettomalla tavalla matkalle, mukanaan vain omat kantamuksensa ja huoleton mieli.

Myös tämän elokuvan alussa nähdään innokas ja huoleton poika kantamuksineen matkalla jonnekin. Taustalla soi kevyt musiikki jossa lauletaan isosta kauniista tulevaisuudesta. Tämä sopii Narri-kortin teemaan täydellisesti.

Myös Narri-kortissa näkyvä koira tulee vastaan heti elokuvan alussa, kun poika astuu bussista. Koira bussin kyljessä ei ole sattumaa! Tarotin Narri-kortissa koira symboloi ”sielun opasta” eli egyptiläisen mytologian hahmoa nimeltä Anubis.

Anubis-/koira -viittausta korostetaan vielä heti perään, kun poikaa tulee vastaan messualueella ihmisiä kuljettava pienempi bussi, jonka keulassa lukee Grayhound = harmaa koira (tai kuten kommenteissa joku totesi se tarkoittaa myös vinttikoiraa). Pikkubussin kyljessä nähdään sama koiran kuva mikä nähtiin bussin kyljessä. Elokuvan narri eli poika vilkaisee sitä vielä tarkoituksella.

Alkukuvissa nähdään myös toisenlainen viittaus Narrin matkaan. Poika on lähtenyt matkalle ja hänen päämääränään edessäpäin siintää maapallon muotoinen rakennelma. Tapahtuman nimi viittaa myös tulevaan viimeiseen ”maailma-korttiin” – Worlds Fair.

Leffan alku on niin täynnä Tarot-symboliikkaa, että asia on harvinaisen selvä. En oikein ymmärrä miksei kukaan muka huomaa näitä piilotettuja tasoja. Ainakaan en ole nähnyt missään keskustalua näistä EES-blogia lukuunottamatta.

Kortti nro 1: Taikuri

Taikuri-kortin näkyvin yksityiskohta on pöytä, jonka päällä näkyy neljä työkalua, jotka vastaavat tarotin neljää maata: sauvat, miekat, maljat ja lantit. Ja nuo neljä maata ovat vertauskuva neljälle elementille: tuli, ilma, vesi, maa. Kortissa näkyvä ”taikuri” edustaa muinaisia viisaita – matemaatikoita ja astronomeja, jotka hallitsivat elementit ja universumin salaisuudet.

Elokuvassa siirrytään messualueen sisään, jossa on menossa keksintökilpailu. Keksijät nostavat omat keksintönsä pöydälle tuomarin arvosteltavaksi. Niin myös elokuvan narri eli poika.

Taustalla näkyy eri aiheisia kilpailu-pisteitä: matematiikalle, kemialle, biologialle jne… kaikille on omat messupaikkansa ja pöytänsä. Paikka on ns. kaikkien tieteiden keskus. Tuomari raapustaa muistiinpanojaan oikeassa kädessään olevalla kynällä. Pöydän takana näkyvä tiede-tuomari edustaa tulkintani mukaan 1-kortissa näkyvää taikuria, joka kohottaa sauvaa oikella kädellään.

Kortti numero 2: Ylipapitar

Ylipapitar-kortissa nähdään kuun jumalatar, Isis. Hänen takanaan näkyy kabbalan elämän puu ja vierellä masoniset pilarit: Jachin ja Boaz. Ylipapitar edustaa kuvassa ns. keskipilaria. Nainen = elämän puu.

Ja miten tämä kortti tuodaan esiin elokuvassa? No aika isosti:

Paikalle saapuu kaunis tyttö, jonka mekko on värejä ja huiveja myöten suoraan tästä kortista. Hän tulee paikalle sen banderollin suunnalta, jossa lukee ”astronomy”. Kohtauksessa tulee myös pieni silmänisku asioista perillä oleville. Tytön nimeksi nimittäin paljastuu Athene. Kyseessä on kreikkalaisen jumalattaren nimi, joka vastaa roomalaisen mytologian Minervaa, joka kuvataan esoteerisissa piireissä myös pöllönä. Myös tiedekilpailun logossa näkyy atomin kuva. Kaikki juontaa juurensa atonismiin. Kiinnostuneet voi hakea aiheesta EES-blogista hakusanoilla ”aton”, ”athene” ja ”minerva”.

Mutta palataan elokuvaan ja ylipapitar-korttiin. Kohtaus jatkuu vielä niin, että tyttö ja poika istuvat messualueen pihapenkille, jolloin tyttö ojentaa pojalle lantin, jossa on T-kirjain.

Alla lähikuva tuosta ”lantista” (joka on muuten yksi tarotin neljästä maasta). Elokuvan eksoteerinen juoni tietysti vihjailee, että T-kirjain liittyisi elokuvan nimeen (Tomorrowland) ja ehkä myös Teslaan, mutta esoteerisesti sillä voidaan viitata johonkin ihan muuhun…

Jos katsoo tarkasti ylipapitar-korttia niin voi huomata, että jumalatar pitää kädessään kääröä, jossa lukee ”TORA”. Tora, Tarot, Truth, egyptiläinen jumala Taurt… kaikki on etymologisesti lähtöisin samasta sanasta. Aiheesta oli EES-blogissa otsikolla Muinaiset viisaat – osa 2: Karhu ja hakaristi.

Sivuhuomio: Tämä sama ”Tora” -käärö oli piilotettu myös Kubrickin Hohto-elokuvan loppukohtaukseen. Käsittelin aihetta aiemmin tässä blogissa, mutta en maininnut tätä tarot-yhteyttä siinä analyysissä.

Sekin on mielenkiintoista, että tyttö istuu penkille tarkoituksella selin poikaan. Tästä tulee mieleen vastakohdat. Tyttö ja poika, toisiinsa selät käänettynä. Ylipapitar-kortissa näkyvät pilarit edustavat dualismia – vastakohtia, samoin kortissa näkyvä roomalainen numero II kuvaa tätä samaa asiaa. Dialogissa tyttö kehottaa poikaa katsomaan ”kello viiteen”. Jos katsotaan korttia tuon kehotuksen mukaan, nähdään kuun sirppi. Elokuvassa tyttö käskee myös poikaa laskemaan kahteenkymmeneen. Numerologiassa nollat poistetaan eli 20 = 2. Kortin numero.

Kohtaus päättyy siihen, kun tämä ”kuun jumalatar” lipuu veneellä pois ja poika lähtee seuraamaan häntä. Myös tämä vesikouru on suoraan kortin värisävyistä. Kortissa näkyvä mekko ei muuten ole sattumalta alhaalta veden näköistä ja lainehtivaa. Olen senkin symboliikasta joskus lukenut, mutta aika ei riitä nyt tuon yksityiskohdan kaiveluun.

Kommenteista bongattu lisätieto (kiitos Anterolle):

Se Ylipapittaren lainehtivan mekon helma edustaa Niiliä. Joten se vesikouru viittaa siihen. Niili edusti Egyptissä äitijumalatarta, samoin kuin Isis (joka siis on kuvattu korttiin).

Isis on myöhempi äitijumalatar, joka pohjautuu vanhempaan jumalattareen Wadjet, joka kuvattiin käärmeenä. Yhden teorian mukaan tämä johtuu siitä, että Niili on kuin käärme, ja Niilin Delta käärmeen pää.

Se, että Tarotin ison arkanan kolme ensimmäistä korttia esitellään näin selkeästi ja nopeassa tahdissa elokuvan alussa on kiinnostavaa, koska nämä kolme korttia ovat esoteerisesti katsoen todella tärkeät. Korteilla on monia symbolisia tasoja. 0-kortti esim kuvaa abstraktia asiaa ”ei mitään” kun taas 1-kortti kuvaa asiaa ”jotain”, joka taas muodostaa kolmannen asian ja kertoo isomman tarinan koko ”luomisen” ja olemassaolon konseptista. Elokuvassa Athene-tyttö sanoo olevansa ”tulevaisuus”. Siinä lauseessa on hyvin syvällinen esoteerinen taso.

Olen huono selittämään näin diippejä asioita, joten otetaan avuksi vaikka joku YouTubesta löytyvä video (en ole perehtynyt tämän tekijään, mutta vaikuttaa ainakin isolta osin puhuvan juuri oikeista asioista):

Jue juttusarjan seuraava osa ››

7 kommenttia artikkeliin ”Narrin matka: Tomorrowland – A World Beyond, osa 1

 1. No huh huh, melkoista symbolitykitystä – 2. kortin hallitseva elementti on tosiaankin vesi.

  Edelleenkin on aina yhtä päräyttävää törmätä piilotettuun tarotsymboliikkaan. Se herättää väkisinkin jatkokysymyksiä. Ketkä? Kuinka laajasti? Ja minkä ihmeen takia? Veikkaanpa että todella suuri osa näistä jää myös meiltäkin huomaamatta, puhumattakaan sitten tavallisista pulliaisista.

  Kiitos kun jaat näitä havaintojasi meidän kanssamme. Kuten aiemminkin olen maininnut, pidän todella paljon elokuva-analyyseistasi!

  Vastaa

 2. Joo, tää leffa osoittautui kultasuoneksi tarot-symboliikan kannalta. Melkein voisi sanoa tajunnan räjäyttäväksi leffaksi – monella muullakin tavalla. Enkä ollut edes kuullut leffasta ennenkuin aloin penkomaan Tracy Twymanin outoa kuolemaa. Hänhän avasi myös nettisivun, joka kantoi nimeä Plus Ultra (https://plusultraclub.com).

  Vastaa

 3. Se Ylipapittaren lainehtivan mekon helma edustaa Niiliä. Joten se vesikouru viittaa siihen. Niili edusti Egyptissä äitijumalatarta, samoin kuin Isis (joka siis on kuvattu korttiin).

  Isis on myöhempi äitijumalatar, joka pohjautuu vanhempaan jumalattareen Wadjet, joka kuvattiin käärmeenä. Yhden teorian mukaan tämä johtuu siitä, että Niili on kuin käärme, ja Niilin Delta käärmeen pää.

  Vastaa

 4. Kiitos Antero! Niinhän se oli. Pää on meinannut räjähtää tätä leffaa tutkiessa.

  Vastaa

  1. Kappas.. pitäs varmaan opetella käyttämään jotain sanakirjaakin 🙂

   Vastaa

 5. Huh huh. Paljo vielä opeteltavaa näiden suhteen mutta nämä varmaa yhdessä yössä oo kenellekään tullut.
  Sitä mietin tälläsenä villinä teoriana, että onko Uuno Turhapuro elokuvissa mitää tarot symboliikka. Kun kuitenkin jonkinlaisena narrina aloittaa aina ja lopuksi tavallaan palataan taas siihen samaan.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.