Narrin matka: Tomorrowland – A World Beyond, osa 5

Tämä on jatkoa juttusarjan edelliselle osalle. Juttusarjan ekaan osaan pääset tästä linkistä.

Kortti nro 11: Oikeudenmukaisuus

Oikeudenmukaisuus-kortissa nähdään oikeudenmukaisuuden jumalatar istumassa ja pitelemässä vaakaa. Tästä symboliikasta oli juttua siinä tekemässämme Tarot-videossa, jota aiemmin suosittelin. Kyseessä on siis Muinaiseen egyptiin liittyvä symboliikka, jossa nähdään Maat-jumalatar vaa’an kanssa.

Elokuvassa pitäisi siis tulla kohtaus, jossa punnitaan jotain – ja mielellään istualtaan. No arvaatteko tuleeko? Kuin tilauksesta!

Ensinnäkin Casey joutuu autossa istumaan Frankin ja Athenen väliin, jotka kiistelevät asioista. Kortissa hahmo pitelee oikeassa kädessään miekkaa ja vasemmassa vaakaa. Casey on ikäänkuin vaa’an keskipiste. Hän punnitsee kiistan osapuolten eri näkemyksiä heidän keskellä istuen. Jopa dialogissa tuodaan punnitseminen naurettavan selvästi esille, kun he alkavat puhumaan siitä mitä kukin on saanut testitulokseksi Feinberg/Dusseldorf-scalella mitattuna. Scale = vaaka.

Ilmeisesti joku psykologinen testi?

Riitä kärjistyy siihen, kun Frank toistaa pariinkin kertaan ääntään korottaen, että hänen tulos (tai ikä) oli 11. Niin.. Tarvitseeko edes mainita? Se on Oikeudenmukaisuus-kortin numero.

Riitely-kohtaus jatkuu ja siinä tulee myös taas silmänisku asioista ymmärtäville. Frank sanoo vertauskuvallisesti, että häntä pisti mehiläinen ja nyt hän hyppää sen pesään.

Mehiläis-symboliikka liittyy myös vapaamuurareihin. Aiheesta oli juttua (huh, montako kertaa tää lause pitää sanoa) EES-blogissa: Aton-kultti – osa 31: Yhdistyneet kansakunnat

Riita jatkuu pitkään vielä automatkan jälkeenkin ja koko ajan Casey pysyy riitapukareiden välissä vaaka-symboliikkaan sopivalla tavalla.

Tätä kuvaa voisi pysähtyä miettimään tarkemminkin, mutta ei ole aikaa siihen..

Elokuvassa Casey näkee laitteen, jolla pääsee liikkumaan mystisesti paikasta toiseen teleportaation avulla. Hän kyselee hyvin teknisiä kysymyksiä ja on hyvin järjestelmällinen. Oikeudenmukaisuus-kortin kruunussa nähdään neliö, joka kuvaa järjestelmällisyyttä. Hän on ”tuomari”, jonka pitää punnita asiat faktojen perusteella.

Lopullinen niittaus Oikeudenmukaisuus-korttiin saadaan, kun Casey on astumassa vekottimen sisään. Silloin Frank käskee hänen kietoa siteen silmien ympärille. Kun Casey kysyy syytä tähän, Frank vastaa: ”Because justice is blind.”.

Niin. Justice on siis Oikeudenmukaisuus-kortin nimi englanniksi. Ja juuri tästä tarotin ja muinaisen Egyptin Maat-hahmosta juontaa juurensa monien oikeuslaitosten edessä seisovat patsaat – tunnetaan myös nimellä Lady Justice – jolla nähdään usein silmät sidottuna, vaaka toisessa kädessä ja miekka toisessa kädessä. Olkaa hyvät ja katsokaa korttia.

Huomioikaa yhtäläisyydet Tarot-korttiin jopa helman alta pilkistävää oikeaa jalkaa myöten.

Huhuu! Onko ketään kotona? Eihän tässä leffassa ole Tarotin isoa arkanaa numerojärjestyksessä? Ei ei ei. Sekin on varmaan pelkkää salaliittoteoriaa?

Ennenkuin kone käynnistyy, Frank sanoo vielä, että tyttö tulee menettämään 90% verensokerista 1/100 sekunnissa. Muistakaa numerologia. Siinä kaikki lasketaan yhteen ja nollat poistetaan. Ja yleensä aina päädytään kortin numeroon kuten nytkin.

Kortti nro 12: Hirtetty

Hirtetty-kortissa nähdään mies roikkumassa puusta pää alaspäin. Elokuva jatkuu niin, että kolmikko löytää itsensä teleportaation jälkeen Eiffel-tornin huipulta (puu-symboli). Tätä korostetaan vielä näyttämällä kuinka tornin huipulta lähtee molempiin suuntiin valojuovat.. Katsokaa kortin puun muotoa!

Ensimmäinen oire teleportaation jälkeen on verensokerin puute aivoissa, joten Casey juo kaksi pulloa cocista. Tällä viitataan mahdollisesti hirtetyn asentoon, jossa veri menee päähän.

Sitten Frank pyytää Caseytä kilauttamaan vartijaa kaulaan ääniraudan näköisellä laitteella, josta kuuluu ”ding”. Miksi juuri kaulaan ellei haluttaisi viitata hirttämiseen? Toinen kysymys herää siitä miksi laitteen pitää näyttää ääniraudalta ja miksi siitä kuuluu vielä äänikin? Niin.. tässä kohtauksessa on siis todellakin viittaus äänirautaan! Mutta miksi?

Noh.. Vähemmän yllättäen sanon taas tutuksi tulleen taikasanan: EES-blogi! Vastaus löytyy nimittäin tuttuun tapaan sieltä: Kalevala – osa 8: Iso tammi

Kaksihaarukkainen puu on viittaus äänirautaan, jonka Muinaiset viisaat niin Egyptissä kuin Britteinsaarillakin tunsivat kauan ennen virallista ääniraudan keksijää John Shorea (1711). Druidit tiesivät äänestä, värähtelystä ja aaltoliikkeestä todennäköisesti paljon enemmän kuin voisi edes kuvitella.

Hirtetty-kortti edustaa myös uhrautumista. Casey uhrautuu ja lupautuu tekemään vaarallisen työn eli lyömään vartijaa kaulaan, koska kasvojentunnistus-järjestelmässä ei vielä tunnistä häntä.

Viimein he pääsevät perille – paikkaan, jossa Tomorrowland oli tarkoitus aikoinaan julkistaa. He ovat paikassa, jossa Teslan, Edisonin, Vernen ja Eiffelin muodostaman salauran (Plus Ultran) oli tarkoitus paljastaa ”Uusi maailma”. Pitää muistaa, että Tarotin ison arkanan viimeinen kortti, johon narri on matkalla, on nimeltään ”Maailma”.

Tästä salaseuran salaisesta kokoontumispaikasta Eiffel-tornin huipulla oli siis lähtöisin myös Caseyn saama lantti, jossa nähtiin T-kirjain. T:n muoto tulee muuten kreikkalaisesta kirjaimesta Tau, josta juontaa juurensa myös Hirtetty-kortin puun muoto. Aiheesta lisää Wikipediassa: https://en.wikipedia.org/wiki/Tau_Cross

Elokuvassa Frank sanoo, että Tesla suunnitteli tornin, jotta sillä voitaisiin tarkkailla maailmaa ja maailmankaikkeutta ja jopa eri ulottuvuuksia eri taajuuksilla.

Hirtetty-kortilla on monta eri symbolista tasoa. Yksi oli uhrautuminen, kuten aiemmin sanoin. Toinen on asioiden tarkastelu uudesta näkökulmasta. Hirtetty roikkuu pää alaspäin omasta tahdostaan. Hän tarkkailee ja löytää uusia näkökulmia. Tämä on täysin yhteneväistä leffan dialogin kanssa – Tesla halusi tarkkailla ennen näkymättömänä pysyneitä taajuuksia rakentamansa antennin avulla.

Hirtetty-puun muoto nähdään myös oudossa kellertävässä tietokoneessa, jonka Frank kytkee päälle. Siitä lentelee punaisia, sinisiä ja valkoisia paperinpalasia. Ranskan lipun värit juu, mutta myös kortin värit.

Lopulta kolmikko hyppää Eiffel-torniin piilotettuun rakettiin ja lähtevät taivaalle. Pahis yrittää vielä roikkua kyydissä, jolloin Frank pyytää Athenaa sanomaan hänelle ”Hang on”. Jälleen viittaus hirtettyyn (Hanged Man)

Ne jotka osaavat ranskaa, löytävät tässä vaiheessa Athenan ranskaksi sanomasta lauseesta vielä lisää viittauksia korttiin.. Ainakin sanan ”accroche” erotin itse dialogista, joka tarkoittaa hirttämistä.

Kun raketti on noussut taivaisiin, se kääntyy yllättäen ylösalaisin. Näytetään hinovaraisesti kuinka heidät kaikki on sidottu ”puuhun” turvavöin ja kapseli kääntyy ylösalaisin, takaisin kohti maata.

Athena sanoo, että emme palaa takaisin vaan johonkin eri ulottuvuuteen. Taas viittaus siihen, että he tulevat vain katsomaan asioita eri kulmasta. He pyörivät myös ihan oikeasti ylösalaisin sidottuna alukseen.

Lopulta he saapuvat toiseen ulottuvuuteen – turvavöissä kirjaimellisesti hirtettynä roikkuen.

Tämäkään kohtaus ei jätä mitään tulkinnan varaa. Kaikki on päivänselvää Tarot-symboliikkaa. Elokuva-analyysi jatkuu seuraavassa osassa ››

5 kommenttia artikkeliin ”Narrin matka: Tomorrowland – A World Beyond, osa 5

 1. Tuo ”Feinberg-scale” ei ole mikään oikea ja olemassa oleva psykologinen testi, ja ottaen huomioon tuon toteamuksen päättävän ”whatever”, on nimessäkin ilmeisesti jonkin verran tulkintavaraa. Redditissä uskotaan lähimmän vastineen olevan ”Feynman scaling”, ja sitä kauttaa kyseessä voisi olla viittaus Richard Feynman-nimiseen fyysikkoon:
  https://www.reddit.com/r/tomorrowlandmovie/comments/3hw0on/feynman_or_feinberg_scale_what_is_it/

  Wikipedian artikkeli tietää kertoa mm. seuraavaa:
  ”Toisen maailmansodan aikaan Feynman toimi ryhmänjohtajana Manhattan-projektissa, jossa kehitettiin ensimmäinen ydinpommi.”
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman

  Feynman oli myös yksi kvanttimekaniikan edelläkävijöistä, ja kyseessä voisi olla viittaus hänen osittain kehittämäänsä Hellmannin-Feynmanin teoreemaan: https://en.wikipedia.org/wiki/Hellmann%E2%80%93Feynman_theorem

  On tämä kyllä melkoista, tuntuu että kyseisen elokuvan analysoinnille voisi omistaa vaikkapa kokonaan oman bloginsa.

  Vastaa

 2. Tuo “Feinberg-scale” ei ole mikään oikea ja olemassa oleva psykologinen testi, ja ottaen huomioon tuon toteamuksen päättävän “whatever”, on nimessäkin ilmeisesti jonkin verran tulkintavaraa. Elokuvaa käsittelevillä reddit-sivuilla uskotaan lähimmän tosielämän vastineen olevan “Feynman scaling”, ja sitä kauttaa kyseessä voisi siis olla viittaus Richard Feynman-nimiseen fyysikkoon. Wikipedian artikkeli tietää kertoa hänestä mm. seuraavaa:

  “Toisen maailmansodan aikaan Feynman toimi ryhmänjohtajana Manhattan-projektissa, jossa kehitettiin ensimmäinen ydinpommi.”

  Niinpä niin. Tämän elokuvan analysoinnille voisi lähestulkoon perustaa oman bloginsa, niin paljon materiaalia siitä tuntuu löytyvän. Iso kiitos kun jaoit taas kanssamme näitä huomioitasi – ainakin minulle sinun kirjoituksesi ovat avanneet pääsyn aivan uuteen maailmaan.

  Vastaa

  1. Pari lisäpähkinää:

   Kun Casey oli astumassa sisään varastoon, jossa teleportaatio-laite oli, Frank sanoi, että ”tytön mukaan ottaminen on parempaa kuin jahdatuksi ja tapetuksi tuleminen etcetera etcetera”. Siihen Athene vastasti ”that’s the spirit”. Casey kysyi sen jälkeen: ”mikä se etcetera on?” Aika Outo kysymys fiksulta tytöltä, vai mitä?

   Aina kun elokuvissa on joku kohtaus, jossa ei tunnu olevan järkeä, on todennäköistä että siinä on symbolinen piilotettu taso. En tiedä vielä mikä se tässä kohtauksessa on joten kertokaa ihmeessä, jos tiedätte. Latinastahan tuokin sanonta tulee…

   Ja sitten vielä toinen todella kumma juttu: Kun tyttö oli astumassa sisään teleportaatio-laitteeseen, Frank sanoi tytölle: ”Zip-a-Dee-Doo-Dah”. Tämä on viittaus Disneyn lauluun nimeltä ”Song of the south”: https://youtu.be/6bWyhj7siEY. Tuo laulu julkaistiin 12.11.1946 eli päivälleen vuosi ennen sitä Trinity-ydinkoetta, josta siis mainittiin siinä Back to the future -videossa (Blast from the past). Tuo kyseinen Disneyn leffa on muuten sittemmin kadonnut (tai tahallisesti kadotettu) melkeinpä maan alle. Huomasin muuten, että juuri nyt on tuo sama päivä eli marraskuun 12.

   Jos halutaan mennä ihan villeille tasoille niin voidaan miettiä mitä Athene tarkoitti sillä, kun hän sanoi tarkistaneensa Eiffel-tornin viimeksi 25 vuotta sitten. Leffa on vuodelta 2015 (sama vuosi muuten, johon back to the future -elokuvassa siirryttiin aikakoneella). Jos Athene olisi käynyt tarkistamassa Eiffel-tornin 25 vuotta sittten niin se tarkoittaisi vuotta 1990, joka on ihan sattumalta sama vuosi, jolloin George Bush vanhempi piti kuuluisan puheensa ”New World Order”… päivämäärällä 11.9. ”Uusi maailma” on myös Tomorrowlandin kanatava teema.

   Vastaa

   1. Melkoisia yhteensattumia kieltämättä. Tuo ”NY 7 WXHN” on kanssa perin hämärä tapaus. Koetin googlettaa sitä, mutta kaikki tulokset viittaavat vain tähän elokuvaan. Eli kyseinen merkkisarja on mitä ilmeisemmin keksitty juuri tuota yhtä kohtausta varten. Ottaen huomioon elokuvan luonteen, olisi melko outoa mikäli se ei pitäisi sisällään jotakin merkitystä. Mikä ihmeen WXHN? Pitäisikö tuohon lisätä vokaaleja? Ainoa mitä tuosta tulee mieleeni on ”wax honey” 😀

    Vastaa

    1. Mä jäin leffaa katsoessa miettimään tota samaa ”neliötä”. Mieleen tuli lähinnä se voisiko siinä olla numerologisesti viittauksia esim. ns. Magic Squareen (http://www.freemasons-freemasonry.com/euclid_unveiled.html). Tracy Twyman muistaakseni selitti tuosta aiheesta jotain, mutta päässä on nyt liikaa asiaa, ettei jaksa enää analysoida mitään…

     Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *