Narrin matka: Tomorrowland – A World Beyond, osa 6

Tämä on jatkoa juttusarjan edelliselle osalle. Juttusarjan ekaan osaan pääset tästä linkistä.

Kortti nro 13: Kuolema

Kortissa musta luuranko ratsastaa valkoisella hevosella ja massa makaa kuolleita. Kolme henkilöä anelee henkensä puolesta: piispa, nainen ja lapsi. Minusta näyttäisi siltä, että pieni lapsi kannattelee jotain pyöreää (ehkä omenaa?).

Elokuvassa nähdään kuinka Frank, Casey ja Athene ovat saapuneet Tomorrowlandiin ja katselevat sen totaalisen kuollutta maisemaa. Taustalla siintää torneja kuten kortissakin. Horisontista lähestyy ”lentävä kuolemanpartio”. Frank antaa pyöreän pommin lapselle ja sanoo, että on hyvin todennäköistä, että heidät pyritään tappamaan heti kun alus laskeutuu.

Kun alus saapuu kolmikon eteen, sieltä laskeutuu alas itse kuolemaa edustava David Nix. Hänellä on mustat vaatteet ja panssaria muistuttavat suomut olkapäillään. Suoraan kortista. Nix tulee muuten käsittääkseni saksankielisestä sanasta nichts – ei mitään. Tässä kohtauksessa hän tosiaan edustaa hyvin sukunimellään.

Kolme hahmoa asettuu kuoleman eteen aivan kuten kortissa. Athene käy Nixin kanssa keskustelua siitä kuinka hän oli sanonut Athenelle tämän olevan korvattavissa ja että hänet piti ”purkaa”. Eli suomeksi sanottuna tappaa. Myös Frankille Nix sanoo, että hänet pitää ”karkottaa” eli poistaa Tomorrowlandista.

Frank anelee Nixiltä, että he saisivat jäädä, koska uskoo Caseyn voivan muuttaa asiat paremmaksi. Suoraan kortista.

Sitten he menevät hissillä torniin ja matkalla sinne tuuli lennättää Caseyn tärkeän isältään saaman lippiksen alas. Lippis kuvasi hallitsijattaren kruunua, jos muistatte. Myös kortissa näkyy kruunu maassa lojumassa.

Ylhäällä tornissa Casey saa katsoa mystisen pallon avulla tulevaisuuteen ja näkee siellä pelkkää kuolemaa ja maailmanlopun.

Nix sanoo, että maailma tulee tuhoutumaan eikä sitä voida välttää. Kuolema-kortti överisti alleviivattuna.

Casey kysyy milloin se tulee tapahtumaan ja vastaus ei yllätä varmaan ketään enää tässä vaiheessa… Niin – maailmanloppuun on aikaa 58 päivää.

5+8 = 13 eli kortin numero

Lopulta selviää vielä sekin, että Nix ei pelkästään halua olla estämättä maailmanloppua vaan haluaa aiheuttaa sen. Eipä tässä sen enempää tarvitse varmaan tätä korttia selittää..

Kortti nro 14: Kohtuus

Kortissa sekoitetaan vastakohtia, esim. kylmää ja kuumaa vettä. Vesi virtaa kortissa alemmasta ylempään.

Elokuvassa tyttö tajuaa koko elokuvan pääidean eli vastakohtien taistelun: Ihmiset ruokkivat väärää sutta, koska viesti ja aivopesu tulee alemmalta tasolta ylemmälle (todelliseen maailmaan). Eli negatiivisuutta syötetään alhaalta ylöspäin. Korttiin yhdistettynä – musta susi (alitajunta) on tämän kortin alempi malja ja ylempi malja on tietoinen mieli.

Elokuvassa Casey edustaa optimismia, valoa ja toivoa. Nix edustaa pessimismiä, pimeyttä ja epätoivoa. Alkaa lopullinen taistelu näiden kahden suden (vastakohtien) välillä. David avaa portin kahden ulottuvuuden väillle. Huomatkaa, että kortissa sekoittuu vastakohdat ja enkeli myös seisoo niin, että toinen jalka on maalla ja toinen vedessä.

Myös elokuvassa pompitaan ulottuvuuksien välillä – toinen ulottuvuuksista on nimenomaan rannalla. Yksi robotti jopa halkeaa keskeltä kahtia, kun portti ulottuvuuksien välillä sulkeutuu.

Myös se kohta on merkittävä, kun Frank tarttuu Davidia ranteesta. Katsokaa mikä kuvio rannekkeeseen tulee ja verratkaa sitä kortissa näkyvään rintakuvioon. Kolmio neliön keskellä. Kohtauksessa tällä rannekkeella ohjataan hissiä. Välillä painetaan ylös-nappia ja välillä alas. Myös tämän avulla leikitellään vastakohtien välillä ja sekoittumisella. Kortissa tuolla neliö-kolmio -koristeella on tärkeä merkitys, mutta just nyt sitä en muista. Leffassa kuitenkin viitataan siihen tällä hissin veivaamisella.

Joku voi ehkä jäädä ihmettelemään sitä miksi Davidin ranneke vastaisi kortissa näkyvän siivekkään hahmon koristetta. Eihän David näytä yhtään tuolta enkeliltä (sulkia muistuttavia koristeita lukuunottamatta)?

Niin.. Ensinnäkin kortissa näkyvä hahmo on androgyyninen eli siinä on sekä miehen että naisen piirteet. Lisäksi täytyy mennä taas etymologiaan ja ”eliitin symboliikkaan”, jotta tajuaa koko jutun. Hahmon nimi on David ja tässä kohtauksessa hän edustaa tosiaan tällä etunimellään.

Tästä oli juttua eräässä nimeltä mainitsemattomassa blogissa: Aton-kultti – osa 7: Daavid

Daavid-tittelin symbolina käytetään kyyhkystä. Kyyhkynen, dove, tulee sanasta david. Kyyhkynen on latinaksi columba. Tämä näkyy usein ”Eliitin” nimissä: Knights of Columbus,District of Columbia (Washington DC), Christopher Columbus, Columbia Broadcasting Company (CBC), Columbia University, Columbia Pictures ja niin edelleen.

Tässä pari eri näkemystä Davidista aka Dovesta. Alkaako nyt muistuttamaan enemmän kortissa näkyvää hahmoa?

Jatkan analyysiä seuraavassa osassa ››

Yksi kommentti artikkeliin ”Narrin matka: Tomorrowland – A World Beyond, osa 6

  1. Lisäsin yhden lauseen juttuun: ”Elokuvassa Casey edustaa optimismia, valoa ja toivoa. Nix edustaa pessimismiä, pimeyttä ja epätoivoa.”

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *