Odotus

Äitienpäivänä 2010 Kaivopuiston läntisessä kulmauksessa matalalla kalliolla paljastettiin Pekka Jylhän (s. 1955) Odotus-veistos.

Kullanhohteiseksi kiillotettu pronssinen veistos esittää lasta odottavaa äitiä pitsihelmaisessa mekossa, vasen käsi keveästi vatsakummun päällä. Nuorella äidillä on lenkkitossut jalassa ja sukanvarret laskoksilla nilkoissa. Hänen katseensa siintää merelle. Veistoksen sisällä oleva sähkövalo heijastuu hameen pitsikuvioiden läpi vatsakummun kohdalla. Veistoskokonaisuuteen kuuluu myös rantapallo, joka on samaa kiillotettua pronssia kuin naisfiguuri.

Helsingin taidemuseo

Ai että ”äiti-patsas”, joka on ottanut rantapallon mukaan Kaivariin! No sehän on kiva! Let’s play ball!

Tekemieni Tarot-analyysien seurauksena olen tullut jokseenkin herkäksi Tarot-symboliikalle ja myös resistantiksi paskapuheelle. Yksi Tarotin kantavia teemoja on vastakohdat ja feminiinisten ja maskuliinisten vastaparien vuorovaikutus. Näin isänpäivän jälkeen onkin hyvä keskittyä isyyden dualistiseen vastapariin – äitiyteen. Otetaan siis käsittelyyn tämä Helsingin kaivopuistosta löytyvä Odotus -veistos.

Mietitään ensin mitä tästä veistoksesta tiedetään:

 • Veistoksen nimi: Odotus
 • Hahmo: Raskaana oleva nainen = äiti
 • Päällä kuviollinen mekko
 • Helmet kaulassa
 • Lainehtivat hiukset
 • Katsoo tyynesti tulevaisuuteen
 • Oikea käsi kohotettuna, vasen alhaalla
 • Vieressä pallomainen esine, jonka lävistää jonkunlainen akseli ja joka on kallistunut
 • Julkistusvuosi 2010 (numerologiassa nollat poistetaan ja numerot lasketaan yhteen = 3)
 • Julkistuspäivä: äitienpäivä
 • Takana näkyy puita ja sijaitsee puistossa
 • Alla harmaa kallio

Tuodaan tähän rinnalle Tarotin ison arkanan kortti nro 3 (Hallitsijatar), joka edustaa Tarotissa ”universaalia äitihahmoa”:

Mietitään hetki mitä tässä kortissa nähdään:

 • Nainen (äitihahmo)
 • Päällä kuviollinen mekko
 • Helmet kaulassa
 • Lainehtivat hiukset
 • Katsoo tyynesti tulevaisuuteen
 • Oikea käsi kohotettuna, vasen alhaalla
 • Kannattelee pallomaista kallistunutta esinettä, joka on vertauskuva maapallolle ja sen kallistuneelle akselille
 • Kortin numero 3
 • Takana puita ja on luonnon ja peltojen keskellä
 • Alla harmaa kallio

Ei nyt tarvitse varmaan kovin suurta mielikuvitusta käyttää jos haluaa selvittää mistä Pekka Jylhä on idean tähän veistokseen saanut.

Lisäys: EES-blogi teki myös jutun tästä patsaasta ja löysi pieniä lisäyksiä kuten sen, että myös hallitsijattaren kannattelema pallo on kultainen: http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2019/11/odotus.html

Ihan oman juttunsa aihe olisi se, että tämän veistoksen vierestä löytyy shakkipuisto (masoninen mustavalkoinen ruudukko) ja jos näiden kahden esoteerisen symbolin luota lähdetään kulkemaan kohti Sofianlehtoa, päädytään kulkemaan Tähtitorninmäen observatorion ja Kallion kirkon läpi kulkevaa pitkää linjaa, joka tunnetaan myös nimellä Unioninakseli (https://fi.wikipedia.org/wiki/Unioninakseli). Akselipa hyvinkin!

Jos ihmettelette miten Sofianlehto liittyy tähän niin ”Sofia” on viisauden jumalatar, joka nähdään Tarotin ison arkanan viimeisessä kortissa nro 21. Aiheesta lisää tässä videossa: https://youtu.be/mYiNTavDibE

Käsittääkseni tämän Odotus-veistoksen hahmo katsoo etelään eli siitä suunnasta katsottuna hahmon takana / päänsä päällä pitäisi näkyä Tähtitorninmäki. Hallitsijattarella eli ”universaalilla äitihahmolla” on päähineessään 12 tähteä, jotka kuvaavat tähtikuvioita ja eläinradan 12 merkkiä.

Tuo suora linja / akseli on muutenkin mielenkiintoinen. Olen siitä joskus tänne blogiin kirjoittanutkin. Meidän kaikkien tie kulkee kohdusta hautaan ja siitä eteenpäin. Narrin (sielun) matka kulkee kortista 0 (Narri) kortiin 21 (Maailma/Sofia).

Tulen lähiaikoina kävelemään tuon koko reitin ja videoimaan kaiken mitä tuolta suoralta viivalta ja sen vierestä löytyy. Sille reitille mahtuu nimittäin paljon asiaa ja kerrottavaa!

P.S. Pekka Jylhän vähintäänkin esoteerisia teoksia on käsitelty myös EES-blogin puolella useaan otteeseen:

http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2017/09/kultarannan-veistosnayttely.html

http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2018/11/ruusut-maljakossa.html

http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2015/02/lahdeukk-muistomerkki.html

2 kommenttia artikkeliin ”Odotus

 1. Siinäpä sitä riittääkin kummasteltavaa, varsinkin jos olet valmis poikkeamaan aina välillä muutaman sata metriä linjalta. Kirurgisen sairaalan vieressä sijaitsee Suomen suurloosi. Suurloosin vieressä taas sijaitsee Johanneksenkirkko, joka on Suomen kirkoista kenties kaikkein selkein esimerkki esoteerisesta arkkitehtuurista. Löytyy triptyykki-sisäänkäynti, kaksi tornia, sekä tietenkin iso pyöreä ruusuikkuna sisäänkäynnin yläpuolelta. Aivan samaa sarjaa siis kuin vaikkapa Notre Dame. Ja sitten heti Johanneksenkirkon vierestä taas löytyy eliitti-blogistakin tuttu ”Topelius ja Lapset”-teos. Veikkaanpa että listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin 😀

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *