Lauantain retro-kevennys: First Blood

Laitetaan pitkästä aikaa jotain hieman kevyempää – näin lauantain kunniaksi.

Olen aina pohtinut sitä miksi ensimmäisen Rambo-elokuvan alkukohtaus on itselleni niin syviä tunteita herättävä. Olen päätellyt sen johtuvan siitä, että siinä kiteytyy niin hyvin 80-luvun tunnelma, jolloin itse vietin lapsuuttani ja tämän nähdessäni palaan tavallaan alitajuisesti siihen ”viattomuuden aikaan”. Tänään kuitenkin tajusin siihen toisenkin syyn. Alla tämä alkukohtaus. Huomaatteko mitä tarkoitan?

Niin. Elokuvan alku on suoraan Tarotin Narri-kortista, jossa nähdään nuori mies vuorimaisemissa kantamuksineen lähdössä huolettomasti matkalle – aavistamatta vielä lainkaan mihin tie tulee hänet viemään. Pian nähdään myös koira, joka haukahtelee ja juoksee pihalla juuri siellä mihin päähenkilö on matkalla. Narri-kortissa koira edustaa muinaisen Egyptin Anubis-jumalaa eli ns. sielun opasta.

Myös elokuvan tunnusmusiikki on äärimmäisen puhuttelevaa. Moni tätä blogia lukeva varmaan tunnistaa tuon fiiliksen… ”It’s a long road when you’re on your own…”

Elokuvassa on myös hyvin selkeitä viittauksia eri mytologioiden tarinoihin. Itse asiassa tätä ei edes peitellä vaan DVD:n / Blurayn bonus-materiaaleissa tekijät kertovat, kuinka Rambon matka vuoren sisään on vertauskuva mytologioiden tarinoille, jossa sankari laskeutuu luolaan. Tästä oli juttua myös EES-blogin ja KummaJuttu-blogin yhteisvideossa: Tarot.

Kokonaisuutena First Blood on hyvin maskuliininen elokuva ja siinä esiintyvä poliisipäällikkö on varsinainen arkkityyppi maskuliiniselle auktoriteettihahmolle, jota Tartotissa edustaa kortti 15: Paholainen. Samalla tavalla elokuvassa esiintyvä ”kenraali Trautman” on isä-hahmon arkkityyppi, jota Tartotissa edustaa kortti 4: Hallitsija. Kun elokuvan lopussa Rambo itkien halaa Trautmania, tämä ”narrin” ja isä-hahmon välinen roolijako korostuu äärimmilleen. Trautmanin legendaarinen lausahdushan kuului: ”God didn’t make Rambo – I made him”.

Se mikä elokuvassa loistaa poissaolollaan on feminiininen puoli ja naishahmot. Tuossa yllä näkyvässä alkukohtauksessa nähdäänkin elokuvan ainoat naishahmot. Alkukuvien jälkeen leffassa nähdään pelkästään miehiä.

Ehkäpä elokuvan loppukohtaus on juurikin siksi niin vaikuttava. Kun feminiini puoli on koko leffasta kateissa ja sitten elokuvan lopussa iso mies alkaa pienen lapsen tavoin itkemään, siinä on jotain vahvasti dualistista.

Sekin on muuten aika mielenkiintoista, että elokuvan päähenkilön nimi (Rambo) tuli käsikirjoittajan mukaan omenasta. Kirjoittajan vaimo oli tuonut kaupasta omenia ja niissä oli ollut ”merkkilappu” päällä jossa luki Rambo. Omenalla viitataan tietysti paitsi puuhun, myös aurinkoon. Lainataan EES-blogia:

Maailmanpuun rooli maailmanpylväänä oli druidien vertauskuva Maan akselille. Astronomisesta viisaudestaan tunnetut druidit tiesivät, että Maa pyörii oman akselinsa ympäri. He tiesivät myös, että tähtitaivaalla on ns. napatähti, jota kohti Maan akseli osoittaa. Tätä napatähteä kohti osoittavaa akselia tarkoittava englanninkielinen sana pole (pylväs, napa, sauva, tanko) on etymologisesti sukua sanalle apple. Ilmeisesti alkuperäinen druidien maailmanpylväänä tunnettu maailmanpuu oli omenapuu. Jos omenan halkaisee, siinäkin voi nähdä hedelmän läpi kulkevan ”akselin”. Samaan etymologiseen sanasukuun kuuluvat nimet Paul (Paavali) ja Apollo (kreikkalainen aurinkojumala).

Lisäys: Unohtui mainita, että Rambo -sana viittaa myös korppiin (raven). Wikipediaa lainaten: ”It possibly originated with ramn + bo, meaning ”raven’s nest”. ”

Niin… Kaikki First Blood -elokuvan nähneet varmaan muistavat kuinka tärkeä sana ”Raven” on elokuvan dialogissa…

No niin.. Nyt mentiin taas vähän syviin vesiin, vaikka kyseessä piti olla ”lauantain kevennys”. Otetaan sen vuoksi tähän loppuun vielä ODD TV-kanavalta tuore biisi, joka mahdollisesti myös koskettaa tämän blogin lukijoita:

P.S. Kiitos myös nimimerkille ”Käpälikkö”, joka EES-blogin puolella mainitsi KummaJuttu-blogin ja tämän musavideo-aiheen..

4 kommenttia artikkeliin ”Lauantain retro-kevennys: First Blood

 1. Elokuvassa toistuvasti kuultava ”raven” unohtui mainita. Se on nyt lisätty kirjoitukseen.

  Vastaa

 2. 😀 Kiva että linkkivinkkini kelpasi 😀

  Eli tosiaan äskettäin mainitsin EES-blogissa tuon mielenkiintoisen videokanavan ja ihmettelin ääneen miksi siihen tutustuttuani näytti kuin olisin ns. varjobannattu. Mainitsin siitä kesällä aikoinaan täälläkin.

  Alun perin suhtauduin tuon kanavan videoihin, kuten kaikkiin omituisiin juttuihin, lähinnä viihteenä, mutta lähinnä nuo kummalliset seuraukset saivat epäilykset heräämään ja tällä hetkellä tutkin mm. moon hoax ja flat earth -juttuja täikammalla ja suurennuslasilla. Voi toki olla että ovat jokin harhautusoperaatio, mutta siinä tapauksessa mestarillinen sellainen. Lähdetään vaikka siitä että miten selitetään vaikka tuolta ODD TV -kanavalta löytyvät omituisuudet NASA:n videoista?
  https://www.youtube.com/watch?v=nS0VN056d68
  tai tämä:
  https://www.youtube.com/watch?v=H1tPOEBUAs8
  (tuonne Celebrate Truth -kanavalle on näköjään juuri ilmestynyt musiikkivideoita jos kiinnostaa 🙂

  Kumma juttu, mutta olet maininnut viime aikoina synkronisiteetin. Kun hain linkkejä mainitsemaasi viestiin, Youtube suositteli kanavasi videota jossa olit ihmetellyt samoja asioita pari vuotta sitten. Ajattelin että pitäisiköhän laittaa jossain vaiheessa linkkivinkkiä tännekin, mutta epäröin koska ymmärsin että halusit pitää vähän meditointitaukoa. Nyt sitten luin tuon lainauksen:
  ”Astronomisesta viisaudestaan tunnetut druidit tiesivät, että Maa pyörii oman akselinsa ympäri. He tiesivät myös, että tähtitaivaalla on ns. napatähti, jota kohti Maan akseli osoittaa.” ja päätin kysyä että haluatko jossain vaiheessa palata käsittelemään näitä aiheita? 🙂

  Mikäli kiinnostaa, niin miten olisi vaikka aloittaa tuosta Maan pyörimisliikkeestä ja Pohjantähdestä?
  https://www.youtube.com/watch?v=rNbul6eGbM4
  Vlad on Flat Earth -kanavalla on lisää videoita, joissa joku ei osaa käyttää kameraansa, tai osaa tehdä hienoja tietokoneanimaatioita 😉

  Eihän tämä ihan mikään pikkuasia ole sulateltavaksi, mutta kannattaa edetä pienin askelin ja omaan tahtiin, ja palata asiaan sitten kun siltä tuntuu jos tuntuu. Onpahan ainakin vaihtelua symboliikan etsimiseen elokuvista:)

  Ja en todellakaan halua vähätellä NASA:n saavutuksia. Harva nimittäin kykenee käymään tuunatulla pahvilaatikolla plasmapallolla 😀

  Onko Kuu plasmaa?
  https://www.youtube.com/watch?v=zWDQJFeDPII

  Käytiinkö Kuussa pahvilaatikkoviritelmällä:
  https://www.youtube.com/watch?v=Ft8YdXKGVeo

  Vastaa

 3. Kyllä minäkin seuraan kaikenlaisia kummia juttuja – myös noita Nasa-, avaruus-, flat earth- teorioita ja kaikkia, vaikka en niistä kirjoitakaan. Myös ODD-kanava on tuttu. Olen myös hyvin tietoinen erilaisista hämäryyksistä Nasan materiaaleihin liittyen. Mutta kaikki ns. ymmärryksen laajentumiset mitä itse olen kokenut, on kuitenkin tulleet eräällä tavalla ”jostain ylempää annettuna” (tai sisältä) ja vähitellen. Ikäänkuin joku voima kuiskaisi korvaan, että ”katsoppas tässä vaiheessa tuonne”.. ja sitten voi taas mennä puoli vuotta ja sitten tulee seuraava ”johdatus”. Ehkäpä kaikki salaisuudet avautuu synkronistisesti vähitellen ja vielä niin, ettei niiden tajuamisesta voi ottaa mitään kunniaa itselleen. Olenkin pyrkinyt oppimaan nöyryyttä tässä puuhassa ja yritän kehittyä siinä edelleen. Suurimmat totuudet ei välttämättä ole siellä taivaalla vaan meidän itsemme sisällä. Enkä yhtään ihmettelisi vaikka noissa avaruusjutuissa jaeltaisiin tahallaan niitä outouksia, jotta ihmiset jäisivät jumittamaan asioihin, joita eivät pysty todistamaan oikeaksi tai vääräksi. Luulen, että isommat kysymykset avaruuteen yms. liittyen tulevat nekin vielä ratkeamaan, mutta sinne on vielä matkaa. Etenen tutkimuksissa ja tässä blogissa intuition johdattamana omaa polkuani ja pyrin raportoimaan siitä mahdollisimman rehellisesti. Mutta laita ihmeessä linkkivinkkejä, jos kohtaat jotain mikä sinun mielestäsi on merkittävää. Tai onko sinulla omaa blogia?

  Vastaa

  1. Niinpä, kun kulkee uusia outoja reittejä niin oppii ainakin paljon uutta itsestään. Tokihan saat omassa blogissasi kirjoitella ihan mistä vaan mieli tekee, itselläni on nyt ”avaruusvaihe” päällä ja on vähän sääli ettei näistä juuri kirjoitella suomeksi. Pääasia että kirjoittelet, näitä juttuja on mukava lukea!

   Itselläni ei ole tällä hetkellä blogia, tosin sekin on käynyt mielessä kanavaksi käsitellä näitä omituisuuksia. Pitäisi vain keksiä siihen sopiva näkökulma, etten vain linkittäisi sinne videoita saatetekstillä ”siinä taas yksi todiste että nasa feikkaa, ettekste jengi jo ala niinku tajuumaan, että herätkää sheeplet!!!1” 🙂

   Ja tietynlaista nöyryyttä tarvitaan. Tässä kuuluisassa kuvassa ainakin itse näen ihmisen, joka omaa polkuaan kuljettuaan ja omat heikkoutensa hyväksyen lopulta oivaltaa maailman todellisen luonteen.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Flammarion_engraving

   Oudoista sattumista muuten pakko kertoa tämä: Ajattelin jokin aikaa sitten vanhaa sarjakuvahahmoa Mr. Naturalia:
   https://www.youtube.com/watch?v=zJBV4pBUmuk
   ja samalla näin kadulla kulkevan vanhahkon miehen, joka olisi voinut olla oikean elämän Herra Luonnollinen partoineen ja saappaineen! Oli sentään vaatteet päällä:) Ja pienenä lisämausteena, olin juuri tutustunut tarkemmin lääkäri Antti Heikkilän ajatuksiin, niissähän korostetaan nimenomaan luonnollisempaa elämäntapaa.

   Vielä hieman musiikkia, tämänkin löysin juuri äsken sattumalta:
   https://www.youtube.com/watch?v=C2c1x678HMU

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *