Melankolia

Nyt vuorossa ajatuksenvirtaa vähän vapaammassa muodossa. Aiheena syksyyn sopivasti ”melankolia”.

Aloin tänään miettimään sitä miten joka paikassa tyrkytettävä negatiivinen maailmankuva vaikuttaa meihin. Tähän viitattiin myös Tomorrowland-elokuvassa. Mieleen tuli myös Lars von Trierin elokuva Melancholia, joka julkaistiin vuonna 2011 – juuri silloin kun profetiat Mayojen kalenterin päättymisestä (talvipäivänseisaus 2012) oli kuumimmillaan. Muistaakseni Melancholian eksoteerinen juoni liittyi tuohon aiheeseen. Aion katsoa elokuvan uudelleen lähiaikoihna ja pohtia teosta myös vähän uusista näkökulmista.

Vilkaisin myös Wikipediasta melankolia -sanan taustoja ja siellä oli mielenkiintoista tietoa:

Sana melankolia tulee kreikan termistä melaina kholee, joka tarkoittaa mustaa (melas) sappea (kholee). Alkujaan melankolia oli nimitys mustan sapen aiheuttamalle mielisairaudelle: humoraaliopin mukaan melankolia johtui mustan sapen ylituotannosta. Nykyisin melankolia mielletään depressioksi, suruksi, maniaksi tai nostalgiseksi ikäväksi.

Tuolla Wikipedia-sivuilla on myös mielenkiintoinen kuva Albrecht Dürerin vuonna 1514 tekemästä kuparikaiverrustyöstä, joka kantaa nimeä ”Melankolia I”:

Ihan pikkasen esoteerinen teos!

– Siivekkäällä enkeli-hahmolla on sylissään harppi
– Kiveen kaiverrettuna luurangon kasvot
– Kiven vieressä vasara
– Taivaalla lentää susimainen hahmo
– Seinällä taikaneliö
– Seinällä tiimalasi
– Seinällä soitettava kello
– Toisella seinällä vaaka, jolla viitataan Maat-jumalattareen?
– Maassa koira, jolla viitataan Anubikseen (vaa’an käyttäjään)?
– Seinää vasten vaapaamuurareille tutut jaakobin tikkaat…

List goes on and on…

Kuvasta tulee mieleen kuolema, aika (ajan jumala ja aikamme rajallisuus) sekä Saturnus-kultti, johon tiimalasillakin viitattiin. Lainataan taas kerran EES-blogia:

Saturnus-kultti näkyy myös enkelien nimissä. Suurin osa kristinuskon enkeleiden nimistä päättyy äänteeseen ”el”: Gabriel, Rafael, Mikael ja niin edelleen. He ovat Saturnuksen, eli El-jumalan, sanansaattajia. Joulun ajan elokuvassa Ihmeellinen on elämä toistuu lause: ”Everytime a bell rings an angel gets its wings.”

Huh mikä teos. En nyt ala enempää tätä tulkitsemaan. Mutta palataan vielä tuohon Melancholia-elokuvaan ja vuosikymmenen takaisiin 2012-ennustuksiin…

Monethan tulkitsivat Mayojen kalenterin päättymistä jotakuinkin maailmanlopun enteenä ja Nibiru-planeetan saapumisena. Dualistinen valoisampi vastakohta näille maailmanlopun toitottajille olivat ne, jotka uskoivat eräänlaiseen tietoisuuden nousun uuteen aikakauteen, joka alkaisi noihin aikoihin. Jotkut piirit ovat käyttäneet tällaisesta uudesta aikakaudesta termiä ”vesimiehen aika”. Vanhemman sukupolven edustajat saattavat jopa muistaa tällaisen retro-helmen:

Vesimiehen aika oli kovasti tuloillaan jo 60-luvulla 🙂

Itse en osaa ottaa kantaa siihen miten taivaankannen muutokset voisi vaikuttaa tietoisuuteen. Riippumatta siitä miten tähdet meihin vaikuttaa, on ”vesimiehen aika” myös ihan todellinen tähtitaivaan ilmiö. Sivusin sitä myös ”astrologian alkeet” videossa: https://youtu.be/rrwBbEFTNJc.

Juuri nyt elämme siirtymäkautta Kalojen tähtimerkistä Vesimiehen tähtimerkkiin. Aurinko ei ole vielä kokonaan Vesimiehen tähtimerkissä, mutta siirtyy koko ajan enemmän sen puolelle. –Eliitin Esoteeriset Symbolit

Melankoliasta tuli mieleen myös vielä yksi asia… Muutama päivä sitten kävelin Helsingissä Uuden ylioppilastalon ohi ja muistin jutun, jonka EES-blogi oli siitä kirjoittanut: Melankolikko, sangviinikko, flegmaatikko ja koleerikko

Helsingin ydinkeskustassa, pian lopettavan Virgin Oil -ravintolan (Uusi ylioppilastalo) sisäänkäynnin yläpuolella on tarotin neljä maata hienosti veistoksin kuvattuna. Kuinka moni on nämä huomannut tai tietoisesti miettinyt asiaa?

Vasemmanpuoleisin patsas: Melankolikko

Tähän loppuun vielä kevennys:

Jos ennen vuotta 2012 peloteltiin maailmanlopulla Mayojen kalenterin takia niin nythän samaa tehdään ilmastonmuutoksen varjolla. Tästä myytistä revitään hyvää huumoria täällä: https://www.ilmastonmuutosuutiset.fi 

Jokainen tuon sivuston juttu on parodia oikeasta uutisesta, joka on linkkinä jutun lopussa. Ja kyllähän ne alkuperäiset uutisetkin on melkein kuin vitsejä. Joskus paras lääke tyranniaa vastaan on sille nauraminen. Pitää tietysti olla aivot päässä, että tajuaa, että tuo sivusto ei kannusta nauramaan esim. luonnonsuojelulle vaan täysin överiksi menneelle propagandalle jota ilmastonmuutoksen nimissä tehdään.

Lisäys:

”Olin neljännellä luokalla, kun tajusin, että haluan kuolla” – tuhannet kertovat mielenterveyden ongelmista IS:n kyselyssä
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006312832.html

Yksi kommentti artikkeliin ”Melankolia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *