Lauri Kristian Relander

Lauri Kristian Relander oli Suomen toinen presidentti. Hän oli myös henkilö, josta allekirjoittanut joutui ala-asteella 80-luvun alussa pitämään esitelmän. Kyseessä oli ensimmäinen yleisön edessä tekemäni esiintyminen. Lähdeaineisto oli ymmärrettävistä syistä tuohon aikaan hieman puutteellista, joten olkoon tämä jatkoa tuolle esitelmälle.

Helsingissä, Etu-Töölössä sijaitsee tälle presidentille pystytetty muistomerkki, joka koostuu neljästä kookkaasta kuutiosta, jotka on veistetty punaisesta graniitista.

Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Relander-muistomerkki
Helsingin taidemuseo: https://www.hamhelsinki.fi/sculpture/lauri-kristian-relanderin-muistomerkki-matti-peltokangas/

Katsotaan ensin miten taidemuseo tulkitsee teosta:

Relanderin muistomerkki ottaa huomioon Hesperian esplanadien 20-30- lukujen modernin kaupunkiarkkitehtuurin. Symbolitasolla teos sisältää elementtejä presidentti Relanderin modernisti ulkomaisia suhteita rakentavasta tai toisaalta perustuslakia ja demokratiaa vakiinnuttavasta presidenttiydestä: abstrakti muotokieli, dynaaminen liikettä korostava pintakäsittely ja toisaalta tasapainoinen, kaikkiin suuntiin avoin kaduntasolta lähtevä kokonaishahmo, suomalaista peruskalliota, punaista graniittia.

Jaahas. Okei. Diipadaapa. Puhuttaisiinko kuitenkin välillä myös asiaa? Aloitetaan vaikka laittamalla tähän näytille Tarotin ison arkanan kortti numero 4 (Hallitsija):

Kortin tärkein yksityiskohta on numero 4, joka on kortin numero. Myös graniittisessa tuolissa nähdään neljä oinaan päätä. Kortin nimi on Hallitsija ja se on maskuliinisen vallan symboli. Hallitsijalla on punaiset vaatteet.

Relanderin muistomerkin kaikki piirteet viittaavat tähän korttiin. Lisäksi sen nimessä ”Alhaalta ylös, sisältä ulos” on jotain tuttua.. Niin… bongasin nimittäin toisen teoksen nimeltä ”Tie ylös ja alas on yksi ja sama” joskus Tikkurilassa ja siinäkin oli vahvoja esoteerisia viittauksia.

Molempien teosten nimillä viitataan vapaamuurarien symboliikkaan.

Teoksen nimi ”Alhaalta ylös, sisältä ulos” kuvaa Jaakobin tikkaita (Jacob’s ladder), jotka nähdään yllä olevassa vapaamuurarien tracing boardissa.

Ylhäältä katsottuna Relanderin muistomerkki muodostaa ruudukon, jossa valot ja varjot luovat hauskaa dualistista efektiä auringon vaihtaessa paikkaa suhteessa teokseen päivän aikana. Ruutulattia löytyy jokaisesta vapaamuuraritemppelistä ja myös tuosta veljeskunnalle tärkeästä tracing board -kuvasta.

Oliko Relander sitten vapaamuurari? Siltä vahvasti vaikuttaa, sillä ainakin valokuvissa hän tykkäsi vilautella käsimerkkiä, joka tunnetaan nimellä ”leijonan tassu” (englanniksi the lion’s paw):

Latvian presidentti Jānis Čakste ja Latviassa valtiovierailulla oleva Suomen presidentti Lauri Kristian Relander. Suomen presidentti poseeraa kameroille ja pitää vasemmalla kädellään hatusta kiinni otteella, joka tunnetaan termillä ”leijonan tassu”.
Relander pitää oikeaa kättään ”leijonan tassu” asennossa.
Yllä malliesimerkki vapaamuurarien yhdestä käsimerkistä.

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *