Narrin matka: Back to the Future, osa 1

Tässä juttusarjassa kerron millä tavalla Tarotin ison arkanan 22 korttia on kätketty Back to the Future elokuva-trilogiaan kronologisessa numerojärjestyksessä.

Jotkut tämän blogin pidempiaikaiset lukijat ehkä muistavat, että yritin neljä vuotta sitten (lokakuussa 2015) tehdä tarot-analyysiä tästä elokuvasta, mutta tein silloin sen virheen, että katsoin vain ensimmäistä leffaa. Siksi koko analyysi lopulta epäonnistui. Korjaan virheen nyt tässä juttusarjassa. Erityiskiitos vielä kerran EES-blogille, että olen ylipäätään oppinut tulkitsemaan tätä symboliikkaa.

Jos joku ei tiedä miten tarot liittyy elokuviin tai yhtään mihinkään, suosittelen katsomaan tämän videon: https://youtu.be/mYiNTavDibE.

Kortti nro 1: Narri

Elokuvan alussa näytetään kuinka robottikäsi avaa Kal Kan -nimisen koiranruokapurkin ja kaataa sen lattialla olevaan kulhoon jossa lukee ”Einstein”. Tällä viitataan kortissa näkyvään koiraan, joka vastaa egyptiläisen mytologian Anubista.

Samaan aikaan sisään taloon astelee Marty (nuori mies), jolla on mukanaan reppu ja rullalauta. Hän huutelee koiran nimeä. Reppu on vielä kiinnitetty rullalautaan.

Marty on kortissa näkyvä ”matkalle lähtijä”, joka nähdään pian skeittailemassa huolettomasti pitkin kaupunkia vain reppu mukanaan.

Kortti nro 1: Taikuri

Doc Brown on elokuvan taikuri. Hän soittaa elokuvan alussa Martylle ja juuri samalla hetkellä kaikki Docin kellot alkaa soimaan, koska ne oli säädetty soimaan tasan klo 8. Tämä on viittaus kortissa näkyvän taikurin yläpuolella olevaan lemniscate / 8 -merkkiin. Se kuvaa ikuisuutta.

Myös Docin asunnon numero on 8 (numerologiassa luvut lasketaan yhteen eli 1+6+4+6 = 17 = 8).

Doc ja Marty sopivat tuon puhelun aikana tapaamisen, jossa Doc esitellään tarkemmin. Oikeasti tuo kohta tulee elokuvassa vasta myöhemmin, mutta koska doc tuotiin esiin jo tässä leffan alussa näin selkeästi, voidaan tähän ottaa pari kuvaa tuosta tapaamisesta:

Niin – yksi tärkeä yksityiskohta taikuri-kortissa on se, että hän kohottaa oikeaa kättään kohti taivasta ja vasenta kättään kohti maata. Tämä symboliikka tuodaan hyvin selvästi esiin elokuvassa, kun Doc pysyttelee tässä asennossa tarkoituksellisen pitkään. Lisäksi hänellä on valkoinen haalari. Myös taikurilla on valkoinen kaapu.

Taikuri-kortti on vertauskuva muinaisille viisaille, jotka hallitsivat elementit ja universumin salaisuudet. Juuri kuten Doc tässä elokuvassa.

Doc on myös keksinyt aikakoneen, joka pitää kiihdyttää 88 mph nopeuteen, jotta se voi siirtyä ajassa. Taikuri edustaa astrologiassa planeettaa Merkurius, joka kiertää auringon 88 päivässä.

Lisäys: Elokuvan tässä kohtauksessa käy selville myös se, että Doc on varastanut terroristeilta aikakoneen tarvitseman polttoaineen eli plutoniumin. Tämä on myös viittaus Taikuri-korttiin ja Merkuriukseen. Lainataan EES-blogia:

Merkurius-jumala oli mm. varkaiden suojelijajumala. Joten jos elokuvan alussa on viittauksia varkaisiin tai varastamiseen, silmät auki.

Myös Narri-kortin koira (Anubis – sielun opas) on tässä kohtauksessa isosti mukana.

Kortti nro 2: Ylipapitar

Kortti ylipapitar kuvaa Kuun jumalatarta, Isistä. Hänen päähineessä näkyy akhet-kuvio.

Lainaan EES-blogia:

”Aurinko ja hänen kaksi äitiään” kuvattiin hieroglyfinä nimeltä Akhet. Tämä tarkoitti horisonttia (”horizon” –> ”Zone of Horus”), josta Aurinko nousi. Hieroglyfissä on kuvattu aurinko kahden vuoren tai kukkulan välissä. (Vuoret olivat jumalatarsymboleja. Kaksi ”kukkulaa” viittaa myös naisten rintoihin, imettämiseen ja syntymään.)

Elokuvassa esitellään Martyn tyttöystävä, Jennifer. Hän edustaa elokuvassa tätä korttia. Hänen takanaan kellotornissa nähdään sama Akhet-tunnus.

Myös vieressä oleva parkkimittari on akhet-symboli (punainen aurinko horisontissa). Hour tulee sanasta Horus. 2 = kortin numero.

Kannattaa muuten huomoida, että elokuvan tässä kohtauksessa, jolla viitataan kuun jumalattareen, talon seinällä lukee ”Department of social services”. Tämä on tärkeä yksityiskohta myöhempää korttia ajatellen.

Tässä samassa kohtauksessa nähdään myös nainen, joka pyytää Jenniferiltä ja Martyltä rahaa keräykseen. Hänen päänsä takana näkyy kolmio, jossa on silmä. Sen edessä lukee ”Third”.

Tällä piiloviittauksella on merkitys. Kolmas silmä (Third eye) on Ajna-chacran toinen nimitys. Ylipapitar-kortti vastaa tätä chakra-pistettä.

Kortti nro 3: Hallitsijatar

Tässä kortissa nähdään Tarotin universaali äiti.

Elokuvassa Marty siirtyy ajassa taaksepäin ja päätyy taloon, jossa hänen oma äitinsä (Lorraine Baines) on nuorena. Marty toistelee: ”You are my m…” mutta ei saa sanaa ”äiti” suustaan.

Kiusallisen äiti-kohtaamisen jälkeen elokuvassa nähdään myös Lorrainen äiti (Martyn isoäiti). Äitiä pukkaa niin perkuleesti leffan tässä kohdassa. Korttiin sopivasti.

Kortti nro 4: Hallitsija

Hallitsija on tarotin ison arkanan isä-hahmo. Elokuvassa esitelläänkin sopivasti seuraavaksi perheen isä, joka korjaa televisiota oikeassa kädessä olevalla ruuvimeisselillä.

Tämä sama idea nähtiin elokuvassa Tomorrowland, jossa isä korjasi tietokonetta oikeassa kädessä olevalla työkalulla. Veikkaan, että kyseessä oli Tomorrowlandin tekijän silmänisku tälle leffalle. Kortissa hallitsijalla on kädessään ankh-sauva.

Ankh on muinaisegyptiläinen “elämää” tarkoittava hieroglyfimerkki, jota käytettiin egyptiläisessä taiteessa symboloimaan elämää. Jumalat kuvattiin usein ankh kädessään symboloiden heidän kykyään antaa elämä ja herättää kuolleet henkiin tuonpuoleisessa.

Myöhemmin isä nähdään istumassa ruokapöydässä tuolissa, perheen päänä.

Jos tämä isä-hahmo jäi hieman ohueksi viittaukseksi niin jo seuraavasta kohtauksesta löytyy lisää isä-symboliikkaa, kun Marty menee Docin talolle. He puhuvat siitä miten Marty oli törmännyt isäänsä ja miten se vaikuttaa tulevaisuuteen. Doc nostaa tässä kohtauksessa seinälle yhden taulun. Sen jälkeen siellä nähdään neljä mustavalkoista kuvaa ns. hallitsijoista. Kortin numero on neljä ja siinä nähdään harmaa graniittinen istuin ja neljä oinaan päätä.

Kortti nro 5: Hierofantti

Hierofantti on opettaja ja neuvonantaja. Monissa elokuvissa, joihin on kätketty tarot-symboliikkaa, tässä kohdassa tulee koulu-kohtaus. Niin tässäkin. Ja koulun sisällä on opettajan arkkityyppi – Mr. Strickland. Hän on elokuvan hierofantti.

Ennen koulukohtausta nähtiin muuten myös Doc tajuamassa oman keksintönsä merkityksen. Se perustui kolmihaaraiseen ”flux capacitoriin”. Tuo numero kolme on kortille myös tärkeä yksityiskohta (kolmiportainen kruunu, kolme ristiä kaavussa, kolmoisristi. Myös vaatteissa nähdään sama kolmihaaraisuus.

Kortti nro 6: Rakastavaiset

Kortissa nähdään enkeli levittämässä käsiään miehen ja naisen takana. Kortti kuvaa myös eriytymistä. Elokuvassa Martyn isä ja äiti ovat ajautuneet erilleen Martyn tekemän virheen vuoksi. Hänen pitää keksiä keino saada heidät yhteen. Niinpä hän keksii ilmestyä isälleen yöllä suojapuku päällä:

Juuri tällä hetkellä ja tästä ”näystä” isä saa idean kirjalleen, joka nähdään elokuvan lopussa. Niin. Katsokaa kirjaa ja tätä korttia vierekkäin. Ei varmaan tarvitse selittää?

Kortti nro 7: Sotavaunut / Chariot

Kortti sotavaunut kuvaa hevosvaunuja, mutta nykypäivänä sillä viitataan autoihin.

Elokuvassa nähdään kaksi poikaa työntämässä omatekemiä skeittivaunujaan. Kannattaa myös huomata raidallinen paita (kortin sfinksit).

Tämän jälkeen elokuvassa alkaa pitkä takaa-ajokohtaus autoilla. Kaikki viittaa korttiin.

Doc ja marty tekevät vielä tämän jälkeen pienoismallin jossa kokeilevat ideaansa pikkuautolla.

Symbolisesti Sotavaunut-kortti kuvaa ”narrin matkaa” siinä vaiheessa, kun hän ei ole vielä löytänyt rohkeuttaan. Sitä myös elokuvassa korostetaan, kun Marty yrittää opettaa isäänsä Georgea olemaan rohkea ja haastamaan Biffin. He harjoittelevat takapihalla tätä kohtaamista, mutta Georgea pelottaa ja hän on kovin epävarma itsestään.

Kortti nro 8: Voima

Tämä kortti kuvaa sekä voimaa että rohkeutta. Elokuvassa George löytää rohkeuden ja nousee Biffiä vastaan. Hän mätkäisee hänet maahan ja saa siten haaveilemansa Lorrainen. Myöhemmin elokuvassa nähdään kuinka Biff muuttuu tämän kohtauksen myötä säyseäksi. Kortissa nainen on kesytänyt leijonan. George tekee elokuvassa saman voiman ja rohkeuden avulla.

Seuraavaksi näytetään kuinka Doc ja Marty onnistuvat johdattamaan salamaniskun voiman aikakoneeseen ja siten siirrettyä Martyn takaisin tulevaisuuteen. Salama iskee tasan klo 22:04. Tätä on toitotettu leffassa jo pitkään. 2+2+4 = 8 eli kortin numero.

Kun Marty on siirtynyt tulevaisuuteen nähdään vielä pieni viittaus voima-korttiin. Siellä nähdään nimittäin puistonpenkki, jossa on aurinko ja sana ”Raisin”. Voima-kortin astrologinen vastine on Leijona ja sen hallitseva planeetta on aurinko. Myös puiston penkillä näkyvä radio voi olla viittaus tähän. Ra = aurinko ja Dio = jumala.

Kortti nro 9: Erakko

Puistonpenkiltä herää erakoitunut mies, jolla on pullo oikeassa kädessään. Erakko-kortti on tehty hieman huvittavasti tähän leffaan. Noh, kuvaahan se pullokin jonkunlaista sielun lamppua 🙂

Kortti nro 10: Kohtalonpyörä

Kohtalon pyörässä kolme eri hahmoa pyörivät kohtalonpyörässä. Toiset kulkevat alas, toiset ylös. Jossain vanhoissa Tarot-pakoissa keskellä nähdään jumalatar Fortuna. Puhutaan kohtalosta, onnesta, omista päätöksistä jne. Löysin yhden ihan hyvän videon aiheesta: https://youtu.be/lp6Z6iqly-c

Elokuvassa Marty herää muuttuneessa tulevaisuudessa, jossa hänen äitinsä ei olekaan enää alkoholisoitunut vaan sporttinen ja hänen isänsä on menestyjä. Biff joka ennen hallitsi tyranniallaan vahaakin nyt Georgen autoa. Kohtalonpyörä on kääntynyt ja kaikki on ikäänkuin ylösalaisin. Ennen ylhäällä olleet hahmot ovat nyt alhaalla ja päinvastoin. Biff hinkkaa auton konepeltiä pyöreällä liikkeellä. Tämäkin on tahallinen viittaus korttiin.

Biff antaa myös avaimen Martylle ja siinä on pyöreä avaimenperä.

Paikalle saapuu Doc, joka nappaa pyöreän roskiksen kannen auki.

Ja kaataa polttoainetta pyöreään tankkiin. Marty sanoo haluavansa viedä Jennyferin ajelulle – käyttäen termiä ”for a spin”. Tällä viitataan kohtalonpyörän pyöräytykseen.

Autoon on ilmestynyt uusi pyöreä merkki, jota ennen siinä ei ollut. Siinä on myös neljä ”pinnaa” – aivan kuten kohtalonpyörä-kortissa. Tässä logossa ne on vain eri asennossa. Numero neljä on kortin yksi tärkeä teema. X-muoto jossa pinnat ovat tuo mieleen kortin numeron: X eli 10.

Lopulta auton neljä pyöreää rengasta kääntyy sivuttain ja niihin tulee valot. Auto nousee ilmaan neljän renkaan muodostaman voiman avulla. Tällä viitataan kortin kulmissa nähtäviin neljään siivekkääseen hahmoon.

Elokuva päättyy tähän. Tarotin ison arkanan kortit 0-10 kronologisessa numerojärjestyksessä. Seuraavassa jutussa kerron millä tavalla seuraavat kortit (11-20) on kätketty elokuvan kakkos-osaan.

Lue seuraava osa ››

8 kommenttia artikkeliin ”Narrin matka: Back to the Future, osa 1

 1. Tuossa toiseksiviimeisessä kuvassa näkyy myös laitteen kyljessä nuppi, jossa on lukuja kahteentoista. Sillä varmaan viitataan eläinrataan, jonka merkkejä on kortin kulmissa.

  Vastaa

  1. Tuosta Mr. Fusion-logosta taas tulee puolestaan ainakin itselleni mieleen Malachim-kirjoitus.

   Vastaa

   1. Nyt kun tarkemmin katson, niin siinä näkyisi tosiaan olevan kaksi P-kirjainta lomittain. Ja koska numerologiassa P = 8, on logoon siis piilotettu kaksi kahdeksikkoa. Kuinka yllättävää!

    Vastaa

 2. Myös Hallitsijatar-kortin viimeisessä kuvankaappauksessa Martyn vaatetus sopii täydellisesti yhteen Hallitsija-kortin kanssa, löytyy jopa vaaleampi kohta leuan alta sekä vasemman kämmenen päältä.

  Lisäksi mainittakoon että luin ensin vahingossa Martyn skeittilaudan pohjassa olevan VALTERRA-tekstin muodossa ”M(epäselvää)LTRA”, mutta se menee luultavasti väsymyksen piikkiin?

  Vastaa

 3. Tämän jutun ensimmäinen kappale on päivitetty. Aiemmin siinä luki, että kortit on jemmattu kahteen elokuvaan. Tosiasiassa ne on kätketty trilogian muotoon. Selitän asian myöhemmin juttusarjan kolmannessa osassa.

  Vastaa

 4. Moi!

  Oon jo pitkän aikaa tutkinut salaliittoihin ja maailman hallitsemiseen ja elämän tarkoitukseen liittyviä aiheita. Homma taisi kumminkin konkretisoitua kun about 11 vuotta sitten näin Zeitgeist elokuvan, joka sai minut alkamaan kyseealaistamaan asioita! Kumminkin täma tarot asia on minulle uusi, enkä ole päässyt täysin käsiksi siihen miksi tämä eliitti käyttää niin paljon astrologiaa eri symboliikassa ja muussa? Onko se eräänlaista taikuutta? Mielenhallintaa? Koodikieltä? tuntuu, ettei mistään saa konreettista vastausta..

  Anyway luin tän sun jutun tästä back to the futuresta muutama päivä sitten ja siitä seuraavana päivänä mulle tuli pakottava tarve katsoa uusinta versio Jumanjista uudestaan (mikä on sinällään outoa, koska en juuri ikinä katso uudestaan leffoja, jotka ei puhuttele). Noh katoin sen rainan loppuun ja siinä ihan lopussa näkyy asunto jonka numero on 1646, eli sama kuin docin asunnon numero. Se kaiken lisäksi välähti tyyliin sekunnin ajan siinä ja päätin kelata taakse päin ja katsoa uudelleen.. sitten tänään palasin lukemaan tätä blogia ja ihmettelin tätä sattumaa. 😀 En tiedä onko tällä mitään numerosarjalla mitään esoteeristä merkitystä, mutta antoi ajateltavaa ainakin siitä, kuinka helppo meitä on alitajuntamme kautta ohjailla? Sattumaa? Alitajuntaa? Synkronisiteetti?

  Vastaa

  1. Kuulostaa tutulta. Voisin kertoa monta tarinaa mitä olen kokenut tässä vuosien varrella. Asiat avautuu yksi kerrallaan. Kärsivällisyyttä tarvitaan. Yritän jeesata siinä missä pystyn. Astrologia, numerologia, kabbala ja tarot ovat ikäänkuin yksi sama oppi (ne ovat esoteeristen oppien eri puolia). Ymmärtääkseen tarotin täysin, pitää ymmärtää myös ne kolme muuta asiaa. Itsekin vasta opiskelen näitä. Sitä miksi oppi on koodattuna näin vahvasti Hollywood-leffoihin voi vain arvailla. Miksi pyhät geometriat yms. on koodattuna muinaiseen arkkitehtuuriin? Ei kaikki välttämättä ole pahaa tarkoittavia juttuja. Näissä on suuria viisauksiakin löydettävänä. Tieto itsessään ei ole hyvää eikä pahaa, vaikka sitä voidaan käyttää kumpaankin.

   Vastaa

 5. Lisäsin juttuun maininnan siitä, että Doc on varastanut aikakoneen polttoaineen ja Merkurius-jumala oli varkaiden suojelijajumala.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *