Narrin matka: Back to the Future, osa 5

Tämä on jatkoa juttusarjan edelliselle osalle. Juttusarjan alkuun pääset tästä linkistä.

Yksi selvimmistä merkeistä siitä, että tämä elokuva kuvaa narrin matkan päätöstä ja Maailma-korttia, on se että vasta tässä trilogian kolmannessa osassa Marty oppii sen mitä hänen sielu on tullut maailmaan opettelemaan: Hän oppii kääntämään selkänsä typeryksille, jotka haukkuvat häntä pelkuriksi. Tätä kohtausta on pedattu trilogian ensimmäisestä osasta lähtien:

Härkäpäinen luonteenpiirre on riivannut hänen sukuaan jo aikojen alusta lähtien.

Tarotin iso arkana kuvaa narrin matkaa.

Matka on pitkä ja sen aikana sielun tulee oppia tiettyjä läksyjä elämän koulussa. Tässä kohtauksessa Marty viimein oppii läksyn ja pystyy sen avulla ylittämään sillan (rainbow bridgen) ja pelastumaan. Muuten hän olisi kuollut ja joutunut aloittamaan koulun taas alusta. Kaikki on suoraan esoteerisista opeista ja tarotista.

Seuraavassa kohtauksessa Marty vielä uhrautuu Docin puolesta. Hän luopuu aseistaan ja puolustaa ystäväänsä aseettomana. Häntä ammutaan, mutta hänet pelastaa uunin luukku.

Uunin luukussa on samanlaiset vastakohtia edustavat ”käämit”, jotka aiemmin nähtiin Docin uruissa. Luukun keskellä oleva pyöreä muoto kuvaa vastakohtien yhdistymistä.

Samaan aikaan näytetään kuinka Sofiaa edustava Clara on karkaamassa kaupungista junalla. Sofia karkaamassa pois – tajuatteko? Puvun väritys on taas tarkoituksella purppura.

Samaan aikaan kun Marty uhrautuu ja oppii läksynsä, Sofia päättää kääntyä takaisin. Hän hyppää junasta ja lähtee juosten etsimään Docia. Narri on oppinut läksynsä ja Sofia on jälleen saavutettavissa.

Elokuvan loppuhuipennus tapahtuukin sitten höyrymoottorilla toimivan veturin kyydissä.

Höyrymoottori on tietysti täydellinen esimerkki neljästä elementistä yhdistyneenä: tuli (elementti tuli) polttaa puuta (elementti maa), joka haihduttaa veden (elementti vesi) muodostaen kuumaa höyryä (elementti ilma). Veturin keulassa nähdään vielä numero 131, joka on numerologisesti 5 eli viides elementti.

Ollaan hyvin lähellä rainbow bridgeä ja Sofian saavuttamista. Clara roikkuukin pian 131-veturin perässä tiukasti.

Elokuvassa vielä näytettiin kuinka Doc oli tehnyt puutakin parempaa polttoainetta – kääröjä johon on yhdistetty hiilipölyä. Onko kukaan koskaan miettinyt miksi tämä yksityiskohta haluttiin laittaa mukaan elokuvaan? Siksi, että sillä halutaan korostetusti kuvata yhtä neljästä elementistä (maa).

Höyryvetyri ja elementti: maa
Höyryvetyri ja elementti: tuli
Höyryvetyri ja elementti: vesi

Lopulta Doc ja Clara päätyvät roikkumaan ilmassa höyryn keskellä ja Marty heittää heille leijulaudan. Kaikki on viittauksia elementtiin ilma.

Neljän elementin yhdistämiseen tulee myös viittaus, kun aikakone ja veturi törmäävät tähän kylttiin:

Lopulta näytetään kuinka Doc saa Claran syliinsä leijulaudan päällä pyhää puuta symboloivan puun edessä.

Sitten nähdään kuinka Marty onnistuu ylittämään CC-rotkon (33).

Siirrytään toiseen ulottuvuuteen, jossa rotkon nimi on muuttunut. Nyt se ei enää olekaan Clayton Ravine vaan Eastwood Ravine.

Muistatte varmaan aiemmasta juttusarjan osasta mihin ”East Wood” termillä esoteerisesti viitataan? Aivan – vapaamuurarien kolmanteen pilariin, Salomonin temppelin itäpäädyssä. Huomatkaa myös mikä kirjain ilmestyy näkyviin ruudun vasemmasta alalaidasta.

Sitten näytetään kuinka aikakone tuhoutuu ja siitä jää vain pyhää kolminaisuutta kuvaava ”flux capasitor” ja aikanäyttö, joka näyttää syyskuun seitsemättä – päivää, jolloin narrin matka tuli päätökseen. Pitää muuten taas ymmärtää, että sana September tulee latinasta ja tarkoittaa seitsemää. Kyseessä on siis esoteerinen koodi ”77”. Samalla tavalla kuin September 11 on koodi numeroille 711 – tai 7eleven.

Sitten näytetään vielä kuinka Marty löytää Jenniferin makaamassa keinusta.

Tämän jälkeen korostetaan vielä läksyjen oppimista näyttämällä kuinka Marty ei välitä Needlesin haasteesta kiihdytyskisaan. Tämä sama hahmo oli siis syyllinen siihen miksi Marty sai 2015 vaihtoehtois-tulevaisuudessa potkut (se kuolema-kortti jos muistatte). Marty ei pystynyt silloin sietämään jos häntä haukuttiin pelkuriksi.

Nyt Marty ei enää välitä ja jättää haasteen sikseen. Hän pelastaa sillä itsensä ja Jenniferin hengen. Läksyt opittu ja Sofia saavutettu.

Lopuksi vielä Clara (Sofia) ja Doc (taikuri) saapuvat jälleen uudella aikakoneella paikalle ja heille on syntynyt lapsiakin. Claralla jälleen lilat vaatteet. Myös koira on mukana.

Kuvassa Narri (0), narrin koira, Taikuri (1), Ylipapitar (2), Sofia (21) ja jälkipolvet (syklisyys).

Doc lähtee perheineen uusille aikamatkoille. Koneena on nyt neljää elementtiä yhdistänyt ja siitä syntynyt uusi laite: Lentävä höyryveturi.

Kaikki viittaa syklisyyteen ja uuden kierroksen alkamiseen.

Vaikka asiaa tuli paljon näissä viidessä analyysin osassa, jäi käsittelemättä vielä monta asiaa. Se olkoon eräänlainen kuudes extra-osio, jossa annan itseni jopa hieman spekuloida ja leikitellä mihin Spielberg on mahdollisesti milläkin asialla viitannut.

To Be Concluded….

Lisäys: Kiitos Tarot-symboliikan opettamisesta Eliitin Esoteeriset Symbolit -blogille ja Michael Tsarionille. Tuntuu oudolta ajatella, että vielä viisi vuotta sitten en edes tiennyt tällaisen opin olemassaolosta…

Lisäys 2: Oliko sattumaa, että aikakone haluttiin kiihdyttää 88 mph nopeuteen (8+8=16=7) ja juuri September 7 -päivänä. September on saanut nimensä numerosta seitsemän. Eli elokuvatrilogia päättyi käytännössä huimaan 777-spktaakkeliin. Katsokaa alla näkyvä Mark Passion luento. Tätä asiaa käsitellään kohdasta 1:03:20 eteenpäin.

777 Anyone familiar with judaism or kabbalah may know that this is a symbol of God. It’s a number that represents the trinity of consciousness in it’s perfect form. The 777 is the aspect of divine in man. It is 1) thought 2) emotion and 3) action. Three aspects of our consciousness having reached the place of the gods. The seven entities of the skies: Sun, Moon, Mercury, Venus, Mars, Jupiter and Saturn – the seven gods that can be seen with the ancient world. The representation of the seven chakras of energy in the body. -Mark Passio

Lue analyysin viimeinen extra-osa ››

4 kommenttia artikkeliin ”Narrin matka: Back to the Future, osa 5

 1. Veikkaanpa myös että tuosta uunin luukusta löytyvä Fleur de lys ei ole päätynyt kuvaan ihan vain sattumalta.

  Vastaa

 2. Onko käyttämäsi Tarot-pakka ”The Rider-Waite Tarot Deck” (drawn by Pamela Colman Smith)?

  Vastaa

  1. Kuten noista mallikuvistani näkee niin vertaan leffakohtauksia yleensä Rider-Waite -pakkaan. Monet Hollywood-tuotannot tuntuu ottavan siitä symboliikan eri tasoja. Hyvä esimerkki tässä elokuvasarjassa oli se Martyn kaksoiskravatti, jolla viitattiin Rider-Waiten kuolema-kortissa näkyvään kahden tornin välissä olevaan aurinkoon.

   Vastaa

 3. Lisäsin jutun loppuun huomion siitä, että elokuva päättyy symboliseen 777 -tapahtumaan sillan yli. Aiheesta puhui myös Mark Passio (upotin videon tuohon myös)

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *