Narrin matka: Back to the Future, osa 6

Tämä on jatkoa juttusarjan edelliselle osalle. Juttusarjan alkuun pääset tästä linkistä.

Tässä jutussa tuon esiin muutamia huomioita Back to the Future 3 -elokuvasta ja osin myös muista trilogian osista. Nämä huomiot eivät välttämättä liity enää Tarotiin ja nämä ovat myös spekulatiivisempia kuin itse Tarot-analyysi. Haluan kuitenkin tuoda nämä esiin, koska psyykkinen tila, johon Tarot-analyysejä tehdessä ajautuu on todella ”diippi”.

Tarkoitan tällä sitä, että tällaisen urakan aikana herkistyy äärimmilleen alitajunnan kuuntelemisessa. Siitä syystä saattaa löytää asioita, jotka jäisi ns. normaalissa tilassa huomaamatta. Mutta yhtä hyvin ne huomiot ja spekulaatiot voivat viedä harhaan, koska pää pyrkii koko ajan löytämään yhteyksiä eri asioiden välille. Kukin päätelköön siis itse onko tässä juttusarjan viimeisessä osassa mitään järkeä. Älkää kuitenkaan tuomitko viittä aiempaa juttusarjan osaa tämän extra-osion perusteella.

Mad Dog Tannen

Otetaan aluksi pohdintaan leffan pahikset eli Mad Dog Tannenin kopla. Nämä neljä ratsumiestä saapuvat pahaenteisesti kaupunkiin…

Eikös näillä hahmoilla viitata selvästi Raamatun ilmestyskirjan neljään ratsastajaan. En ole tosin raamattua lukenut niin tarkkaan, että osaisin selvittää miten tämä liittyy tarottiin tai Maailma-korttiin. Ehkä joku voi jeesata?

Mad Dogin sanotaan myös tappaneen 12 miestä, joka on viittaus eläinrataan. Ilmestyskirjassa puhuttiin myös Maailma-kortin reunoissa olevista hahmoista.

Ja ensimmäinen olento oli leijonan näköinen, ja toinen olento nuoren härän näköinen, ja kolmannella olennolla oli ikäänkuin ihmisen kasvot, ja neljäs olento oli lentävän kotkan näköinen.

– Ilmestyskirja 4:7

Irlanti -kytkös ja Martyn sukujuuret

Yksi jännä yksityiskohta leffassa oli sekin, kun Marty sai tietää olevansa sukujuuriltaan Irlannista. Hän kohtaa Irlannista Amerikkaan muuttaneet Seamus ja Maggie McFlyn ja heidän poikansa Williamin.

EES-blogia lukeneet tietävät varmasti miten merkittävä rooli Irlannilla on kaikessa Tarotiin ja esoteerisiin oppeihin liittyvässä.

Aloin miettimään sitäkin, että onko tuohon nimeen ”Seamus” kätkettynä joku piiloviesti. Wikipedian mukaan tuon nimen juuret menevät näin:

It is the Irish equivalent of the name James. The name James is the English New Testament variant for the Hebrew name Jacob.

Niin.. Viitataanko Seamuksella siis Jaakobiin? Vai vetelenkö nyt ihan liian leveällä pensselillä? Joka tapauksessa EES-blogissa oli mielenkiintoinen kirjoitus Jaakoobiin liittyen: Aton-kultti – osa 6: Israel

Koko juutalaisuuden konsepti on todella vaikea hahmottaa. Israel oli Jaakobin nimi, jonka 12 pojan jälkeläisistä tuli Israelin kansa tai 12 Israelin heimoa. Tämä kansa jakaantui kuitenkin eri uskonnollisiin ja poliittisiin ryhmittymiin muodostaen useita kuninkaskuntia tai valtioita.

Ja jos tämä William on vertauskuvallisesti Jacobin poika niin oliko sillä joku piilomerkitys kun Marty nosti Williamia ylös kuin leijonakuningasta ikään?

Rautatien kartta

Entäpä se kartta, jota hyödyntäen Doc ja Marty suunnittelevat aikakoneen työntämistä sillalle. Itseäni jäi mietityttämään sen mutkaisuus ja varsinkin se yksi iso lenkura.

Doc ja Marty päättävät ajaa veturin sivuraiteelle, joka johtaa sillalle, joka ei ole valmis.Tuleeko kenellekään muulle mieleen tuosta punaisesta mutkittelevasta rautatie-viivasta Niilin joki, joka mutkittelee alas Niilin deltasta (delta = 3).

Jos elokuvaan on kätkettynä tarina Israelin historiasta niin voiko tämä sillan kohdalla oleva rotko ”Clayton Ravine” viitata Punaiseenmereen, jonka Mooses (Akhenaton?) väitetysti halkaisi ohjatakseen heebonsa pois Egyptistä…?

Tätä villiä spekulointia voi avittaa, jos kääntää Docin esittelemän kartan toisinpäin. Rotko, jonka Marty (symbolisesti Jaakobin jälkeläinen) ylittää tulisi näin juurikin Punaisenmeren kohdalle…

Asuinalueet

Sekin oli mielenkiintoista, että tuo Clayton Ravine -rotko ja keskeneräinen rautatiesilta sijaitsi dialogin mukaan lähellä ”Hilldalen housing development” aluetta.

Eikös se ollut niin, että vuonna 1985 Marty asui Lyon Estates alueella ja vuonna 2015 hän asui Hilldalessa.

Kaksi leijonaa, kaksi käpyä, kaksi pilaria

Eli mietitäänpä… Marty on menossa aikakoneella kohtaan, joka on lähellä ”Lyon Estates” aluetta, jonka portilla on kaksi pilaria. Lyon-sanalla viitataan tietysti leijonaan, jotka nähdään pilarien molemmin puolin. Kaksi pilaria symboloi yleensä vastakohtia, joiden välistä kuljetaan mm. Salomonin temppeliin. Hmm..

Lisäys: Käpy ja kaksi leijonaa… siitä tulee mieleen myös Cybele. EES-blogissa oli siitäkin juttua.

Elokuvatrilogian ensimmäisessä osassa aikakone siirtyi toiseen ulottuvuuteen osuttuaan valokuvakehitys-kioskiin, jossa oli kaksi kettua:

Kaksi kettua ja kaksi leijonaa.. Oliko tämä sattumaa?

Lyon Estates-kyltti vuonna 1955:

Aikakone saapuu sillan ylitettyään tämän Hilldale-kyltin luo:

Sitä paitsi nuo nimet jäi myös häiritsemään. Lyon Estates ja Hilldale… Leijona ja mäki? Hmm.. Miten itselleni tulee mieleen tällainen kuva, jossa nähdään nuo kaksi:

Pienoismalli

Doc ja Marty tekevät myös tässä elokuvatrilogian osassa (kuten aiemmissakin) pienoismallin, jolla he simuloivat tulevaa aikakone-operaatiota.

Miksi ne pienoismallit oli niin isossa roolissa leffatrilogiassa? Viitataanko tällä esoteerisissa piireissä tunnettuun ”as above, so below” -periaatteeseen vai ns. ”Simulacra&Simulation” hommaan, johon Matrix-elokuvassakin viitattiin? Tähän en ole itse perehtynyt, mutta jäi vain miettimään, että varmaan noilla pienoismalleillakin oli merkittävä symbolinen tarkoitus.

Sininen ja punainen

Oliko joka puolelle elokuvatrilogiaa piilotetut Pepsi-viittaukset vain tuotesijoittelua vai oliko siinä syvempi symbolinen merkitys? Kuvaako Pepsi-logo samaa kuin vapaamuurarien kolme pylvästä? Vastakohdat ja keskimmäinen valkoinen ”east wood”?

EES-blogissa on ollut tästä aiheesta juttua: Aton-kultti – osa 23: Sininen ja punainen

Jalkaväki ja intiaanit

Elokuvan alkupuolella nähtiin myös kuinka Marty joutui keskelle intiaanien ja ratsuväen yhteenottoa. Kyseessä oli tietysti viittaus vastakohtiin, mutta kun Marty siinä kohtauksessa piiloutui luolaan, vastakohtien alle, tuli itselleni tunne, että sillä viitattiin Kabbalan Da’at sefiraan, joka on ns. piilotettu, yhidistymisen sefira: https://en.wikipedia.org/wiki/Da%27at. En tosin tunne Kabbala-oppeja yhtään niin hyvin, että voisin alkaa kirjoittamaan niistä. Tämä oli vain intuitiivinen fiilis, joka tuli jostain.

Valkoinen hevonen

Vaikka juttusarjan aiemmassa osassa jo sanoinkin, että aikakone kuvasi valkoista hevosta ja sitä kautta kuuta, niin siihen tuli lisää vahvistusta leffasarjan kolmannessa osassa. Kun Marty astui autoon, hän sanoi ”Hi-Yo Silver”. Tällä viitattiin tietysti valkoiseen hevoseen.

Moonwalk

Kun Mad Dog Tannen suuttui Martylle, hän ammuskeli lattiaan ja laittoi Martyn tanssimaan. Marty alkoi tanssimaan Moonwalkia ja hyräilemään Michael Jacksonin biisiä Billie Jean.

Oliko tämä taas viittaus Kubrickiin (Apollo-lennot) vai johonkin muuhun? Moni varmaan muistaa mystisen Billie Jean -musavideon, jossa Michael Jackson nousee jaakobin tikkaita hotellihuoneeseen ja katoaa lakanoihin – hohtavaan valoon muuttuen näkymättömäksi. Tämäkin video kertoo jonkunlaisesta transformaatiosta.

Videossa muuten Michael kääntää selkänsä kameraan juuri sillä hetkellä, kun kylttiin on syttyneet valot E ja L -kirjaimiin. Ja ennen jaakobin tikkaille nousua hän näyttää esoteerista vaikenemisen merkkiä (sormi suun edessä). Kannattaa tsekata ajatuksella tämä musavideo!

No niin… Nyt alkaa olemaan aika tyhjä olo. Olen kaatanut kaikki ajatukseni tänne blogin syövereihin teidän muiden mutusteltavaksi. Toivottavasti joku sai tästä jotain irti. Pari juttua jäi ehkä vielä sanomatta, mutta nyt ei enää pysty.

Lisäyksiä:

Unohdin mainita ne kyltit, jotka nähtiin Hill Valleyssä. Eli ryhmät, jotka ovat vaikuttamassa yhteiskuntaan. Vuonna 1945 kyltit oli nämä:

Vuonna 2015 ne oli nämä:

Unohdin myös mainita elokuvassa tulleet piiloviittaukset Saturnukseen. Kuten tässä kohtauksessa taustalla näkyvä ”Sigil of Saturn”:

Kiitos kaikille, jotka on jaksaneet mukana. Tarot-viittaukset oli selviä, nämä muut vähän vähemmän. Vai mitä olette mieltä?

2 kommenttia artikkeliin ”Narrin matka: Back to the Future, osa 6

  1. Lisäsin juttun loppuun Hill Valleyn ”taustavaikuttajat” sekä huomion Saturn-viittauksiin.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *