Narrin matka: Dumb and dumber

Tuli taas aika epäuskoinen fiilis, kun satuin eilen vilkaisemaan tätä komediaklassikkoa ns. uusilla silmillä. Siitä näytti löytyvän ensisilmäyksellä melkein kaikki ison arkanan kortit – ja jälleeen kerran kronologisessa numerojärjestyksessä. Helpoiten löytyi kortit narri (0), taikuri (1), ylipapitar (2), sotavaunut (7), oikeudenmukaisuus (11), kuolema (13), paholainen (15), kuu (18) ja maailma (21). Koska kaikki nuo oli elokuvassa oikeassa järjestyksessä, olisi hyvin epätodennäköistä, että kyseessä olisi sattuma ja että muita kortteja ei sieltä väleistä löytyisi.

Viittaukset noihin muihin kortteihin ei kuitenkaan ole niin selkeitä kuin esim. Tomorrowland ja Back to the Future -elokuvissa ja niihin liittyy tulkinnan varaa. Eli jos aihe on uusi, suosittelen tutustumaan noihin helppoihin esimerkkeihin ensin. Ja ns. ummikoille myös tämän videon katsominen on suositeltavaa.

Tähän Nuija ja Tosinuija -elokuvaan ja sen tarot-viittauksiin on otettu mukaan myös härskiä huumoria elokuvan henkeen sopien. En selitä tässä analyysissä kaikkia kortteja ruutukaappauksina vaan hypin joidenkin yli pelkillä tekstiviittauksilla. Jokainen voi omalla ajallaan tutkailla tarkemmin tätä teosta, jos kiinnostaa. En myöskään laita tähän juttuun kaikkia tarot-kortteja näkyviin sillä juttu on suunnattu niille, jotka jo muistavat mitä niissä on.

Kortti 0 (Narri)

Tämän elokuvan alussa on viittauksia sekä narriin että taikuriin. Ne menee vähän sekaisinkin. Elokuva alkaa kuvalla naisesta bussipysäkillä repun kanssa.

Bussipysäkki on ”Hope” nimisellä kadulla (toivo) ja siellä on pysähtymiskielto. Niin – tästä se narrin matka alkaa.

Paikalle saapuu limusiini, jonka takaikkunasta kurkistaa oikea vitsiniekka ja elokuvan narri ”Lloyd”. Hän yrittää hauskuuttaa naista ja kysyy missä päin on lääketieteen opisto.

Mikä symboli tulee mieleen lääketieteestä? Aivan…

Moni kreikkalaista mytologiaa tunteva tunnistaa tämän symbolin. Sauva, jota kiertää kaksi käärmettä, on nimeltään caduceus, joka tunnetaan parhaiten Hermeen sauvana. – Eliitin Esoteeriset Symbolit

Hermes on viittaus taikuri-korttiin (nro 1)

Kohtauksessa Lloyd kysyy onko nainen New Jerseystä (itä), jolloin nainen vastaa, että Itävallasta (Austria). Sen jälkeen Lloyd alkaa höpöttämään Australiasta (etelä). Itävallan ottaminen esiin elokuvan alussa herättää kysymyksiä. Kun Lloyd kysyy opastusta kohti lääketieteen laitosta, nainen sanoo ”mene suoraan, käänny vasemmalle ja mene sillan yli”. Omilla symboliikka-kakkuloillani tällä saatetaan viitata vapaamuurari-symboliikkaan, mutta en ala selittämään tätä asiaa nyt tässä.

Kortti 1 (Taikuri)

Seuraavaksi Lloyd sulkee ikkunan ja kömpii etupenkille. Hän muuntautuu auton kuljettajaksi laittamalla päähänsä kahdeksankulmaisen hatun. Se näytetään myös tarkoitushakuisesti kun Lloyd könyää autossa ja kääntää hatun muodon suoraan kameran suuntaan. En saanut siitä hyvää ruutukaappausta, mutta voitte itse tarkistaa, jos kiinnostaa.

Kahdeksankulmaisella hatulla viitataan taikuri-kortin pään päällä näkyvään 8-symboliin eli lemniscateen. Myöhemmin tätä korostetaan vielä näyttämällä kuinka Lloyd hankkii uuden ihan järjettömän kokoisen lierihatun. Sekin on viittaus tarotin Taikuri-korttiin, tosin Marseille -pakkaan.

Seuraavaksi elokuvassa esitellään koira-aihe aika överisti. Lloydin kaveri Harry on koirapuvussa, hänellä on koiraksi naamioitu auto ja auton sisällä on vielä koiria. Koiralla viitataan narri-kortissa näkyvään koiraan, sielun oppaaseen. Myöhemmin Lloyd ja Harry lähtevät pitkälle matkalleen tällä koira-autolla.

Taikuri ja Narri -kortteja on sekotettu elokuvan alussa aika hyvin ja on vaikea sanoa kumpi näistä hahmoista milloinkin edustaa narria ja milloin taikuria. Molemmathan ovat hölmöjä kaveruksia matkansa alussa. Molemmilla viitataan myös taikuriin kuten tässä kohtauksessa, jossa Harry kohottaa oikealla kädellään järjettömän pitkää nakkia.

Niin, leffahan on tehty monella tavoin ”kieli poskessa” ja siten myös monet Tarot-viittauksista on samalla tyylillä elokuvaan kätkettyjä.

Elokuvan tässä kohtauksessa Harry syöttää ensin pientä valkoista koiraa ja sitten isoa mustaa koiraa. Tällä viitataan dualismiin ja seuraaavassa kortissa nähtäviin mustaan ja valkoiseen pylvääseen. Sen jälkeen ruokaa pyytämään tulee vielä kolmas ruskea koira. Se, että valtavan pitkä nakki esitellään juuri kolmannen koiran kohdalla voi olla kaksimielistä piilotettua huumoria 😉

Kortti nro 2 (Ylipapitar)

Elokuvassa Lloyd saapuu talolle, jonka sisäänkäynnin molemmin puolin on pylväät. Myös oven molemmin puolin on pylväsmäiset koristeet. Ovesta ilmestyy kaunis nainen (Mary), johon Lloyd rakastuu ensi silmäyksellä. Mary on vertauskuvallisesti kortin Isis-jumalatar.

Elokuvan myöhemmässä kohdassa tämä Mary nähdään myös pöllöjen luona. Pöllö (Athene, Minerva) on monesti viittaus Ylipapitar-korttiin.

Kortti 3 (Hallitsijatar) ja Kortti 4 (Hallitsija) ovat tulkintani mukaan ”pahis-kaksikko”, joka esitellään seuraavaksi. Toinen on nainen ja toinen mies. He lähtevät seuraamaan päähenkilöitä.

Kortti 5 (Hierofantti) oli itselleni hankala tulkittava, mutta luulen, että sekin on tehty aika rankan huumorin avulla ja siihen liittyy papukaija ja naapurin sokea poika, joka istuu pyörätuolissa. Hierofantti kuvaa uskonnollista opettajaa eli se on ns. paavi-kortti. Vahvistusta tälle teorialle tuli elokuvan lopussa, jossa tuota poikaa ja lintua käsitellään tv-ohjelmassa, jonka logo on pyramidi. Mutta tosiaan nämä menee jo sellaiselle tasolle, että parempi, etten ala kaikkea tässä spekuloimaan ja selittämään. Jokainen tulkitkoon itse.

Kortti 6 (Rakastavaiset) oli näkemykseni mukaan se kohtaus kun Harry ja Lloyd päättävät lähteä yhteiselle matkalle ja jättävät vanhan kotinsa. He pohtivat asiaa pitkään vierekkäin ja lopulta halaavat. Heidän takanaan näkyi juliste, jossa oli nainen uimapuvussa.

Kortti nro 7: Sotavaunut

Sotavaunut vastaa nykypäivän autoja. Elokuvassa Lloyd ja Harry lähtevät pitkälle automatkalle. Lloyd sanoo autossa, että hän on ennen matkaa tienannut 25 dollaria (=7) myymällä kuolleen papukaijan 4C -huoneen sokealle pojalle. 4C = 4+3 = 7. Kortin numero tulee ainakin parilla eri tavalla heti automatkan alussa.

Kortti 8 (Voima) tulee myös leffan oikeassa kohdassa. Kaksikko tapaa kahvilassa Sea Bass -nimisen rekkakuskin, joka on fyysisesti heitä vahvempi, mutta he keksivät silti tavan päihittää hänet. Tällä koko kohtauksella viitataan tähän korttiin, jossa nainen kesyttää häntä paljon voimakkaamman leijonan ja silittää sitä pään päältä.

Kortti 9 (Erakko) tulee myös oikeassa kohdassa leffaa, kun yksinään tien varressa päivystävä poliisi pysäyttää kaksikon auton.

Kortti 10 (Kohtalonpyörä) oli itselleni vähän vaikea bongattava, mutta luulen, että se tuli siinä kohdassa, jossa Lloyd kuvitteli asioiden kääntyvän todella päälaelleen ja visualisoi itsensä osana Maryn perhettä hauskuuttamassa porukkaa. Kohtaus alkoi sillä, kun Lloyd kuvitelmissaan nosti Maryn hameen helmaa ja paljasti pyöreän pyllyn. Olin näkevinäni kohtauksessa myös Lady Fortunan veistoksen, mutta en ole ihan varma tuosta huomiosta. Tutkikaa muut tarkemmin, jos kiinnostaa.

Kortti 11 (Oikeudenmukaisuus) oli mielenkiintoinen.

Kortissa nähdään oikeudenmukaisuuden jumalatar ja kortin teema tulee egyptiläisestä mytologiasta, jossa ihmisen sydän punnitaan hänen kuolemansa jälkeen Maatin vaa’alla. Vaa’an toiseen kuppiin laitetaan sydän ja toiseen Maat-jumalatteren sulka. Vaakaa käyttää koira-hahmo (Anubis).

Elokuvassa Lloyd haaveilee kiskaisevansa vastustajansa sydämen irti paljain käsin hänen rinnastaan ja laittavansa sen sitten doggy bag -pussiin ja antavansa pussin sitten vastustajansa käteen. Aika rankan huumorin kautta viitataan korttiin.

Sydämeen tulee vielä lisääkin viittauksia heti perään, kun kaverukset majoittuvat ”love-motelliin” ja kylpevät sydämen muotoisessa kylpyammeessa.

Kortti (12 Hirtetty) on taas hieman monitulkintaisempi. Kyseessä on uhrautumisen ja ”toisesta näkökulmasta katselun” kortti. Elokuvassa on useita viitteitä tähän teemaan. Aiheeseen sopisi mm. se, että pahis lyöttäytyy kaksikon mukaan tutkailemaan heitä lähietäisyydeltä. Itselleni jäi kuitenkin tässä kohdassa hieman epävarma olo, mutta en jäänyt sitä sen tarkemmin miettimään – asian voi tulkita monella tavalla.

Kortti 13 (Kuolema) tulee myös elokuvassa juuri oikeaan aikaan ja omalla paikallaan. Elokuvan pahis nimittäin kuolee elokuvan tässä vaiheessa. Ainoa kuolema koko leffassa ja juuri tässä kohdassa elokuvaa. Yllätys!

Kortti 14 (Kohtuus) on vastakohtien sekoittumisen kortti. Leffassa nähdään mustat ja valkoiset poliisit puhumassa mm. lammaskoirasta. Voi olla, että muitakin parempia viittauksia korttiin löytyisi, mutta en jää tähänkään nyt jumiin. Tämän analyysin tarkoitus ei tällä kertaa olekaan olla mikään mikroskoopilla tehty. Voi kyllä olla, että missasin tästä kortista jotain.

Kortti 15 (Paholainen) oli taas hauskan huumorin avulla korostettu.

Kortissahan mies ja nainen ovat ”kahleissa”. Heittomerkit siitä syystä, että he ovat kortissa oikeasti jumissa omasta tahdostaan. Miehen ”häntä” on liekeissä.

Elokuvassa Harry tapaa naisen ja he molemmat tankkaavat autojaan. He eivät siitä syystä voi poistua autojensa luota. Lopulta Harryn jalka syttyy tuleen.

Nainen haluaisi antaa Harrylle puhelinnumeronsa, mutta ei muista kuin sen alkuosan (555). Niin. Kortin numero on 15.

Samaan aikaan Lloyd tapaa vessassa Sea Bassin, joka ottaa Lloydin otteeseensa ja painaa häntä alas.

Ovi kolahtaa kuitenkin miehen päähän ja hän menee tajuttomaksi. Silloin näytetään myös mitä hänen hatussaan lukee… Niin. Sixty-nine -sanalla viitataan seksiin, mutta myös kortin numeroon, joka on 15.

Syy miksi miehet kohtasivat vessassa oli tämä kirjoitus (alla). Niin… 2+5+2+1+5 = 15.

Kortti 16 (Torni) kuvaa äkillistä muutosta. Kortissa nähdään tornimainen rakennus kivisen vuoren päällä. Monissa tarot-oppaissa käytetään termiä ”tower on the top of a rocky mountain”.

Leffan tässä kohdassa tapahtuu äkillisiä muutoksia pilvin pimein, kun kaksikko ajaa ensin harhaan. Dialogissa puhutaan Rocky Mountains -vuoristosta, jonne he ovat matkalla.

Tämän jälkeen he joutuvat isojen muutosten eteen. Ensin auto vaihtuu mopoon, sitten he löytävät salkusta valtavan määrän rahaa ja heistä tulee upporikkaita. He ostavat mm. urheiluauton ja majoittuvat luksus-sviittiin jne.

Kortti 17 (Tähti) oli jännää pohdittavaa tässä leffassa… Mietin aluksi, että viitattiinko tähän jo siinä kohdassa kun Harry päästää virtsansa Lloydin päälle mopon selässä. Sitten mietin samaa, kun kaverukset saapuivat Aspeniin eivätkä muistaneet Maryn nimestä muuta kuin että sukunimi alkoi S-kirjaimella (Star on kortin englanninkielinen nimi). Sekin herätti huomiota, että kaksikosta tuli rahan löytymisen jälkeen kaupungin ns. tähtiä ja he laittoivat todellakin rahan virtaamaan.

Lopulta vastaan tuli kuitenkin vielä selvempi kohtaus – nimittäin elokuvan ainoa kohta, jossa henkilöllä on lasit molemmissa käsissä. Kohtauksessa Lloyd poksauttaa shampanjapuollon auki ja siitä roiskuu maahankin. Myös yksi naisista purskauttaa kohtauksessa suustaan shampanjat maahan. Kortissa näkyy lintu puussa. Elokuvan tässä kohtauksessa toinen pöllöistä kuolee kuohuviinipullon korkkiin, jolloin häkissä istuu enää yksi lintu. Tällä voidaan myös viitata näihin kahteen puroon. Vesiallas kortissa kuvaa alitajuntaa ja maa tietoista mieltä – voitaisiin varmaan puhua myös termeillä ”materiaalinen maailma” ja ”henkimaailma”. Kaksi pöllöä, kaksi lasia.

Kortti 18 (Kuu) tulee esiin elokuvassa överiselvästi ja juuri oikeassa kohdassa. Itse asiassa tämä kohtaus oli alunperinkin syypää siihen, että aloin miettimään voisiko leffassa olla tarotin iso arkana oikeassa järjestyksessä. Muistin nimittäin tämän kohtauksen ja olen monesti miettinyt miksi se kuu tuntui niin tarkoituksella tähän kohtaan laitetulta. Vähän samalla tavalla kuin E.T. elokuvassa on outo kohtaus elokuvan loppupuolella, jolloin taloon astuu sisään ihminen Apollo-astronautin puvussa. Syy koko astronautti-kohtaukselle oli se, että elokuvan tuohon kohtaan piti saada mukaan Tarotin kuu-viittaus.

Niin, elokuvassa Lloyd siis pysähtyy tämän alla näkyvän taulun eteen ja jää ihmettelemään sitä. Sitten hän alkaa riemuitsemaan siitä, että ihminen on käynyt kuussa.

Vitsi voi olla monitasoinen. Ensimmäinen taso on se minkä kaikki tajuavat: Lloyd on niin daiju, että kuulee vasta nyt ihmisen käyneen kuussa. Toinen taso on jo haastavampi: Elokuvantekijät voivat tässä naureskella katsojille, jotka uskovat edelleen viralliseen Apollo 11 -tarinaan kyseenalaistamatta mitään. Kolmas taso on tämä Tarot-taso.

Kortti 19 (Aurinko) on onnistumisen kortti. Kortissa pieni poika ratsastaa hevosella. Elokuvassa Lloyd viimein löytää Maryn ja ajaa hänen luokseen onnesta loistaen mopollaan. Hän onnistuu palauttamaan salkun Marylle, joka oli koko heidän retkensä tarkoitus ja haaste. Kohtauksessa näytetään myös kuinka Mary katselee TV-ohjelmaa, jonka tunnuksena on pyramidi (mahdollinen viittaus aurinkoon).

Kortti 20 (Tuomio) tulee taas hyvin selvästi. Kortissa nähdään kuolleet heräämässä arkuistaan.

Elokuvassa pahikset ampuvat Harrya. Mary ja Lloyd luulevat hänen kuolleen.

Harry kuitenkin ”nousee kuolleista” sillä hänellä oli luodinkestävät liivit. Suoraan kortista taas kerran.

Kortti 21 (Maailma)

Elokuvan lopussa Lloyd ja Harry haaveilevat siitä kuinka joskus heidänkin aikansa koittaisi ja he saisivat unelmiensa naiset. Sitten heidän viereensä pysähtyy bussi, joka on täynnä bikini-misuja eri puolilta maailmaa. Yksi heistä puhuu ruotsia. Naiset etsivät kahta miestä hoitamaan heidän ihojen rasvausta ennen kuvauksia. Aika vahva viittaus siihen, että nyt olisi ”Sofiaa tarjolla” 😉

Nuija ja tosinuija eli Lloyd ja Harry neuvovat tässä vaiheessa naisille tien kaupunkiin, josta tällaisia kaveruksia voisi etsiskellä. Sen jälkeen miehet jatkavat samoja puheitaan ja hölmöilyjään, joita nähtiin jo elokuvan alussa. Sykli päättyi ja palataan siihen, mistä elokuva alkoi. Tarotin ideaan sopien.

Niin.. jos Maailma-kortin Sophian eli viisauden saavuttaminen vaatii kolmea asiaa tasapainossa: Thougts, Emotion ja Actions niin tässä elokuvassa näiltä kaveruksilta tosiaan puuttui yksi noista ja kaksi muuta oli taas hieman ylikorostuneita 🙂

Wizard of Oz -elokuvassa ja kirjassa variksenpelätiltä puuttui aivot (ajattelu), tinamieheltä puuttui sydän (tunteet) ja leijonalta puuttui rohkeus (teot). Nämä kaikki pitää olla hallussa ja tasapainossa, että homma saadaan finaaliin…

Jatketaan treenejä… 🙂

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *