Narrin matka: Lorax, osa 1

Lorax on Tomorrowland ja Back to the Future -elokuvien ohella tähän mennessä selvin esimerkki Tarot-symboliikan kätkemisestä elokuviin mitä olen löytänyt. Kirjaa en ole lukenut, mutta varmaan siitäkin löytyy sama juonirakenne ja viittaukset kortteihin. Tässä juttusarjassa keskityn kuitenkin elokuvaan. Jos Tarot ei ole aiheena vielä tuttu, suosittelen katsomaan videon, jonka tein yhdessä EES-blogin kanssa: https://youtu.be/mYiNTavDibE

Tästä Lorax-elokuvasta löytyy Tarotin ison arkanan kaikki 22 korttia kronologisessa numerojärjestyksessä. Viittaukset ovat niin kristallin kirkkaita, että täytyy olla todella sokea jos ei näe niitä tämän juttusarjan luettuaan.

Elokuva jopa alkaa siitä, kun kertoja (Lorax) sanoo elokuvan sisältävän ”piiloviittauksia”. Sitten hän heittää kortin (puheen muistiinpanot) kohti kameraa. Ihan pieni vinkki vain? 🙂

Kortti 0: Narri

Narri on nuori huoleton matkalle lähtijä. Elokuvassa esitellään päähenkilö ”Ted”, joka lähtee riemuiten kotoaan reissuun ja hyppää mopon päälle.

Elokuvan myöhemmässä kohtauksessa Ted nähdään myös syömässä lempiaamupalaansa (Empty O’s). Paketissa näkyy pelle (narri) ja O (tai 0) eli kortin numero.

Kortti 1: Taikuri

Jos elokuvaan on kätketty kaikki kortit numerojärjestyksessä, seuraavaksi pitäisi etsiä jotain mielellään valkoisiin pukeutunutta henkilöä, joka nostaa oikealla kädellä sauvaa. Arvatkaa löytyykö? Jep.. Koko elokuvan alkutekstien ajan pyörivän ”musikaalin” pääesiintyjä on valkoisiin pukeutunut kaveri, joka heiluttaa punavalkoista sauvaa oikeassa kädessään kohottaen sitä pariinkin kertaan ylös.

Kohtauksessa nähdään muuten myös koira, mutta se on äärimmäisen hyvin jemmattu. Olin aivan varma, että se löytyy sieltä ja päätin etsiä sen. Ja totta tosiaan… Yksi koira vilahtaa, mutta oli kyllä hankala bongattava. Mutta arvasin oikein! Etsikääpä itse ja katsokaa löydättekö. Vinkkinä: Se on melkein samassa kohdassa, jossa narri ja taikuri ovat päälekkäin.

Tämä koira (jos joku ihmettelee) on siis viittaus narri-kortissa näkyvään koiraan – egyptiläisestä mytologiasta tuttuun Anubikseen – sielun oppaaseen. Olen kyllä toisaalta myös sitä mieltä, että itse Lorax -hahmo (elokuvan kertoja), joka alussa puhui ja heitti kortin, voi myös olla vertauskuvallisesti tämä koira. Kirjoitan aiheesta lisää analyysin myöhemmässä kohdassa.

Kortti 2: Ylipapitar

Jos leffassa olisi kortit numerojärjestyksessä, seuraavaksi pitäisi tulla joku kohtaus, jossa on kaunis nainen tai tyttö. Kortissa nähdään kuun jumalatar Isis. Ja niinpä niin… Elokuvassa heti seuraavassa kohtauksessa esitellään Audrey, johon Ted on palavasti rakastunut.

Tyttö on lisäksi ihan hullun rakastunut puihin ja on maalannut talonsakin täyteen puita ulkopuolelta (puut ovat tässä maailmassa pyöreitä hieman hattaran näköisiä). Tyttö sanoo, että jos joku mies toisi hänelle oikean puun, hän menisi heti naimisiin kyseisen miehen kanssa.

Jos katsotaan Ylipapitar-korttia tarkasti, nähdään hänen takanaan kukkien muotoon tehty kabbalan elämän puu. Symbolisesti jumalatar Isis kuvaa tässä kortissa tätä puuta. Nainen on elämän puu. Katsokaa korttia tarkasti, jos aihe ei vielä ole tuttu. Kabbala, numerologia, astrologia ja tarot ovat eräällä tavalla yhden ja saman opin eri puolia, joten niitä on pakko käsitellä yhtenä kokonaisuutena. Tarot on täynnä viittauksia astrologiaan, numerologiaan ja kabbalaan.

Lisähuomiona vielä se, että Ted tavoittelee tyttöä lennättämällä lennokkinsa tytön pihalle. Lennokissa on pentagrammi eli quintessence-symboli. Narri on matkansa alussa ja hänen tavoitteenaan on saavuttaa tämä quintessence-tila, joka saavutetaan vasta viimeisessä 21-kortissa (Maailma / World).

Kortti 3: Hallitsijatar

Hallitsijatar on Tarotin universaali äiti-hahmo. Eli löytyisikö elokuvasta seuraavaksi viittaus äitiin? No jo vain, heti seuraavassa kohtauksessa, jossa Ted on ruokailemassa äitinsä ja isoäitinsä kanssa.

Kaikilla on vielä kortin numeroon (3) sopien lautasella kolme eri väristä palaa oudon näköistä ruokaa. Kolme henkilöä pöydän ääressä ja kaikilla kolme palaa ruokaa. Tajusitte varmaan…

Kortti 4: Hallitsija

Hallitsija on miespuolinen vastine Hallitsijatar-kortille eli Tarotin ”isä-hahmo”. Monissa elokuvissa, joissa viitataan jompaan kumpaan, saatetaan myös korostaa tämän hahmon puuttumista. Tomorrowland-elokuvassa perheestä puuttui äiti. Tässä elokuvassa perheestä puuttuu isä. Mummo on tässä perheessä ns. perheen pää. Korttiin viitataan aika hauskasti. Ensin mummo ajaa äidin pois keittiöstä ja tekee sitten tällaisen dramaattisen asennon:

Tällä viitataan tarotin syntysijoille eli muinaiseen egyptiin, jossa tämä käsimerkki oli faaraoiden (isä-hahmo) tunnus.

Ettekö usko että tällä viitattiin tähän? No katsokaapa mitä elokuvassa seuraavaksi tapahtuu… Mummo nappaa käteensä käyräsauvan, joka oli toinen faaraoiden tunnus.

Sen jälkeen mummo alkaa puhumaan, että Tedin pitäisi viedä vanha isoisä-etana kaupungin ulkopuolelle, jos haluaisi puun siemenen. Suora viittaus isä-hahmoon.

Ennen mummon ”muuttumista faaraoksi” äiti sanoi, että he eivät tarvitsisi puuta sillä heillä on jo pihalla sähkötoiminen puu, jossa on neljä eri valoasetusta eri vuodenaikojen mukaan. Sen jälkeen äiti esitteli kaikki neljä asetusta: kesä, syksy, talvi ja disco.

Disco tuli siis kevään sijasta ja siinä kohtaa äiti alkoi tanssimaan. Tällä viitataan astrologiaan. Astrologinen vuosi alkaa oinaan merkistä (kevätpäiväntasaus). Oinas on asioista perillä oleville erittäin merkittävä juttu, mutta en ehdi nyt selittämään. Käykää lukemassa aiheesta EES-blogista, jos kiinnostaa. Hallitsija istuu muuten tuolissa, jossa nähdään neljä oinaan päätä.

Neljällä valoasetuksella ja vuodenajalla viitataan myös hallitsija-kortin numeroon (4).

Kortti 5: Hierofantti

Tämä kortti kuvaa neuvonantajaa tai opettajaa. Tuleeko elokuvassa seuraavaksi joku viittaus tällaiseen neuvomis-aiheeseen? Jeps. Seuraavaksi nähdään markkinointimiehiä kertomassa kylän isoimmalle johtajalle (Aloysius O’Hare) miten hän saisi lisää rahaa ja myyntiä. He kertovat miten ihmisille saisi myytyä raitista ilmaa pulloissa. Takana näkyvässä myynti-presentaatiossa on kolmiosainen kierräytys-kuvitus ja tehtaassa on kolme savupiippua.

Lisäksi O’Hare istuu kolmiapilan muotoisessa tuolissa. Kortissa tuo ”numero kolme” on merkittävä yksityiskohta ja siinä nähdäänkin kolme ristiä, kolmoisristi, kolmihaaraiset vaatteet jne. Kortissa on lisäksi kolme ihmistä aivan kuten elokuvan tässä kohtauksessakin. Vielä samassa asetelmassa.

Markkinointimiehet esittelevät myös uusimman kehittämänsä myyntivideon. Niin, televisio on hyvä symboli ”neuvonantajalle”. Kun O’hare tajuaa miten hyvän neuvon hän on saanut, hän levittää kätensä.

Samaan aikaan ovi avautuu huoneessa ja myös toinen markkinointimiehistä levittää kätensä (tällä kertaa säikähdyksestä).

Molemmat ovat viittaus seuraavaan korttiiin…

Kortti 6: Rakastavaiset

Tässä kortissa nähdään enkelimäinen hamo levittämässä käsiään. Hänen edessään on ns. rakastavaiset, mutta oikeasti kortti kuvaa eriytymistä (käsien asennolla kuvataan juuri tätä). Elokuvassa yleensä tässä kohdassa tulee joku viittaus teiden eroamiseen tms. Lisäksi yksi tärkeä yksityiskohta on se, että kortin astrologinen vastine on Kaksoset. Löytyisikö elokuvasta näihin viitteitä seuraavaksi? Heh heh…

Huoneeseen astuu kaksoset. He näyttävät valvontakameran nro 87 kuvaa kuinka Ted-poika on lähdössä kaupungista ulos. Numerologiassa numerot lasketaan yhteen eli 8+7=15 ja 1+5=6. Kortin numero.

Se, että poika on lähdössä ulos kaupungista on myös iso juttu, sillä elokuvassa kaikki elävät ns. kuplassa (aivan kuten päähenkilö Truman Show -elokuvassa) eikä kukaan ole koskaan käynyt kaupungin ulkopuolella. Tällä viitataan eriytymiseen.

Sivuhuomio:

Tässä Lorax elokuvassa on muutakin jännää piilotettuna. Kun leffan katsoo bluray-levyltä normaalilla soittimella, se näkyy kuten pitääkin. Jos levyn rippaa tietokoneen kovalevylle (kuten itse tein ruutukaappausten ottamiseksi), elokuvan sekaan ilmestyy outoja ”mainoskatkoja”. Ne on kuvitteellisia Lorax-maailman teemaan sopivasti tehtyjä tekaistuja juttuja. Niissä on myös piiloviittauksia. Esim. tässä kohdassa elokuvaa ilmestyy outo mainoskatko, jossa sanotaan sana ”Twins” ja näytetään näitä kahta miestä. Selvä viittaus juuri siihen mistä selitin äsken.

Lue juttusarjan seuraava osa ››

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *