Narrin matka: Lorax, osa 3

Tämä on jatko juttusarjan edelliselle osalle. Alkuun pääset tästä linkistä.

Kortti 14: Kohtuus

Kortin idea on vastakohtien sekoittaminen. Kuvassa androgyyninen hahmo (naisen ja miehen sekoitus) sekoittaa kylmää ja kuumaa vettä (vastakohtia) keskenään. Esoteerisiin oppeihin kuuluu hyvin läheisesti se, että vasta vastakohtien yhdistymisestä syntyy jotain suurempaa. Vähän sama idea, joka nähtiin WTC-tornien romahdettua. Kaksoistornien (north ja south) tilalle rakennettiin ”One World Trade Center” esoteeristen oppien mukaisesti. Siinä on vielä kahdeksan kulmaa (kaksi nelikulmaista tornia yhdistyneenä). Mutta joo, ei nyt poiketa aiheesta 😉

Elokuvassa Once-ler antaa Tedille puun siemenen. Tedin tehtäväksi tulee viedä se kaupungin keskustaan ja istuttaa se sinne. Kaupungissa ei tällä hetkellä ole yhtään elollista kasvia vaan se on tehty kokonaan muovista ja elektroniikasta. Niin.. kaikki varmaan tajuaa.. Tedin tehtäväksi tulee sekoittaa vastakohdat ja kaataa muurit kaupungin ja sitä ympäröivän todellisuuden väliltä.

Elokuvassa näytetään kuinka Ted lähtee mopollaan mutkittelevaa tietä pitkin takaisin kaupunkiin, joka siintää hohtavana vuorten välissä. Katsokaa korttia ja mitä siellä taustalla siintää ja verratkaa elokuvan tähän kohtaukseen.

Kortti 15: Paholainen

Kortti Paholainen tulee elokuvassa muutamallakin eri tavalla. Ensimmäinen viittaus on niin nopea, että harva sitä varmaan huomaa. Kun Ted palaa kaupunkiin, tunnelissa nähdään tällainen ”keikkajuliste”. Niin… Siinä näkyy kolme hahmoa, joista keskimmäisellä näyttäisi olevan jotkut siivet tms. levittyneenä taakse. Bändin nimi on ”Funky fumes”, jolla viitataan tietysti liekkeihin. Katsokaa korttia ja tätä julistetta vierekkäin.

Saman bändin mainos löytyy kätkettynä myös Tedin huoneesta, johon elokuvan tässä kohtauksessa siirrytään.

Sitten paikalle tulee O’hare, joka käskee apurinsa yläkertaan Tedin huoneesen etsimään siementä. Hän tekee kortista tutun käsimerkin. Oikea käsi ylhäällä ja vasen alhaalla.

O’hare on kuvattu myös kylän keskellä olevaan patsaaseenkin samassa asennossa. Hän on Tarotin paholais-kortissa näkyvä hahmo, joka näyttää as above, so below merkkiä.

Kortti 16: Torni

Tämä kortti kuvaa äkillistä muutosta. Siinä nähdään tornitalo ja kaksi ihmistä putoamassa alas. Myös kruunu tipahtaa tornista.

Löytyykö elokuvasta korkeita paikkoja, torneja tai sieltä tipahtamista? Heh… Arvaatte varmaan. Ensin äiti ajaa korkealle sillalle ja on tipahtaa sieltä..

Sitten O’hare ja apuri putoavat lentävästä zeppeliinistä rakettimoottorin kipinöidessä…

Sitten yksi korkean tolpan päässä pyöräilevä kaveri tipahtaa alas…

Sitten päähenkilöt matkaavat järjettömän korkean tornitalon huipulle hissillä…

Ja sitten sieltä tipahtaa alas ensin siemen ja sitten kaikki tyypit.

He laskeutuvat Chalet-nimisen talon eteen, jolla viitataan tuntureissa oleviin talotyyppeihin (viittaus toiseen korkeaan paikkaan).

Ja täältä he lähtevät syöksymään taas alaspäin…

Myöhemmin näytetään vielä, kuinka O’haren patsaasta putoaa pää. Torni-kortti ihan pikkasen överi-selkeästi 🙂

Kortti 17: Tähti

Kortissa nähdään nainen kaatamassa vettä veteen ja vettä maahan. Vesi kuvaa alitajuntaa ja maa tietoista mieltä. Molempien aivolohkojen tulee toimia, jotta päästään eteenpäin ”narrin tarinassa”. Elokuvassa päähenkilöt löytävät kylän keskeltä paikan, johon puun voi istuttaa. Mummo tekee kaivurilla reiän maahan, jotta he saavat oikean mullan näkyviin. Audrey yrittää myös selittää kyläläisille miten puu toimii. Hän kertoo Photosynteesistä.

Photosynteesissä on kyse suunnilleen samanlaisesta asiasta, joka tähti-kortissa kuvataan tietoisuuteen liittyen. Auringonvalo ja vesi yhdistyneenä, hiilidioksidi muuttumassa hapeksi jne… Esoteerisellä tasolla puhutaan alitajunnasta ja tietoisesta mielestä. Voi olla, että leffasta olisi löytynyt tähän jotain vielä parempaakin viittausta, mutta en nyt ruvennut sitä niin penkomaan, kun homma alkaa olemaan jo niin selvää pässinlihaa muutenkin. Kertokaa, jos löydätte parempia yhteyksiä.

Kortti 18: Kuu

Kuu on illuusion kortti. Taivaalla näkyy auringon valoa hohtava kuu. Vedestä nouseva rapu kuvasi muistaakseni heräävää tietoisuutta.

Elokuvassa O’hare yrittää pelotella ihmisiä siitä kuinka vaarallisia puut ovat. Kyläläiset elävät täydellisen illuusion vallassa eivätkä ole edes koskaan nähneet kylän muurien ulkopuolella olevaa todellisuutta. Niinpä Ted ohjaa valtavan keltaisen työkoneen (kuu symboli jo itsesään) päin kaupunkia ympäröivää muuria.

Ted aukaisee muuriin aukon ja kyläläiset näkevät millaisessa illuusiossa he ovat eläneet.

Kortti 19: Aurinko

Kortti kuvaa onnistumista ja siinä nähdään pieni poika loistavan auringon alla. Elokuvassa Ted onnistuu tehtävässään ja kyläläiset alkavat uskoa häneen. Kaikki kylän asukkaat alkavat laulamaan puiden kasvattamisesta ja valo tulvii heidän keskuuteen. Yksi perhe laulaa heidän hohtavasta pojastaan (jolla on vain uikkarit jalassa). Suoraan kortista.

Ted saa myös suukon rakastamaltaan Audreyltä. Kaikki riemuitsevat ja laulavat ”Let it grow”. Jopa vanha erakko rikkoo laudoitetun ikkunansa kirveellä ja näkee ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin auringon valon.

Kortti 20: Tuomio

Kortissa nähdään enkeli soittamassa torvea ja kuolleet heräämässä arkuistaan. Elokuvassa erakko kävelee ulos talostaan ja näkee kuinka Lorax palaa taivaasta maan päälle. Kuolleiden puiden tilalle alkaa kasvaa uusia versoja ja elämä alkaa taas kukoistamaan. Suoraan kortista.

Kortti 21: Maailma

Maailma-kortti kuvaa syklin päättymistä. Siinä on viisauden jumalatar Sofia ja narri on saapunut matkansa päähän.

Olin hieman huolissani elokuvan tässä kohdassa, koska elokuva oli päättymässä eikä viimeistä korttia ollut vielä löytynyt. Kunnes tajusin katsoa lopputekstejä.

Niinpä niin.. Sieltä löytyi lukuisia viittauksia korttiin, siinä näkyvän seppeleen pyöreään muotoon sekä neljään hahmoon kortin laidoissa. Sitten aloin vielä kuuntelemaan biisiä, joka lopputekstien aikana soi. Siinä lauletaan ”Celebrate the World”. Niin – kortin nimi on World.

Yksi kommentti artikkeliin ”Narrin matka: Lorax, osa 3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *