A.I. Artificial Intelligence, osa 3

Tämä on jatkoa edelliselle osalle.

Elokuvassa tulee seuraavaksi kohtaus, jossa valkoisiin pukeutunut nainen on tilannut robottirakastajan ”hoitelemaan häntä”. Ensimmäiset vuorosanat tässä kohtauksessa on: ”I’m afraid…” Sitten alkaa keskustelu siitä miten naista pelottaa robotin kanssa rakastelu. Kohtauksen lopputulos jätetään katsojan mielikuvituksen varaan, mutta tyhmemmänkin pitäisi tajuta, että rohkeus voittaa lopulta pelon 😉

Jossain pakoissa tämä kortti on nimeltään ”Lust”, mutta yleisimmässä Rider-Waite-Smith -pakassa kortti nro 8 on nimeltään Voima ja sillä viitataan myös rohkeuteen ja pelon voittamiseen. Käsi leuan alla on myös pieni vinkki.

Seuraavaksi näytetään kuinka David harhailee yksinään metsässä.

Myös äsken nähty robottirakastaja Joe ajautuu yhteiskunnan ulkopuolelle (lainsuojattomaksi) ja harhailee samoilla seuduilla yksinään.

Sitten näytetään muitakin yhteiskunnan ulkopuolelle ajautuneita robotteja, jotka harhailevat etsimässä itselleen uusia ruumiinosia rojun seasta.

Vaikea uskoa, että olisi vain sattumaa. Ison arkanan seuraava kortti on nimittäin nro 9 – Erakko.

Sitten tulee elokuvan ehkä selkein viittaus Tarotiin. Taivaalle ilmestyy pyöreä kuuta muistuttava kuumailmapallo, josta roikkuu myös pyöreä kori.

Korin reunoilla nähdään kolme robottia.

Pyöreä ”vankila” vie kaikki kaappaamansa robotit paikalle, jossa niitä tuhotaan viihteenä kuin muinoin gladiaattoreita. Tapahtuman nimi on ”Flesh Fair”. Tapahtumassa robotit ammutaan palavan renkaan läpi ja siitä valtavan pyöreän tuulettimen / leikkurin läpi. Koko paikka on muutenkin täynnä pyöreitä muotoja.

Wheel of fotune totta tosiaan! Koko tämä pitkä kohtaus on päivänselvä viittaus korttiin nro 10 (Kohtalonpyörä), jonka kehällä nähdään kolme hahmoa.

Elokuva jatkuu niin, että tällä Colosseumia muistuttavalla areenalla yleisö kääntyykin teurastusta vastaan. Robotit on sidottu taas yhteen ”kohtalonpyörään”, mutta yleisö on sitä mieltä, että poika ei ole mikään robotti. Niinpä he vaativat sen vapautusta.

Niinpä David ja Joe päästetään vapaaksi.

Jännä sattuma, että juuri elokuvan puolivälissä tulee tällainen armahdus ja viittaus oikeudenmukaisuuteen. Tarotin kortti nro 11 on ”Oikeudenmukaisuus” ja se on ison arkanan keskimmäinen kortti. Tämä sama hahmo löytyy veistoksena monien oikeuslaitosten edestä. Astrologisesti kortti edustaa vaakaa.

Seuraavaksi elokuvassa käy selville, että David on professorin omasta pojasta tehty kopio. Hän on uhrannut oman poikansa muiston tieteen alttarille. Uhraus-teema kannattaa huomioida tässä vaiheessa.

Seuraavaksi näytetään kuinka Joe nostaa Davidin puun alle ja pitää itseään ilmassa sen oksista kiinni pitäen. Hän pyörittää jalkojaan ilmassa puusta roikkuen.

Ison arkanan seuraava kortti on nro 12 (Hirtetty), jonka teemana on uhrautuminen ja asioiden katselu toistesta näkökulmasta. Kortissa mies roikkuu puusta.

Elokuvan tässä kohtauksessa Joe keksii mihin suuntaan heidän pitää suunnata. Hän sanoo, että Rouge City on kuun suunnalla. Joe tekee myös metsässä tanssiliikkeitä jaloillaan, jotka tuo mieleen kortin jalkojen asennon.

Kaupunkiin he pääsevät pyytämällä kyytiä teinipojilta, joiden auto on jostain syystä hajonnut tien poskeen. Sähköauton akku taisi olla lopussa eli ”dead”. Yksi pojista nähtiin laittamassa akkua paikoilleen auton takaosaan.

Kun Joe ja David saapuivat kaupungin keskustaan, Joe esittelee Tails -nimisen paikan ja sanoo:

That’s ’Tails’…very ’hoity-toity’. Only sunrise gents and sunset ladies.

Tuo ”sunset-lady” oli mielestäni mielenkiintoinen vertaus, koska se kuulostaa viittaukselta Nekhbetiin / Neftysiin.

Rouge Cityssä on yksi talo, joka ei vaikuta paheelliselta. Se on kirkko. Joe sanoo, että ihmiset menevät sinne tuijottamaan jalkoihinsa ja etsimään omaa luojaansa.

Kaupungissa on myös toinen ”paheellinen talo”, joka on rakennettu naisen muotoon. Tässä vaiheessa itselleni tuli mieleen myös teema ”two ladies”. EES-blogi kertoo:

Wadjet ja Nekhbet, ”Two ladies”, oli esiaste myöhemmin syntyneelle jumalatarparille Isis ja Neftys. Molemmissa pareissa oli sama roolijako: Toinen edusti elämää ja syntymää (Wadjet ja Isis) – toinen kuolemaa (Nekhbet ja Neftys).

Tämän kaupunkiin saapumisen ja siellä olevan symboliikan voi tulkita viittaavan kuolevaisuuteen, mutta symboliikka jättää kyllä omasta mielestäni vielä tulkinnan varaa. Joka tapauksessa ison arkanan seuraava kortti (nro 13) on Kuolema, jossa nähdään jopa paavi anomassa armoa Kuolemalta. Takana näkyy aurinko horisontissa.

Lue juttusarjan seuraava osa ››

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *