A.I. Artificial Intelligence, osa 4

Tämä on jatkoa edelliselle osalle.

Elokuvassa Joe ja David päätyvät kysymään neuvoa tietokoneelta (Dr. Know). He saavat esittää seitsemän kysymystä, mutta eivät saa oikein mitään järkevää apua, koska fakta-kysymykset ovat liian faktisia ja satu-kysymyksiin tulee vain satu-vastauksia. Sitten he viimein keksivät yhdistää kaksi kysymys-kategoriaa yhteen. Joe sanoo: ”Combine Fact with Fairy Tale.”

Tämä avaa heille oven tietoon, jota he olivat etsimässä. Tämä on suora viittaus tarotin korttiin nro 17 (Kohtuus), jonka teemana on vastakohtien sekoittaminen. Kortissa nähdään androgyyninen miehen ja naisen sekoitus sekoittamassa kylmää ja kuumaa vettä. Täysin kortista otettu kohtaus.

Vastaus, jonka he saavat viittaa myös veteen.

Joe ja David lähtevät matkaan, kun saavat vinkin, että heidän pitää mennä paikkaan, jossa leijonat itkevät. Sinne he myös pääsevät.

Alkaa pitkä kohtaus, jossa David kohtaa ensin kaksoisolentonsa (toisen David-robotin), jonka hän tuhoaa, koska ei halua kenekään muun saavan ”äiti-Monican” rakkautta. Sitten hän tapaa luojansa (professori Hobbyn). Tämän jälkeen David tajuaa, että hänkin on ”syntynyt” täällä.

Hän oikeasti sisäistää totuuden. Hänen vasemmalla puolella nähdään pitkä rivi tyttö-robotteja (Darline) ja vasemmalla puolella poika-robotteja (David). He ovat mustien laatikoiden sisällä. Yksi laatikoista heiluu tuoden mieleen sen, että robotit ovat ”kahlittuja” laatikoiden sisään.

Paholais-kortissa (nro 15) nähdään mies ja nainen kiinni mustassa jalustassa. Pakko kyllä myöntää, että en tähän korttiin löytänyt kovin paljoa muuta yhtäläisyyttä, mutta ehkä en vain osaa kääntää ajatuksia oikeaan asentoon. Joka tapaukesssa David käy tässä elokuvan kohtauksessa läpi ns. henkisen helvetin. Hän tuhoaa toisen Davidin ja päätyy lopulta hyppäämään myös tornitalosta alas.

Seuraava kortti onkin sopivasti nro 16: Torni, jossa nähdään ihmisiä tipahtamassa tornista. Kortti kuvaa äkillistä muutosta. David tipahtaa jotakuinkin samassa asennossa kuin kortissa näkyvät henkilöt.

David tipahtaa meren pohjaan ja näkee siellä ”keijun”, jota hän oli tullut New Yorkista etsimään. David kuitenkin nostetaan pinnalle. Seuraavaksi Joe vedetään taivaalle poliisin lentävään ”kopteriin” ja David sukeltaa syvälle veden alle Manhattanin katutasolle etsimään uudelleen keijua. Tarotin kortti 17 (Tähti) kuvaa tietoisen mielen ja alitajunnan virtamista. Vesi kuvaa alitajuntaa ja maa tietoista mieltä.

Löytääkö joku paremman viittauksen korttiin 17. Tähti?

Elokuvassa David jää 2000 vuodeksi jumiin meren pohjaan, kun maailmanpyörä kaatuu hänen aluksensa päälle. Lopulta huippukehittyneet keinoäly-hahmot pelastavat pojan sieltä – kauan sen jälkeen kun kaikki ihmiset ovat jo kuolleet maapallolta.

Seuraavaksi tulevaisuuden A.I. -tyypit luovat Davidille virtuaalisen version hänen vanhasta kodistaan. Kuu loistaa taustalla, kun hänelle kerrotaan kaiken olevan vain illuusiota.

Kortti 18 (Kuu) on tarotissa illuusion ja unien kortti. Kortissa nähdään Kuu loistamassa auringon valoa.

Sitten elokuvassa koittaa uusi aamu ja kehittynyt A.I. hahmo sanoo, että ”new morning has come”.

Talo täyttyy auringonvalosta. Pieni poika on viimein pääsemässä takaisin äitinsä luo, joka oli koko hänen pitkän matkansa tarkoitus ja tavoite.

Kortti 19 (Aurinko) kuvaa onnistumista. Kortissa nähdään pieni poika ratsastamassa valkoisella hevosella (kuu-symboli) auringon paisteessa.

Äiti herää sängystä, vaikka todellisuudessa hän on ollut kuolleena jo melkein 2000 vuotta. Hänet on ”kloonattu henkiin” yhdeksi päiväksi kehittyneen keinoälyn toimesta.

Kortissa 20 (Tuomio) nähdään kuolleet heräämässä arkuistaan.

David ja Monica viettävät ”elämänsä” täydellisimmän päivän yhdessä, jonka aikana David myös puhaltaa synttärikakusta kynttilät. Vain viimeinen eli seitsemäs jää palamaan.

Elokuvassa sykli on tullut päätökseen. David näkee ensimmäistä kertaa elämässään unia. Keinoäly on luonut ihmisen saadakseen siltä rakkautta. Elokuvan alussa ihminen loi keinoälyn saadakseen siltä rakkautta. Tarotin viimeinen kortti (nro 21 – Maailma) kuvaa syklin päättymistä. Narri on saavuttanut viisauden (kortissa näkyvä jumalatar Sofia).

Kun muistetaan, että elokuvan taustalla oli ohjaaja-nerot Stanley Kubrick ja Steven Spielberg, on päivänselvää, että elokuva on pullollaan symboliikkaa. Mutta symboliikka on aihe, jota voi tulkita niin kovin monella tavalla. Tämä oli oma tulkintani tällä tietämyksen tasolla, jolla itse tällä hetkellä olen.

Kuulisin mielelläni kommentteja.

3 kommenttia artikkeliin ”A.I. Artificial Intelligence, osa 4

 1. Iso käsi taas hienolle työlle!

  Omasta mielestäni tuo kortti numero 18 on toteutettu tässä elokuvassa varsin veikeällä tavalla, kun suden ja koiran tilalle on laitettu kaksi eri kehitysvaiheessa olevaa tekoälyä. Koirahan on myös eräällä tapaa vain seuraava ”kehitysversio” sudesta.

  Elokuvan aihe on myös perin kiintoisa, varsinkin tuo loppu, jossa todetaan kaiken olevan vain illuusiota. Jotenkin ainakin itselleni on viimeisimpien vuosien varrella syntynyt sellainen kutina, että pienellä joukolla ihmisiä saattaisi olla hieman syvempääkin ymmärrystä tästä aiheesta. Mutta kyseessä on, mikäli mahdollista, jopa tarot-korttejakin vaikeammin avautuva aihe.

  Vastaa

  1. Mietin ihan samaa asiaa kirjoittaessani tätä. Eli tuota susi-koira -juttua. Mutta käsiteltävän symboliikan määrä on vaan välillä liian suuri eikä kaikkeen pysty tarttumaan. Ja tosiaan nää ”simulaatio-jutut” ja muut on kyllä kiinnostavia…

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *