See (Apple TV+)

Aloin eilen katselemaan uutta See -sarjaa (näkyy vain Applen plus-striimaus-palvelussa). Sarja vaikuttaa mielenkiintoiselta ja symboliselta. Juonessa on hieman samaa teemaa kuin Blindness -elokuvassa vuodelta 2008.

See -sarjan tapahtumat sijoittuu tulevaisuuteen, jolloin suurin osa ihmiskunnasta on tuhoutunut ja kaikki henkiinjääneet ovat sokeutuneet (yhtä lukuunottamatta). Vääräuskoisia ihmisiä poltetaan roviolla ja puheita muinaisesta näkökyvystä pidetään harhaoppina.

Sarja puhuttelee allegorisilla viittauksillaan todelliseen maailmaan. Esimerkiksi sokea auktoriteettiusko ja muutoksen pelko ovat ikiaikaisia ihmiskunnan kirouksia. Sarjassa sivutaan myös muita psykologisia teemoja kuten sankaruutta, egon aiheuttamia ongelmia ja kehittymistä koettelemusten kautta. Myös harvinaiseksi muuttuneen näkökyvyn mukana tuleva vastuu on mielenkiintoinen teema.

Tähän väliin spoilerivaroitus eli kannattaa katsoa sarja ennen kuin luet pidemmälle.

Kun kaksi näkevää lasta syntyy ja he alkavat lukemaan kirjoja, tulee myös pieni viittaus todelliseen nykymaailmaan. Toinen lapsista lukee kirjaa ”Kuin surmaisi satakielen” ja toinen lukee Orwellin kirjaa ”1984”. Tällaiset pienet viittaukset muistuttavat katsojia siitä, että vaikka sarja on fiktiivinen, sen teemat liittyvät läheisesti todellisuuteen ja etenkin nykymaailmaan.

Olen itse vasta sarjan neljännessä osassa, mutta uskallan jo nyt suositella tätä lämpimästi. Katson todella harvoin yhtään mitään telkkarista ja tämä oli pitkästä aikaa sarja, joka puhutteli niin paljon, että päätin katsoa sen kokonaaan. Alla sarjan traileri.

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *