Wonder Park, osa 1

Wonder Park (Ihmeiden puisto) on symbolinen animaatioelokuva. Sen lukuisat viittaukset Tarotin isoon arkanaan ovat päivänselviä, mutta jotain outoa tuotannossa on tapahtunut, koska viittaukset kortteihin tuntuvat menevän välillä hieman sekaisin.

Tämä on pelkkää spekulointia, mutta voisiko olla, että ohjaajan saamat potkut kesken tuotannon ovat sotkeneet myös symbolisen tason kerronnan? Onko tarotin jemmaamis-projekti jäänyt kesken pääarkkitehdilta? Tarot-aiheeseen menen kuitenkin tarkemmin vasta juttusarjan seuraavassa osassa.

Aloitetaan elokuvan muusta symboliikasta…

Elokuvassa nähtävä ”ihmepuisto” on päähenkilön eli Junen mielikuvituksen tuotetta. Hän on vapaamuurari-termejä käyttäen tuon universumin ”suuri arkkitehti”. Kaikki mitä hän kuvittelee, toteutuu ihmepuistossa Peanut -nimisen simpanssin taikakynästä.

Eli June on Peanut-simpanssin ”jumala”, jonka ääntä Peanut kuuntelee. Peanut on Junen ”peilikuva” eli tavallaan he ovat yksi ja sama henkilö. As above, so below -periaatteella. Se mitä June kuvittelee todellisessa maailmassa, tapahtuu oikeasti Peanutin toimesta ihmepuistossa. Hahmojen yhteys tuodaan esiin myös visuaalisesti. Molemmilla on täysin sama hammasrivistö:

Elokuvassa on myös alitajuisia piiloviesteistä, joita tietoinen mieli ei välttämättä huomioi. Esimerkiksi kun June kaataa maitoa purkista, sen kyljessä oleva ”lehmä” näyttääkin ylösalaisin joltain ihan muulta:

Vastaavia piiloviestejä on lukuisissa muissakin lasten elokuvissa ja etenkin Disneyn tuotannoissa. Aiheesta löytyy lisää googlaamalla termillä ”disney subliminal messages in movies”. Tekniikka kuvattiin hauskasti myös Fight Club-elokuvassa, jossa Tyler Durden kätki elokuviin peniksen kuvia.

Tässä alla toisenlainen esimerkki 80-luvulta. Nämä ovat piilovitsejä niille, joilla on ”eyes to see”…

”Ask about Illuminati”

Tuohon yllä näkyvään Roope Ankka & Illuminati -subliminaliin saattaa olla myös Wonderpark-elokuvassa suora viittaus. Eräässä kohtauksessa June-tyttö kuvittelee mitä hänen isälleen tapahtuu, kun hän jää yksin kotiin. June näkee mielessään isänsä istumassa tuolissa, jonka takana on samantyylinen näkötesti-taulu. En ihmettelisi, vaikka taulussa oli joku samanlainen, mutta vaikeammin purettava numerologinen piiloviesti.

Sen jälkeen June kuvittelee, kuinka hänen isänsä syö vain pizzaa ja laatikoista tulee lopulta pyramidia muistuttava rakennelma. Tapetissa on myös silmää muistuttavia kuvioita.

Pöllö-paita (Minerva-viittaus) vilahtaa tässä elokuvassa todella pikaisesti yhdessä kohtauksessa:

Toisen kerran Minerva-pöllö vilahtaa Junen seinällä huvipuisto-suunnitelmien vasemmassa yläkumassa.

Paremmin sen huomaa, kun June repii huvipuisto-suunnitelmat huoneensa seinältä myöhemmässä kohtauksessa:

Pöllö vilahtaa myös silloin, kun setä ja täti tulevat kylään:

Minervasta lisää EES-blogissa: Ateena ja Athene

Elokuvan alkupuolella June esittelee myös itse suunnittelemansa vuoristoradan. Hän sanoo sen olevan 562 jalkaa pitkä ja korkeuden olevan 48,8 jalkaa:

Tällaisella ”numerotykityksellä” on elokuvissa monesti numerologinen merkitys. Niin tässäkin tapauksessa. Numeroiden yhteenlaskettu summa on 33, joka on monissa elokuvissa toistuva piilosymboli. Esimerkiksi Pixarin ”Inside Out” alkaa tällä samalla numero-viittauksella:

Vapaamuurarien korkein 33. aste.

Disneyn ”Club 33”

EES-blogi on kirjoittanut tästä aiheesta otsikolla Vapaamuurariprinssit – Princes of Masonry

Elokuvan alkupuolella nähdään myös Boomer-karhu temppuilemassa kolmen jonglööri-pallon kanssa. Jokaisessa pallossa on pentagrammi (viisisakarainen tähti). Tämä on 555-viittaus, josta oli juttua myös EES-blogin puolella: Stubb ja 5-5-5

Yksi erikoinen yksityiskohta elokuvassa on se, että huvipuisto, jonka ympärille juoni rakentuu, on nimeltään Wonderland (Ihmemaa).

Elokuvan nimi on kuitenkin Wonder Park (Ihmeiden puisto). Eli elokuvan nimi ei millään tavalla näy koko elokuvassa. Johtuisikohan siitä, että Wonderland on nimenä liian lähellä toista elokuvaa – Liisa Ihmemaassa (Alice in Wonderland) tai, että sille elokuvalle on haluttu tehdä tarkoituksellinen silmänisku? Teemaltaan nämä kaksi elokuvaa liittyvät vähän samaan aiheeseen. Ihmeiden Puisto -elokuvassa pieni June-tyttö sukeltaa mielensä syövereihin (eräänlaiseen kaninkoloon) tekemään varjotyötä ja palaa retkeltään uudistuneena. Myös yhteydet teokseen Ihmemaa Oz (The Wizard of Oz) ovat ilmeisiä.

Myös elokuvan viittaukset tähtitaivaaseen ovat merkittäviä. Junen huoneessa on kaukoputki ja katosta roikkuu aurinkokuntaa ja tähtitaivasta kuvaavat koristeet.

Lisäksi Junen suunnittelemissa puistoissa on avaruusraketteja ja viittaukset kuuhun on myös selviä (niistä lisää seuraavassa jutussa).

Jopa Nasan Apollo-ohjelman insignia on jemmattu piiloviestinä elokuvaan. Sitä tuskin kukaan huomaa sillä se vilahtaa vain sekunnin murto-osan elokuvan loppupuolella ennenkuin se katoaa pojan kauluksen taakse piiloon:

Kuulentoihin tulee viittaus myös silloin, kun June testaa omaa vuoristorataansa:

Eli kaikenlaista kiinnostavaa on tämänkin lasten leffan pinnan alla. Seuraavassa osassa käyn läpi Tarot-viittauksia ja vähän muutakin aiheeseen liittyvää…

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *