Wonder Park, osa 2

Tämä on jatkoa juttusarjan edelliselle osalle. Tässä jutussa käyn läpi elokuvasta löytyvää Tarot-symboliikkaa. Jos aihe on uusi, suosittelen katsomaan tämän videon: https://youtu.be/mYiNTavDibE

Tässä elokuvassa kuten niin monessa muussakin on käytetty tehokeinona Tarotin isoa arkanaa. Hankalimmat ja eniten tulkinnanvaraa sisältävät kortit ovat mielestäni 5, 7 ja 8. Eli jos joku tulkinta kuulostaa oudolta, älkää jääkö siihen kiinni. Suurin osa on kuitenkin todella selkeitä eikä mielestäni jää mitään epäilystä etteikö Tarot olisi tämän leffan taustalla ihan tarkoitukskella.

Tarotin iso arkanan kortteja alkaa löytyä elokuvasta siitä lähtien, kun June karkaa matematiikka-leirille menevästä bussista ja päätyy itse aiemmin mielikuvituksessaan kehittämäänsä huvipuistoon.

Koko tarina tästä ”karkumatkasta” on erittäin symbolinen. Matemaattinen ajattelu liittyy vasempaan aivolohkoon ja intuitio / mielikuvitus oikeaan. Matikkabussissa jopa vitsit liittyvät matematiikkaan ja sillä korostetaan sitä miten koko Junen elämä pyörii logiikan ja vasemman aivolohkon puolella.

June on masentunut äitinsä kuolemasta. Elokuvassa puhutaan kyllä vain sairastumisesta ja pois lähtemisestä, mutta tulkintani mukaan se johtuu vain siitä, että elokuva on suunnattu lapsille ja kuolema on kuvattu tällä tavalla. Masentuneena June sulkee mielikuvituksensa ja intuitionsa (oikean aivolohkonsa) ja muuttuu yli-järjestelmälliseksi ja holhoavaksi. Hän vain järjestelee kotona tavaroita ja on ylihuolehtivainen kaikesta.

Matematiikka-bussista karkaaminen ja mielikuvitus-huvipuistoon päätyminen on allegorinen kuvaus psykologisesta työstä ja ”matkasta”, jonka June joutuu tekemään, jotta hän saa palautettua tasapainon elämäänsä ja elvytettyä mielikuvituksensa. Aloitetaan siis siitä, kun June on karannut bussista…

Kortti nro 0: Narri

Narri-kortissa nähdään nuori huoleton, nuori matkalle lähtijä. Hän seisoo vuoren reunalla ja hänellä on mukanaan vain pienet kantamukset. Hänen vierellään on koira.

Elokuvassa June (elokuvan narri) on juuri karannut bussista, kiivennyt vuoren rinteelle ja katsoo sieltä alas. Hänellä on mukana pelkkä reppu.

Lisäksi hänellä on päällään huppari, jossa on koiran kuva. Kannattaa huomata, että huppari ei ollut Junella päällä missään vaiheessa kotonaan. Vasta tässä kohdassa ”koira hupparissa” näytetään ensimmäisen kerran. Tarotissa narri esiintyy yleensä koiran kanssa, joka symbolisoi egyptiäisen mytologian Anubis-jumalaa (sielun opasta).

Kortti nro 1: Taikuri.

Taikuri-kortin ehkä tärkein yksityiskohta on sauva, jota hän kohottaa oikealla kädellään.

Elokuvassa June kävelee huvipuistoon ja törmää siellä ensimmäisenä veistokseen, joka kuvaa Peanut -simpanssia.

Peanut on esitelty jo elokuvassa hieman aiemmin (Junen mielikuvitusmaailmassa). Jos katsoo elokuvan ihan alkukohtausta, voi huomata, että Peanut on ensimmäinen hahmo, joka elokuvan dialogissa mainitaan. Se ei ole sattumaa.

Peanut on huvipuistoa rakentava ”taikuri”, joka tekee uusia huvipuistolaitteita heiluttamalla ilmassa ”taikatussia”. Näissä elokuvan Peanut-kohtauksissa toistuu usein sama kaava. Peanut kohottaa taikatussia ja alkaa taikoa. Peanut-simpanssi kuvaa Tarotin taikuri-korttia (nro 1).

Ja vielä lisähuomiona: Kuten viime jutussa mainitsin, Peanut on eräänlainen June-tytön ”varjo”. Kaiken mitä June todellisessa maailmassa kuvittelee, Peanut toteuttaa sen Wonderlandissa. Koko Junen matka Wonderlandiin liittyy siihen, että hänen tulee löytää tämä simpanssi (itsensä) ja saada taika palaamaan Peanutin käyttämään sauvaan. Se on ollut toimimaton siitä saakka kun June lakkasi käyttämästä mielikuvitustaan äitinsä kuoleman jälkeen.

Kortti nro 2: Ylipapitar

Seuraava ison arkanan kortti on Ylipapitar, jossa nähdään kuun jumalatar Isis vaalean sinisissä vaatteissa kahden pylvään välissä. Samat pylväät löytyy jokaisesta vapaamuuraritemppelistä ja kortti kuvaakin nimenomaan temppelin sisäänkäyntiä.

Elokuvassa June huomaa seuraavaksi Boomerin – vaaleansinisen karhun, joka on huvipuistossa se maskotti, joka toivottaa vieraat tervetulleiksi heti portilla. June sanookin tässä kohtauksessa ääneen: ”Boomer the welcome-Bear”. Boomerin veistos seisoo Moon -kyltin vieressä ja Boomerilla on päässään astronautin kypärä. Tämä on viittaus kuu-matkailuun, joka on yksi huvipuiston laitteiden teemoista. Sama Boomer nähdään myöhemmin myös Junen itse tekemän huvipuiston portilla vastaanottamassa vieraita. Tuossa kohtauksessa vilahtaa myös Nasan Apollo-ohjelman tunnus.

Ymmärrätte varmaan… Sininen väri… kuu-teema… portilla… Kaikki suoraan ylipapitar-kortista.

Seuraavaksi elokuvassa esitellään villisika Greta (nainen), siili Steve (mies) sekä majavakaksoset Gus & Cooper. Lisäksi esitellään heitä takaa-ajavat Simpanssi-zombiet (Chimpanzombies). Voisiko nämä hahmot olla neljä seuraavaa korttia?

Kortti nro 3: Hallitsijatar

Villisika-Greta on ihan selvästi Tarotin universaali äiti-hahmo eli Hallitsijatar (kortti nro 3).

Kortti nro 4: Hallitsija

Siili-Steve on Tarotin universaali isä-hahmo eli Hallitsija (kortti nro 4). Sitä korostetaan vielä sillä, että hän on rakastunut Gretaan. Steve on myös huvipuiston ”turvallisuusvastaava”.

Kortti nro 5: Hierofantti

Tämä kortti oli erikoinen pohdittava. En ole 100% varma osunko oikeaan, mutta kokeillaan…

Elokuvassa Gretaa, Steveä ja majavia ajaa takaa lauma pikkumaskotteja. Nämä ”chimpanzombiet” ovat olleet alun perin puistossa jaettavia pikku-maskotteja, joita kutsuttiin nimellä Wonder-Chimp. Niitä tuli julkisivultaan pyramidia muistuttavan talon (eräänlainen aurinko-temppeli) katosta, pyöreästä kulhosta, josta laskeutui alas spiraalimainen kouru.

Elokuvassa näytetään kuinka tämä ”valon temppeli” on muuttunut pimeyteen johtavaksi portaaliksi sen jälkeen, kun June on masentunut äitinsä kuolemasta. Eli maskotit eivät enää laskeudu talon keskeltä alas vaan nyt ne ovat muuttuneet pahoiksi sotaa käyviksi zombeiksi ja syöttävät hajottamiaan esineitä taivaaseen (pimeyden ytimeen) tästä samasta kohdasta. Rakennuksen julkisivu viittaa vahvasti pyramideihin. Jopa kärkikolmio on korostettu tarkoituksellisen oloisesti. Siinä voi nähdä yhteysksiä myös vapaamruureiden käyttämään logoon.

Kun ajatellaan tätä koko maskotti-konseptia ja sitä pyramidimaista taloa, tuntuu ihan loogiselta, että niillä viitataan ns. muinaisen pyhän tiedon säilyttäjiin. Hierofantti edustaa neuvonantajaa ja se tarkoittaa myös ns. pyhien asioiden esilletuojaa. Hiero = Hierós (“sacred, holy”).

Kokonaisuutena näkisin myös, että tämä riiviölauma edustaa siis korttia nro 5: Hierofantti. En ainakaan itse löytänyt elokuvasta parempaa yhteyttä korttiin.

Kortti nro 6: Rakastavaiset

Takaa-ajokohtauksessa nähdään myös pakoon pinkovat majava-kaksoset (beaver twin brothers) Gus ja Cooper:

Rakastavaiset-kortin astrologinen vastine on kaksoset.

Kortti nro 7: Sotavaunut

Tämä oli Hierofantti-kortin ohella toinen hieman epävarma tapaus. Elokuvassa jatkuu sota-kohtaus ja June kaveruksineen huijaavat zombie-simpanssit menemään avaruusraketin sisään ja sulkevat ne sinne. Sen jälkeen he ampuvat raketin taivaalle. Michael Tsarionin videoissa oli juttua siitä kuinka kortti 7 on jollain tasolla kuu ja kortti 8 aurinko, mutta en muista enää yksityiskohtia. Sotavaunuja vetää kortissa kaksi Sfiksiä ja elokuvassa majavakaksoset pumppaavat rakettiin polttoainetta, jotta se saadaan ammuttua taivaalle.

Pakko kyllä myöntää, että olisin odottanut jotain selkeämpää ajoneuvo-kohtausta elokuvan tässä kohtauksessa eli en ole 100% tyytyväinen tähän tulkintaan.

Kortti nro 8: Voima

Elokuvan seuraavassa kohtauksessa Steve kertoo Junelle siitä miten pimeys oli voittanut valon puistossa ja kuinka simpanssi-zombiet tuhoavat kaiken mitä pystyvät. Hän puhuu pahuuden voimista. Voima-kortti hieman käänteisenä?

Kortti nro 9: Erakko

Seuraavaksi June alkaa ihmettelemään missä taikuri-simpanssi eli Peanut oikein on. Steve kertoo, että hän oli jo kauan sitten lähtenyt yksinään selvittämään miksi puiston rattaat ovat rikki. Hän lähti yksinäiselle matkalle mukanaan vain taikatussi, joka ei enää toiminut. Selvä viittaus erakko-korttiin ja tämäkin kohtaus tulee täysin oikeassa kohdassa numerojärjestystä ajatellen.

”He vetured out on his own…”

Kortti nro 10: Kohtalonpyörä

Kohtalonpyörään tulee lukuisia päivänselviä viitteitä. Ensin majavakaksoset jäävät pyörivän lasipallon sisään.

Sitten Greta lennähtää karuselliin ja alkaa pyörimään siinä hurjaa vauhtia ympäri.

Sitten Junekin istuu toiseen karuselliin kalan selkään.

Sitten myös Steve jää kiinni pyörivään palloon ja lentää sen mukana puiston toiseen päähän.

Sitten näytetään uudelleen miten majavaksoset pyörivät pallon sisällä sen kehälle liimautuneina.

Sitten Greta laittaa toisen karusellin pyörimään ja robotti-hämähäkki alkaa keriytymään siihen ja hajoaa.

Tämän jälkeen sankari-viisikko kiipeää pyöräeään näköalatorniin, jossa Steve höpisee etymologiasta pyöreän ikkunan edessä.

Sitten he lähtevät tutkimaan mikä huvipuiston hammasrattaissa on vialla ja miksei koneistot pyöri.

Jos jossain korteissa oli tulkinnan varaa niin tässä 10-kortissa ei ollut kyllä mitään epäselvää. Kannattaa huomata myös se yksityikohta, että Kohtalonpyörä-kortin keskellä lukee ROTA / TARO. Myös Rotarit käyttävät tätä symboliikkaa tunnuksenaan.

Kortti 11: Oikeudenmukaisuus

Tässä kortissa oleellisin symboli on vaaka. Kortti edustaa myös astrologisesti vaa’an merkkiä. Elokuvassa June löytää Peanutin, joka punnitsee karkkeja juuri tällaisella vaa’alla.

Kortti 12: Hirtetty

Jos elokuvassa on näin selvästi kortit oikeassa järjestyksessä niin sitä alkaa jo katsomaan sillä silmällä, että tulisiko seuraavaksi kohtaus, jossa joku roikkuu pääalaspäin puusta ja mielellään vielä yhdestä jalasta. No arvatkaa tuliko…

Ja tämäkö on jonkun mielestä vain sattumaa? Dialogissa vielä ”hanging next to the man”…. Kortin nimi on Hanged man…

Kortti 13: Kuolema

Elokuvassa Peanut heitetään pimeyden imuun ja hän katoaa mustaan aukkoon. Greta sanoo, että mikään ei palaa sieltä ikinä takaisin. Puhutaan symbolisesti kuolemasta.

Kortti 14: Kohtuus

Kortissa yhdistyy vastakohdat. Elokuvassa June ymmärtää, että vain hän voi pelastaa Peanutin. Hän ymmärtää olevansa se tietoinen mieli ja Peanut on se alitajuinen ”minä”… Hän tietää, että hänen on itse selvitettävä asiat laskeutumalla pimeyteen (tätä voisi pitää myös tuttuna luolaan laskeutumis -metaforana).

June imeytyy samaan pimeyteen hokien ”I am the wonder in Wonderland”. Virta pimeyden ja puiston välillä kuvaa kortissa näkyvää kahden maljan välissä olevaa virtausta.

Kortti nro 15: Paholainen

Kortin tausta on musta eli paikka kuvaa pimeyttä, eräänlaista manalaa. Nainen ja mies nähdään kahleissa.

Elokuvassa June löytää itsensä pimeyden ytimestä ja sieltä Peanutin kahleissa. Mikä sattuma, että elokuvan ainoa kahlitsemis-kohtaus ja juuri tässä vaiheessa!

Se, että Peanut on kahlittu omenaan, ei ole sattumaa. Lainataan EES-blogia:

Maailmanpuun rooli maailmanpylväänä oli druidien vertauskuva Maan akselille. Astronomisesta viisaudestaan tunnetut druidit tiesivät, että Maa pyörii oman akselinsa ympäri. He tiesivät myös, että tähtitaivaalla on ns. napatähti, jota kohti Maan akseli osoittaa. Tätä napatähteä kohti osoittavaa akselia tarkoittava englanninkielinen sana pole (pylväs, napa, sauva, tanko) on etymologisesti sukua sanalle apple. Ilmeisesti alkuperäinen druidien maailmanpylväänä tunnettu maailmanpuu oli omenapuu. Jos omenan halkaisee, siinäkin voi nähdä hedelmän läpi kulkevan ”akselin”. Samaan etymologiseen sanasukuun kuuluvat nimet Paul (Paavali) ja Apollo (kreikkalainen aurinkojumala).

Muistan myös lukeneeni jostain, että Paholais-kortissa näkyvä pylväs kuvaa juurikin maapallon akselia. Kortissa mies ja nainen ovat kahlittuja nimenomaan tähän pylvääseen. Samalla tavalla kuin elokuvassa Peanut (ja siten myös June, koska he ovat allegorisesti yksi ja sama henkilö) ovat kahlittuja omenan keskustan halkaisevaan akseliin.

Kortti 16: Torni

Torni-kortti kuvaa äkillistä muutosta. Torniin iskee salama ja tornista putoaa ihmisiä.

Elokuvassa June saa Peanutin elämänhalun ja -uskon palaamaan. Taikatussi alkaa taas toimimaan. Näyttää kuin Peanut taikoisi sillä salamoita (sauvastakin tulee muuten mieleen Jupiterin salama).

Peanut taikoo pitkän putken, jota pitkin hän ja June pystyvät putoamaan turvallisesti pimeydestä (taivaasta).

Tapahtuu elokuvan käännekohta ja pimeys voitetaan. Kaikki pimeyteen imeytyneet huvipuiston osat palaavat takaisin. Torni-kortin teema on tosiaan äkillinen muutos. Tämän isompaa muutos-kohtausta ei elokuvasta löydy eli tämäkin oli jälleen oikealla paikalla Tarotin näkökulmasta.

Kortti 17: Tähti

Tähti-kortissa nähdään seitsemän pientä ja yksi isompi tähti. Kaikki ovat kahdeksansakaraisia. Veden virtaaminen kuvaa mielen eri tasoja. Maa on tietoinen (maallinen) mieli ja vesi on alitajunta. Maalle syntyvät viisi vanaa kuvaavat viittä aistia. Tietoisuuden alitajuinen virta on yksi iso puro.

Elokuvassa June (tietoinen mieli) ja Peanut (alitajunta) ovat saaneet taiottua Wonderlandin takaisin kukoistukseen. Taustalla näkyy kahdeksansakarainen aurinko.

Myös wonderchimpit ovat palanneet entiselleen. Kaikilla on kahdeksansakaraiset/-terälehtiset kaulukset.

Elokuvan päähahmot kerääntyvät rinkiin iloitsemaan ”We are the wonder in Wonderland”. Seitsemän hahmoa – kortissa seitsemän pientä tähteä.

Tähti-kortti on feminiininen ja siinä nähdään alaston nainen. Kahdeksansakaraista tähteä voi pitää myös viittauksena Ishtarin / Venuksen tähteen.

Elokuvan hahmot toteavat yhdessä, että villisika Greta (feminiini äiti-hahmo) on koko porukkaa yhdistävä liima.

Kannattaa muuten huomioida, että torni-kortti oli viimeinen musta-taustainen kortti. Korteilla on myös astrologiset vastineet. Paholais-kortti edustaa kaurista, tähtikortti kuvaa vesimiestä ja kuu kalojen merkkiä. Puhutaan siis myös ihan luonnontieteellisesti valon lisääntymisestä ja pimeän vuodenajan väistymisestä. Kesää kohtihan sitä tässä mekin kuljetaan 😉

Kortti 18: Kuu

Kuu on unien ja illuusion kortti. Elokuvassa June lähtee kotimatkalle. Hänen mielikuvitus-puisto katoaa sädehtien puiden välissä

Kotona hänen isänsä herkuttelee jäätelöllä, joka näyttäisi olevan maultaan ”Blue moon” (en tosin ole varma, mutta väri on ainakin siitä). Isä kutsuu jäätelöä omaksi salaiseksi herkukseen.

Blue Moon -jäätelö on vaaleansinistä:

Isä kertoo Junelle, että hän on ollut poissa vasta puoli tuntia, jolloin tyttö tajuaa kaiken olleen vain illuusiota. Suoraan kuu-kortin teemasta.

Kortti 19: Aurinko

Kortti kuvaa onnistumista ja valaistumista. June on palannut retkeltään uudistuneena. Hän suorastaan loistaa ja alkaa heti rakentamaan omaa pienoismalli-puistoa ja yleisötapahtumaa pihalle. Aurinko paistaa taustalla.

Pöydällä näkyvä maailmanpyörä (12 korinen) on aurinko- ja eläinrata-symboli. Saturnus sen vieressä korostaa piiloviestiä.

Tyttö alkaa myös korjaamaan teosta, jossa oli hänen oma nimi. June on suomeksi kesäkuu. Kesäpäivänseisaus on vuoden pisin päivä. Aurinko-korttiin sopivasti.

Aurinko-kortissa nähdään pieni poika. Myös Junen ovelle ilmestyy naapurin poika, joka on innoissaan, kun June on palannut ennalleen. Ja takana loistaa aurinko.

June pyytää poikaa rakentamaan ilmapalloista ison kaaren aidan yli. Tämä on tulkintani mukaan rainbow-bridge symboliikkaa.

Kortti 20: Tuomio

Kortissa nähdään kuolleet heräämässä arkuistaan. Elokuvassa Junen äiti ilmestyy ovelle täysin parantuneena, vaikka elokuvan alussa hän oli kuolemansairas (ja kuolikin oman tulkintani mukaan)

Kortti 21: Maailma

Tämä kortti on Narrin matkan päätös. Pyöreä seppele kuvaa syklisyyttä. Yksi tarina tulee päätökseen ja uusi alkaa.

Elokuvan viimeisessä kohtauksessa tapahtuu sama mitä elokuvan alussa. June avaa oman ”Wonderworld-minihuvipuiston” takapihalleen. Peanut (ja June) luovat uuden maailmanpyörän. Maailma-kortti totta tosiaan!

Yksi kommentti artikkeliin ”Wonder Park, osa 2

  1. No huh huh, onpahan muuten taas ihan pikkuisen okkultistinen lastenelokuva! Kiitos taas tästä. Tuo pyramidien edustaman muinaisen viisauden korruptoituminen ja kääntyminen pahuuden puolelle pitää sisällään aika karmivan sanoman… Ja tuo June + Peanut yhdistelmä taas tuo itselleni väkisinkin mieleen ennen kaikkea kortista 18 löytyvän susi + koira parivaljakon.

    Junen etymologia on helpommin selvitettävissä, mutta mikäköhän mahtaa olla Peanut-nimen merkitys? Vaikea uskoa, että nimeä olisi ihan vain sattumalta valittu tökkäämällä sormi avoimeen sanakirjaan.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *