Bolt

Huomasin tänään, että Tarotin iso arkana löytyy kronologisessa numerojärjestyksessä myös Bolt-elokuvasta. Elokuvassa kuittaillaan ovelasti myös katsojien ”sokeudelle”…

Niin… Mistäköhän me tunnemme valkoisen koiran? Elokuvassa pulut istuvat sen kuonon päällä ja miettivät mistä koira on tuttu 😀

Jos tämä aihe on kokonaan tuntematon, suosittelen katsomaan ensin tämän videon: https://youtu.be/mYiNTavDibE. Muita Tarot-elokuva-analyysejä löytyy täältä: https://kummajuttu.fi/elokuvien-tarot-analyysit/. EES-blogi on tehnyt analyysejä myös veistoksista ja muista taiteista: https://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/p/narrit-taiteessa.html

Mutta aloitetaan nyt Bolt-elokuvan pohdiskelu…

Kortti 0: Narri

Kortissa näkyy narri (nuori sielu) matkansa alussa yhdessä valkoisen koiransa kanssa.

Bolt-elokuva alkaa siitä kun nuori tyttö (Penny) saa valkoisen koiran (Bolt). Narrin matka kuvataan tässä elokuvassa Boltin eli koiran näkökulmasta. Itse asiassa koko Bolt-elokuva on vähän samanlainen heräämis-kertomus kuin Truman Show -elokuva. Boltin täytyy käydä vaikea matka läpi ja tajuta totuus sekä löytää itsensä, jotta hänestä voi tulla aito, tavallinen koira.

Elokuvan alussa Bolt elää täydellisessä kuplassa ja luulee oikeasti olevansa superkoira. Siksi hän ei edes leiki pallolla. Hän ei ole vielä käynyt ”narrin matkaa” eikä löytänyt itseään.

En käy tässä analyysissä alkupään kortteja läpi, mutta saatan päivittää ne tähän juttuun myöhemmin. Alkupään korteissa on nimittäin tulkinnan varaa riippuen siitä miettiikö elokuvaa Boltin vai Pennyn näkökulmasta. Aloitan siis analyysin turvallisesti siitä kohtaa, kun Bolt lähtee omalle retkelleen, josta koko elokuva kertoo…

Kortti 7: Sotavaunut

Bolt on ajautunut kauas kotoa ja Pennyn luota. Hän löytää itsensä New Yorkista. Bolt saa selville, että hänen pitää matkustaa pitkä matka koko mantereen halki päästäkseen takaisin Pennyn luo. Hän piiloutuu muuttoauton kyytiin (sohvan alle). Nykyajan vastine hevosvaunuille on auto. Iso kaupunki jää taakse aivan kuten kortissa.

Toisella muuttomiehellä on lisäksi päällään paita, jossa on kirjaimet USC (University of Southern California). USC on numerologisesti 7 eli kortin numero.

Kortti 8: Voima

Matkalla Bolt ja kissa keskustelevat siitä millaisia super-voimia Boltilla (muka) on. Bolt sanoo, että hänellä on superhaukku-voima.

Sitten he hyppäävät liikkuvasta rekasta 80 mailin tuntinopeudesta (kortin numero).

Kissa uhkaa Boltia styroksin supervoimilla, mutta lopulta Bolt tekee iskun ja päihittää kissan.

Voima ja kortin teema (leijonan päihittäminen) monella tavalla.

Kortti 9: Erakko

Seuraavassa kohtauksessa Boltille tulee nälkä ja kissa opettaa sen kerjäämään. Bolt on yksin matkalla ja joutuu kerjäämään ruokansa. Erakko.

Kortti 10: Kohtalonpyörä

Kerjuumatkallaan Bolt ja kissa törmäävät asuntoautoon, jossa asuu pyörässä juoksevia hamstereita.

Yksi hamstereista (Rhino) asuu pallon sisällä ja liikkuu juoksemalla siellä. Hän liittyy Boltin ja kissan seuraan. Täysin suoria viittauksia kohtalonpyörä-korttiin.

Kortti 11: Oikeudenmukaisuus

Tämä on ison arkanan keskimmäinen kortti ja sen astrologinen vastine on vaaka (vaaka nähdään myös jumalattaren kädessä). Myös elokuva on edennyt nyt tarkasti puoliväliinsä. Ja tuleeko tässä vaiheessa joku viittaus tähän korttiin? Noh…

Bolt, kissa ja hamsteri päätyvät sillalle josta roikkuu banderolli (Homecoming Weekend Oct 20-22). Näitä juhlia juhlitaan syys-lokakuussa jenkeissä eli silloin kun aurinko on vaa’an merkissä. Vaaka-merkin viimeinen päivä 23.10. Aika jännä sattuma. Myös sillan ali kulkeva rautatie ja sen ”aukko” lakikivineen on symbolinen. Lakikiven yläpuolella näyttäisi olevan vuosiluku 1877, jolla viitataan varmaan Suureen rautatielakkoon ja sitä kautta myös oikeudenmukaisuuteen.

Kolmikko hyppää sillalta banderollissa roikkuen junan katolle. Alkaa kohtaus, jossa Bolt ja kissa keikkuvat tikkailla ja törmäävät melkein tolppaan, jossa on neljä kertaa numerosarja 29 (numerologisesti 11 eli kortin numero).

Kortti 12: Hirtetty

Elokuvassa Bolt ja kissa tipahtavat puun luo. Kissa jää puuhun ja Bolt on maassa. Kissa sitoo talutushihnan puun oksaan eli Bolt on nyt puun oksassa kiinni. Lisäksi kohtauksessa kissa pakottaa Boltin katsomaan asioita uudenlaiselta kantiltä (Bolt alkaa tajuta, ettei ehkä olekaan superkoira). Hirtetty-kortin yksi teema on asioiden katsominen uudesta näkökulmasta.

Kohtaus päättyy vielä siihen, että rankkkuri nappaa Boltin kaulan ympäri laitettavalla ”catch polella”. Hirtetty hyvin selkeästi.

Kortti 13: Kuolema

Elokuvassa näytetään kuinka Penny ikävöi Boltia, mutta häntä pyydetään unohtamaan Bolt. Kaikki olettavan sen olevan jo kuollut. ”Sinun täytyy päästää Boltista irti”, mustaan pukeutunut nainen sanoo ja edustaa näin selvästi kuolemaa.

Penny painaa monistuskoneen punaista nappia eli lopettaa Boltin etsinnät ja kadonnut-lappujen jakamisen. Hän hyväksyy ajatuksen, että Bolt on kuollut.

Kortti 14: Kohtuus

Kortissa on teemana nesteen kaataminen ja vastakohtien sekoittaminen. Elokuvassa rankkuri-auton bensa loppuu ja se pysähtyy tankkaamaan. Rankkuri hörppii myös suuresta kupista kahvia.

Tankkauksen aikana hamsteri astuu ensimäisen kerran ulos pallostaan ja muuttuu söpöstä karvapallosta joksikin oudoksi… Vastakohtien sekoittuminen?

Kortti 15: Paholainen

Elokuvan tässä vaiheessa Bolt ja kissa ovat kahlittuna rankkurin autoon (kortissa mies ja nainen ovat kahleissa). Rhino-hamsteri pelastaa Boltin ja he yhdessä menevät pelastamaan kissan eläinsuojasta, joka on eläimille vankila ja siellä on myös vartijat. Yksi vartijoista lukee lehteä, joka on täynnä pentagrammeja. Korttiin sopien. Kahlitsemis-kohtaus ja juuri oikeassa kohdassa leffaa Tarotia ajatellen.

Kortti 16: Torni

Sitten lentävä kaasupullo törmää korkeaa mainostolppaa päin ja se kaatuu aiheuttaen valtavan räjähdyksen. Mainostolpassa on eläinten kuvia. Kortissa salama iskee torniin ja ihmiset putoavat alas.

Myös kaksi ”vartijaa” nähdään episodin jälkeen makaamassa maassa. Toinen sai pallosta päähän ja meni tajuttomaksi. Toisen silmiin meni pippurisumutetta. Kaaos-kohtaus siis. Korttiin sopivasti.

Kortti 17: Tähti

Elokuvassa Bolt, hamsteri ja kissa hyppäävät kujetuslavalla olevan talon kyytiin ja kissa kertoo Boltille millaista koiran elämä oikeasti on. Bolt alkaa tajuamaan, että se voikin olla ihan kivaa. Kissa kertoo, että koirat juovat vessanpöntöstä vettä ja koko keittiön lattia on yksi iso ruokakuppi. Kortissa vesi kuvaa alitajuntaa ja maa tietoista mieltä.

Boltin aiemman elämän ”kupla” on puhjennut ja hän alkaa tajuamaan kuka hän oikeasti on. Hän pystyy olemaan vähitellen ”oikea koira”.

Tässä kohtaa elokuvaa näytetään myös kartan kautta missä kolmikko on menossa. Kartassa näkyy hevonen, jossa on kortin numero eli 17.

Kortti 18: Kuu

Kortissa susi ja koira ulvoo / haukkuu kuuta. Elokuvassa Bolt oppii kaivamaan luun mullan alle ja sieltä esiin. Taustalla soi laulu, jossa lauletaan ”When I’m barking at the moon” eli suoraan kortista.

He menevät myös Missouri-kyltin ohi, jossa näkyy kuun sirppi.

Kuu nähdään myös loistavan taivaalla.

Kortti 19: Aurinko

Aurinko on onnistumisen kortti. Elokuvassa Bolt pääsee viimein perille Hollywoodiin ja studiolle, jossa Penny on. Aurinko paistaa ja ”poika” on palannut kotiin. Boltin mainos vesisäiliössä on myös aurinko-symboli.

Tässä kohtaa näytetään myös tv-ohjelman kuvauksia, jossa isossa osassa on ”vihreäsilmäinen mies”. Tämäkin on aurinkosymboliikkaa, josta oli EES-blogissa juttua otsikolla Aton-kultti – osa 26: Silmän ja käärmeen alkuperä

Kortti 20: Tuomio

Kortissa enkeli soittaa tuomionpäivän torvea ja kuolleet herää arkuistaan. Elokuvassa tv-studio syttyy palamaan, ja tulipalon aikana Bolt pelastaa Pennyn. Tulee jälleennäkeminen, jossa kuollut Bolt palaa symbolisesti henkiin. Molemmat pelastuvat tulipalosta.

Kortti 21: Maailma

Viimeinen kortti ja narrin matka tulee päätökseen. Elokuvassa Penny ja Bolt lopettavat tv-ohjelman tekemisen ja saavat normaalin elämän kotona. Myös Rhino-hamsteri ja kissa saavat uuden kodin. Elokuvan lopputekstien aikana lauletaan myös maailmasta (World), joka on kortin nimi.

Elokuvan lopputekstien jälkeen nähdään vielä hamsteri juoksemassa vihreässä pyörässä. Kortin seppele kuvaa syklisyyttä.

4 kommenttia artikkeliin ”Bolt

 1. Hyvää työtä taas kerran! Olisi toki kiintoisaa lukea myös aiemmista korteista. Tuo sisäänkäynti Sovereign entertainmentin tiloihin tuo mieleen Truman Showsta tutut kaksi kaarta, niidenkin keskeltä löytyivät lakikivet. Mahtaako tuollainen paikka löytyä oikeastikin jostain päin Hollywoodia?

  Vastaa

 2. Mainiota. Tästä tuli mieleen, että mitähän kaikkea Pinokkio (orig. 1940) kätkeekään sisälleen? Ja entäs uudemmat versiot? Disney-leffoihinhan on jo muutenkin kätketty yhtä sun toista, jota aikuiset eivät useinkaan ymmärrä. Härskiydessään ne ovat monesti kaikkea muuta kuin lapsille soveltuvaa materiaalia.

  Vastaa

  1. Niin paljon matskua, niin vähän aikaa 🙂 Tsekkasin ansiokkaan A.I. -analyysisi läpi ja siellähän oli mainittu myös tuo linkki, josta sitten lukaisin Pinocchio -aiheen lisäksi Sabrina Carpenterista, tuosta itselleni tähän saakka tuntemattomana pysytelleestä Disney-koneiston uhrista.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *