The Game

David Fincherin ohjaama The Game vuodelta 1997 on aika erikoinen elokuva.

Huom: Ei kannata lukea tätä juttua pidemmälle, jos et ole vielä nähnyt kyseistä teosta.

Tätä elokuvaa voi hyvin katsoa ns. tavallisena jännäri-viihteenä, mutta sitä voi pohtia myös syvällisemmin. Ainakin itselleni tuli elokuvan lopussa sellainen ”Mitä mä just näin?” -tunne.

Elokuvassa outo salaseuraa muistuttava organisaatio alkaa ohjailemaan päähenkilön elämää (hänen liityttyä siihen vapaaehtoisesti). Leffan lopussa päähenkilö kokee ns. symbolisen kuoleman. Hän hyppää katolta tehdäkseen itsemurhan, mutta putoaa kuitenkin tämän ”organisaation” virittämän patjan päälle, jossa on iso ympyrä ja risti keskellä. Sieltä hänet nostetaan usean henkilön voimin ylös ja samalla hetkellä alkaa päähenkilön syntymäpäivä-juhlat.

Tästä kohtauksesta tuli mieleen EES-blogin juttu otsikolla Kalevala – osa 4: Väinämöisen veneenveisto, jossa lukee mm:

Kolmannen asteen vapaamuurari oli mestarimuurari, jollaiseksi pääsi käytyään läpi symbolisen kuoleman. Kolmannen asteen initiaatiorituaalissa kandidaatti näyttelee Hiram Abiffin roolin, jossa hän ”kuolee” ja syntyy uudelleen.

Tietysti leffaa voisi pohtia ihan normaalisti allegoriselta kannalta eli kuinka paljon me itse voimme vaikuttaa elämäämme, mikä on kohtalon merkitys ja mitkä valinnat vaikuttaa mihinkin… Mutta silti itselleni jäi tunne, että elokuvan symbolisessa kerronnassa oli jotain muutakin taustalla.

Esimerkiksi patja, johon päähenkilö tipahti tornista oli jotain oudon tarkoituksenmukaista. Aurinkoristi ympyrän keskellä kenties? Aiemmin elokuvassa eräs päähenkilön tuttu sanoi tunteneensa, ettei itse edes omistanut silmiä ennen kuin oli itse kokenut saman…

Loppukohtauksessa vilahtaa myös kyseisten ”synttärijuhlien” kutsukortti, jossa näkyy, että juhlat ovat 20. lokakuuta jossain ”eight-seventeen” ja ”eight thirty-eihght” välillä.

Aika outoa. Onko tässä joku juju, jota en vain tajua? Miksi synttärit järjestettiin n. 8:17 – 8:38 välillä? Vai onko kyse sittenkin symbolisesta ”uudelleensyntymästä”? Erikoisesti tuo aikaväli, joka kutsussa (elokuvan loppukohtauksessa) on merkitty on tasan 21 minuuttia. Tarotin ison arkanan viimeinen kortti on nro 21 – Maailma. Onko elokuvassa mahdollisesti piilotettuna tarot-symboliikkaa?

Sekin tietysti tarttui silmään, että koko mystisen ”organisaation” logo oli kolmion muotoinen ja myös sen nimen lyhenne oli kolmikirjaiminen.

No joo.. Tämä oli vain tällaista ääneen ajattelua. Pitää varmaan katsoa leffa uudelleen jossain vaiheessa virkeillä aivoilla. Kummajuttu-kamaa joka tapauksessa.

3 kommenttia artikkeliin ”The Game

 1. 8:17 – 8:38 voisi viitata myös johonkin tiettyyn kohtaan raamatussa? Löytyykö mistään kirjasta merkityksellisiä sanoja juuri tuolta väliltä?

  Vastaa

  1. 8th Avenue Manhattanilla on vielä todennäköisempi kuin 8th Street.

   Sen osoitteesta nro 17 osoitteeseen nro 38 näyttää olevan vain minuutin kävely kadun toiselle puolen.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *