Salaliittoteorioiden tunnistaminen

Löysin EU-sivuston, josta sai todella makeat naurut: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/fighting-disinformation/identifying-conspiracy-theories_fi

Muutama ote tuolta:

”Ole tarkkana: salaliittoteoriat voivat olla peräisin monista lähteistä, kuten internetistä, mutta myös ystävät ja sukulaiset saattavat levittää niitä”

”Salaliittoteorioiden leviämisen pysäyttäminen on haastavaa. Ei ole olemassa yleispätevää toimintatapaa. Se riippuu altistumisen tasosta. Salaliittoteorioihin vakaasti uskovia ihmisiä on erittäin vaikea tavoittaa.”

”Jos olet varma, että olet löytänyt salaliittoteorian, älä jätä sitä huomiotta, vaan reagoi.”

”Ole valppaana: Yhteiskunnan ulkopuolisina pidetyt ryhmät ovat erityisen alttiita joutumaan salaliittoteorioiden, vihapuheen ja disinformaatiokampanjoiden kohteeksi. Näihin ryhmiin kuuluvat erilaista alkuperää, uskontoa tai sukupuolista suuntautumista edustavat henkilöt.”

Eli näin 😀 Ei yhtään demonisoivaa, eihän? Valtamediallahan ei esimerkiksi ollut mitään tekemistä sen kanssa miten kaikki arabit ja ihonväriltään ruskeat ihmiset demonisoitiin 9/11 jälkeen? Eihän? Olemmeko me ”totuuden perään kyselijät” nyt se ryhmä, joka seuraavaksi yritetään demonisoida?

Mietitäänpä hieman tätä kuviota laajemmin… Otetaan esimerkiksi se 9/11 eli oman aikamme isoin salaliittoteorioita synnyttänyt tapaus. Miten on päädytty tällaiseen tilanteeseen? Olisiko se mennyt jotenkin näin:

  1. Virallisesta tapahtumien kuvauksesta löytyy valtavia aukkoja, joihin mm. uhrien omaiset vaativat vastauksia.
  2. Valtamedia jättää työnsä tekemättä eli ei kysy vaikeita kysymyksiä eikä käsittele kriittisesti tätä poliittisesti tulenarkaa aihetta.
  3. Syntyy uudenlaisia kansalaisjournalismin muotoja, josta hyvänä esimerkkinä ns. 9/11-totuusliike (linkkejä jutun lopussa)

Eikö tämän tapahtumaketjun luonnollinen seuraus ole ns. salaliittoteoriat? Mitä pahaa on siinä, että totuus yritetään saada selville? Ainoa mitä ns. salaliittoteoreetikot ovat vaatineet, on uuden riippumattoman tukimuksen aloittaminen tapahtumista ja sen taustoista. Mikä tästä tekee vaarallista?

Vai olisiko sittenkin niin, että vaaralliseksi koetaan se, että totuus asiasta alkaisi oikeasti paljastua isommalle ihmisryhmälle? Tästä näkökulmasta salaliittoteorioiden demonisoiminen alkaa vaikuttaa ihan järkevältä. Ja jos tätä mustamaalaamista aletaan tekemään EU:n tasolta niin sehän kertoo taas jotain siitä keitä tämä liikehdintä oikeasti pelottaa.

Tässä muutamia linkkejä 9/11 liittyen:

Kas noin. Siinä on nyt sitten yksi ”salaliittoteoria” oikein tarjottimella. Nyt sitten vaan pläräämään sitä EU:n opasta miten tällaiseen pitää suhtautua. Muistathan siitä löytyvän tärkeän ohjeen:

Jos olet varma, että olet löytänyt salaliittoteorian, älä jätä sitä huomiotta!

Lisäys: Tämä David Whiteheadin video käsittelee tätä samaa aihepiiriä: Conspiracy Theories: ”Why Do People Fall Down The Rabbit Hole?” (Truth Warrior)

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *