Meemiteoria revisited (Myytinkertojat)

Tämän blogin ihka ensimmäinen kirjoitus vuonna 2009 käsitteli meemiteoriaa. Tuohon aiheeseen perehtymisellä oli iso vaikutus tämän blogin perustamiseen. Olen myös palannut aiheeseen eri blogikirjoituksissa säännöllisesti (nyt tosin iso osa postauksista on offline-tilassa).

Tänään katselin Myytinkertojien livestriimiä ja esitin YouTuben kommenttiosiossa kysymyksen: ”Voisiko meemiteoria selittää nykyistä maailmantilaa?” Järkytyksekseni sain livelähetyksessä vastauksen Myytinkertojilta: ”Emme tiedä mikä meemiteoria on”.

Oikeasti. Siis oikeasti!? ???

Olen aina epäillyt, että ns. normaalit ihmiset eivät edes tiedä mistä sana ”meemi” tulee vaan luulevat sen tarkoittavan vain jotain netissä leviävää hauskaa asiaa. En ikimaailmassa olisi uskonut, että Myytinkertojat -tyyppisen julkaisun tekijät eivät tietäisi mikä on meemi ja meemiteoria.

Sori, jos vaikutan dramaattiselta. Olen aidosti järkyttynyt.

Thomas ja Sakari, teitä oli ilo katsella tänään(kin) ja suosittelen teidän kanavia kaikille. Mutta nyt vaadin (koronatermein: vahva suositus) teitä perehtymään tähän aiheeseen ja mielellään pyhittämään aiheelle jonkun jaksonkin. Muuten vaivun epätoivoon tämän maailman suhteen…

2 kommenttia artikkeliin ”Meemiteoria revisited (Myytinkertojat)

 1. Terveisiä Myytinkertojista. Meemi on tuttu käsite – meemiteoriasta en ollut aikaisemmin kuullut, mutta tutustuin pikaisesti siihen. En löytänyt teoriasta mitään uutta, se on käytännössä vain sanallistanut ideoiden ja käsitteiden vaikutuksen, kopioimisen ja niiden mukaan elämisen ’meemiksi’. Tämä on vanha viisaus joka kumpuaa aramealaisesta sanonnasta ’Evra kedavra’, joka tarkoittaessa ’luot kuten puhut’ kertoo käsitteiden sanallisesta tärkeydestä. Siksi olen viimeaikoina painottanut kuinka tärkeitä sanavalinnat ovat.

  Vastaa

  1. Kiva että löysitte tekemäni jutun ja vielä vastasitte siihen! Maailmassa on siis toivoa 😀 Ehkä oli mun puolelta vähän liioiteltua kirjoittaa postaus aiheesta, mutta aihe on itselläni tosi usein mielessä ja varsinkin tällaisena aikana, jolloin ihmiset kopioivat lähes kaikki käyttäytymismallit muilta ihmisiltä, tulee väistämättä mieleen, että onko kyseessä ihmisten tahdosta, koulutuksen määrästä tms. riippumaton ilmiö.

   Olen itsekin miettinyt sitä miten tätä samaa asiaa voisi katsoa muistakin näkökulmista kuin vain memetiikan vinkkelistä. Meemiteoriassa kiehtoo kuitenkin se, että se selittäisi niin monet oudot asiat. Kuten Susan Blackmoore siinä yhdessä videossa totesi… niiden TÄYTYY levitä. Ne leviää jos ne vaan voi ja jos niiden leviämiselle on kasvualusta.

   Tästä päästään nyt tietysti siihen, että jos tietää tarkasti miten memetiikka toimii niin se antaa aika isoja työkaluja muokata ihmisten tietoisuutta ja kulttuurin kehitystä… Pitää vain luoda oikeanlaiset olosuhteet niin tietyt meemit leviävät, koska muuta mahdollisuutta ei ole. Tietysti kilpailevat meemit pitää viedä minimiin ensin…

   Oli aika mielenkiintoinen toteamus siinä Blackmooren kirjasssa: ”Kasvissyönti on memeettisesti leviävä altruistinen muoti”. Tässä yhteydessä hän itsekin totesi vielä olevansa kasvissyöjä. Kovin moni ei kykene tällaiseen itsetutkiskeluun.

   Eli tää kulttuurievoluutioon ja ylipäätään evoluutioteoriaan liittävä sidos on se mikä memetiikassa kiinnostaa. Ja se pystyykö memetiikan avulla selittämään meidän tietoisuuden ”sokeat kohdat” ja sen miksi yhteiskunta tuntuu joissain asioissa olevan ihan apinoiden tasolla…

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *