YLE: Miksi uskomme salaliittoteorioihin?

Voi jeesus että ihmisten tyhmyys osaakin välillä ärsyttää. Tai ehkä myötähäpeä ja sääli olisi oikeat sanat. Oikeastihan näihin alemmalla tietoisuuden tasolla oleviin hahmoihin pitäisi suhtautua kuten puihin ja kiviin eli jättää ne täysin huomiotta. Mutta välillä on vaan pakko pysähtyä ääneen ihmettelemään.

YLE teki nimittäin eilen mojovan rimanalituksen tällä ohjelmalla: https://areena.yle.fi/1-50652996 (katsottavissa siis tuon linkin takaa).

Kaukana ovat ne ajat, kun median ja journalistien tehtävänä oli paljastaa salaliittoja eikä tehdä niiden avulla tällaista propagandaa!

Tällaisella kuvituskuvalla suurelle yleisölle viestitään salaliitoista YLE:n suunnalta: Peloissaan tärisevä foliohattupäinen mies istuu liskoihmisten ja alieneiden keskellä.

Heti ohjelman alussa tulee selväksi agenda, jota tällä halutaan edistää. Toimittajan ensimmäinen kysymys kuului jotenkin näin: ”Miten ihmeessä ihmiset voivat uskoa salaliittoteorioihin, sehän on ihan hullujen hommaa…”

Tähän vieraana ollut ”asiantuntija” vastasi vertaamalla salaliittoteorioita siihen, että joku käyttäytyy sinua kohtaan negatiivisesti esimerkiksi työpaikan aamukahvipöydässä ja sinä yrität vain ”arvata siihen syyn.”

Hmm.. Itselläni on kyllä ihan erilainen käsitys siitä mikä on salaliitto ja teoria siitä. Nämä ns. asiantuntijatkin olisivat löytäneet sen helposti vaikka Wikipediasta:

Salaliitto eli salahanke on kahden tai useamman henkilön salainen sopimus jonkin rikollisen tavoitteen saavuttamiseksi. Tyypillisiä salaliittoja ovat poliittiset rikokset. –Wikipedia

Tämän jälkeen ohjelmassa käsiteltiin Estonian uppoamista ja molemmat vieraat esittivät siitä hyvin pintapuolisen näkemyksen ja käytännössä hieman säälitellen kertoivat ymmärtävänsä kuinka uhrien omaiset kehittävät erilaisia ”suojamekanismeja” eli vaihtoehtoisia teorioita, joilla suojataan mieltä ”liian isolta tragedialta”.

Olen aina hämmästellyt miten nämä idiootit (sori, siis puut) eivät tajua sitä miten ison psyykkisen taistelun kaikki salaliittoihin havahtuneet ihmiset joutuvat käymään läpi. On nimenomaan valtavan psykologisen työn takana purkaa suojamekanismit, jotka estävät meitä näkemästä vaihtoehtoista – mahdollisesti paljon karmeampaa totuutta. Lisäksi kaiken oikean tiedon löytäminen valtavan kuran keskeltä on ihan järjetön duuni kenelle tahansa. Mutta ei.. nämä omaan ”kouluttautuneisuuteensa” tuudittautuneet apinat (sori, siis kivet) luulevat salaliitoista puhuvien ihmisten vain sokeasti uskovan kaiken mihin he netissä törmäävät. Aaarg.

Eivätkä toimittaja ja vieraat tietenkään maininneet sanallakaan uusia vedenalaisia kuvauksia, joiden mukaan Estonian kyljessä on yli 4-metrinen repeämä tai sitä, että lautalla salakuljetettiin todistetusti aseteknologiaa vielä viikko ennen uppoamista (ja ilmeisesti myös uppoamisyönä). Ilmeisesti toimittajan tehtäviin ei nykyään kuulu perehtyä asioihin. Eikö nyt jos koskaan olisi ollut hyvä tilanne puhua näin ajankohtaisesta aiheesta?

Tämän aiheen jälkeen ohjelmassa siirryttiin tyypilliseen salaliittoteorioiden demonisointiin. Toimittaja pohjusti asiaa niin, että salaliittoteoriat voivat olla myös vaarallisia. Sitten siirryttiin yhteistuumin miettimään esimerkkejä tästä. Foliohatut eivät kuulemma käytä maskia, koska uskovat valheisiin ja sen takia levittävät koronaa. Ja niin edelleen…

Viimein ohjelman loppupuolella tuli pieni toivonkipinä, kun toimittaja toi esiin, että onhan historiassa myös oikeita paljastuneita salaliittoja. Tästä tuotiin esimerkkinä ”Alabaman kuppakokeet 30-70 luvuilta”. Jostain syystä ei haluttu tuoreempia esimerkkejä käyttää. Johtuisiko siitä, että haluttiin etäännyttää asiaa ja antaa vaikutelma, että nykyään salaliittoja ei enää tapahtuisi?

Tämäkin ohjelman osa aiheutti lopulta valtavan facepalm-efektin, kun ns. asiantuntija totesi, että jos salaliittoja nykyään olisi, ne tulisi julki ja nimenomaan oikeat toimittajat paljastaisi ne.

Sitten ohjelma teki vielä todellisen sukelluksen paskaan, kun ”asiantuntija” varoitti siitä, että ihmiset saattavat jättää koronarokotteen ottamatta ja vaarantaa näin kaikkien muiden ihmisten hengen. Hän väitti, että laumasuojaa ei synny ilman rokotetta ja ”vapaamatkustajuutta ei suositella näissä asioissa”.

Huh! Minä kun olin siinä käsityksessä, että rokote nimeonomaan ei suojaa tartuttamiseselta ja siksi maskeista ei päästä rokotuksillakaan eroon…

Ja mitä vitun väliä sillä muutenkaan on ottaako joku rokotetta, jos sen ottaneet ovat kerran suojassa? Ottakoon ne joita pelottaa! As simple as that.

Sitä paitsi se otanko rokotteen vai en, on yksityinen tarveyteen liittyvä asia. Ja jos joku idiootti tulee siitä aukomaan päätään mediaan niin voi puolestani suksia vittuun määkimään.

Saatanan pässit! (sori, siis puut)

P.S. En mainitse tässä ohjelmassa esiintynyttä toimittajaa ja ”asiantuntijoita” nimeltä, koska toivon, että myöhemmin heitä tulee hävettämään eivätkä välttämättä toivo kenenkään muistavan kenestä tässä puhuttiin..

P.P.S. Tässä hyvä ”vastine” tässäkin ohjelmassa esitetylle asennevammailulle: https://www.dwtruthwarrior.com/blog/february-25th-2021#/

4 kommenttia artikkeliin ”YLE: Miksi uskomme salaliittoteorioihin?

 1. Kiitos vaan tästä analyysistä, piti yrittää katsoa itsekin, onneksi vaimo kysyi että haluanko pilata perjantain katsomalla kun joku telkkarissa sanoo sinua hulluksi
  Katsottiin sen sijaan nefusta Yesterday leffa, voin suositella kaikille, ja perjantai olikin ihan kiva päivä.

  Vastaa

  1. Joo, onhan se vähän turhauttavaa katella noita dinosaurusmedian ulostuloja tästä aiheesta. Mutta kyllähän sekin on tärkeää että tiedostaa missä tuolla puolella mennään. Ja kyllä ainakin oma altruistinen tavoitteeni on yrittää auttaa ihmisiä irti tuosta aivopesusta. Mutta kyllä mäkin ehdin leffoja katsomaan. Tänään tuli pitkästä aikaa katsottua ”Mr. & Mrs. Smith” ja sen jälkeen vielä todellinen klassikko ja komediahelmi ”Burn After Reading”.

   Vastaa

 2. Oli muuten v*tun ärsyttävä ohjelma kaikin puolin.

  Vastaa

  1. Oli kyllä sellainen fiilis, että ”IHAN OIKEASTIKO ME MAKSETAAN VEROVAROISTA NÄIDEN TYYPPIEN PALKAT??!” Ei jumalauta…

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *