Retki Helsinkiin julkisilla 22.3.2021

Hyvää 322-päivää ja tervetuloa hämärän rajamaille. Tänään jouduin käymään julkisilla kulkuneuvoilla Helsingissä ja kokemus oli kuin Twilight Zone -sarjasta. Teemamusiikin varmaan kaikki muistaa:

Reissu hymyilytti jo hieman etukäteen, koska olen seurannut korona-hysterian nousua mielenkiinnolla jo yli vuoden ajan. Itse olen käyttänyt maskia vain pakollisissa tilanteissa eli silloin kun olen ollut työkeikoilla tai ottanut vastaan vieraita harrastusteni puitteissa. Omalla vapaa-ajallani en käytä maskia.

Menomatka meni ihan hyvin eikä kukaan tullut avautumaan. Tosin junassa oli yksi hieman erikoisesti käyttäytyvä toinen maskiton henkilö, joka käveli junan vaunua lukuisia kertoja edes takaisin ja puhui puhelimeen kovalla äänellä. Kyseessä oli ulkomaalainen henkilö, joten kulttuurierot varmaan selittää tätäkin(?) Käytös tuntui itsestänikin hieman oudolta, kun tietää miten kuset housussa jengi tuolla kulkee. Ja tuollaista käytöstä tulee katsottua vähän oudoksuen ihan normaalioloissakin.

Noh, saavuin sitten perille Helsinkiin ja heti juna-aseman jälkeen vastaan tuli Kansallisteatterin edessä sijaitseva Aleksis Kiven patsas. Ja mitä ihmettä sillä roikkuikaan kaulassa?

Elokapina se ilmeisesti oli käynyt koristelemassa kansalliskirjailijamme muotokuvaa. Tämän porukan mielenosoituksiinhan suhtauduttiin joku aika sitten usean tahon osalta varsin myötämielisesti samoin kuin black lives matter -mellakoihinkin.

Sen sijaan lauantaina järjestetty vapauden puolesta -mielenosoitus oli monen hyvesignalointiin erikoistuneen somettajan mielestä aivan kamala kansanmurha. Luin tällaisia tuomitsevia facebook-postauksia tällä Helsingin reissullani useampia. Palefacekin oli kuulemma osuvasti sanonut, että mielenosoituksen taustalla oli äärioikeistolaiset foliohattu-persut. Aika pitkälle ovat persut suosiotaan levittäneet, kun kyseessä oli kuitenkin maailmanlaajuinen mielenilmaus 😀

EES-blogissa on juttu tuosta tiimalasi-porukasta: https://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2019/10/tiimalasi-ja-maailmanloppu.html. Oli muuten hauska huomata, että samaa symboliikkaa on käytetty aikatalon viestinnässä. Tämä tuli vastaan heti seuraavaksi tuon patsaan jälkeen:

Noh, tuota ihmisten typerää laumakäyttäytymistä ja määkimistä facebookissa ihmetellessäni viereen tuli toisella julkisen kulkuvälineen pysäkillä (katetussa odotustilassa) maskiton mies, joka alkoi aivastelemaan ja pärskimään suoraan peittämättä suutaan millään tai edes kääntymättä pois muista ihmisistä. Ensimmäisen aivastuksen laitoin vielä vahingon piikkiin, mutta kun pärskintä jatkui, kävi selväksi, että kyseessä on todella ihka aito idiootti. Me vieressä olijat siirryimme kohteliaasti muualle. Kaverilla ei tuntunut olevan yhtään minkäänlaisia käytöstapoja. Kohtauksensa jälkeen hän vielä pyyhki neenäänsä pieneen paperinpalaan ja paineli sen jälkeen julkiseen kulkuneuvoon tuhisemaan.

Tässä vaiheessa reissua tuli vahvasti samanlainen fiilis kuin vuonna 2015, kun rasistit ja suvakit alkoivat kilpailemaan siitä kummat osaa olla tyhmempiä. Yritä nyt sitten säilyttää maalaisjärkesi tällaisten hullujen keskellä!

Lopulta sain asiani Helsingissä hoidettua ja oli aika palata junalla kotiin. Matkalla tuli kuitenkin lipuntarkastus ja siinä yhteydessä junan henkilökunta päätti puuttua maskittomuuteeni. Tilanne ja dialogi meni jotenkin näin:

Tarkastaja: Onko sulla maskia?
Minä: Ei, en käytä sellaista
Tarkastaja: (tuijottaa)
Minä: Voin mä sellaisen laittaa, jos sua oikein pelottaa.
Tarkastaja: No ei mua pelota, mutta kun on nämä säännöt… Onko sulla maski?
Minä: Ei. En käytä. Jaatko sä niitä?
Tarkastaja: No käytätkö, jos mä annan sulle?
Minä: Joo voin mä sen laittaa, mutta en tule sellaisesta maksamaan mitään.
Tarkastaja: (ojentaa muoviin sinetöidyn maskin)

Laitoin sitten maskin hetkeksi naamalleni, että pääsin maskintarkastajista eroon. Sen jälkeen sujautin ”vaaleansinisen hengenpelastajan” taskuuni. Tiedän kyllä, että sanomalla taikasanat ”terveydellisistä syistä en käytä” pääsisi tässä tilanteessa helpommalla, mutta sitten jäisi mielenkiintoiset tilanteet kokematta. On hyvä tarkkailla miten ihmiset toimii erilaisissa tilanteissa. Sitä paitsi nyt sain taskuuni yhden vapaudut vankilasta -kortin 🙂

Tuossa äärimmäisen mielenkiintoisessa maskidialogissa levisi muuten varmasti huomattavasti enemmän pöpöjä junan ilmaan verrattuna siihen, että kaikki olisivat vain pitäneet suunsa kiinni ja huolehtineet omista asioistaan. Lisäksi otettuani maskin muoveista, jouduin avaamaan junan roskakorin ja tunkemaan muovit sinne. Roskis oli täpötäynnä käytettyjä maskeja ja aika iljettävää oli sinne kättä tunkea.

Hieman kyllä kävi säälittämään junahenkilökunnan tilanne. Hekin tekevät kuitenkin vain työtään ja varmasti siellä on monia, jotka pitävät nykyisiä sääntöjä täysin päättöminä. Kuten tämäkin tarkastaja sanoi, että ei häntä itseään pelota. Koko pandemian aikanahan yhtään ainutta tartuntaa ei ole tapahtunut junissa.

Kokonaisuutena reissu Helsinkiin oli hyvin epätodellinen. On jokseenkin uskomatonta ajatella millaiseen mielentilaan ihmiset on ajettu yhdessä vuodessa. Jossain vaiheessa matkaani pysähdyin Helsingissä katsomaan ympärilleni ja en oikeasti meinannut uskoa silmiäni, kun katukuvassa (ulkoilmassa) näkyi vain pari maskitonta henkilöä itseni lisäksi. Todella kummallinen muumilaakso-efekti. Virtuaalitodellisuus?

Ja haluan tässä lopussa vielä korostaa, että en ole mikään ”koronadenialisti” (termi, joka on viimeaikoina alkanut vilahtelemaan pilkkamielessä). Ymmärrän järkevät suositukset (esim. käsienpesu kaupassa käynnin jälkeen) ja olen itsekin näitä järkeviä ohjeita toteuttanut koko tämän vuoden kestäneen hysterian ajan. Järkevät toimet käyvät järkeen, järjettömät ottavat vain aivoon. Ja edelleenkin olen sitä mieltä, että tämän koko härdellin selvittämiseksi esitetyt ”ratkaisut” tulevat olemaan paljon alkuperäistä ongelmaa karmeampia. Kirjoitin tästä jo vuosi sitten: https://kummajuttu.fi/2020/04/onko-koronavirus-uusi-9-11/

P.S. Tuli muuten hämmästeltyä myös arkkitehtuuria tällä reissulla. Pohjoisesplanadi 33 (huomaa numero) on aika jännä rakennus.

Numeron 33 molemmin puolin on kolme kukka-koristetta =33

Tuon talon alkuperäinen nimi on ”Merkuriuksen talo”. Hermes, Merkurius, Keskiiviiko, Sekunti… näistä kaikista on ollut mielenkiintoista juttua EES-blogissa.

Wikipediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Merkuriuksen_liikepalatsi
Ilmarisen liiketiloja: Pohjoisesplanadi 33 Merkuriuksen talo

Aika jännä, että kyseessä on Ilmarisen toimitilat. Seppä Ilmarinen… vasara… vapaamuurarisymboliikkaa. Tästäki oli joskus juttua EES-blogissa 😀

Kun kiertää tuon talon toiselle sivulle, Mikonkadun puolelle (en tiedä onko samaa vai eri rakennusta), löytyy myös mielenkiintoisia koristeita. Onko kenelläkään tietoa mistä nämä juontaa juurensa?

Yksi kommentti artikkeliin ”Retki Helsinkiin julkisilla 22.3.2021

  1. Viime viikon lopulla hulluus lähti laukalle Turussakin, jotenkin oli aikaisemmin hieman positiivinen olo kun maskipäät näyttivät vähentyvän megamarketissa joka ajaa lähikaupan virkaa, no lauantaina olin ainoa kantiainen koko kaupassa naama paljaana toinen oli joku slaavi nainen. Olo oli kuin lavantautisella porukka kaikkosi ympäriltä ja pahaa silmää tuli runsaasti kukaan ei silti alkanut avautumaan.
    Maskia käytän töissä jos tehtävät sitä vaatii, en sen takia että jotain pelottaa ,kädet pesen saippualla (käsidesi vie myös bakteerikannan ja kuivattaa) ja sosiaalinen etäisyyshän kuuluu jo kansanluonteeseen. Maskipakkoa ennakoiden löysin ruttotohtorin nahkaisen naamarin, sen kun kiskaisee naamalleen alkavat pienet lapset itkeä ja koirat kusevat hädissään alleen. Kokemusta myös vastaavista idiooteista, ennen sulkua suositun lounaspaikan salin keskellä istuu vanhempi mies yskien ja pärskien tosi huonovointisen näköisenä ja lapioi keittoa tuulensuojaan, harvat asiakkaat salin reunoilla kauhuissaan, henkilökunta veivaa käsiään tiskin takana tuskissaan, en ollut ainoa asiakas joka pyörähti ovella ympäri.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *